شبکه‌های اجتماعی نمی‌توانند جای کتاب با مطبوعات را بگیرند/ وظیفه رسانه ها تقویت هویت گفت وگویی است

خبرگزاری شبستان: مسئول انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، گفت: رسانه‌ها و به‌ویژه رسانه‌های محلی و منطقه‌ای، نقش پررنگی در زمینه همگرایی و مراودات مدنی بین ملت‌ها و جوامع مختلف ایفا کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، دکتر هادی خانیکی، استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، صبح امروز(28 اردیبهشت) در همایش تخصصی نقش رسانه‌ها در همکاری‌های منطقه‌ای در دانشگاه ایلام، اظهار کرد: هدف از نام‌گذاری روز« ارتباطات» این است که امروز ما شاهد تغییرات بسیاری در زندگی به دلیل وجود ابزارهای ارتباطاتی هستیم.

 

وی، با اشاره به اینکه به دلایلی ازجمله دلایل تاریخی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی ما در منطقه‌ای به سر می‌بریم که دنیای ما، به دنیاهای بسته تبدیل‌شده است، افزود: در عصر ارتباطات زندگی در جوامع بشری با چالش‌ها و تغییرات قومی، دینی، فرهنگی مواجه شده و با رشد روزافزون رسانه‌های مجازی و موبایلی، باید قبول کنیم که در دنیای متفاوتی به سر می‌بریم.

 

مسئول انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، با طرح سؤالی با این مضمون که آیا در مواجهه با فناوری‌های جدید در عصر ارتباطات با چالش‌های جدید قومی، مذهبی و جنسیتی و زبانی همزیستی آسان‌تر شده یا مشکل‌تر، گفت: می‌توانیم از دو منظر متفاوت، هم نگران بود و هم امیدوار، نگران باشیم که آنچه داریم در حال از دست رفتن است و امیدوار باشیم که امکان بازآفرینی و بازخوانی آن‌ها راداریم.

 

دکتر خانیکی، هادی خانیکی، بابیان اینکه  در حال حاضر شاهد وجود هویت‌های متکثر دینی، قومی، ملی، جنسیتی گوناگون هستیم، تصریح کرد: در جهان امروز هویت‌های متکثر چه مذهبی، قومی و ملی سر برآورده‌اند و همه این‌ها می‌تواند به هویت‌های مقاومت که از درون آن ستیز و خشونت بیرون می‌آید تبدیل‌شده و  این درجایی است که در مقابل گونه‌های مختلفی از هویت‌های رسمی و مشروعیت بخش نادیده گرفته می‌شود و برای نابود نشدن دست به مقاومت می‌زند.

 

وی، ابراز کرد: در اینجا منظورم از مقاومت وجه مثبت آن‌که به معنای ایستادگی در برابر هجوم و تهاجم‌ها هست، نیست بلکه منظور دفاع غیر مدنی از هویت خود است، وقتی می‌توانیم جلو این هویت‌های خشونت محور را بگیریم که هویت را به پدیده‌ای گفت‌وگویی تبدیل کنیم.

 

 استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، با اشاره به نقش رسانه‌ها در نزدیک کردن دنیاهای متفاوت به هم، گفت: رسانه‌ها باید این دنیاها را به هم نزدیک کنند و در این میان رسانه‌های خرد و محلی که از بطن این جوامع شکل‌گرفته‌اند، بهتر و بیشتر از رسانه‌های مجازی و کلان، توان نزدیک کردن و ایجاد الفت بین این جوامع را خواهند داشت.

 

دکتر خانیکی،  بابیان اینکه کار رسانه‌ها این است که این دنیاها را به سمت هم باز کند، یادآور شد: رسالت رسانه محلی این است که چگونه همسایگی در جهان‌ چند فرهنگی را دامن بزنند و  چگونه رنگین‌کمان‌های مذهبی و اجتماعی شکل بگیرد یعنی در عین تفاوت باهم زندگی کنند.

 

وی، بیان کرد: یکی از مهم‌ترین مباحث و رویکردهای منطقه ما و کشورهای اسلامی و جوامع درحال‌توسعه این است که باید بدانیم که چگونه و بر سر چه مسائلی باید گفت‌وگو کنیم و کارکرد رسانه‌های محلی و مکتوب پیش‌رونده بودن و دامن زدن به موضوع گفت‌وگو در این کشورهاست.

 

این استاد دانشگاه بابیان اینکه ما در شرایط سیاسی به سر می‌بریم که مسئولیت نهادهای سیاسی و شبکه‌های ارتباطی را بیشتر می‌کند، خاطرنشان کرد: رسانه‌ها باید با بازآفرینی افتخارات گذشته، تاریخ، فرهنگ و دیگر موضوعات مشترک احساس تعلق و اعتماد رابین دیگر جوامع افزایش دهند به‌عنوان‌مثال دو کشور ایران عراق موضوعات مختلف مشترکی چون مسائل زیست‌محیطی، سلامت و آسیب‌های اجتماعی را موردبحث قرار دهند.

 

گفتنی است، این نشست تخصصی در سالن فرزانگان دانشگاه ایلام در حاشیه نخستین جشنواره فرامری مطبوعات، خبرگزاری ها و پایگاه های اطلاع رسانی در ایلام با حضور جمعی از اصحاب رسانه دو کشور ایران و عراق برگزار شد

کد خبر 544741

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha