خشونت چگونه در یک جامعه افزایش می یابد؟

حوادث اخیر هیچ ارتباطی با امنیت جامعه ندارد چراکه اگر جامعه فاقد امنیت بود با وجود این همه سلاح سرد موجود و درجه پرخاشگری در بعضی از افراد باید روزی ده‌ها اتفاق از جنس حوادث روزهای گذشته می‌افتاد پس موضوع چیست؟

دکتر مجید ابهری: یکی از شاخصه های حاکمیت قانون در هر جامعه میزان کیفی امنیت در آن است؛ برخلاف اظهارات بعضی از همکاران، اعتقاد دارم حوادث اخیر هیچ ارتباطی با امنیت جامعه ندارد چرا که اگر جامعه ایران فاقد امنیت بود یا این فرایند در حد ضعیفی برقرار بود علی رغم این همه سلاح سرد موجود در خیابان ها و درجه پرخاشگری در بعضی از افراد باید روزی ده ها اتفاق از جنس حوادث روزهای گذشته می افتاد پس موضوع چیست؟
متاسفانه افزایش سطح خشونت در جامعه و کاهش آستانه تحمل در بسیاری از جوانان باعث خلق حوادث تلخی مثل قتل دختر دانشجو و یا مضروب کردن و کشتن مرحوم داداشی که از افتخارات ملی ما بود می گردد.
خشونت چگونه در یک جامعه افزایش می یابد. اگر بخواهیم بروز و گسترش این ناهنجاری رفتاری را بررسی کنیم درگیری های کلامی، خشونت لفظی در خانواده میان والدین در حضور فرزندان ابتدای راه و بازی های رایانه ای موجود در بازار که 95 درصد آنها مملو از صحنه های خشن است گام دوم، فیلم های ماهواره ای، سی دی های خارجی ادامه راه و حتی فیلم ها و سریال های تلویزیون خودمان مکمل راه و خشونت های موجود در جامعه کامل کننده این فرایند می باشند.
وقتی دو ورزشکار در میدان ورزشی به خاطر کوچکترین مسئله، درگیری انجام داده و یقه گیری می کنند؛ چگونه می توان کودکان خیره بر صفحه تلویزیون را قانع کرد که الگوهای رفتاری خسته و عصبی هستند. بی شک آلودگی های صوتی در جامعه در کنار آلودگی های محیطی دو عامل تشدید کننده پرخاشگری در اجتماع هستند.
با افزایش درجه خشونت، کمرنگ بودن ارزش های دینی و اخلاقی، همچنین ضعف و خلاء آموزش مهارت های زندگی، فقدان حضور مدیریت احساسات و کنترل هیجان های رفتاری در میان دروس مدرسه و دانشگاه بسترهای آشکار ساز پرخاشگری و خشونت در جامعه هستند.
تصویب قانون خرید و فروش سلاح های سرد مشکلات را حل نکرده بلکه باعث ظهور قشر جدیدی به نام دلالان چاقو و قمه شده که با قیمت های کلان این کالای زیرزمینی شده را به دست طالبان خود می رسانند؛ بنابراین تصویب قانون و تشدید مجازات دارندگان و حاملان سلاح سرد از هر نوع و کاربران آنها اساسی ترین قدم در کاهش نزاع و قتل با اسلحه سرد است.
نزاع در میان افراد به سطحی رسیده که در مرز هشدار می باشد؛ یعنی هر روز سه نفر در نزاع کشته می شوند که صد البته ضعف تفاهم، نداشتن روحیه گذشت و عذرخواهی ناشی از کمبود و کمرنگ شدن باورهای دینی، ضعف آموزش مهارت های زندگی در خانه و مدرسه و خلاء تحلیل های کارشناسانه در کنار بیان حوادث در رسانه ها علل اصلی افزایش خشونت بوده و قابل انکار نیست که بالابردن سطح نشاط و شادی در میان جوانان با ایجاد و افزایش ورزش ها و امکانات رفاهی و تفریحی رایگان یا ارزان قیمت از ابزار اصلی کاهش خشونت و افزایش آستانه دامنه تحمل است.
بنابراین ملاحظه می شود که حوادثی مثل وقایع روزهای اخیر ارتباطی با امنیت جامعه نداشته و بهتر است بعضی کارشناسان وقوع حوادث یاد شده را بهانه ای برای فرافکنی خود نسبت به سازمان های جامعه قرار ندهند.
مشاور کمیسیون اجتماعی مجلس، متخصص علوم رفتاری و آسیب شناسی اجتماعی، روانشناس
پایان پیام/

 

کد خبر 54400

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha