به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: زاها حدید، معمار برجسته عراقی ـ بریتانیایی درگذشت؛ این خبری بود که چند روز قبل صدرنشین اخبار حوزه هنر و معماری شد.
مدال سلطنتی بریتانیا در دستان یک زن
او که در سال 1950 در عراق متولد شده بود، توانست اولین زنی باشد که مفتخر به دریافت مدال سلطنتی بریتانیا می شود.
سال ها فعالیت و طراحی معروف ترین ساختمان های دنیا از او یک بِرَند ساخت تا جایی که بسیاری از مهمترین پروژه های معماری در جهان به وی واگذار شد. طراحی مرکز فرهنگی «حیدرعلی اف» در آذربایجان، مرکز ورزش های آبی لندن، مرکز «مگی» در بیمارستان ویکتوریا (اسکاتلند)، ایستگاه قطار سریع السیر (ناپل)، ساختمان مرکزی (BMW) در آلمان، ترن هوایی در اینسبروک اتریش و مرکز علمی «فائنو» تنها بخشی از کارنامه درخشان او در صنعت معماری محسوب می شود.
در ایران نیز طراحی فاز دوم برج میلاد و هتل فرشته پاسارگاد در منطقه الهیه از پروژه های زاها حدید بود.
زاها حدید و طرح توسعه مسجدالحرام
تمامی فعالیت ها و طراحی های زاها حدید یک طرف، جریان توسعه مسجدالحرام و انتخاب او به عنوان یکی از سرپرستان این پروژه سبب شد تا او بیش از پیش در میان مسلمین جهان مطرح شود. مساله ای که سبب شد توجه جهان اسلام به سوی او جلب شود و منتظر باشند تا طرح این معمار و مسلمان زاده را برای خانه خدا ببینند.
البته طراح اصلی توسعه مسجدالحرام، شرکت انگلیسی «اتکینز» بود که 800 معمار حرفهای در آن کار می کنند و طرح مذکور را با سرپرستي تيم معماران توسط زاها حديد؛ معمار آوانگارد عراقي الاصل، به سبک فولدینگ و نورمن فاستر؛ معمار انگليسي، به سبک هایتک طراحی کردند.
با اجرای این طرح زائران و نمازگزاران مسجدالحرام از 900 هزار نفر به سه میلیون نفر افزایش یافته و احتمالا در فاز دوم با تخریب كامل مسجدالحرام به پنج میلیون نفر ظرفیت خواهد رسید.
این طرح كه یادآور طراحی های «سانتیاگو كالاتراوا»؛ معمار اسپانیایی صاحب سبك بیونیك در معماری است، از نمای جانبی شباهت زیادی به ستون فقرات جانداران عظیم الجثه دارد.
هدف این طرح دید مستقیم از داخل رواق های بسیار عظیم به سمت كعبه به واسطه شیب تند این رواق ها به سمت داخل است به گونه ای كه وقتی حجاج در این رواق ها قدم می زنند یا نماز می گزارند، چشم انداز آنها به سوی كعبه باشد .
در فاز دوم این طرح احتمال دارد که تمام بنای مسجد الحرام، به جز كعبه تخریب شود و این طرح با تقارن مركزی كعبه، به صورت كامل به دور كعبه طبق آنچه كه در تصویر زیر می بینید، اجرا شود.
بر اساس برآیندها در این طرح یك جبهه كامل از مسجدالحرام تخریب می شود و به جای آن طرح جدیدی كه شامل مسجدی بزرگ است ساخته می شود.
این مسجد همان رواق هایی است كه به سمت كعبه شیب دارد و به پنج دروازه عظیم الجثه با نقوش اسلامی به ارتفاع 38 متر ختم می شود این دروازه ها در هنگام انجام مراسم مذهبی و برگزاری نماز برای محدود كردن فضای اطراف كعبه بسته می شوند و صرفا در ماه رمضان و ایام حج تمتع گشوده می شوند.
مرگ زاها حدید و پروژه ای نامعلوم
با مرگ زاها حدید پروژه توسعه مسجدالحرام نیز با اما و اگرهایی مواجه می شود، حتی اگر کار به همان منوال و سلیقه او پیش رود باز هم این پرسش در اذهان باقی می ماند که آیا با وجود مخالفت های مکرر نسبت به اجرای این طرح، با مرگ این معمار آیا این جریان و ساخت و ساز اطراف مسجدالحرام ادامه می یابد؟
سوالی که گذشت زمان تنها به آن پاسخ خواهد گفت در ادامه تصویر زاها حدید به همراه دو تصویر از ماکت های پروژه توسعه مسجدالحرام را خواهید دید:
www.telegraph.co.uk .
fa.wikipedia.org .
www.mashreghnews.ir.
نظر شما