منابع آموزشی نباید خلاف آموزه‌ها و ارزش‌های دینی حرکت کنند

خبرگزاری شبستان:رئیس گروه قرآن و معارف دفتر تألیف کتب درسی گفت: ما از منابع آموزشی در حوزه های غیر دینی انتظار نداریم مفاهیم دینی را تبلیغ کنند، فقط از آنها می‌خواهیم خلاف آموزه‌ها و ارزش‌های دینی حرکت نکنند.

محمد دلبری، رئیس گروه قرآن و معارف دفتر تألیف کتب درسی سازمان پژوهش و برنامه ریزی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان با اشاره به طرح ساماندهی منابع آموزشی در بخش کتاب‌های دینی و قرآن که خود از داوران این گروه است  گفت: یکی از مهم‌ترین مشکلات کتاب‌های کمک‌درسی در این گروه عدم تطابق آنها با اهداف برنامه درسی است.

 

 وی افزود: هر درس از یک کتاب عموما 3 حیطه شناختی، عاطفی و رفتاری را مدنظر دارد، ولی کتاب‌های کمک آموزشی اغلب تنها هدف شناختی را می‌بینند و به دو ساحت دیگر بی توجه هستند.
 

رئیس گروه قرآن و معارف دفتر تألیف کتب درسی، اطلاعات غیرضروری مضاف بر کتاب‌های درسی را از مصادیق این عدم تطابق عنوان کرد و گفت: فرض کنید موضوع درس این باشد که خداوند به هریک از موجودات بر اساس نیازهایش نعمت‌هایی بخشیده است که آن نعمت‌ها ادامه حیات را برای او میسر می کند، مثلا به پرندگان پر پرواز داده و به لاک پشت سپر محافظ  و به خرس قطبی پوستی پوشیده از پشم مخصوصی داده که او را از سرمای قطب حفظ کند. حال تصور کنید کتاب کمک‌درسی بیاید درباره جنس پشم خرس قطبی بحث کند. این‌ها اطلاعاتی اضافه است که اصلا مدنظر کتاب درسی نیست. اگر ما چنین مواردی را در کتاب‌های کمک درسی مشاهده کنیم کتاب رد می‌شود.
 

وی خاطرنشان کرد: ما در جایگاهی قرار داریم که مرجع است بنابراین نمی توانیم به ناشری تاییدیه بدهیم که حتی از اهداف برنامه درسی مطلع نیست.
 

کارشناس گروه دینی و قران سازمان پژوهش در طرح ساماندهی منابع آموزشی در پاسخ به این پرسش خبرنگار شبستان که "آیا فکر نمی‌کنید آزمون‌هایی که هر یک به نوعی مطالب خارج از چارچوب برنامه درسی را مطرح می کنند نقش اصلی را در گرایش ناشران به انتشار مطالب اضافه بر کتاب درسی دارند؟" اظهار داشت: البته من این را انکار نمی‌کنم که اشکالاتی در آزمون ها وجود دارد، چه در آزمون های رسمی آموزش و پرورش و چه آزمون‌های غیررسمی آموزشگاهی؛ ولی مسئله این است که بعضی ناشران به دنبال بهانه هستند تا از این نمد کلاهی برای خود ببافند؛ در حالی که ممکن است طراح سوال اشتباه کرده باشد، این دلیل نمی شود که ما به دنبال بسط آن اشتباه برویم.


دلبری سپس به رویکرد دینی در سایر منابع آموزشی پرداخت و گفت: در سایر حوزه‌ها نوع انتخاب واژه‌ها و تصاویر می‌تواند همسو با ارزش‌های دینی ما باشد. مثلا در حوزه علوم تجربی دو واژه طبیعت و خلقت گرچه می‌توانند برای مفهوم واحد به کار برده شوند، هر یک بار معنایی متفاوتی دارند؛ اولی به جهان از منظر مادی نگاه می کند و دومی آن را دارای یک آفریننده می بیند. در سایر حوزه‌ها نیز تصویرگری می‌تواند انتقال‌دهنده این نوع نگاه باشد.
 

وی این مبحث را با این جمله تکمیل کرد: ما از منابع آموزشی در حوزه های غیر دینی انتظار نداریم مفاهیم دینی را تبلیغ کنند، فقط از آنها می‌خواهیم خلاف آموزه‌ها و ارزش‌های دینی حرکت نکنند.

کد خبر 543578

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha