به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: به همت معاونت آموزشی پژوهشی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، دوره آموزشی ویژه ائمه جماعات کانون ها فرهنگی هنری مساجد سراسر کشور با عنوان «سفیران آسمانی» برگزار می شود.
در این دوره که قرار است در شهر مقدس قم برگزار شود، مباحث مختلفی در حوزه های متنوع از جمله موضوع اقتصاد مقاومتی که امسال نیز در نامگذاری سال جدید از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مورد توجه بود، بررسی می شود.
در راستای بررسی کم و کیف برگزاری دوره سفیران آسمانی با محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی مساجد کشور به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
به عنوان اولین سوال برای مخاطبان ما از طرح سفیران آسمانی و اهداف آن بفرمایید. برگزاری این دوره ها از سوی معاونت آموزشی پژوهشی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بر چه اساسی شکل و نظام یافته است؟
قبل از پاسخ به این سوال مقدمه ای را عنوان می کنم؛ ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور بر اساس رسالت خود که مبتنی بر عمران معنوی مساجد در راستای رسیدن به مسجد طراز اسلامی است فعالیت های متنوعی را طراحی کرده است.
از سوی دیگر در یکی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد مساجد عنوان شده است که امام جماعت به عنوان رییس هیات امنای کانون فرهنگی هنری مسجد محسوب می شود. به همین منظور ائمه جماعات مساجد، جامعه هدف و جزو مخاطبین اولویت ما در بحث ارتباط گیری برای توانمندسازی و اثرگذاری بیش از پیش در کانون های فرهنگی هنری مسجد هستند.
مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در فرمایشات خود در جمع ائمه جماعات اشاره به کانون های فرهنگی مساجد داشته و عنوان کردند: « من سفارش می کنم که کانونهای فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید ؛ البته با همکاری بسیج ؛ بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد ، اختلاف به وجود بیاید . با همکاری بسیج ، این کانونهای فرهنگی هنری مساجد را موثر کنید ، برایش کار کنید . بنشینید فکر کنید ، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیاز آن جوانی است که آنجا حضور پیدا می کند ، فراهم کنید ، مطالعه کنید . کتابهایی وجود دارد که میشود از این کتابها استفاده کرد . کتابهائی هست ، بروید بپرسید ، تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند ، خودتان را مجهز کنید ، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید ، بعد به این کانونهای فرهنگی هنری بروید و پذیرای جوانها باشید».
بنابراین بر اساس فرمایش ایشان و با توجه به اینکه معظم له، عنوان «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» را به عنوان شعار امسال نامگذاری کردند در نتیجه آنچه که در حوزه اقتصاد مقاومتی وظیفه مساجد، کانون های فرهنگی هنری و ائمه جماعات است بیشتر معطوف به بحث گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی است؛ لذا معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در این راستا برنامه ریزی داشته است و امسال امیدواریم بتوانیم از تاریخ پانزدهم تا پایان اردیبهشت، برای هزار و ششصد نفر از ائمه جماعات منتخب مساجد کشور دوره آموزشی-فرهنگی با عنوان (سفیران آسمانی) را در قم برگزار کنیم.
رویکرد دوره تحت چه عنوانی است؟
رویکرد کلی دوره «امام جماعت، محور منظومه تلاش مقدس» نام دارد که این عبارت برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری است. در این برنامه ارکان و مولفه های مسجد طراز اسلامی ترسیم شده و عباراتی برگرفته از بیانات معظم له به مخاطبان عرضه می شود.
مهمترین اهداف از برگزاری دوره سفیران آسمانی چیست؟
از اهداف این دوره می توان به مولفه هایی چون «حرکت در جهت احیای کارکردهای مسجد طراز اسلامی»، «عینیت بخشی به آموزه های دینی - اقتصادی در بستر مساجد»، «تحقق منویات رهبری جهت ایجاد گفتمان اقتصاد مقاومتی در بین نخبگان و فعالان فرهنگی مساجد»، «اهمیت بخشی به کارکرد قرآنی در مسجد با رویکرد اقتصاد مقاومتی»، «توجه به آموزه های فرهنگ انتظار در مسجد»، «توجه به گفتمان سبک زندگی اسلامی با محوریت مسجد»، «تقویت تعامل سازنده و ارتباط عمیق تر ائمه جماعات با جوانان اعضای کانون و جامعه پیرامونی و حمایت از فعالیت های ایشان»، «ایجاد زمینه های تعامل شبکه ای ائمه جماعات» اشاره داشت.
همچنین در این دوره شرکت کنندگان با مولفه های اقتصاد مقاومتی، نقش مسجد در عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی، تلاش برای گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی تا رسیدن به مرحله باور و عمل در سطح جامعه و همچنین موضوعاتی از جمله آشنایی با ارکان مسجد طراز اسلامی، شیوه بیان تفسیر کوتاه در مساجد، شیوه های جذب و نگه داشت جوانان به نماز جماعت و مسجد، معرفی سبک زندگی اسلامی بیش از پیش آشنا می شوند که این بخش در دو حوزه اندیشه ای و مهارتی ارایه می شود.
این مباحث در چه قالب هایی به مخاطبان دوره ارایه می شود؟
قالب های اجرایی دوره شامل تشکیل کلاس های آموزشی، کارگاه های آموزشی، برگزاری همایش های علمی و تبلیغی، همچنین دیدار با مراجع عظام تقلید، شرکت در گعده های شبانه، بازدید از مراکز علمی پژوهشی موفق قم از جمله موزه فقه و زندگی و ...، است. همچنین برگزاری جلسات هم اندیشی در انتقال تجربیات در این زمینه نیز از دیگر برنامه هاست.
از سوی دیگر یکی از نوآوری هایی که در این دوره به آن توجه شده است احیای سنت تقریر نویسی در کارگاه ها و کلاس های آموزشی است که با هدف ثبت و ماندگاری مباحث دوره و ارایه تحلیل به هنگام از موضوعات طرح شده ارایه می شود.
آیه و شعار محوری که برای دوره انتخاب شده است چیست؟
آیه محوری این دوره آیه 125 سوره مبارکه نحل «ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ » و شعار دوره این عبارت است: «هرجا سامان زندگی است، مسجد کانون و مرکز اصلی است و روحانی مایه حیات آن است.
در مورد سرفصل های دوره سفیران آسمانی توضیح بفرمایید
سرفصل ها شامل: قرآن و عترت، مسجد طراز اسلامی، گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی، سبک زندگی، می شود. این سرفصل ها در دو حوزه اندیشه ای و مهارتی ارایه می شود که در حوزه اندیشه ای مواردی نظیر: بازبینی و پیگیری منویات رهبری در راستای موضوعات مطرح شده و بازخوانی منشور روحانیت امام خمینی(ره)، فلسفه روحانیت، فهم دقیق و درست از مسجد طراز اسلامی و امامت طراز و ... مورد توجه است.
اما در حوزه مهارتی نیز چگونگی آموزش مفاهیم قرآنی به مردم(مَدرسِ تفسیر)، گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی و نقش مردم در تحقق آن، راه های ارتباط با مخاطبان(به ویژه جوانان)، چگونگی مبارزه با آسیب های اجتماعی(بیکاری، اعتیاد، بالا رفتن سن ازدواج و ...)، فضای مجازی- تهدیدها و فرصت ها، سبک زندگی ایرانی اسلامی، سرفصل ها را تشکیل می دهند.
برای تولید محتوا با کدام مراکز همکاری داشتید؟
ما در راستای تولید محتوای دوره های آموزشی و عقبه تئوریک کار با مراکزی چون: مرکز تحصصی تفسیر قرآن، مرکز تخصصی نماز، مرکز تخصصی مهدویت، موسسه تخصصی سبک زندگی اسلامی همکاری داشته ایم.
به عنوان بخش پایانی این گفت وگو بفرمایید از کدامیک از شخصیت ها برای حضور و سخنرانی در این دوره دعوت کردید؟
ما از رییس مجلس شورای اسلامی، معاون اول رییس جمهوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونین وزارت ارشاد، آیات و حجج اسلام «ری شهری»، «اراکی»، «حسینی بوشهری»، «سعیدی»، «خاموشی»، «نبوی»، «دکتر واعظی»، «دکتر قنبری» دعوت کرده ایم.
نظر شما