به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پرس ی وی؛ داود اوغلو در نهایت در مقابل خواست رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه برای اعطای اختیارات بیشتر به ریاست جمهوری کوتاه آمد و از رهبری حزب حاکم استعفا داد.
داوداوغلو، روز پنج شنبه در جمع هم حزبیهایش ضمن دفاع از عملکردش گفت در طول دورهای پرآشوب، حزب عدالت و توسعه را حفظ کرده است.
نخست وزیر ترکیه همچنین ضمن اعلام وفاداری به اردوغان تاکید کرد که دولت «قوی» عدالت و توسعه همچنان به راه خود ادامه خواهد داد.
وی همچنین اعلام کرد بعد از این هرگز سخنی در انتقاد از اردوغان به زبان نخواهد آورد.
داود اوغلو پس از جلسه سران حزب عدالت و توسعه به خبرنگاران گفت وی در نشست فوق العاده کنگره این حزب که 2 خرداد امسال برگزار می شود برای رهبری حزب اعلام نامزدی نخواهد کرد. بر این اساس دوران نخست وزیری داوغلو نیز به پایان خواهد رسید.
اختلاف نظر جدی با اردوغان
کنارهگیری داود اوغلو از رهبری حزب حاکم در ترکیه در حالی است که این کشور با چالشهای جدی در عرصه سیاسی کشور، بحران پناهجویان و همچنین فعالیت داعش در سوریه و عراق مواجه است.
با اعلام این خبر، نگرانى درباره ثبات سیاسى در کشور موجب شد تا لیر این کشور چهارشنبه حدود چهار درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست بدهد و به پایینترین حد در دو ماه گذشته برسد.
گفته شده استعفای داوداوغلو در پی هفتهها تنش واختلاف نظر وی با رئیس جمهور ترکیه صورت گرفته است.
در ترکیه پیش از ریاست جمهوری اردوغان، قدرت اجرایی در دست نخست وزیر بود و ریاست جمهوری عمدتا پستی تشریفاتی بود.
اردوغان با ادعای اینکه کشورش نمیتواند با 2 نفر در راس امور اداره شود تلاش کرده است نظام کنونی و اداره کشور را از نظام پارلمانی تغییر دهد. امری که به نظر می رسد چندان مورد موافقت داود اوغلو نبوده است.
انتظار میرود رهبری بعدی حزب عدالت و توسعه به طور قابل توجهی از مواضع اردوغان در تغییر قانون اساسی برای ایجاد سیستم ریاست جمهوری حمایت کند؛ حرکتی که مخالفان آن را حرکت به سوی استبداد رو به رشد می دانند.
ناظران سیاسی از بنالى یبلدریم، وزیر راه و برات البیرق، وزیر انرژى و داماد رییسجمهورى به عنوان نامزدهای احتمالی که بخت بیشتری برای تصاحب کرسی نخست وزیرى دارند، نام برده اند.
کودتا در کاخ ریاست جمهوری
کمال قلیچدار اوغلو، رئیس حزب جمهوری خلق، حزب اصلی مخالف دولت ترکیه، روز پنجشنبه در سرمقاله روزنامه جمهوریت با عنوان «کودتا در کاخ ریاست جمهوری» برکناری داود اوغلو را با هدف تحکیم قدرت رئيس جمهور دانست و به شدت مورد انتقاد قرار داد.
در این سرمقاله آمده است: «استعفای داود اوغلو را نباید به عنوان یک موضوع درون حزبی در نظر گرفت، همه هواداران دموکراسی باید در برابر این کودتای کاخ مقاومت کنند.»
مخالفان اردوغان وی را به تلاش برای پیشبرد اهداف جاه طلبانه و استبدادطلبانه متهم کرده اند.
نظر شما