خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گردشگری در ایران به عنوان یک صنعت از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان جهانی جهانگردی، گردشگری در ایران رتبه دهم جاذبههای باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی را در جهان دارا است و یکی از امنترین کشورهای منطقه و جهان از لحاظ امنیت برای گردشگران خارجی است. در سال 2008 در حدود 2 ميليون گردشگر خارجی از ایران بازدید کردهاند و این در حالی است که در این سال ۸۴۲ میلیون جهانگرد در دنیا سفر کردهاند.
به نظر کارشناسان، صنعت گردشگری در ایران از توسعهای که شایستهٔ آن است برخوردار نبودهاست. از دلایل کم رونق بودن صنعت گردشگری در ایران میتوان به آماده نبودن بسترهای اقتصادی مناسب برای جذب سرمایهگذاری در ساخت هتل و سایر صنایع جانبی این حوزه اشاره کرد.یکی دیگر از دلایل کم رونق بودن گردشگری در ایران بیخبر بودن سرمایهگذاران از زمینههای موجود در ایران و تبلیغات ضعیف و نیز انتشار اخبار نادرست و منفی از ایران، محدودیتهاى اجتماعی و مذهبی برای گردشگران خارجی و همچنین تنشهای سیاسی با بعضی کشورهای غربی نیز از دیگر موانع در راه رشد صنعت گردشگری در ایران است.
در مقایسه گردشگری ایران با برخی کشورها، ایران نتوانستهاست کارنامه موفقی را در این زمینه از خود برجای بگذارند. به طور مثال تنها در سال ۲۰۰۷ میلادی، حدود ۱۵ میلیون گردشگر خارجی از شهر دبی در کشور امارات متحده عربی در جنوب خلیج فارس دیدار کردند.این در حالی است که کشور ایران با سهمی کمتر از یک پانزدهم تعداد گردشگران شهر دبی در سال مشابه، تنها کمتر از یک درصد سهم درآمد جهانی از صنعت گردشگری را به خود اختصاص دادهاست.
گردشگری در ایران-صنعت گردشگري بر خلاف بخشهاي اقتصادي ديگر از مجموعهاي از ارايه كنندگان خدمات شامل دفاتر خدمات مسافرتي و تورگرداني، عاملان حمل و نقل هوايي، ريلي، جادهاي و دريايي، هتلها، مهمانسراها و مهمانپذيرها، متصديان جاذبههاي گردشگري، رستورانها، فروشگاههاي محصولات صنايع دستي، اقلام سوغاتي، پوشاك، كفش، اشيا چرميو ساير اقلام مورد علاقه گردشگران است. تنوع فعاليتهاي مربوط به صنعت گردشگري باعث شده است تا رونق اين بخش، اثرهاي اقتصادي بالايي را براي اقتصاد كشور در مقايسه با ساير بخشهاي اقتصادي ايجاد كند. علاوه بر اين مطالعات انجام شده نشان دادهاند توسعه اين صنعت نقش مؤثري در كاهش بيكاري و همچنين بهبود توزيع درآمد و افزايش درآمدهاي دولت دارد. اين موضوع به خصوص از آن جهت كه در كشور ما بيكاري به عنوان اصليترين مشكل اقتصادي كشور مطرح است لازم است روز به روز به صورت جدي تري مورد توجه سياستگذاران و برنامه ريزان كشور قرار گیرد.
بنابراین گزارش، جایگاه ایران در حوزه گردشگری باعث شده بسیاری از رسانه های خارجی نیز به این نکته اذعان داشته باشند که ایران بهترین مکان برای گردشگران اروپایی است. ایرنا در این رابطه به نقل از تارنمای روزنامه تلگراف نوشته است: "همزمان با اینکه شرکت هواپیمایی ایرفرانس (Air France) فرانسه برای نخستین بار از سال 2008 پروازهای خود را از پاریس به تهران از سر گرفت و شرکت بریتیش ایرویز (British Airways) نیز قرار است در ماه ژوییه (تیر- مرداد) پروازهای خود را به تهران از سر بگیرد، شماری از شرکت های گردشگری انگلیس می گویند، مقصد گردشگری ایران پر مشتری و پر طرفدار است.
دیوید مک گوئینس، مدیر شرکت گردشگری سفر ناشناخته به روزنامه تلگراف گفته که ایران به شلوغ ترین مقصد گردشگری ما در سال 2016 تبدیل شده است و انتظار می رود تقاضا برای سفر به ایران همچنان رو به رشد باشد. ما همچنین انتظار داریم شمار مسافران مقصد ایران، پس از تجربه رشد 65درصدی در سال میلادی گذشته، امسال نیز حدود 50 تا 57 درصد رشد کند. همچنین مدیر شرکت گرداننده تور کورینتیان تراول نیز اعلام کرده است که مقصد ایران که پیش از این، جزو محدوده فعالیت این شرکت نبود، اینک مانند عمان و سریلانکا بیشترین مشتری را دارد. جانی بیلبای، موسس و مدیرعامل شرکت وایلد فرانتیرز (Wild Frontiers) نیز گفته که آمار ما از 32 مسافر در سال 2013 به بیش از 400 مسافر که امسال تا کنون برای سفر به ایران رزرو کرده اند، افزایش یافته است. ما شاهد افزایش تقاضای بی سابقه ای برای سفر به ایران هستیم. وقتی حجت الاسلام حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران برگزیده شد، همه چیز شروع به تغییر کرد. همچنین وقتی روحانی به سازمان ملل رفت و با «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا دست داد، آمار سفر به ایران افزایش چشمگیری پیدا کرد."
چندی پیش محسن قریب، مدیرعامل شركت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی در این باره به ایرنا گفته بود: "رشد صنعت گردشگری در كشور گسترش فعالیت بخش هایی نظیر هتلداری، رستوران داری، صنایع دستی، حمل و نقل درون و برون شهری و سایر خدمات را بدنبال دارد. رشد فعالیت های گردشگری در كشور اشتغالزاست به طور نمونه با ساخت هر اتاق در هر هتل 2.5 شغل ایجاد می شود.
بعد از برجام قریب به 20 هیات خارجی علاقمند به سرمایه گذاری در صنعت گردشگری به ایران سفر كرده اند اما هنوز موفق به عقد قراردادی در این زمینه به دلیل برخی ابهامات نشده ایم. دو نرخی بودن ارز در كشور (بانكی و آزاد) مشكلات متعددی برای گردشگران خارجی ایجاد می كند و از سوی دیگر كارت های اعتباری آنها در ایران غیرقابل استفاده است. دولت باید تدابیری برای این موضوع اتخاذ كند. بتازگی شورای ایرانیان تصمیم های جدیدی مبنی بر اینكه مالكیت سرمایه گذاری خارجی به طور صد درصد به سرمایه گذار تعلق گیرد، اتخاذ كرده است. در بخش خارجی باید موانع را رفع كنیم تا زمینه های سرمایه گذاری خارجی در این حوزه فراهم شود. بعد از اجرایی شدن برجام میزان ورود گردشگران خارجی به كشور 12 درصد افزایش یافته است. اما به دلیل نبود زیر ساخت های مناسب نمی توانیم پاسخگوی مسائل رفاهی گردشگران خارجی باشیم. در بیشتر كشورهای جهان هتل های پنج ستاره اغلب برای تاجران ساخته می شود، در صورتی كه گردشگران نیاز به هتل های سه و چهار ستاره استاندارد دارند."
یادآور می شود: مسافرت انگلیسی ها به ایران در سال 2011 که سفارت انگلیس در تهران مورد حمله قرار گرفت و وزارت امور خارجه این کشور سفر نکردن به ایران را به شهروندانش توصیه کرد، تعطیل شد. بازگشایی سفارت انگلیس در تهران، آرامش خاطر بیشتری برای شهروندان انگلیسی در سفر به ایران به همراه آورده و تاکید می کند ایران کشور امنی برای مسافرت است. البته، سفارت ایران در لندن نیز بازگشایی شده است.
نظر شما