راه‌اندازی مرکز انتقال رایت‌های افتخاری کتاب در آینده‌ای نزدیک/ شهر آفتاب آزمون خوبی پس داد

خبرگزاری شبستان: صالحی گفت: امسال از طریق انتقال رایت‌های افتخاری کتاب (رایت سنتر) در نمایشگاه کتاب و امکان دادن به ناشرانی که داوطلبانه مسیر پذیرش رایت کتاب را به صورت مشارکت‌ جویانه فراهم کرده بودند، اما قطعاً لازم است کارهای جدی‌تری نیز انجام شود.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نشست خبری «سیدعباس صالحی» رئئیس نمایشگاه کتاب تهران و معاون امور فرهنگی ارشاد ظهر امروز ۲۵ اردیبهشت ماه قبل از مراسم اختتامیه برگزار شد. در این نشست علاوه بر صالحی، «امیرمسعود شهرام نیا» قائم مقام و معاون اجرایی نمایشگاه و «محمدرضا توکل صدیق» مدیر کمیته ناشران داخلی حضور داشتند.

 

رسانه‌ها به حفظ ارتباط مردم با نمایشگاه کتاب کمک کردند

صالحی در این نشست با تقدیر ویژه از رسانه‌ها در انعکاس رویدادهای نمایشگاه امسال، گفت: رسانه‌ها در برگزاری نمایشگاه بیست و نهم سنگ تمام گذاشتند و این همکاری موجب شد تا نمایشگاهی که به مکان جدیدی آمده بود، با کمک اهالی رسانه اعم از فعالان خبرگزاری‌ها، مطبوعات، صدا و سیما و سایر عزیزان، در شرایط مطلوبی برگزار شود. یکی از نگرانی‌ها هم برای برگزارکنندگان نمایشگاه، هم اهالی فرهنگ و هم ناشران این بود که این انتقال، به کاهش جمعیت بازدیدکننده از نمایشگاه بیانجامد اما انصافاً همکاری رسانه‌ها کمک کرد که مردم ارتباط خود را با نمایشگاه کتاب همچنان حفظ کنند و من جا دارد که از تک‌تک خبرنگاران که در همراه کردن بیشتر مردم کوشیدند، سپاسگزاری کنم.

 

وی همچنین بیان کرد: امسال شاهد حضور میلیونی مردم در نمایشگاه کتاب بودیم که یک اتفاق کم‌نظیر بود و بسیاری از پیش‌بینی‌های احتمالی را در هم شکست و نشان داد که جامعه ایرانی عادت فرهنگی کم‌نظیری دارد و آن عادت، فرهنگ‌دوستی مردم این جامعه است که در واقع وجه ممیزه آنها هم به شمار می‌رود و من خاضعانه دست ملت ایران را می‌بوسم و قدم‌های وجود نازنین آنها را در نمایشگاه کتاب ارج می‌نهم.

 

در ادامه محمدرضا توکل صدیق، مدیر کمیته ناشران داخلی در سخنانی گفت: خداوند را شاکرم که نمایشگاه کتاب شروع با ثباتی داشت. بعد از ۹ سال خانه‌ به‌ دوشی به مکان ثابتی آمده‌ایم. امیدواریم که شهرداری هم کمک کند و سازه‌های موقت در سال‌های بعد به مکان ثابت تبدیل شود. امسال به لطف خدا این پروژه با کتاب به سرانجام رسید. مشکلاتی هم ناشران داشتند اما این هزینه مکان جدید است و امیدواریم که سال آینده وضعیت بهتر شود.

 

بخش بعدی نشست اختصاص به پرسش و پاسخ رسانه ها داشت.

 

راه‌اندازی مرکز انتقال رایت‌های افتخاری کتاب در آینده‌ای نزدیک

رئیس نمایشگاه کتاب در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه چه اقداماتی برای توسعه مبادلات میان ناشران ایرانی و خارجی بر اساس قانون کپی رایت در نمایشگاه امسال صورت گرفته است؟ گفت: یکی از موانع گسترش حوزه دیپلماسی فرهنگی، کمرنگ بودن حضور کشور مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب بوده است. این موضوع در وزارت ارشاد و همچنین در دولت و سایر نهادهای تصمیم‌گیر، مسیر خود را دنبال کرده و می‌کند اما به نظر می‌رسد تا زمان تحقق کامل اهداف که برای این مسیر تعیین شده است، باید کارهای جدی‌تری انجام شود. امسال همچنین از طریق انتقال رایت‌های افتخاری کتاب (رایت سنتر) در نمایشگاه کتاب و امکان دادن به ناشرانی که داوطلبانه مسیر پذیرش رایت کتاب را به صورت مشارکت‌ جویانه فراهم کرده بودند، اتفاقات مثبتی صورت گرفت اما قطعاً لازم است کارهای جدی‌تری نیز انجام شود که در نمایشگاه‌های آینده شاهد آن خواهیم بود.

 

وی در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی‌ از نظارت‌های بیرونی در نمایشگاه کتاب در نحوه تعامل مسئولان این نهادهای نظارتی با مدیران نمایشگاه کتاب، توضیح داد: یکی از جنبه‌هایی که همواره بر آن تاکید کرده‌ایم، این است که نمایشگاه کتاب، متولی و صاحب دارد و ناشران باید در آن احساس امنیت کنند و کتاب‌هایشان را با آرامش خاطر عرضه کنند. در سال‌های پیش و کم و بیش در سال گذشته، اتفاقاتی افتاد که مطلوب نبود. امسال گفتگوهای خوبی با نهادهای نظارتی و امنیتی که به طور طبیعی برخی وظایف نظارتی را بر عهده دارند، داشتیم که در این گفتگوهای اغنایی و طرفینی، با اندیشیدن پاره‌ای از تمهیدات، به جایی رسیدیم که می‌توانم بگویم که امسال شرایط مطلوبی را از این حیث داشتیم و جا دارد من در همین جا از نهادهای نظارتی و امنیتی به جهت هماهنگی با مسئولان نمایشگاه و اینکه این فرصت را دادند که هم غرفه‌داران احساس کنند که در محیط امنی به سر می‌برند و به این تفاهم جامع برسند که مجموعه نظام اسلامی، یک مجموعه یکپارچه و هماهنگ است و تشتت‌ها را در نمایشگاه‌ نمی‌بینند و ندیدند، تشکر کنم.

 

شهر آفتاب آزمون خوبی پس داد

صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تدبیری اندیشیده شده است که در تفاهمنامه‌ای که قرار است امروز میان علی جنتی و محمدباقر قالیباف در رابطه با مکان برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امضا شود، مشکلات زیرساختی شهر آفتاب به طور کامل برطرف شود؟ بیان کرد: این مساله هم برای شهرداری که می‌خواهد شهر آفتاب را به عنوان مجموعه اصلی نمایشگاهی پایتخت تجهیز و تأمین کند و هم برای ما که از این مکان استفاده می‌کنیم، حائز اهمیت فراوان است که دارای امکانات لازم و استاندارد باشد. شهر آفتاب در مجموع و با توجه به اینکه سال اول میزبانی‌اش از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بود، با لحاظ کردن انبوه جمعیتی که برای بازدید از این رویداد به این مجموعه آمدند، آزمون خوبی پس داد و مسائلی هم که اتفاق افتاد، مسائل سنگینی نبود و قابل تحمل بود؛ هر چند باید برای سال‌های آتی این مسائل به طور چشمگیری کاهش یابد و به صفر برسد.

 

وی درباره اصلاح یارانه کتاب نیز که سوال خبرنگار دیگری بود، گفت: معاونت فرهنگی ارشاد به اصلاح رویه بن‌ها پرداخت که از جمله آنکه حذف بن کارت کاغذی بود. در بن کارت کاغذی امکان پیگیری نبود و سو استفاده انجام می‌شد. از سوی دیگر رویه بن‌های رایگان نیز تغییر کرد و تنها به خبرنگاران کتاب و اهل قلم بن رایگان داده شد. از سال گذشته نیز صدور بن کارت الکترونیک برای شخصیت‌های حقیقی با نام فرد و کد ملی انجام شده است.  امسال نیز رویه‌های برای اینکه بن کتاب به مصرف کننده واقعی برسد، تمهیداتی اندیشیده شد که از جمله آن می‌توان به محدود کردن مصرف بن‌کارت‌ها در ایام نمایشگاه و خرید بن کتاب از طریق گوشی‌های همراه هوشمند بود که عملاً سوء‌استفاده‌ها را تقلیل می‌دهد.

