خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سفر نفر دوم صندوق بینالمللی پول به تهران، موضع نامناسب سعودیها برابر ایران، نظارت بر فعالیت های هسته ای ایران، هند به دنبال پرداخت بدهی خود به ایران قبل از سفر مودی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
روایت وبگاه انگلیسی از قدرت نرم آمریکا، اصلاحطلبان و میانهروهای ایرانی
وبگاه انگلیسی «روابط بینالملل» در تحلیلی پیرامون «دستاوردهای برجام برای دولت کنونی آمریکا و ایران» نوشت: امضای برجام بین آمریکا و ایران در جولای 2015 روایتی از دو موفقیت بود. اولین موفقیت از جانب دولت اوباما ریس جمهور آمریکا بود که با امضای توافق و اعتبار بخشیدن به آن استفاده موفقیت آمیز از دیپلماسی و نبرد نرم در تسخیر اردوگاه اصلاح طلبان ایران جهت اجرای اهداف برون مرزی آمریکا را نشان داد.
موفقیت دوم برجام نیز برای «حسن روحانی» رییس جمهور ایران و دیگر مذاکره کنندگان این کشور بود و این توافق نشان از توانایی اصلاح طلبان برای تغییر تصویر ایران در خارج بدون به خطر افتادن منافع ایران داشت.
وبگاه یاد شده با اشاره به تفاوت در برداشتها از موفقیت در برجام برای طرفین مذاکره نوشت: در حالیکه دولت اوباما با دقت تلاش کرد تا اصلاحات ایران را با سرنوشت توافق هستهای پیوند نزند، اما موفقیت اخیر میانهروها و اصلاح طلبان در انتخابات مجلس ایران نشان از تاثیر قدرت نرم آمریکا و نفوذ در امور داخلی یک کشور دارد. هرچند که توافق و پیامدهای انتخاباتی به هم مرتبط هستند، اما این توافق نه تنها بخت اصلاحات در ایران بلکه شرایط اصلاحات را نیز تحت تاثیر قرار داد.
بر اساس این گزارش، برجام شباهتهای اصلاحات در ایران با آمریکا را نیز نشان داد و اینکه دولت اوباما خواهان تغییر تمرکز اصلاحات از تغییرات داخلی تا تغییر وجهه بینالمللی ایران و وصل شدن سرنوشت اصلاحات ایران به این مسئله بود. این توافق علامتی از پیروزی اصلاح طلبان محافظه کار که نوعی تغییرات اقتصادی را در اولویت کاری قرار دادند نیز بود. توافق نه تنها توانست توانایی ایران در ساخت سلاح هستهای را محدود کند، بلکه در عرصه سیاست داخلی این کشور تغییراتی را ایجاد کرد. تغییرات رخ داده بیانگر ماهیت ویژه اصلاحات و در اولویت قرار گرفتن اشتیاق دولت کنونی ایران برای تعامل با آمریکا به عنوان یکی از برنامههای کاری اصلاحات است.
وبگاه روابط بینالملل به صراحت مینویسد: اصلاح طلبان ایران اولویتهای خود در امور دموکراتیک و حقوق بشر را تنزل دادند؛ در عین حال میانهروها نیز از شعارهای ضد آمریکایی و لفاظیهای تند فاصله گرفتند. هر دوی این گروهها ذره ذره به نمونههای توسعه و سیاست خارجی واقع بینانه «هاشمی رفسنجانی»، رییس جمهور دورههای گذشته ایران نزدیک شدند. تغییرات کنونی در سیاستهای داخلی و خارجی ایران در نتیجه سازش (با آمریکا در مسیر برجام) بود.
در انتهای این مطلب آمده است: قبل از انتخابات اخیر ایران، بسیاری از ناظران رسانهای این عرصه را میدانی برای موفقیت دکترین اوباما نام نهادند و البته موفقیت نیز بود اما نشان از محدودیتهای دکترین اوباما در انجام نوعی تغییرات اجتماعی نیز دارد که بسیاری از اصلاح طلبان آمریکا و ایران مایل به مشاهده آن هستند.
سفر نفر دوم صندوق بینالمللی پول به تهران
صندوق بینالمللی پول از سفر دو روزه قائم مقام خود به تهران به منظور رایزنی و گفتگو درباره توسعه اقتصادی خبر داد.
