به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، محمدحسین صادقی پیش از ظهر امروز (20 اردیبهشت) در نشست تخصصی اعضای صندوق نوآوری و شکوفایی نهاد ریاست جمهوری با اساتید دانشگاه های قزوین که در سالن اجتماعات دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزار شد، بیان کرد: بحران اقتصادی، خام فروشی، تورم و کمبود بودجه از جمله مسائلی است که در کشور با آن روبرو هستیم و ما بحث خام فروشی را نه تنها در نفت بلکه در بسیاری زمینه ها نظیر کشاورزی، زعفران و گیاهان دارویی داریم.
وی ادامه داد: برای نمونه در بحث گیاهان دارویی، این گیاهان را به قیمتی ارزان به دیگر کشورها نظیر آلمان، فرانسه و انگلستان می فروشیم و آنها این گیاهان را به دارو تبدیل کرده و با هزینه بالا به ما می فروشند و حتی در دوران تحریم نیز با این معضل مواجه بودیم که حتی برخی از این داروها را به ما نمی فروختند در حالی که ما مواد خام را به آنها فروختیم.
مشاور هیئت عامل صندوق شکوفایی و نوآوری نهاد ریاست جمهوری اضافه کرد: معضل بعدی که وجود دارد این است که در بسیاری از زمینه ها به دانش فنی روز دنیا تسلط نداریم بنابراین این امر سبب شد صنایع ما نتوانند رقابتی باشند.
وی توضیح داد: صنایع ما اگر با تکنولوژی قدیمی بخواهند تولید داشته باشند محصولات رقابتی نخواهند داشت بنابراین اگر به دانش پیشرفته دنیا تسلط داشته باشیم می توانیم کالاها را رقابتی کنیم؛ موضوع دیگر در این بخش فضای کسب و کار است که باید بهبود یابد.
صادقی اعلام کرد: معضل دیگری که داریم بی توجهی و کم توجهی به بازار 80 میلیونی داخل کشور و 400 میلیونی اطراف است و این از معضلات اصلی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: موضوع دیگر در بحث پیشرفت توجه به آمایش و پتانسیل های خدادادی است که باید مورد توجه باشد از طرفی نیز باید بدانیم تا صاحب دانش و تکنولوژی نشویم نمی توانیم محصولات رقابتی تولید کرده و به سمت صادرات رویم تا معضلات کشور کاهش یابد.
مشاور هیئت عامل صندوق شکوفایی و نوآوری نهاد ریاست جمهوری گفت: اقتصاد ما سنتی است و درصد اقتصاد دانش بنیان آن کم است در حالی که کشورهای پیشرفته ثروت خود را از راه دانش به دست می آورند و ما نیز باید به سمتی رویم که مواد خام را به کالاهای با ارزش افزوده بالا تبدیل کرده و خام فروشی نداشته باشیم و اگر می خواهیم به اقتدار لازم دست یابیم و باید اقتصاد خود را قوی کرده و به سمت اقتصاد دانش بنیان رویم که زیربنای اقتصاد مقاومتی است.
وی تأکید کرد: دولت وضع اقتصادی خوبی ندارد و درآمد آن پایین است و از آن طرف بخش خصوصی پول فراوان دارد و باید تلاش کرد تا بخش خصوصی به میدان آید تا رشد حاصل شود و از طرفی نیز باید به جای واردات کالای بی کیفیت چینی به سمت واردات تکنولوژی رویم.
صادقی افزود: صنعت و دانشگاه باید خود را متحول کند و دولت نیز می تواند فضای کسب و کار را آماده کند و اگر شرکتی تسلطی بر دانش داشته و کالای رقابتی تولید کند می تواند بازار را در دست بگیرد و باید کالایمان را رقابتی کنیم.
وی با اشاره به رتبه ایران در تولید مقالات علمی اظهار کرد: ما به لحاظ تولید مقاله رتبه اول را در منطقه و رتبه شانزدهم را در جهان داریم ولی در تولید فناوری عقب هستیم و در نوآوری رتبه 103 را داریم؛ ما از نظر دانش نظری و بحث مقالات وضعیت خوبی را داریم ولی نتوانستیم دانش نظری را به عمل تبدیل کرده و دانش کاربردی از دل آن بیرون آوریم.
مشاور هیئت عامل صندوق شکوفایی و نوآوری نهاد ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: هر بخشی از جامعه باید خود را دانش بنیان کند و دولت باید بسترسازی، سیاستگذاری و هدایت کند و رتبه ایران را در فضای کسب و کار بهبود بخشد و دانشگاه نیز باید مغز متفکر دستگاه های اجرایی شود و فقط به فکر فارغ التحصیل کردن دانشجو نباشد و صنعت نیز باید تولید رقابتی با تسلط به فناوری روز داشته باشد.
وی اضافه کرد: کشور ما و کشور فرانسه هر دو دارای 80 میلیون جمعیت هستند ولی ما سه برابر فرانسه دانشجو، دانشگاه، رشته و گرایش داریم ولی آیا این سه برابر اثربخش در جامعه بوده است، البته در این دولت بحث سیاست افزایشی کمی بی رویه جلویش گرفته شد و دانشگاه ها باید آموزش ها را کیفی کرده و دروسی عرضه شود که بعد از فارغ التحصیلی برای دانشجو مفید باشد.
صادقی عنوان کرد: باید دنبال مهارت آموزی بود و ما فارغ التحصیل باسواد، کاربلد و دارای مهارت کم داریم و خیلی ها فقط مدرک دارند و باید آموزش هایی اصولی ارائه و مهارت آموزی تقویت شود همچنین باید پژوهش ها نیز به سمتی رود که مشکلی را حل کند و تنها برای تولید مقاله نباشد و باید به دنبال دانش بنیان شدن دانشگاه ها بود.
وی در خصوص صندوق نوآوری و شکوفایی بیان کرد: در راستای کمک به تحقیق و توسعه اقتصاد دانش بنیان و فناوری محور، تکمیل زنجیره ایده تا بازار و تجاری سازی نوآوری ها، دستاوردهای پژوهشی و اختراعات و کاربردی کردن دانش از طریق ارائه کمک ها و خدمات مالی و پشتیبانی به شرکت ها و موسسات دانش بنیان، نهاد مالی به نام صندوق نوآوری و شکوقایی در اواخر سال 91 تأسیس و در نیمه دوم سال 92 فعال شد.
مشاور هیئت عامل صندوق شکوفایی و نوآوری نهاد ریاست جمهوری با اشاره به فعالیت 2 هزار و 250 شرکت دانش بنیان در سطح کشور یادآور شد: تسهیلات سه ساله برای فعالیت های ثبت اختراع، کسب فناوری و نمونه سازی، وام قرض الحسنه برای تولید نمونه های صنعتی و شرکت های پشتیبان تجاری سازی فناوری، وام بلند مدت برای فعالیت ها و طرح تولید تولید صنعتی و انبوده سرمایه در گردش، کمک پرداخت سود بانکی، مشارکت حقوقی و خرید سهام شرکت و غیره از جمله خدمات و تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی است.
نظر شما