«محمد اطبایی» کارشناس امور پخش جهانی فیلم سینمایی در پاسخ به سوال خبرنگار سینمایی شبستان مبنی بر اینکه فیلمهای ایرانی باید دارای چه ویژگی هایی باشند تا در مجامع جهانی حضوری موفق داشته باشند، گفت: بازار بین المللی برای فیلم های ایرانی بسیار کوچک است و اساساً اگر یک قدم به عقب برگردیم، بازار جهانی برای فیلم های هنری و مستقل خیلی کوچک شده است و این موضوع، جای بحث طولانی دارد. اما واقعیت این است که تعداد سینماهای نمایش دهنده فیلم های هنری و مستقل به حداقل رسیده است و جای آنها معمولاً پردیسهای سینمایی ساخته شده یا تغییر شغل دادهاند و در نتیجه ظرفیتهای نمایشی برای اکران فیلمهای هنری محدود شده است.
تعدد جشنوارههای جهانی فیلم برای چیست؟
وی در ادامه بیان کرد: از طرف دیگر به واسطه امکانات تولید ارزان مثل دوربین دیجیتال و نرم افزارهای پست پروداکشن که در دسترس همه است، تولید فیلم ارزان شده است و در نتیجه آمار تولید فیلم در دنیا علیرغم اینکه ظرفیتهای نمایشی پایین آمده، خیلی بالا رفته است و در نتیجه رقابت خیلی زیاد شده است.
اطبایی با اشاره به افزایش تعداد جشنوارههای بین المللی فیلم در پی افزایش تولید فیلمها، اظهار کرد: طیفی از مخاطبین در دنیا وجود دارند که به دنبال فیلمهای متفاوت، هنری و مستقل هستند اما به این نوع فیلمها کمتر دسترسی دارند در نتیجه تعداد جشنوارههای فیلم در دنیا زیاد شده است و در واقع عملکردی دیگری پیدا کردهاند که فضا و خلأ نمایشی خالی را پر می کنند که درآمدزا هم نیستند.
وی با بیان اینکه فیلمهای ایرانی برخلاف دهه 80 و 90 میلادی اصلاً موفق نیستند، گفت: الان فیلمهای ایرانی به جزء چند استثنا، به صورت مستمر در سینماهای آمریکا و اروپا دیده نمی شود و گاهی حضوری اتفاقی دارند.
کارشناس امور پخش جهانی فیلم سینمایی تاکید کرد: بازار جهانی در دست فیلمهای هالیوودی است و حتی سینمای مستقل آمریکا نیز در دنیا موفق نیست.
فرمولی برای موفقیت فیلمهای ایرانی در بازار جهانی نداریم
وی با بیان اینکه با این شرایط هیچ فرمولی برای ارائه ویژگیهای یک فیلم ایرانی موفق در بازار جهانی نمیتوان در نظر گرفت، گفت: بنابراین ابر و باد و مه و فلک باید دست به دست هم بدهند تا یک فیلم با قصه خوب محلی و با زبانی جهانی و ساخت خوب و امکانات تکنیکی مناسب و نسخه های نمایشی استاندارد جهانی و پخش حساب شده و مناسب در جشنواره های درجه یک به نمایش درآید و از پی آن بتوان برای آن بازاری تصور کرد. و این شرایط کلی الان فیلم های ایرانی و هنری مستقل است.
اطبایی درباره تفکیک بخش ملی و بین الملل جشنواره فیلم فجر نیز توضیح داد: برگزاری یک جشنواره باید در طول سالها تبدیل به یک جریان شود و بعد به تاثیر آن برسیم اما به هر حال برگزاری یک جشنواره جهانی و بازار فیلم با دشواری های بسیاری مواجه است و می دانیم دست اندرکاران زحمت بسیاری می کشند و بودجه زیادی می طلبد اما نتیجه کار نسبتی با این حجم زحمت و سرمایه گذاری ندارد و این یک اشکالی است که باید بررسی شود.
زمان برپایی جشنواره جهانی فیلم فجر نامناسب است
وی به زمان برپایی بازار جهانی فیلم فجر اشاره کرد و گفت: زمان برگزاری بازار فیلم زمان مناسبی نیست چراکه به دلیل همزمانی با جشنواره کن، نمی توانیم شاهد حضور مهمترین خریدارها و مدیران جشنواره ها باشیم. البته مهمانان حاضر قابل قبول هستند اما انتظارات ما را برآورده نکرده است و آن رده مهمانانی که سینمای ایران باید آنها را به تهران بکشاند، در اینجا حضور ندارند.
گفتوگو: آزاده فضلی
نظر شما