به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر ساجدی، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با ارایه مقالهای با عنوان "جایگاه مسجد در تهاجم فرهنگی عصر حاضر" در نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد شرکت کرد.
وی در ابتدای سخنان خویش نیاز اول مساجد را طرحریزی برنامه خاص دانست و در اینباره گفت: با توجه به وضعیت جاری در عصر ما مساجد نیازمند برنامهای خاص در مقابله با تهاجم فرهنگی غرب هستند.
ساجدی در تعریف معنای فرهنگ گفت: فرهنگ مجموعهای از باورها، ارزشها، هنجارها و نمادها است که به عنوان روح حاکم بر رفتار انسان در جوامع نقش میبندد.
وی با استناد به نظر جامعهشناسان درباره فرهنگ گفت: فرهنگ منبع مولد چند مؤلفه حیاتی در تمام رفتارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی است.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در توضیح معنای فرهنگ و تعالیم فرهنگی گفت: بخشی از فرهنگ را باورها تشکیل میدهند و باورها همان هستها یعنی خدا، آخرت و رابطه انسان با خدا هستند.
وی در تشریح معنای ارزش در تعریف فرهنگ گفت: ارزشها بایدهای کلی هستند که از دل هستیشناسی بیرون میآیند. خدامحوری، آخرتگرایی و نگرش وسیلهای به دنیا برخی از ارزشها به شمار میروند.
این محقق حوزه معارف اسلامی افزود: هنجارها نیز بخش مهمی از فرهنگ را تشکیل میدهند و آن دسته از بایدهای جزیی هستند که از دل ارزشها بیرون میآیند و قواعد رفتاری انسان را ترسیم می کنند.
این دانشآموخته حوزوی به ابعاد گوناگون تهاجم فرهنگی در عصر حاضر اشاره کرد و با پراهمیت خواندن نقش مساجد در مقابله با تهاجم فرهنگی گفت: توسعه فرهنگی غرب تا پشت دیوارهای مسجد رسیدهاست و بیتردید از این دیوارها هرگز عبور نمی کنند.
وی جوانان و نوجوانان امروز کشور را قربانیان تهاجم فرهنگ غرب از درون خانهها نامید و اذعان داشت: با گسترش رسانهها جوانان و نوجوانان ایرانی قربانیان تهاجم فرهنگی در درون خانههای خود هستند.
این دانشآموخته دانشگاه مکگیل کانادا تصریح کرد: تزلزل فکر جوانان که از طریق ماهواره و ناشی از جریانهای رسانهها فرهنگساز غربی است باید شناسایی گردیده و آثارش مورد ارزیابی قرار گیرد تا راهکار درست خنثیسازی آن شناسایی شود.
وی حرکت مسجدها را در مقابل تهاجم فرهنگی حرکتی بیبدیل توصیف کرد و اظهار داشت: رسانهها به تدریج با ترویج فرهنگ اباحیگری، ارتباط با نامحرم حتی نماز خواندن و اعتقاد به آخرت را در دل جوانان ما سست کردند و مساجد اگر بخواهند وظیفه خویش را به درستی انجام دهند ابتدا باید به عمق فاجعه پی ببرند و سپس برای جلوگیری از این تزلزل برنامهریزی کنند.
ساجدی در ادامه افزود: باید نگاه خود را به وضعیت فرهنگی عمیقتر کنیم و روحانیون مساجد باید به جوانان اجازه دهند که هر چه در دل دارند بیرون بریزند و از نیازهای فکری و تمایلات اندیشهای خود سخن بگویند.
وی به تشریح وظایف روحانیون در عصر حاضر اشاره کرد و گفت: روحانیون وظیفه دارند هم در بعد اعتقادی و بینشی، هم در بحث گرایشی و احساسات درونی و هم در بعد رفتاری و تثبیت رفتارهای دینی در جامعه تلاش کنند.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: باید بدانیم که حتی در شناخت درست تهاجم فرهنگی غرب ناموفق بودهایم و از مسیر شناخت این تهاجم بسیار فاصله گرفتهایم و به جای اینکه راهی برای جلوگیری از این تهاجم بیابیم ناخواسته و ناخودآگاه بر طبلی میکوبیم که همراه و همصدا با تهاجم فرهنگ غربی است.
وی از روحانیون مساجد خواست تا در خصوص احکام اسلام به ویژه در موضوعات مورد نیاز جوانان در مساجد سخن بگویند و احکام ارتباط جنسی و موسیقی و موضوعاتی نظیر اینها را تبیین کنند و از آثار دنیوی انحراف در این زمینهها که موجب بحران غرب شده است، سخن بگویند.
ساجدی در ادامه سخنان خود روشنگری در امور بنیادین اعتقادی و رابطه آنها با ارزشها و هنجارهای دینی را از نیازهای ضروری عصر حاضر دانست و گفت: اینک باید هم هستها را و هم پیوند آنها با ارزشها و هنجارها را کاملا روشن کرد.
وی با اشاره به ماه رمضان و اهمیت آن در بسترسازی برای اصلاح امور جامعه گفت: ماه رمضان فرصت بسیار مغتنمی است تا با نگاهی علمی و دقیق به زوایای گوناگون تهاجم فرهنگی سلاح مسجد را در برابر این تهاجم بیگانه آماده سازیم.
شایان ذکر است، دکتر ساجدی با ارایه مقاله به دبیرخانه اجلاس هفته جهانی مساجد به عنوان یکی از نویسندگان برتر این اجلاس شناخته شد و مورد تجلیل قرار گرفت.
پایان پیام/
نظر شما