ناگزیر به پیوستن به کنوانسیون های جهانی مالکیت معنوی هستیم

خبرگزاری شبستان: وزیر ارشاد: خالقان آثار فرهنگی و هنری از جمله نویسندگان، هنرمندان و ... آثار خلق شده خود را مانند فرزند خود می دانند نباید با عدم رعایت حقوق ادبی و هنری آنها این فرزند را از آنها گرفت.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از مرکز روابط عمومی واطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «علی جنتی»، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در ششمین همایش ملی حقوق مالکیت ادب یهنری و حقوق مرتبط در مرکز همایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این مطلب گفت: نویسنده ای که اثری را با زحمت بسیاری خلق می کند به طور قطع برایش حقوقی ایجاد می شود که دیگران نباید به آن تجاوز کنند و اثرش را منتشر کنند.

 

وی افزود: یکی از مسایلی که امروز با آن مواجه هستیم موضوع کتابسازی است. در سال گذشته ٨٠ هزار عنوان کتاب به چاپ رسانیدیم که برخی از آنها چاپ اول بود ولی در عین حال همچنان با پدیده کتابسازی مواجه هستیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آثار شهید مطهری ادامه داد: برخی آثار این شهید بزرگوار را برخی از افراد با نام جدید و جداگانه به انتشار کتاب دیگری کرده اند. چیزی که متعلق به بنیادی است که به اسم و نام شهید مطهری پایه گذاری شده توسط دیگران مورد دستبرد قرار می گیرد بنابراین باید با این نوع کتابسازی ها مقابله کرد.

 

وی افزود: در حوزه سایر آثار هنری و فرهنگی هم شاهد این مساله هستیم. برخی از فیلم های سینمایی که مدت ها برای ساخت و تولید آن زحمت کشیده شده است و هزینه های بسیاری برای آن صرف شده، در سطح جامعه منتشر می شوند و تمام زحمات تهیه کنندگان این آثار را به هدر می دهند.

 

جنتی گفت: درحوزه موسیقی هم به همین شکل است. امروز دنیا تبدیل به یک دهکده جهانی شده است و ما می توانیم با یک کلیک با فردی در آن سوی مرزها تماس بگیریم و در واقع بزرگراهی ایجاد شده است که همه در آن سیر می کنند.

 

وی افزود: برخی داده ها و اطلاعات وجود دارد که افراد آن را در فضای مجازی و پایگاه های اطلاعاتی قرار می دهند تا دیگران بتوانند از آن استفاده کنند و این به گونه ای به نفع ماست اما برخی آثار وجود داردکه باید حقوق آنها محفوظ بماند و نباید افراد به خود اجاره بدهند که سایت ها را هک کنند و این آثار را بدون حفظ حقوق خالقان آن منتشر کنند.

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: خالقان آثار فرهنگی و هنری از جمله نویسندگان، هنرمندان و ... آثار خلق شده خود را مانند فرزند خود می دانند نباید با عدم رعایت حقوق ادبی و هنری آنها این فرزند را از آنها گرفت.

 

وی افزود: امروز تقریبا همه آثار مکتوب و تصویری و ... در فضای مجازی مورد استفاده است و بسیاری از کتاب ها در کتابخانه های بزرگ دنیا با آن ها دسترسی دارند و با پرداخت هزینه ای کم می توان آنها را دانلود کرد. آثار صوتی هم به همین شکل است و می توان با پرداخت هزینه های اندک به راحتی و با حفظ حقوق ادبی و هنری پدیدآورندگان آن به آنها دسترسی داشت.

 

جنتی با اشاره به راه اندازی سامانه نمایش درخواستی در سال گذشته گفت: در این سامانه بسیاری از فیلم های سینمایی قابل پخش بارگذاری شده است  و به راحتی و با پرداخت هزینه ای اندک می توان به فیلم های مورد دلخواه دسترسی داشت.

 

وی افزود: در این سامانه بسیاری از افراد که تهیه کنندگان این فیلم ها هستند و هزینه ی بسیاری را هم در تولید فیلم خود صرف کرده اندآثار خود را در این سامانه قرار داده اند و بسیاری هم به عنوان تجمیع کنندگان این آثار نیز هزینه ای را صرف کرده اند. بنابراین ما شرعا و عرفا مجاز نیستیم که این آثار را بدون حفظ حقوق پدیدآورندگان آن مورد استفاده قرار دهیم.

 

جنتی تاکید کرد: در فضای مجازی کشور دچار خلا قانونی بود و نمی شد از حقوق پدیدآورندگان آثار به خوبی دفاع کرد ولی خوشبختانه با همکاری وزیر دادگستری و سایر همکاران لایحه خوبی در این زمینه تهیه شد که در حال حاضر در مجلس است و امیدوارم در مجلس جدید تصویب و ابلاغ شود زیرا می تواند راهی برای دفاع از حقوق پدیدآورندگان در فضای مجازی باز کند.

 

وی ادامه داد: مساله دیگری که امروزه با آن مواجه هستیم موضوع پیوستن به کنوانسیون های بین المللی در حوزه مالکیت معنوی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات را موظف به انجام پژوهش میدانی در این باره کرده تا پیگیری کند که چقدر از آثار خارج از کشور در کشور ما استفاده می شود و همین طور چه میزان از آثار ما در خارج از کشور مورد استفاده و بهره برداری قرار می گیرد.

 

جنتی گفت: ما ناگزیر هستیم که به کنوانسیون های بین المللی در حوزه مالکیت معنوی بپیوندیم زیرا در دنیای به هم پیوسته امروز زندگی می کنیم و نباید خود را تافته جدا بافته بدانیم و خود را کنار بگیریم. با پیوستن به این کنوانسیون ها می توانیم از حقوق ادبی و هنر یآثار خود در جهان دفاع کنیم.

 

وی افزود: بسیاری از فیلم های سینمایی و اثار موسیقایی ما در شبکه های ماهواره ای فارسی زبان به صورت غیر مجاز پخش می شوند و ما باید بتوانیم از حقوق پدیدآورندگان آنها دفاع کنیم و راه این دفاع هم پیوستن به کنوانسیون های جهانی در حوزه مالکیت معنوی است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اگر در کشور، قوانین موجود در حوزه مالکیت معنوی آثار را هم رعایت کنیم لازم است دستگاه های قضایی از این موضوع حمایت کنند زیرا بدون حمایت آنها نمی توانیم از حقوق پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری دفاع کنیم.

 

جنتی در پایان بهره گیری از نظرات و پیشنهادات کارشناسی شده دانشجویان، متخصصان و کارشناسان حوزه حقوقی را در حمایت از مالکیت معنوی و دفاع از حقوق پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری ضروری دانست.

کد خبر 540820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha