به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ایران برنامه ای برای خرید S-۴۰۰ ندارد، ایران و قرقیزستان ۴ تفاهم نامه همکاری امضا کردند، جنگ میان ایران و سعودی ادامه دارد، توسعه خرید LPG پاکستان از ایران برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
رقابت برای نفوذ بیشتر در سوریه
قتل فرمانده ارشد حزب الله لبنان در سوریه به همراه 80 تن از جنگجویان شیعه دیگر در این کشور به یکی از خبرهای اصلی خبرگزاری های جهان در طول یک هفته گذشته مبدل شد . این افراد از پنج سال پیش در پشتیبانی از نظام بشار اسد و مردم سوریه در این کشور مشغول جنگ علیه تروریسم بین المللی بودند که عربستان سعودی و ترکیه مجری اصلی آن هستند. ترکیه ای که با پیگیری ایده افراطی گری منطقه ای تلاش می کند تا امپراطوری عثمانی جدید را بنا کند.
در همین حال جنگ سوریه شرایطی را برای رقابت برای نفوذ بیشتر میان ایران و روسیه ایجاد کرده است به طوری که گفته می شود حضور نظامی روسیه در سوریه تنها برای متعادل کردن حضور جمهوری اسلامی ایران در این کشور بود.
از سال 2014 تا 2016 هشت فرمانده ارشد حزب الله لبنان که ارتباط نزدیکی هم با ایران داشتند در سوریه به شهادت رسیده اند.
سال 2014 تنها فاضی ایوب به شهادت رسید اما در سال 2015 5 تن از جمله جهاد مغنیه در نبرد علیه داعش و تروریسم جان خود را از دست دادند.
نباید از نظر دور داشت که سال 2015 و 5 ماه گذشته برای حزب الله مملو از تلفات جانی در راس هیات فرماندهانش بوده است که خود تغییرات در فضا درگیری را نشان می دهد .
گفته می شود دلیل شهادت و کشته شدن ایرانی ها و لبنانی ها در سوریه نبود حمایت و پشتیبانی هوایی است که پیش از این توسط روسیه انجام می شد و اکنون آسمان سوریه نیازمند یک جایگیزین برای نیروی هوایی ارتش روسیه است .
هنوز مشخص نیست چه گروهی فرمانده ارشد حزب الله را در سوریه به شهادت رسانده است اما این اقدام در راستای منافع ترکیه و اسرائیل قابل ارزیابی است .
ایران برنامه ای برای خرید S-۴۰۰ ندارد
جمهوری اسلامی ایران پس از تحویل سامانه های موشکی S-300 می گوید علاقه ای به خرید سامانه ضد موشکی S-400 ندارد.
گفته می شود همکاری های نظامی میان تهران و مسکو پس از اجرایی شدن رفع تحریم ها فضای تازه ای را تجربه می کند. ایران یکی از خریداران اصلی سلاح های روسی در منطقه خاورمیانه به شمار می رود و در حال تغییر رویکرد خود از یک ارتش صرفا آمریکایی به ترکیبی از سلاح های روسی و چینی است.
پیش از انقلاب سال 1979 ایران یکی از اصلی ترین خریداران هواپیماها و سلاح های آمریکایی به شمار می رفت. طی هفته های گذشته جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود سامانه های ضد موشکی اس – 300 به ارتش این کشور تحویل داده شده است .
در حال حاضر گمانه زنی های در خصوص حضور سامانه های ضد هوایی S-300 و S-400 در سوریه وجود دارد که عاملی برای بازدارندگی به شمار می رود .
غرب در قالب ایران هراسی و روسیه هراسی سامانه ضد موشکی را در رومانی نصب کرده است که نوعی تهدید علیه مسکو به شمار می رود.
غربی ها می گویند ایران و موشک های بالستیک آن تهدیدی برای امنیت اروپایی به شمار می رود اما هر آنچه در حال حاضر از سوی آمریکا در مطنقه پیگیری می شود برای محدود کردن بیشتر روسیه با استفاده از اهرم ایران است.
ایران تاکنون هیچ گاه اروپا را تهدید نکرده است و امنیت منطقه ای عموما توسط کشورهای چون ترکیه و عربستان با خطرهای رو به رو می شوند .
قرار داد 900 میلیون دلاری میان مسکو و تهران برای تحویل 5 سامانه ضد موشکی S-300 در سال 2007 به امضا رسید و پس از اجرایی شدن رفع تحریم ها روسیه این سلاح ها را به تهران تحویل داد.
رئیس جمهور کرواسی هم با حجاب به ایران می آید
رئیس جمهور کرواسی سه شنبه بعد از ظهر وارد تهران پایتخت جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.
پیش از این اولین هیات اقتصادی کرواسی روز یکشنبه به تهران سفر کرده بودند. گفته می شود مسائل اقتصادی و بخش های که به خرید گاز LPG از ایران اختصاص دارد یکی از اولیت های این سفر باشد.
ایران و کرواسی روابط نزدیکی داشته و تهران از اولین کشورهای بود که زاگرب را به پس از درگیری های یوگوسلاوی به رسمیت شناخت به همین جهت مناسبات دو طرف بسیار خود و در سطح بالا ارزیابی می شود.
کرواسی از اعضای اتحادیه اروپایی و عضو پیمان امنیتی ناتو به شمار می رود که پیش تر و قبل از فروپاشی شوروی در قالب یوگوسلاوی جزئی از پیمان امنیتی ورشو بود.
این کشور همچنین از اعضای جنبش غیر متعهد ها است که اکنون ایران ریاست دوره ای آن را برعهده دارد.کلیندا کیتاروویچ رئیس جمهور کرواسی در تهران حجاب خواهد داشت. وی دومین رئیس دولت زنی است که پس از انقلاب اسلامی از ایران دیدار می کند.
پیش از وی طی ماه گذشته رئیس جمهور کره جنوبی نیز به تهران سفر کرده بود. کرواسی در افغانستان در قالب نیروهای ناتو نیرو دارد و در همین حال مناسبات سیاسی و نظامی دو کشور می تواند فضایی بهتری را تجربه کند.
گفته می شود اساس سفر کیاترویچ به تهران اقتصادی است و مسائلی چون همکاری های انرژی و انتقال گاز از جمله موارد مورد بحث میان طرفین خواهد بود.
هیاتی 50 نفره از بازرگانان و فعالان اقتصادی تا روز پنجشنبه رئیس جمهوری کرواسی را همراهی می کنند. سلف کیتارویچ ایوو یوسیپویچ به تهران سفر نکرده است و روابط دو جانبه در دوران دولت قبلی به پایین ترین سطح ممکن نزول یافته بود.
ایران تولید نفتش را افزایش ندهد
معاون وزیر خارجه شیخ نشین کویت هم پا در عرصه تعاملات انرژی منطقه ای گذاشته و در حوزه غیر تخصصی اش دخالت می کند. وی در آخرین اظهار نظرش ادعا کرده است جمهوری اسلامی ایران نباید تولید نفت و عرضه آن را به بازارهای جهانی افزایش دهد .
در همین حال معاون وزیر خارجه کویت در بخش دیگری از سخنانش خواهان فریز نفتی شده و باردیگر می گفته است بازار توان حجم تازه ای از نفت را ندارد.
ایران پیش از این در اجلاس نفتی دوحه که کشورهای تولید کننده نفت به علاوه روسیه حضور داشتند شرکت نکرده بود . تهران از مخالفان طرح فریز نفتی است که عربستان سعودی ، قطر و روسیه پیش تر در خصوص آن به توافق رسیده بودند اما عربستان در واپسین لحظات از تعهدات پیش خود سرباز زد و به همین جهت وزیر نفت این کشور از سوی ریاض برکنار شد.
این گونه تغییرات در عربستان سعودی در دوران پادشاهی جدید و ولیعد تازه این کشور به یکی از مسائل رایج مبدل شده است. کویت از همپیمانان سعودی در شورای همکاری خلیج فارس به شمار می رود که مناسبات نزدیکی با ریاض دارد.
عموما برخی از اظهار نظر های طرف های کویتی با چراغ سبز عربستان صورت می گیرد.
عناس الصالح وزیر نفت کویت هم که در ژاپن حضور دارد به خبرگزاری رسمی این کشور گفته است کشورهای تولید کننده نفت راهی جز فریز نفتی ندارند.
عربستان در اجلاس دوحه گفته بود در صورتی که ایران به این طرح اضافه نشود حاضر به اجرایی کردن آن نیست اما تهران همناطور که اشاره شد پس از تحریم های بین المللی اکنون خواهان بازگشت تمام قد به بازارهای جهانی انرژی و افزایش سطح تولید خود به پیش از تحریم ها است .
ایران و قرقیزستان ۴ تفاهم نامه همکاری امضا کردند
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آسیای مرکزی قرقیزستان پس از آنکه دولت جدید در این کشور آسیای مرکزی روی کار آمد فصل تازه از روابط را از سرگرفته اند.
قرقیزستان که با میزبانی پایگاه هوایی ماناس یکی از محور های جنگ افغانستان برای ناتو به شمار می رفت در حال حاضر به محور روسیه و دوستانش در پیمان همکاری های شانگهایی پیوسته و در ملاقات های متعددی که میان سیاست مداران و تجار دو کشور صورت گرفته است عملا ریل گذاری برای مناسبات جدید آغاز شده است .
ایران و قرقیزستان اسنادی مبنی بر همکاری های گسترده تجاری و اقتصادی به امضا رسانده اند که نشان می دهد در یک افق 10 ساله این نوع مناسبات در عرصه های مختلفی از جمله انرژی ، تبادل کالا و خدمات ، توسعه راه ها و شهر سازی گسترش خواهند داد.
پیش از این همچنین ایران و قرقیزستان پروتکلی را مبنی بر ترجیحات گمرکی به امضا رسانده بودند که روند های اجرایی آن با توجه به مسائل سیاسی با چالش های جدی رو به رو شد .
ضمیر بیک حیدر اف وزیر راه و شهر سازی قرقیزستان در سفر به تهران به جز امضا چهار سند همکاری که پیش تر در خصوص آن توضیحاتی داده شد اعلام کرد خواهان گسترش مناسبات میان تهران و بیشکک است.
ایران و قرقیزستان با توجه به بایسته های فرهنگی و مسائل اقتصاد قادراند به همکاری منحصر به فردی را در منطقه آسیای مرکزی بنا کنند.
ترکیه ، چین و روسیه از جمله رقبای اصلی منطقه ای ایران برای گسترش نفوذش در آسیای مرکزی هستند و ایران با ارائه بسته های تشویقی قادر خواهد بود جایگاه خود را برای حضور فعال تر و گسترده تر در قرقیزستان مستحکم تر کند.
جنگ میان ایران و سعودی ادامه دارد
عربستان سعودی هر روز تلاش می کند از حضور بیشتر و قدرتمند ترین جمهوری اسلامی ایران در عرصه انرژی و صادرات محصولات و فرآورده های نفتی جلوگیری کند. این در حالی است که تهران هم چه مشتریان قبلی و چه مشتریان جدیدش را با وعده حضور بیشتر در بازار انرژی جهانی برای سرمایه گذاری و حضور پر رنگ تر ترقبب می کند
درگیری با جمهوری اسلامی ایران برای سعودی ها با پس لرزه های مختلفی رو به رو به طوری که یکی از قدیمی ترین وزرای انرژی حوزه اوپک از کار خود بر کنار شد تا سعودی بتواند هم سو تر با ولیعده جوانش در عرصه مقابله با جمهوری اسلامی گام بردارد.
برخی از کارشناسان بر این باورند که عربستان سعودی می خواد ایران را در زمین مجازات حفظ کند و اجازه ندهد این کشور آزادانه در بازارهای انرژی جهانی ایفای نقش کند.
همکاری تهران با کشورهای اروپایی و سفر هیات های از آسیا به جمهوری اسلامی همگی منجر به تغییر رویه ای جدی در بازار انرژی جهانی شده است.
ایران بر خلاف سعودی مواضعی هم سو تر در قبال روسیه دارد و روابطش با ونزوئلا نیز مثبت ارزیابی می شود اما این شرایط در حالی است که عربستان نه تنها پیشنهاد مشخصی برای بازار انرژی جهانی ندارد بلکه در خصوص مساله مشخصی هم با دیگر تولید کنندگان نفت مذاکره ای صورت نداده است .
کارشناسان مساله انرژی بر این باورند زمانی که عربستان سعودی اقدام به تغییر وزیر نفت خود کرد عملا همه چیز میان تهران و ریاض بد تر شد .
به نظر می رسید ایران بعد از مدتی بتواند در ثبات بازار انرژی جهانی ایفای نقش بیشتری کند اما اقدامات خصمانه سعودی طرفین را وارد فضای تازه ای از دیگری کرده است .
ایران تامین سلاح می کند!
وزیر خارجه این جزیره کوچک خلیج فارس می گوید تحقیقات و بررسی های گسترده ای را برای یافتن نقش کشورهای خارجی و ارسال سلاح به این جزیره آغاز کرده است.
در این ادعا همچنین ذکر شده است که ممکن است ایران در نا آرامی های داخلی بحرین نقش دارد. نباید از نظر دور داشت که شیخ نشین بحرین که با مشکلات عدیده داخلی رو به رو است تلاش می کند تا دیکتاتوری رژیم را به دیگر کشورهای منطقه مربوط کند.
وزیر خارجه بحرین همچنین می گوید این کشور تلاش می کند تا ریشه نا آرامی ها در خارج از کشور را بیابد. این مقام بحرینی بار دیگر ادعای خود با نام بردن از جمهوری اسلامی ایران تکمیل کند.
در همین حال این مقام بحرینی می گوید ایران تلاش می کند تا با ارسال سلاح و تاسیس گروه های تروریستی امنیت این جزیره را به خطر بیاندازد.
بحرین شیخ نشینی کوچک است که پایگاه پنجم نیروی دریایی آمریکا نیز به شمار می رود. عربستان سعودی با کمک ها مالی و تسلیحاتی تلاش می کند در مقابل حرکت های مردمی و انقلابی در این کشور بیاستد.
پاکستان خرید LPG از ایران را توسعه می دهد
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده گاز در جهان قرار است به هاب منطقه صادرات این ماده حیاتی مبدل شود.
ایران در همین حال قرار بود خط لوله ای موسوم به صلح گاز خود را از طریق پاکستان به هند منتقل کند اما با شکست این پروژه اکنون ایران و پاکستان مناسبات جداگانه انرژی را در دستور کار خود قرار داده اند.
نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی و پاکستان ضمن همکاری های اقتصادی و انرژی قصد دارند در زمینه های مختلف امنیتی نیز همکاری های خود را گسترش دهند.
گفته می شود جمهوری اسلامی و پاکستان توانسته اند در خصوص گاز وارداتی از ایران به اسلام آباد به توافق برسند. این در حالی است که 75000 میلیون متر مکعب گاز LPG از جمهوری اسلامی به پاکستان خواهد آمد. پیش از این و در اولین مرحله قراردادی که میان دو طرف به امضا رسید نشان از عزم جدی طرفین برای همکاریه ای مشترک داشت.
رفع تحریم های بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران شرایط را برای همکاری های اقتصادی گسترده تر با این کشور محیا خواهد کرد و پاکستان از این فضا برای گسترش مناسبات دو جانبه نهایت استفاده را خواهد برد.
نظر شما