به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، امیرحسین بنایی، پژوهشگر حوزه دین در نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد با ارائه مقاله خود با عنوان "طراحی ساختار نظام مند مطلوب برای مساجد جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از الگوی سازمان یادگیرنده" به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی با بیان اینکه مسـاجد، اصلی ترین و مهم ترین سـنگر دفاع از اسلام و انقلاب و اثرگذارترین نهاد اجتماعی و سازمان مردمی در طول تاریخ اسلام هستند، اظهار داشت: در تحقیقاتی که در سال 1375 و نیز 1380 ه.ش. درباره مساجد انجام گرفته است، آمارهای به دست آمده نشان دهنده آن است که مساجد کشور خلوت شده اند که این بیانگر پایین آمدن کارایی و اثربخشی آنها است.
بنایی سـلیقه ای بودن هدفگذاری های کلان، فقدان برنامه ریزی های کارشناسـانه، نبود کارگزاران آمــوزش دیده، عدم کنتـرل و نظارت بر فعالیت ها و ارزیابی آنها و مسائلی از این دست را گواهی بر مدعای خود دانست.
وی با اشاره به این که جامع ترین و بهترین شیوه مدیریت مساجد کشور از رهگذر نگرش سیستمی به آنهاست، ادامه داد: مقاله وی، نگاه به مسجد به مثابه یک «سیستم» را به عنوان پیش فرض اساسی خود پذیرفته و طراحی یک ساختار سیسـتمی مطلوب برای مساجد کشور ـ به مثابه نخستین گام در راه مدیریت نظام مند آنها ـ را به عنوان هدف کلان خود مدنظر قرار داده است.
این پژوهشگر حوزه معارف اسلامی با این توضیح درباره نحوه تحقیق و بررسی این پژوهش، اظهار داشت: بدین منظور از ابزار گردآوری اطلاعات نظیر مطالعه اسناد (شامل کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها، پایگاه های اینترنتی و بانک اطلاعات نمایه)، مصاحبه عمیق و همچنین مباحثه تحلیلی از طریق پرسشنامه (در قالب روش دلفی) با خبرگان موضوع استفاده شده است.
وی مدعی بود که مطابق یافته های تحقیق، ساختار سیسـتمی مسجد که در واقع «سطح صفر» از سیسـتم مسجد محسوب می شود، از هشت خرده سیستم تشکیل می شود که در دو خوشه کارکردی و پشتیبانی طبقه بندی می شوند.
بنایی با بیان اینکه خرده سیستم های کارکردی شامل «عبادی»، «تعلیم و تربیت»، «رسانه ای» و «اجتماعی ـ اقتضائی» و خرده سیستم های پشتیبانی شامل «افراد»، «سخت افزار»، «نرم افزار» و «فرهنگ حاکم بر مسجد» هستند، افزود: این پژوهش در پایان، «فرهنگ حاکم بر مسجد» را به عنوان اصلی ترین و مهم ترین خرده سیستم مسجد، مبتنی بر الگوی سازمان یادگیرنده، بازمهندسی کرده است.
شایان ذکر است، نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد با تشکلیل دو کمیسیون با محورهای "مساجد و جهاد اقتصادی" و "مساجد و بیداری اسلامی"، بازخوانی و ارزیابی مقالات برتر را دوم و سوم مرداد در دستور کار خود قرار داد.
پایان پیام/
نظر شما