حریق در کمین مراتع و جنگل های لرستان

خبرگزاری شبستان: با گرم شدن هوا حریق جنگل های بلوط زخمی از پدیده زوال را تهدید می کند.

خبرگزاری شبستان_ خرم آباد:  آتش سوزی مراتع و جنگل ها یکی از عامل های تخریب جنگل هاست.

 

هر ساله با فرا رسیدن فصل تابستان و خشک شدن گیاهان، میزان قابل توجهی از جنگل های استان لرستان دستخوش حریق شده و در آتش می سوزد.

 

امسال با توجه به بارش های فراوان باران در فصل بهار و رویش انبوه گیاهان طراوت و شادابی وصف ناپذیری در مراتع و جنگل‌های استان لرستان وجود دارد.

 

 

با گرم شدن هوا و خشک شدن گیاهان، خطر حریق در جنگل ها بیشتر و بیشتر می شود و ظرف ماه های اخیر این گیاهان خطری بزرگ برای حریق در جنگل ها بشمار می روند.

 

 با توجه به اینکه این سال ها جنگل های لرستان با پدیده زوال روبرو بوده و عرض چند سال اخیر حجم انبودهی از جنگل ها نابود شده است، به نظر می رسد هوشیاری مسئولان و برنامه ریزی جدی برای صیانت از جنگل ها و همچنین آمادگی برای حریق ضروری است.

 

جای بسی تاسف است که سالانه بالغ  بر دو هزار و 600 هکتار از جنگل ها و مراتع استان لرستان در آتش می سوزد.

 

در حالی که برای کاشت یک درخت بلوط  یا یک درخت مثمر باید هزینه های زیادی صرف شود، به یقین  حراست و هوشیاری در صیانت از جنگل های استان می تواند در کاهش آثار تخریب جنگل های استان موثر باشد.

 

 

علاوه بر خسارت های زیست محیطی حریق جنگل ها و مراتع، آتش‌سوزی تبعات بسیار سنگینی مانند فرسایش زمین‌ها، افزایش روان‌آب‌ها در مواقع بارندگی به دلیل از بین رفتن بخش زنده خاک، از بین رفتن هوموس و مواد آلی خاک دارد.

 

آلودگی هوا، از بين رفتن علوفه و بوته‌های مرتعي، به خطر افتادن جان انسان ها و حتی حیوانات و جانوران، صدمه به خصوصيات فيزيكي و شيميايي خاك، خسارت به پناهگاه حيوانات وحشي از دیگر خسارات ناشي از حریق در مراتع و جنگل هاست.

 

سید رحمان سهرابی، کارشناس و محقق، در این زمینه گفت: پیش‌بینی ابزارهای کنترل قبل از وقوع برای کاهش تبعات حادثه، مدیریت هدفمند و هوشمندانه بحران جهت صیانت از جنگل های استان در مقابل حریق ضروری است.

 

وی با تاکید بر ضرورت لزوم پیشگیری از حریق در جنگل های استان، ادامه داد: شناسایی کانون های مستعد آتش سوزی و برنامه ریزی جدی برای مقابله با هر گونه حریق در جنگل های استان ضروری است.

 

سهرابی با اشاره به وسعت جنگل های استان، ادامه داد: می‌توان با مطالعه ترکيب پوشش گياهي و برخي پارامترهاي فيزيکي محيط و با بهره‌گیری از تکنیک‌های پيشرفته سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) از حریق در جنگل ها پیشگیری کرد.

 

شناسایی ۱۱۰ نقطه بحرانی مستعد آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان لرستان

 

 

محمد اصلانی، معاون عمرانی استانداری لرستان نیز در خصوص خطر حریق در جنگل ها و مراتع استان، گفت: با ایجاد راه حل های  مختلف  و بهره گیری از ظرفیت کارشناسان توانمند و برنامه ریزی مناسب می توان  حتی بدون صرف هزینه خسارت های ناشی از حریق را در جنگل های استان کاهش داد.

 

وی با اشاره به نبود اعتبار کافی در این زمینه، افزود: با توجه به اینکه اعتبارات استانی استان لرستان محدود است، برای اطفاء حریق باید برنامه های راهبردی مختلفی تدوین شود.

 

 اصلانی، با اشاره به ظرفیت های مختلف استان لرستان، اظهار داشت: بهره گیری از این ظرفیت ها همچون پتانسیل مردمی برای اطفاء حریق باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

 

معاون امور عمرانی استانداری لرستان، با اشاره به تدوین شیوه نامه در بحث اطفاء حریق، ابراز کرد: در این شیوه نامه بر ضرورت استفاده بهینه از ظرفیت های مردمی، دهیاری ها، شوراهای روستا و همچنین شاخص های نهاد های اجرایی تاکید شده است.

 

وی با تاکید بر ضرورت فرهنگ سازی  مناسب در جامعه، تاکید کرد: باید از ظرفیت رسانه ها، سازمان های همچون بسیج، آموزش و پرورش  و صدا و سیما برای آگاه سازی مردم در جهت صیانت از جنگل ها بهره گرفته شود.

 

این مقام مسئول، گفت: با هماهنگی صدا و سیمای مرکز استان و اداره کل منابع طبیعی باید برنامه های فرهنگی تهیه و در صدا و سیما پخش شود.

 

معاون امور عمرانی استانداری لرستان، ابراز کرد:  با برنامه ریزی های به عمل آمده ۱۱۰ نقطه بحرانی مستعد آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان لرستان  شناسایی شده است.

 

وی به اختصاص هفت میلیارد ریال اعتبار استانی برای امر اطفاء حریق در استان طی سال جاری اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه دستگاه های متولی ردیف ملی سالانه در این حوزه دارند باید از اعتبارات آن ها استفاده شود زیرا اعتبارات استانی کفاف نمی دهد.

 

ارائه آموزش های مردمی و فرهنگ سازی در جامعه با توجه به اینکه مردم استان آخر هفته ها به دامان طبیعت، جنگل ها و مراتع رفته و روز تعطیل خود را سپری می کنند، می تواند در کاهش حریق  موثر باشد.

 

 

به یقین وجود تجهیزات اطفای حریق در استان و استقرار یک فروند بالگرد اطفای حریق از نیاز های ضروری است که باید مورد توجه مسئولان در جهت صیانت از جنگل های استان قرار گیرد، استقرار یک فرورند بالگرد اطفای حریق در استان می تواند در فصل بحران نقش مؤثری در  کاهش بحران‌ها ایفا کند.

کد خبر 543630

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha