به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر(۲۴ اردیبهشت) در همایش اعطای نشان فرهنگی هنری فردوسی در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی گفت: جایگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی در زنده نمودن تاریخ ایران با خلق داستانهای ملی و حماسی این سرزمین و دمیدن روحی تازه به کالبد زبان ادب فارسی مقامی بس رفیع و شامخ است و از این رو فردوسی را شاعر ملی ایران خوانده اند و هر ایرانی امروز زبان خود را وامدار تلاشهای حکیم توس است و فردوسی بزرگ اثری را خلق کرد که نه تنها برای ایرانیان بلکه برای تمام جهانیان حکمت آموز است.
جنتی ادامه داد: سخن فردوسی درکنار سخنان دیگر بزرگان ایران زمین مانند خیام، حافظ، مولوی و نظامی مشمول زمان نشده و گفت وگو و تعامل نزدیکی ملتها را در جهان بدنبال داشته است و دیپلماسی فرهنگی ایران و زبان فارسی را نوابغ بیش از هرکس دیگر تعیین می کنند.
وی افزود: انتظار می رود پژوهندگان ادب و تاریخ نویسان در جنبه های اسطوره ای و ادبی شاهنامه کنند و کاو بیشتری داشته باشند تا این گوهر یکتا و میراث ایرانیان هر چه بیشتر به ملت ایران و جهانیان شناسانده شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: شاهنامه یکی از اسناد معتبر ملت ما است و داستانهای آن به تمام ایرانیان درس شجاعت، راستی، میهن دوستی و وفای به عهد می آموزد و داستانهای شاهنامه با وجود گذشت قرنها مردم ایران را از هر نژاد، طیف و مذهب شیفته روح بلند و دلاوریهای پهلوانان ایرانی و عواطف انسانی آن می کند.
وی افزود: فردوسی در کشاکش جنگها، کشمکشهای داخلی، تعصبات قومی و دینی به رسالت عظیم خود پی برد و سعی کرد مجموعه عظیم و ماندگاری را تدوین کند که در خاطره ایرانیان باقی مانده و تاریخ، زبان و هویت ایرانی را زنده نگهدارد و این حکیم بزرگ بارها مورد بی مهری متعصبان و جاهلان زمانه خود قرار گرفت تا جایی که حتی آنان از دشمنی با جنازه او دریغ نکردند و اجازه دفن پیکرش را در قبرستان مسلمانان ندادند لذا فردوسی در خاوران توس، باغ یکی از شیوخ متعصب آن زمان به خاک سپرده شد.
جنتی اظهارکرد: فردوسی در لابه لای اشعار حماسی خود معانی باریک، مطالب فلسفی و اخلاقی را به زیبایی و ظرافت بیان کرده است و سخنان عبرت آموز فردوسی بیانگر آن است که شکوه این جهان گذراست و انسان باید در عمر خود دلاور، آزاده، بخشنده، فداکار، راستگو و دستگیر باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: حکیم توس از طریق پندهای حکمت آموز از زبان پهلوانان، شاهان و دانشمندان حکمت عملی را به خوانندگان خود آموخته است.
وی بیان کرد: فردوسی در شرح تاجگذاری شاهان بزرگی همچون شاپور، گشتاسب، انوشیروان و هرمز به نیایش خداوند، ستایش راستی، گسترش داد و دهش پرداخته و آیین زندگی توام با صلح، آرامش و عدالت را بهترین آیینها دانسته است.
جنتی افزود: فردوسی با وجود اینکه در اشعارش رزم، پیکار و دشمنی اقوام را شرح کرده اما روح بزرگش جهان را یکپارچه و با نظر وحدت نگریسته و ستیزه جوییهای بشر را نشانگر نادانی دانسته است ولی فردوسی حقیقت ادیان را مانند خود خداوند یکی دانسته و خصومتهای ملل بر سر دین را ابلهانه توصیف کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بخاطر جایگاه والای فردوسی هر عصری مانند سلجوقیان، صفویان و زردتشیان او را منتسب به خود می دانسته اند که این خود نشانه قدرت و شوکت فردوسی در قلمرو معنا و مفاهیم بلند انسانی است.
وی افزود: اختلاف بر سر شعیه و سنی بودن فردوسی از اساس بی پایه است زیرا اشاره فردوسی به باورهای شیعه و سنی در نوشته هایش یکسان است و بیش از اینکه به مذهب و نحله خاصی اختصاص داشته باشد آزادمردی است که یکتایی خداوند را قبول دارد و او تعصب را فقط در حفظ و احیا فرهنگ و تمدن ایران می بیند.
جنتی فردوسی را مسلمانی ژرف اندیش توصیف و بیان کرد: فردوسی به دفعات در سراسر شاهنامه خداوند را با عناوین مختلف یاد می کند بطوری که بیشترین واژه 'یزدان' است که بیش از هزار بار در شاهنامه استفاده شده است.
وی ادامه داد: واژه خداوند ٥٠ بار، واژه ایزد ٤٣ بار، واژه خدای و خدا نزدیک به ١٧٤ بار و واژه دادار ٧٠ بار در شاهنامه استفاده شده در این اشعار هر جنگ و پیکاری با نام خداوند شروع شده است.
جنتی تصریح کرد: حکیم بزرگ فردوسی در ابیاتش چندین بار نام پیامبر اکرم(ص) را آورده و همچنین در اشعارش به مقام حضرت علی(ع) اشاره داشته است.
وی افزود: دو سال پیش در مراسم فردوسی اظهار امیدواری کردم شاهنامه پژوهی به عنوان یکی از رشته های دانشگاهی تاسیس شود اما از آن زمان تاکنون اقدامی صورت نگرفته است و همچنان معتقدم تاسیس این رشته برای توسعه آموزه های فردوسی ضروری است و در طول زمان آثار ارزشمندی را به بار خواهد آورد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از تاسیس بنیاد حکیم ابوالقاسم فردوسی با تلاش استاندار خراسان رضوی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در آینده نه چندان دور خبر داد و گفت: هم اکنون تاسیس بنیاد فردوسی در مشهد پایه گذاری و اساسنامه آن تدوین شده است.
جنتی خاطرنشان کرد: این بنیاد نقش مهمی در معرفی حکیم فردوسی به ایرانیان و جهانیان و توسعه فرهنگ شاهنامه خوانی و شاهنامه پژوهی خواهد داشت و امید است بتوانیم با حضور اندیشمندان و فرهیختگان و فردوسی شناسان گام بزرگی در این راه برداریم.
نظر شما