بنا به اعلام صندوق بین المللی پول، دیوید لیپتون معاون رئیس این نهاد بینالمللی در سفر به تهران با مقامات ارشد دولتی، بخش خصوصی، روسای بانکها و چهرههای آکادمیک دیدار و گفتگو خواهد کرد.
صندوق بین المللی در بیانیه خود اعلام کرد؛ این سفر بعد از لغو تحریمهای ایران انجام شده و تمرکز آن بر روی مذاکرات با ایران، توسعه اقتصادی ایران و سیاستهای ابتکاری این کشور است.
صندوق بینالمللی پول در حال حاضر هیچ برنامه اقتصادی در ایران ندارد.
موضع نامناسب سعودیها برابر ایران/گروههای شیعه منطقه حامی ایران هستند
اندیشکده «شورای سیاست خارجی آمریکا» در بخش پایانی گزارش خود با اشاره به دیدگاه ریاض نسبت به حوثیهای یمن که آنها را گروه شیعه ضد دولت یمن که رشدش در اواخر سال 2014 با اشغال صنعا پایتخت یمن و تشکیل ائتلاف به رهبری عربستان علیه حوثیها شکل گرفته و نبرد نیابتی ایران که همگی را نشانی از ضعف ریاض بر شمرد نوشت: ایران نیز همزمان خود را موقعیت مشابه در دفاع از متحد شیعه خود میبیند. از آغاز درگیریهای داخلی سوریه در مارس 2011، ایران از متحد دیرینه خود و حکومت «بشار اسد» حمایت مالی و نظامی کرده و حزبالله مهمترین بازوی نبردهای نیابتی این کشور، نقش مهمی را در نبرد با مخالفان دولت سوریه ایفا مینماید و حدود هشت هزار نیرو به این کشور گسیل داشته و حدود هزار کشته (شهید ) نیز داده است. با این وجود، حزبالله کماکان پایبند به هدفش نهاییاش نبرد علیه تروریستهای تکفیری است.
نویسندگان در بخشی دیگر با اشاره به اتخاذ تصمیمهایی چون نسبت دادن تروریست به حزبالله لبنان، موفقیتهای ایران در عرصه نبردهای نیابتی در منطقه و عدم حمایت عربستان سعودی از لبنان با پرداخت نکردن کمک مالی 4 میلیارد دلار به این کشور و عدم حمایت از ارتش لبنان که نشانگر باختن در عرصه رقابت منطقهای است، نوشت: اینک با پیدایش داعش، گروههای شیعه پشت ایران متحد شدهاند و اعراب به رهبری عربستان متلاشی شدهاند. در واقع گروهای شبه نظامی ایجاد شده از سوی داعش با پادشاهی سعودی اختلاف پیدا کردهاند و حتی این کشور هدف حملات این گروهها نیز قرار گرفت که نمونهاش را در حمله به مساجد عربستان سعودی شاهد بودیم. بنابراین سعودیها خود را در موضع نامناسبی به طور همزمان در برابر ایران به عنوان دشمن راهبردی خود از یک سو و مواجهه با تهدیدهای امنیتی اردوگاه فرقهای خود میبینند.
همچنین اوج سریع داعش در عراق و سوریه منجر به شکل گیری پایگاههای ایران در این کشورها شده است. هرچه داعش بیشتر در عراق پیش برود، امنیت بغداد وابسته تر به ایران میشود. ایران و شبه نظامیان شیعه تحت حمایت این کشور خلا امنیتی ناشی از افت ارتش عراق را پر کردهاند.
در انتهای این یادداشت آمده است: با توجه به افت رهبری آمریکا در منطقه، نفوذ فزاینده ایران، گسترش درگیریهای عربستان در دوره ملک سلمان، نبرد طولانی بین عربستان سعودی و ایران اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. هرچند که ایران و عربستان سعودی برای تسلط در منطقه رقابت دارند، این رقابت به طور عمیقتری به ستیزهای داخلی کشیده میشوند، همانطور که این مورد را در سوریه و یمن کشیده میشود شاهد تنشهای قومیتی و خسارتهایی بر متحدان خود خواهند بود.
مهر:
سیدحسن نصرالله: ازسیاست ایران درمبارزه با تروریسم استقبال می کنیم
«حسین امیرعبداللهیان» معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه که در بیروت به سر می برد با سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان دیدار و گفتگو کرد.
سیدحسن نصرالله در دیدار با امیرعبداللهیان اظهار داشت که اگر فرهنگ فداکاری و ایثار شهدای مقاومت در مقابل اسرائیل و تروریسم نبود، امنیتی وجود نداشت.
دبیرکل حزب الله لبنان با تاکید بر حفظ هوشیاری و احتیاط در مقابل تحرکات رژیم صهیونیستی گفت: ما اقدامات هر کسی را که برای ایجاد تفرقه بین مسلمانان تلاش می کند محکوم می کنیم.
وی همچنین اظهار داشت که اقدامات تکفیری ها در سوریه و عراق و ایجاد هرج و مرج در کشورهای اسلامی با سیاست های رژیم صهیونیستی در ارتباط است.
سیدحسن نصرالله افزود: ما از سیاست ایران در مبارزه با تروریسم و کمک به ایجاد راهکارهای سیاسی برای بحران های منطقه استقبال می کنیم.
دبیرکل حزب الله لبنان تصریح کرد که طرف هایی که خواهان راهکارهای امنیتی و نظامی برای بحران های منطقه هستند اصلی ترین عامل گسترش تروریسم بشمار می روند.
لازم به ذکر است که حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان روز شنبه نیز با حضور بر سر مزار شهید مصطفی بدرالدین در منطقه ضاحیه بیروت به مقام این شهید مجاهد ادای احترام کرد.
وی همچنین با حضور در مجلس ترحیم و منزل شهید بدرالدین با مادر، همسر و فرزندان شهید و همچنین همسر شهید عماد مغنیه (خواهر شهید بدرالدین) گفتگو کرد.
رایس: بر فعالیت های هسته ای ایران نظارت داریم
سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا در سخنانی مدعی شد تمام رفتارهای هسته ای ایران تحت نظارت سازمان های بین المللی قرار دارد.
وی گفت: کشورهای جهان در زمان کنونی می توانند اقدامات ایران در دستیابی به سلاح هسته ای را از طریق آژانس بین المللی هسته ای تحت نظارت داشته باشند.
وی افزود: وجود نظارت های آژانس بر فعالیت های هسته ای ایران باعث امنیت منطقه و حفظ منافع آمریکا در سرزمین های اشغالی شده است.
رایس در واکنش به گزارش های منتشر شده علیه «بن رودز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: هیچ انحرافی در پوشش گفتگوها با ایران صورت نگرفته است.
رسانه های آمریکا به خصوص روزنامه نیویورک تایمز در گزارش هایی بن رودز را به انحراف افکار عمومی در موضوع گفتگو با مقامات ایرانی و توافق هسته ای متهم کرده اند.
آنها اعتقاد دارند رودز با صحبت های فریب کارانه رسانه ها را از روند اصلی مذاکرات دور کرده است.
نتانیاهو: ایران به دنبال هولوکاستی دیگر است!
«بنیامین نتایاهو» در واکنش به نمایشگاه کاریکاتور برگزار شده با موضوع هولوکاست در تهران، مدعی شد که ایران به دنبال نفی وجود هولوکاست بوده و به دنبال آفریدن هولوکاستی دیگر است.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت: آخر هفته، ایران یک مسابقه کاریکاتور با موضوع هولوکاست برگزار کرد. من این را اینجا می گویم که همه بفهمند مشکل ما با ایران چیست.
وی مدعی شد: (مشکل) تنها سیاست های مخرب و متجاوزانه ایران در منطقه نیست. (مشکل) ارزش هایی است که نظام ایران بر مبنای آن پایه گذاری شده است. (آنها) هولوکاست را رد و تحقیر کرده و به دنبال ایجاد هولوکاستی دیگر هستند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
هند به دنبال پرداخت بدهی خود به ایران قبل از سفر مودی/ تحریمهای آمریکا مانع انتقال پول
روزنامه «هندو» چاپ دهلی نو در گزارشی نوشت، در حالی که یک هفته به سفر تاریخی نارندا مودی نخست وزیر به تهران در 22 ماه مه باقی مانده است مقامات هندی سخت در تلاش هستند تا 6.5 میلیارد دلار بدهی نفتی خود به ایران را بپردازند.
یک مقام وزارت نفت هند به این روزنامه گفت که تلاشهای ما به دلیل بی میلی بانکهای اروپایی برای انجام این پروسه تاکنون بی نتیجه مانده است.