 

توسط وزارت ارشاد از ۱۴۰۰ ناشر کتاب خریداری شد

معاون امور فرهنگی ارشاد در ادامه در پاسخ به سوالی درباره شمار خرید کتاب از ناشران نیز گفت: امسال قرار شد میانگین ۵۰ درصد اجاره غرفه‌ها به خرید کتاب از سوی ارشاد اختصاص یابد. این امر برای حمایت بیشتر از ناشرانی است که غرفه محدودتری دارند. قرار شده از غرفه‌هایی که ۹ تا ۲۴ متر فضا دارند، ۷۰ درصد اجاره غرفه برای خرید کتاب در نظر گرفته شود. البته این موضوع طی یک جدول تهیه شده اعمال می شود. ۱۶۰۰ غرفه داریم که ۱۴۰۰ غرفه انتخاب کتابهایشان صورت گرفته و حواله برایشان صادر شده است. بیش از ۱۴۰۰ حواله از سوی ارشاد صادر شده و تا دیشب ۸۰۰ غرفه‌دار تحویل گرفتند. قرار شد ناشرانی که کتاب‌های محدودی دارند برای راحتی کار، محموله خود را به موسسه نمایشگاه‌ها ارسال کنند.

 

پاسخ به ابهام در سمت مهمان نمایشگاه کتاب

«امیرمسعود شهرام‌نیا» قائم مقام و معاون اجرایی بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که مدعی شد فردی که به عنوان رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه سوربن فرانسه، از او برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران دعوت شده است و در برنامه‌های تعیین شده خود در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران حضور پیدا کرده بود، برای چنین مسئولیتی نیست و بلکه رئیس یک پژوهشکده در دانشکده یاد شده است؟ گفت: این موضوع صحت ندارد و ایشان طبق اعلام سایت رسمی دانشگاه سوربن، دقیقاً عنوان‌شان «رئیس دانشکده ادبیات تطبیقی دانشگاه سوربن» است، ضمن اینکه ایشان در دوره چهارم انتخابات برای تعیین رئیس دانشگاه سوربن، کاندیدای ریاست این دانشگاه هم بوده است.

 

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه هزینه‌های حضور رئیس نمایشگاه کتاب مکزیک و هیات ۶ نفره‌ای که همراه او در نمایشگاه کتاب تهران حضور یافته‌اند، به طور کامل از سوی کشورمان (موسسه نمایشگاه‌‌های فرهنگی ایران) پرداخت شده و این در حالی است که وی حتی نپذیرفته که نمایشگاه کتاب تهران در دوره آتی نمایشگاه کتاب گوادالاخارا (بزرگترین نمایشگاه کتاب آمریکای لاتین در مکزیک)، غرفه رایگان داشته باشد، توضیح داد: رئیس نمایشگاه کتاب مکزیک مهمان ما بود و ما هم تنها هزینه حضور ایشان را در مدت اقامتشان در تهران پرداخت کردیم. ایشان هیچ‌گونه همراهی نداشته است ضمن اینکه این مورد که نمایشگاه کتاب تهران در نمایشگاه کتاب گوادالاخارا، غرفه رایگان داشته باشد، جزء مواردی بود که مسئولان دو طرف بر سر آن به توافق رسیدند و ایشان هم به ما اعلام کردند که این مورد را در اسرع وقت و پس از بازگشت به کشورشان، پیگیری خواهند کرد. دعوت از رئیس نمایشگاه مکزیک برای حضور در نمایشگاه امسال کتاب تهران با هدف گشایش باب همکاری بین این دو نمایشگاه صورت گرفته است ضمن اینکه باید بر این مساله صحه بگذارند که مکزیک امسال در نمایشگاه ما حضور پررنگی داشت که این مساله جای تقدیر و تشکر دارد.

 

 

کد خبر 543786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha