رتبه نوآوری ایران  ۱۴ رتبه صعود داشته است/ تعبیر اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد دانش بنیان است

خبرگزاری شبستان:وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به رشد رتبه نوآوری ایران در دولت یازدهم گفت:  باید توجه داشت که با آغاز فعالیت دولت یازدهم تاکنون با تمهیدات اتخاذ شده رتبه نوآوری ایران  ۱۴ رتبه صعود داشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، دکتر محمد فرهادی، وزیرعلوم تحقیقات و فناوری پنجشنبه (23 اردیبهشت) در آئین افتتاحیه دوازدهمین جشنواره ملی شیخ بهائی با بیان اینکه تمركز برخلق و توسعه دانش، ایده، نوآوری و خلاقیت و فناوری از  وی‍ژگی های اقتصاد نوین جهانی است، اظهار کرد:  این امر باعث شده است تحقیق، نوآوری و فناوری عامل اصلی و موتور محركه اقتصادهای نوین در حال توسعه باشد.

وی با بیان اینکه  اقتصادهایی كه بر پایه دانش و فناوری استوار شده اند قطعاً اقتصادی پویا و پایدار و مقاوم هستند، اضافه کرد: این اقتصادها كمتر تحت تأثیر عوامل سیاسی، اجتماعی و طبیعی قرار می­گیرند و پایداری بسیار بالایی دارند.

تعبیر اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد دانش بنیان است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه یکی از اصلی ترین مولفه های تحقق اقتصاد مقاومتی  پی ریزی اقتصاد كشور بر پایه دانش، نوآوری و فناوری است، ادامه داد: باید توجه داشت که تعبیر اقتصاد مقاومتی و یا مقاوم سازی اقتصاد تا حدود زیادی همان اقتصاد دانش بنیان است.

وی با بیان اینکه بدون تردید سه ركن اصلی اقتصاد دانش­بنیان نیرو و سرمایه انسانی فكری و دانش محور، زیر ساخت­ها و فضای تولید دانش، فناوری و نوآوری كه دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارك های علم و فناوری و نیز  قوانین و مقررات لازم برای انجام امور علمی، فناوری هستند، ابراز داشت: از این رو باید توجه داشت که پنج میلیون دانشجو و عضو هیات علمی سرمایه های انسانی هستند که ظرفیت زیادی را در كشور ایجاد کرده اند و باعث شده اند كه امروزه کشور به لحاظ تولید مقالات علمی جایگاه شانزدهم دنیا و اول منطقه را به خود اختصاص دهد.

فرهادی با بیان اینکه وجود 200دانشمند ایرانی در بین دانشمندان یک درصد برتر دنیا بیانگر میزان کیفیت تولید علم در کشور است، ادامه داد:  دانشمندان ما توانسته اند بیش از 1.5 درصد مقالات علمی دنیا را تولید كنند در حالی كه جمعیت ایران یك درصد  جمعیت دنیا را شامل می­شود.

وی تصریح کرد: در سال گذشته رتبه چهارم دنیا را از نظر درصد رشد علمی دنیا را كسب نموده ایم در حالیكه رشد علمی اكثر كشورهای پیشرفته منفی بوده است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری وجود بیش از 1000 دانشگاه و موسسه آموزش عالی، 700 پژوهشگاه و موسسه پژوهشی،‌ 38 پارك علم و فناوری، 167 مركز رشد فناوری، 350 انجمن علمی، 600 شركت دانش بنیان مستقر در پارك ها،‌چهار هزار و 400 واحد فناوری و یک هزار و 500 نشریه علمی و پژوهشی را از زیرساخت های علمی موجود در کشور عنوان کرد و افزود: همچنین باید توجه داشت که در سال های اخیر به لحاظ كیفی نیز دانشگاه ها جایگاه بسیار خوبی را در دنیا كسب کرده و بیش از 13 دانشگاه ایران در زمره یك درصد برتر دنیا قرار گرفته اند و این دانشگاه ها قریب به 1.7درصد مقالات برتر دنیا را تولید کرده اند.

وی تصریح کرد: البته باید توجه داشت که در كنار این توانمندی ها متاسفانه رتبه ایران از لحاظ فناوری و تبدیل ایده به محصول جایگاه مناسبی نیست و ضرورت دارد با برنامه ریزی،‌ سرمایه گذاری و نظارت و پایش جهش قابل قبولی را در عرصه فناوری و نوآوری ایجاد کرد.

رتبه نوآوری ایران  14 رتبه صعود داشته است

فرهادی با اشاره به رشد رتبه نوآوری ایران در دولت یازدهم ادامه داد:  باید توجه داشت که با آغاز فعالیت دولت یازدهم تاکنون با تمهیدات اتخاذ شده رتبه نوآوری ایران  14 رتبه صعود داشته است.

وی به تولید  800 محصول فناورانه در پارك ها و مراكز رشد خلق در سال گذشته اشاره داشت و افزود:  همچنین بیش از 750 ایده دانشگاهی تبدیل به محصول شده كه از این تعداد نزدیک به 600 محصول نیز تجاری سازی و روانه بازار شده اند.

فرهادی با اشاره به اینکه در سال گذشته سه هزار و 700هسته فناوری از دانشگاه ها و مراکز آموزشی متقاضی ورود به پارک و مراکز رشد بوده اند، ادامه داد: این آمار بیانگر سازنده و مثبت بین دانشگاه ها و پارك های علم و فناوری بوده است.

وی با اشاره به اینکه  در سال گذشته حدود سی هزار شغل پایدار و زایشی در پارك ها و مراكز رشد ایجاد شده است، افزود: این در حالی است که اعتبار پارک ها در سال گذشته 120 میلیارد تومان بوده است و  گردش مالی شركت های مستقر در پارك ها بیش از یک هزار و 800 میلیارد تومان برآورد شده است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: در دو سال گذشته بیش از 85 میلیون دلار صادرات محصولات دانش بنیان از این مراكز گزارش شده است كه توانمندی پارك ها و مراكز رشد را برای تولید محصولات فناورانه و تولید ثروت از دانش نشان می دهد.

وی با اشاره به اینکه وجود قوانینی همچون قانون حمایت از شركت های دانش بنیان، قانون جامع وزارت علوم،‌ تحقیقات و فناوری،‌ نقشه جامع علمی كشور پشتیبان بسیار خوبی برای حمایت از عرصه فناوری در كشور محسوب می شوند، افزود:  در این خصوص قانونی شدن هزینه كرد 1 درصد اعتبارات هزینه­ای دستگاه­ ها در حوزه پژوهش و فناوری نیز چشم انداز خوبی را برای پیشبرد پژوهش و فناوری ترسیم می کند.

فرهادی همچنین  به تصویب حكم قانونی « استقلال دانشگاه ها و مراكز پژوهشی و فناوری » که در قالب  ماده اول« لایحه احكام دائمی برنامه های توسعه كشور» که توسط دولت یازدهم به مجلس نهم ارسال ککرده بود اشاره داشت و گفت:  امیدوارم  این مصوبه راهگشای پیشبرد برنامه های دانشگاه ها، مراكز پژوهشی و پارك های علم و فناوری باشد.

تبدیل دانشگاه ها به دانشگاه­های كارآفرین و نسل سومی از برنامه های اصلی وزارت علوم است

وی تبدیل دانشگاه ها به دانشگاه­های كارآفرین و نسل سومی را از دیگر برنامه های اصلی وزارت علوم در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و ادامه داد: برای تحقق دانشگاه های كارآفرین ایجاد ساختارهای لازم از جمله راه­اندازی دفاتر انتقال فناوری، مراكز كارآفرینی و نوآوری،‌ مراكز مالكیت فكری و نیز تقویت ایجاد تعامل سازنده با پارك ها و مراكز رشد علم و فناوری می باشد كه هم اكنون در چند دانشگاه بزرگ دفاتر انتقال فناوری ایجاد شده اند و نیز در 2 سال اخیر تعداد مراكز كارآفرینی و نوآوری از 58 مركز به 112 مركز ارتقا یافته است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه با اشاره به اینکه وزارت علوم،‌تحقیقات و فناوری نیز در پی استفاده از فرصت های دوره پسا تحریم و تعامل فعال و سازنده با محیط منطقه ای و بین المللی در حوزه علوم و فناوری است، اضافه کرد:  استفاده از ظرفیت ها و تخصص ایرانیان مقیم خارج از كشور،‌ تعامل با دانشمندان و متخصصین بین المللی و همچنین عرضه محصولات و خدمات دانش بنیان به بازارهای بین المللی و حمایت از صادرات آنها، بخشی از برنامه های این حوزه است كه امیدواریم دانشگاه ها،‌مراكز پژوهشی و پارك های علم و فناوری در اجرایی شدن این برنامه ها پیش قدم شوند.

 

کد خبر 543468

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha