حجتالاسلام شهاب مرادی، کارشناس تربیتی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد مساجد جوابگوی نیازهای مردم نیست، به خبرنگار شبستان گفت: متاسفانه در جامعه باور اشتباهی مبنی بر زیاد بودن تعداد مسجد نهادینه شده که نیاز به مسجد فعال بیش از حد تصور است. وقتی در جلسات مختلف از مردم سؤال میشود که جامعه به مسجد بیشتر نیاز دارد یا مدرسه؟؛ اغلب مدرسه را برای جامعه نیازمندتر میدانند و متاسفانه کمبودی در حوزه تعداد مساجد احساس نمی کنند و این جمله معروف را پذیرفته و می گویند، مسجد زیاد است، مسجدی کم است.
وی مسجد را مرکز تبلیغ اسلام و اجتماع سیاسی مسلمانان و مرکز فعالیتهای فرهنگی دانست و افزود: پراکندگی مساجد در تهران و سایر نقاط کشور با پراکندگی جمعیت متناسب نیست. مسجد از جهت فضاهای فرهنگی، امکانات و رویکرد نیازمند تحول است ولی متأسفانه در حال حاضر فعالیتهای فرهنگی مساجد در حاشیه قرار گرفته است.
حجت الاسلام مرادی با بیان اینکه مسجد باید پاسخگوی شبهات و اعتقادات دینی مردم به ویژه جوانان باشد، اذعان کرد: باید موضوعات مربوط به زندگی مردم در مسجد مورد بررسی و توجه قرار گیرد. امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی همواره بر این نکته تأکید داشتند و می فرمودند: "این مساجد باید مرکز تربیت صحیح دین باشند" و یا می فرمودند: "امروز تکلیف است که مساجد خالی نباشد" و در جای دیگری بر حفظ قداست مسجد تاکید می کردند و می فرمودند: "ای ملت، مسجدهای خودتان را حفظ کنید، ای روشنفکران و حقوقدانان(روشنفکر غربی نباشید) مسجدها را حفظ کنید".
وی از مسجد به عنوان دژ محکم و سنگر دفاع از اسلام و پایگاه اثرگذار دینی یاد کرد و با اشاره به فرمایشی از امام خمینی (ره) که فرمودند: "از روزی بترسید که مساجدتان خالی باشد"، تصریح کرد: مسجد در فرهنگ اسلامی فقط نمازخانه نیست، اقامه نماز فقط یکی از کارکردهای حداقلی مسجد است، بنابراین مسجد باید در تمام ابعاد به مردم خدمات ارایه دهد.
وی افزود: مقام معظم رهبری همواره بر اقامه نماز صبح در مسجد تأکید فراوانی داشتند که لازم است بیش از پیش به این مسئله توجه شود و مقدمات تحقق این مطالبه رهبری فراهم شود.
این کارشناس تربیتی با تاکید بر اینکه مسجد باید مأمن و مرکز آرامش و پناهگاه همه مردم باشد، گفت: امروز باید کارکردهای مساجد همچون صدر اسلام احیا شود. با نگاهی به تاریخ اسلام میبینیم، هنگامی که به مالک اشتر در بازار کوفه توهین می شود، به مسجد می رود و نماز اقامه می کند تا برخشم خود فائق آید. این نشاندهنده آرام بخش بودن مسجد است. مسجد باید در دسترس باشد و در مسجد همیشه باز باشد. متاسفانه در حال حاضر فضای مدیریتی داخل مسجد فضای جذابی نیست و در بسیاری از مساجد میان متولیان مسجد تعامل و همکاری مطلوبی وجود ندارد.
وی به قابلیتهای یک مسجد اشاره کرد و گفت: مسجد باید آغوش باز اسلام باشد، به عنوان مثال انسان با نگاه به مسجد به یاد مهربانی و عطوفت رسول گرامی اسلام می افتد و هر انسانی با ورود به مسجد آرامش می گیرد. در حقیقت همه ارکان مسجد باید در راستای آرامش انسان باشد.
این کارشناس تربیتی بر لزوم توجه به کار ویژههای مسجد تاکید و اذعان کرد: امام جماعت و روحانی مسجد میتواند با حرف ساده و تأثیرگذار جوانان را به مسجد جذب کند. اما آیا جای برخی از کلاس ها و دوره های هنری که با مسجد تناسب ندارد، نیز هست؟
وی بیان کرد: مسجد، مکان تبیین و تقویت امور معنوی مردم است، نه کلاس های عرفان های دست ساز. یکی از خروجیهای مسجد انقلاب اسلامی ایران بوده است و در این انقلاب باید در جهت اشاعه فرهنگ دین تلاش شود و جای دیگری بهتر از مسجد برای این مقوله نیست.
وی با ابراز تأسف از اینکه امروز آنچنان که شایسته و بایسته است از کارکردهای مساجد استفاده نمی شود، تاکید کرد: همه باید تلاش کنند که کارکردهای مساجد احیا و زمینه اقامه نماز صبح و تهجد در مسجد فراهم شود. ضمن اینکه یک امام جماعت باید در حوزه کاری خود تخصص و مهارت ارتباط با مردم را داشته باشد تا بتواند مسجد را جذاب کند. دولت نیز باید پشتوانه مساجد باشد نه اینکه مساجد دولتی شوند.
این کارشناس تربیتی تصریح کرد: ریشه یابی این مسئله که چند درصد از جامعه جوان هستند؟ چند درصد از آنها به مسجد میروند و اهل مسجد هستند؟ چرا برخی از جوانان به مسجد نمی روند؟ جامعه چه تدبیری برای جذب جوانان به مسجد دارد؟ دغدغه همیشگی جامعه اسلامی است.
وی در پاسخ به ضرورت وجود مجموعه های تفریحی و... در کنار مساجد به منظور جذب بیشتر جوانان گفت: ما باید به این باور برسیم که جاذبه مسجد به خود مسجد است. مثلا برای جذب جوانان و نوجوانان به مسجد نیازی به پخش برخی از فیلم های سینمایی خارجی و یا بازی های رایانه ای در مسجد نیست زیرا با این اقدامات زمینه جذب جوانان به مسجد فراهم نمی شود بلکه با ایجاد فضای آزاد و فعال که زمینه پاسخگویی به سوالات جوانان می شود، مسجد پرجاذبه می شود.
وی خاطر نشان کرد: برای تبیین دین اسلام در مسجد نیازی به استفاده از ابزار جذاب نیست، این در حالی است که اگر اصل مسایل دینی به صورت معقول و مستدل و منطقی در فضایی آرام و محترمانه بیان شود، خود جذاب است. در این میان نباید از تبیین کاربردی نظرات مراجع بزرگوار و مقام معظم رهبری نیز غفلت شود.
حجت الاسلام مرادی افزود: در واقع مجالس و برنامه های فکری و عقیدتی مسجد باید غنای فکری لازم را داشته باشد و فضای مسجد، نباید فضای جدل های بی ثمر و گفتگو های خشم آلود باشد. هنگامی که روح معنویت و ارتباط و توسل به اهل بیت (ع) در مسجد حاکم شود جذابیت لازم نیز ایجاد می شود.
وی مهمترین عامل موفقیت مسجد را امام جماعت مسجد دانست و تاکید کرد: امام جماعتی که در مسجد اختیار کامل داشته باشد و امکان استفاده از مسئولیت و امکانات مسجد را داشته باشد، میتواند بر جوانان تأثیرگذار باشد. مسجد باید فضای تشخیص راه درست از نادست باشد. باید بین جوانان و امام جماعت رابطه استاد و شاگردی برقرار شود، در این صورت مسجد دیگر به خیلی از برنامههای جانبی نیاز ندارد.
وی با اشاره به اینکه طلابی که تمایل به امامت جماعت دارند، باید برای مدیریت مسجد تعلیم ویژه ببینند، با استناد به آیه دوم سوره جمعه گفت: در این آیه از قرآن کریم آمده است: «...یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَیُزَکِّیهِمْ وَیُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ..»؛ «.. فرستادهاى از خودشان برانگیخت تا آیات او را بر آنان بخواند و پاکشان گرداند و کتاب و حکمت به ایشان بیاموزد..» . امام جماعت مسجد نیز باید چنین ویژگی داشته باشد. این آیات قرآن باید از سوی امامان جماعات کاربردی شود چرا که مسجد تنها مکانی برای اقامه نماز نیست و روحانی مسجد باید راهبری فرهنگی مسجد را هم بر عهده بگیرد.
پایان پیام/
نظر شما