وی افزود: ما تمام تلاشمان را میکنیم تا در این هفته به توافق برسیم و سخت مایل هستیم که قبل از سفر مهم نخست وزیر به تهران حداقل بخشی از پول ایران را پرداخت کنیم.
این گزارش افزود؛ علیرغم اینکه چندین بانک اروپایی از جمله دانسکه بانک دانمارک، EIH آلمان، بانک مرکزی ایتالیا و هالک بانک ترکیه و بانک RBI در هند برای انجام این تراکنشها شناسایی شدهاند اما هنوز موانعی وجود دارد.
بانکهای اروپایی محدودیتها و تحریمهای آمریکا را سرزنش میکنند که از انجام معاملات مالی بین بانکهای آمریکایی و نهادهای مالی ایرانی جلوگیری میکند.
پیش از این رسانههای هندی از توافق تهران و دهلی نو برای پرداخت بدهی نفتی این کشور به ایران از طریق بانکهای اروپایی خبر داده بودند.
علیرغم توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 که قرار بود به لغو برخی تحریمها علیه ایران بینجامد اما در عمل بسیاری از این تحریمها همچنان باقی مانده است.
آمریکا اخیرا مدعی شد که هیج مانعی از طرف واشنگتن برای تجارت با ایران وجود ندارد و جان کری وزیر خارجه این کشور نیز اخیرا دیداری با روسای چندین بانک بزرگ اروپایی برگزار کرد.
یک روز پس از این جلسه، رئیس یکی از بانکهای حاضر در این جلسه به شدت از رویکرد دوگانه واشنگتن انتقاد کرد.
ایرنا:
شین هوا: ایران شریک بزرگ روسیه در منطقه
خبرگزاری رسمی کشور چین در گزارشی از ایران به عنوان شریک بزرگ روسیه در منطقه خاورمیانه نام برد و اعلام کرد که تهران به تدریج در حال جایگزین شدن ترکیه به عنوان شریک جدید اقتصادی برای مسکو است.
«شین هوا» روز دوشنبه تصریح کرد: به دلیل اختلافات سیاسی و اقتصادی که میان ترکیه و روسیه پیش آمده، ایران بتدریج در جایگاه ترکیه قرار گرفته و شریک بزرگ روسیه خواهد بود.
آمارهای رسمی نشان می دهد که به دلیل اختلافاتی که میان آنکارا و مسکو بوجود آمده است ترکیه احتمالا سالی 4 تا 5 میلیارد دلار از کاهش روابط تجاری با روسیه زیان خواهد دید.
«شین هوا» ادامه می دهد که بر اساس برنامه ریزی هایی که ایران صورت داده است پس از برجام این کشور حضور قوی تری در اقتصادهای منطقه ای وبین المللی داشته است.
گزارش تصریح می کند: ایران می کوشد تا با کشورهای مختلف نیز رقابت نزدیکتری داشته باشد و طبیعتا از فرصت های تجاری و اقتصادی به بهترین شکلی استفاده کند.
شین هوا افزوده است که پس از سقوط یک فروند جنگنده روسیه توسط ترکیه در ماه نوامبر سال گذشته روابط دو کشور بسیار تیره شده است.
گزارش می افزاید: این موضوع باعث شده تا بسیاری از خدمات تجاری و گردشگری میان طرفین به حال تعلیق درآید و محصولات کشاورزی ترکیه از سوی روسیه تحریم شود.
همزمان تارنمای «انگلیش نیوز» چین نیز نوشته است که بر خلاف اتفاقاتی که در روابط آنکارا و مسکو روی داده است این بازرگانان ایرانی و روسی هستند که هر روز قراردادهای تازه ای میان یکدیگر امضا می کنند.
این گزارش تصریح کرده است که در راستای توسعه همکاری های دوجانبه، روس ها راه را برای ورود محصولات کشاورزی ایران به کشورشان باز کرده اند و با این حساب تلاش شده است تا جای خالی محصولات ترک در این کشور با محصولات ایرانی پر شود.
گزارش ادامه می دهد که ایران و روسیه در حال همکاری برای اجرای طرح کوریدور سبز هستند که باعث کاهش تشریفات گمرکی برای تبادل و صادرات کالا خواهد شد.
این گزارش اضافه می کند که طرفین رایزنی هایی را برای امضای یک توافقنامه تجارت آزاد صورت داده اند اما جزییات آن هنوز فاش نشده است.
نظر شما