فاز تجاری دیگر برجام/ روسیه دومین مشتری آب سنگین ایران

خبرگزاری شبستان:روسیه دومین مشتری آب سنگین ایران، توافق ایران و سوئیس برای حل بحران سوریه، فاز تجاری دیگر برجام، تبادل آب سنگین بین ایران و ‌آمریکا برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روسیه دومین مشتری آب سنگین ایران، توافق ایران و سوئیس برای حل بحران سوریه، فاز تجاری دیگر برجام، تبادل آب سنگین بین ایران و ‌آمریکا برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

توافق ایران و سوئیس برای حل بحران سوریه

ایو رسیه قائم مقام وزیر خارجه سوئیس درحاشیه دیدار با ولایتی در جمع خبرنگاران گفت: هدف این دیدار درخصوص مسایل سوریه و حمایت سوئیس از سوریه است ما برای حل و فصل بحران نیاز به گفتگو با ایران داریم و باید با ایران هماهنگی انجام دهیم.

وی گفت: دیدار دو جانبه با مسئولان ایرانی برای حل و فصل مسایل بحران سوریه است.

ولایتی در ادامه این دیدار اظهار کرد: با قائم مقام وزیر خارجه سوئیس مذاکراتی داشتیم و در مورد روابط دو جانبه بین ایران و سوئیس و دعوت از جمهوری اسلامی ایران برای کمک به حل و فصل مسایل سوریه صحبت شد و من دیدگاه جمهوری اسلامی را درخصوص سوریه بیان کرده‌ام و گفتم ما از حکومت قانونی سوریه حمایت می‌کنیم و شخص بشار اسد که دو سال پیش به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده اند دوره 7 ساله ریاست جمهوری را باید کاملاً طی کنند و تایید انتخابات پارلمان سوریه که دولت و ملت سوریه حتی حاضر نشدند برای مدت کوتاهی این کشور بدون پارلمان بماند توافق داشتیم.

وی افزود: توافق کردیم که هر راه حلی برای سوریه باید با تمامیت ارزی سوریه رعایت شود و آینده سوریه به دست مردم سوریه است و اگر کشورهای دیگر می توانند به احقاق حق مردم سوریه کمک کنند مردم به انها خوش آمد می‌گویند و مبارزه علیه تروریسم که در سوریه علیه دولت و ملت سوریه می جنگند یک امر مورد اتفاق نظر ایشان و بنده بود و ایشان هم از اینکه باید همه کشورها در این مبارزه علیه تروریسم مشارکت داشته باشند حمایت کردند.

حفظ حرمت و امنیت حجاج جزء وظایف قطعی و اولیه حکومت سعودی است

علی اکبر ولایتی در حاشیه دیدار با قائم مقام وزیر خارجه سوئیس در پاسخ به این سوال که ارزیابی از ارتباط ایران و عربستان و برگزاری مناسک حج چگونه است گفت: مقامات رسمی جمهوری اسلامی درباره برگزاری مناسک حج تمتع تصمیم خواهند گرفت و بدون تردید حرمت مسلمانان و مردم ایران و حج گذاران باید محفوظ باشد.

وی گفت: وظیفه قانونی حکومت سعودی این است که محیط امن و آزادی را برای حج گذاران فراهم کند و سلامت و امنیت آنها را تامین و ضمانت کند که راهیان خانه خدا بتوانند با اطمینان خاطر به اعمال عبادی خودشان در حج بپردازند و مثل گذشته نباشد که در منا چنین فاجعه ای اتفاق افتاد و بدون تردید اگر مسئولان سعودی به مسئولیت خود عمل کرده بودند با چنین فاجعه ای روبرو نمی شدیم.

رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: حفظ حرمت و امنیت حجاج و مسلمانان که از همه جهان برای مراسم حج می‌آیند جزو وظایف قطعی و اولیه حکومت سعودی است.

وی در مورد حکم دادگاه آمریکا مبنی بر برداشت غیرقانونی 2 میلیارد دلار از اموال ایران گفت: دشمن امریکا با جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب بوده است و کماکان برقرار است و هیچگاه کاستی نیافته است و این امر نشاندهنده تناقض گویی مسئولان امریکایی است که از یک سو در گفتگو با وزیر خارجه ما اعلام می کنند به انجام مسئولیتهایشان در برداشتهایشان متعهد هستند اما از سوی دیگر به اشکال دیگر تحریمهای جدیدی را برقرار می‌کنند و هم بر سر روابط قانونی و آزاد تجاری میان ایران و سایر کشورها مانع تراشی می‌کنند در حالیکه این امر جزو تعهداتشان است.

ولایتی در مورد واکنش سخنگوی وزارت خارجه امریکا به سخنان ظریف اظهار کرد: امریکایی ها اگر این سخنان را گفته اند خلاف عادت امریکایی ها نیست بدون تردید کاری که کرده اند دزدی بین المللی است و جمهوری اسلامی در احقاق حقوق خود مصر خواهد بود و حق خود را خواهد گرفت همانطور که در نوبت قبلی بعد از گذشت سالها ما توانستیم با مقاومتی که نشان دادیم مطالبات خود را دریافت کنیم.

وی تصریح کرد: راه مقابله با امریکا استقامت مقاومت و ایستادگی در برابر زیاده خواهی های امریکاست.

خویشتنداری حدی دارد/اول برادری را ثابت كن بعد ادعای ارث و میراث كن

ظریف با بیان این مطلب در عین حال افزود: متأسفانه این پیشنهادها بخصوص از طرف عربستان سعودی گوش شنوایی پیدا نكردند.

ظریف ادامه داد: ما خویشتنداری را از مدت ها پیش آغاز كردیم؛ زمانی كه كشورهای خلیج فارس از صدام حسین به مدت هشت سال حمایت كردند و صدام بعداً علیه آنها اقدام كرد. در دو سال و نیم گذشته زمانی كه ما درگیر مذاكرات هسته ای بودیم، عربستان هر كاری می توانست برای مخدوش كردن مذاكرات انجام داد و ما خویشتنداری كردیم اما حدی هم وجود دارد.

وزیر امور خارجه كشورمان در پاسخ به این سؤال كه مشكلات موجود در ارتباط با توافق هسته ای چیست؟ گفت: مهمترین مشكل این است كه آمریكا پس از اینكه به مدت هشت سال با وضع جریمه های سنگین، همه را ترسانده و از ایران فراری داده، اكنون خود را كنار كشیده است.

وی تأكید كرد: باید شاهد این باشیم كه بانك های اروپایی بدون هراس از تلافی آمریكا، با ایران كار كنند. ما تعهدات خود را به طور كامل انجام دادیم و مستحق سود بردن كامل از مزایای برجام هستیم. آمریكا باید این پیام را ارسال كند كه كار كردن با ایران هیچ هزینه ای برای آنها ندارد بدون اما و اگر . رعایت نظام ها و معاهدات بین المللی به دلیل مزایایی است كه به همراه دارند و اگر مزایایی نداشته باشند دوام آنها به خطر می افتد.

ظریف در پاسخ به این پرسش كه «آیا برجام با خطر فروپاشی رو به رو است» گفت: نخیر؛ برجام برقرار است اما اگر یكی از طرف ها از توافقنامه تبعیت نكند، در این صورت توافق شروع به متزلزل شدن خواهد كرد.

ظریف در ادامه این گفت وگو در خصوص موضع رئیس جمهوری آینده آمریكا درباره فرایندی كه در دوره اوباما شروع شد ، گفت: علاقه دارم كه این فرایند در دولت اوباما به نتیجه برسد و اعتقاد دارم در این صورت، رؤسای جمهوری آینده ایران و آمریكا محافظت و ادامه آن را به نفع خود می دانند زیرا اعتقاد داریم كه این توافق خوبی است و در صورت اجرای كامل، همه شاهد سرایت تأثیرات سودمند جانبی آن به بخش های دیگر خواهند بود.

وی در پاسخ به این پرسش كه آیا گمان می كند رئیس جمهوری بعدی آمریكا به اندازه رئیس جمهوری كنونی دوستانه و علاقه مند به گفت وگو خواهد بود؟ گفت: به هر حال افراد بسیاری در ایران، (عملكرد) این دولت را خیلی دوستانه نمی دانند.

راه حل برون رفت از بحران سوریه صرفاً سیاسی است

در ملاقات روز دوشنبه «ایورسیه» قائم مقام وزیرخارجه سوئیس با «حسین امیرعبداللهیان» معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه كشورمان تحولات منطقه بویژه آخرین رخدادهای عراق، سوریه و یمن مورد گفت وگو قرار گرفت.

معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه كشورمان در این دیدار گفت: جمهوري اسلامي ایران از «بشار اسد» به عنوان رئیس جمهوری قانونی سوریه حمایت می كند و مردم سوریه را صاحبان اصلی این كشور می داند كه حق دارند بدون فشار تروریست ها و بدون مداخله خارجی برای آینده خود تصمیم بگیرند.

امیرعبداللهیان با اشاره به رشد فزاینده گروه های تروریستی در منطقه و پیوستگی تحولات سوریه و عراق و ارتباط گروه های تروریستی در این دو كشور، گفت: متأسفانه تاكنون ائتلاف بین المللی علیه داعش نتوانسته است در دو جبهه اقدامات مؤثری را انجام دهد.

امیرعبداللهیان در ادامه، تشدید اقدامات برخی گروه های مسلح در سوریه را رویكردی كارشكنانه قلمداد كرد و نقض توافق آتش بس دانست كه می تواند پروسه مذاكرات سیاسی را با مشكل مواجه سازد.

معاون وزیر امور خارجه كشورمان گفت: جمهوري اسلامي ایران از استحكام یافتن آتش بس و گفت وگوهای سیاسی در یمن استقبال كرد و همزمان بر جدیت در مبارزه با تروریسم در یمن نیز تأكید كرد.

«ایورسیه» قائم مقام وزیرخارجه سوئیس نیز در این دیدار با ارزیابی تحولات سوریه، نقش جمهوري اسلامي ایران را در حل بحران سوریه اساسی و مهم ذكر كرد.

وی در پایان، ضمن تأكید مجدد بر ضرورت گفت وگوی سیاسی به عنوان تنها راه حل بحران این كشور، همچنین تداوم آتش بس و مذاكرات سیاسی در ژنو را ضروری دانست.

روسیه دومین مشتری آب سنگین ایران

دو روز گذشته جمهوری اسلامی ایران در وین فروش آب سنگین به آمریکا را نهایی کرد.

بنابراین گزارش، این توافق براساس معاهده برجام صورت گرفته است.

پس از انتشار این خبر چند و چون فروش این محموله نیز هم از سوی مقامات کشورمان و هم از سوی مقامات آمریکایی منتشر شد.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در کفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به فروش مازاد آب سنگین کشور اظهار داشت:‌ برای فروش مازاد آب سنگین کشور با در نظر گرفتن مسائل راهبردی، اقتصادی و تجاری، کشورهای مختلف را بررسی کرده و با بعضی از آن‌ها در مراحل نهایی مذاکرات هستیم.

معاون حقوقی و امور بین‌الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد خلاف آنچه که بعضا گفته می‌شود کارخانه آب سنگین ما فعال است و تولیداتش را از نظر فنی و کیفی افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی با تبیین روند امضای قرارداد فروش آب سنگین مازاد کشورمان به آمریکا گفت: ماه‌هاست که با کشورهای مختلف به ویژه آمریکا در این باره مذاکره می‌کنیم و مازاد آب سنگین تولیدی را که طبق برجام باید 130 تن باشد باید به بازارهای بین‌المللی فروخته شود. 

معاون امور حقوقی و بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی از اجرای قرارداد فروش آب سنگین مازاد کشورمان به آمریکا در هفته‌های آینده خبر داد.

کمالوندی با تبیین فرایند امضای قرارداد فروش آب سنگین مازاد تولیدی کشورمان به آمریکا گفت: ماه‌هاست که با کشورهای مختلف به ویژه آمریکا در این باره مذاکره می‌کنیم.

وی افزود: رآکتور بازطراحی شده اراک به حدود 65 تن آب سنگین نیاز دارد و قرار است دو برابر آن را نگه داریم؛ با توجه به برجام حدود 130 تن آب سنگین مازاد باید نگه داریم و طبعا مازاد آن را باید به بازارهای بین المللی بفروشیم.

کمالوندی گفت: با توجه به اینکه آب سنگین ماده ای راهبردی است اهمیت بالایی دارد هم از نظر تعهدات بین المللی جمهوری اسلامی ایران این ماده را همه جا نمی توانیم بفروشیم و هم از این نظر که بازار مصرف آن در دنیا محدود است و ملاحظات مختلف اقتصادی - تجاری در این باره وجود دارد، طبعا تلاش کردیم مذاکرات در این باب پیش برود و کمتر درباره جزئیات آن سخن گفتیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: یکی از شرکت‌های وابسته به سازمان انرژی اتمی دیروز این قرارداد را امضا کرد و در هفته‌های آینده اجرا می شود.

وی در پاسخ باره پرسشی درباره قیمت و میزان آب سنگین مازاد بر تولید که طبق قرارداد باید به طرف آمریکایی ارائه شود، گفت: خیلی از جزئیات مربوط به اینگونه قراردادها شامل قیمت، نحوه تحویل و ملاحظات دیگر را دو طرف تا زمانی که کاملا نهایی نشده باشد نباید مطرح کنند.

کمالوندی افزود: ماه‌هاست که کارشناسان سازمان انرژی اتمی با آمریکا و کشورهای دیگر در این باره مذاکره کرده‌اند اما اجازه دهید جزئیات آن را پس از آنکه تا حدی جلو رفتیم و مذاکراتمان با کشورهای دیگر پیشرفت داشت بیان کنیم.

معاون سازمان انرژی اتمی گفت: اما خود این خبر حاکی از این است که خلاف آنچه بعضا گفته می‌شود، کارخانه آب سنگین ما فعال است و تولیداتش از نظر فنی و کیفی افزایش می یابد.

کمالوندی افزود: کیفیت آب سنگین ما در آزمایشگاه ساواناریور آمریکا که از آزمایشگاه‌های معروف این کشور است با درجه خلوص بسیار بالا تایید شد که این ما را در میان کشورهای تولیدکننده این ماده با ارزش شاخص می‌کند.

تایید خبر دیدار ظریف با نمایندگان کنگره امریکا/سرنوشت نامعلوم حج ۹۵

حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان ظهر امروز در نشستی با حضور خبرنگاران در پاسخ به سوالی درخصوص خبر منتشر شده از دیدار ظریف با نمایندگان کنگره امریکا در سفر وی به نیویورک گفت: مجموعه‌ای از گفتگوهای مطبوعاتی و رسانه‌ای و سخنرانی در محافل فکری ایالات متحده در برنامه آقای ظریف در نیویورک بود که از جمله این دیدارها گفتگوهایی بود که با نمایندگان کنگره امریکا توسط ظریف صورت گرفت.

وی در پاسخ به سوال دیگری راجع به عادیسازی روابط برخی از کشورهای مسلمان با رژیم صهیونیستی گفت: انچه ما می توانیم اعلام کنیم موضع جمهوری اسلامی ایران است که رژیم صهیونیستی را به عنوان یک کشور رسمی قبول ندارد و معتقد است این رژیم یک رژیم جعلی است و منشاء بحرانها و تروریسم در جهان و منطقه خاورمیانه را نیز رژیم صهیونیستی می دانیم و معتقدیم هر گونه تعامل با این کشور پذیرفتنی نیست و به تشدید بحرانهای منطقه می‌انجامد.

سخنگوی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درخصوص مصوبه جلسه کشورهای همکاری خلیج فارس با حضور اوباما مبنی بر همکاری بیشتر ناتو با کشورهای عضو سازمان همکاریهای خلیج فارس گفت: این خبر  نوعی بزرگ نمایی رسانه‌ای است و تصمیم گیری در این خصوص آنگونه که در رسانه ها منتشر شده نبوده است اما در کل ما معتقدیم کشورهای منطقه خود باید برای ایجاد صلح و ثبات و امنیت در منطقه تصمیم گیری کند و اینکه برخی از کشورها تلاش می‌کنند تامین امنیت منطقه را با کمک کشورهای بین المللی انجام دهند طرحی نادرست است که به تشدید بیش از پیش بحرانهای منطقه می انجامد.

وی درخصوص موضع جمهوری اسلامی ایران درباره انتخابات 2016 امریکا نیز اظهار داشت: انتخابات امریکا یک مساله داخلی است و قطعاً رئیس جمهور جدید این کشور پیگیر منافع امریکا خواهد بود و ما بارها اعلام کرده‌ایم جمهوری اسلامی ایران با هر کشوری که منافع ما را به رسمیت بشناسد و مخل منافع ملت ایران نباشد وارد تعامل خواهیم شد.

اگر به اموال ایران دست اندازی شود از دولت امریکا ادعای خسارت می‌کنیم

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با نیکولا تپوسکی وزیر خارجه مقدونیه در نشست مطبوعاتی مشترک با وی گفت: امروز میزبان وزیر خارجه مقدونیه هستیم که برای اولین بار یک مقام رسمی از این کشور به تهران آمده است.

وی افزود: ما از ابتدای استقلال این کشور با جمهوری مقدونیه رابطه سیاسی برقرار کرده‌ایم و در سالهای گذشته به دلیل تحریم‌ها روابطمان با دولت مقدونیه دچار مشکل شد اما با سفر وزیر خارجه به تهران زمینه برای گسترده‌شدن این روابط گشوده شده است.

ظریف ادامه داد: امروز هیئتی وزیر خارجه را در تهران همراهی می کنند و بعدازظهر هم انها با بخش خصوصی در اتاق بازرگانی دیدار خواهند داشت.

وزیر خارجه کشورمان به روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین ایران و مقدونیه اشاره کرد و گفت: ما در حوزه ارتباطات فرهنگی روز گذشته شاهد امضای یادداشت تفاهم ایران و مقدونیه بین وزیر خارجه این کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مان بودیم و در زمینه گردشگری قرار شده است که راههای بیشتری در این خصوص گسترده شود.

همچنین در زمینه سیاسی توافق کردیم که گفتگوهای مستمرتری داشته باشیم و در مسایل منطقه ای و دوجانبه نیز با مقدونیه گفتگوهای بیشتری برقرار خواهیم کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه با اشاره به حضور مقدونیه در میان کشورهای بالکان موقعیت این کشور را به منظور عبور آوارگان و مهاجران از آن بسیار حساس خواند و گفت: این کشور در معرض خطر افراط گرایی لذا ضرورت گفتگوهای سیاسی بین دو کشور وجود دارد و همچنین در حوزه اقتصادی نیز تمرکز بر بخش خصوصی می تواند برای ارایه خدمات فنی مهندسی پروژه های زیرساختی و تجارت بین دو کشور صورت بگیرد.

ظریف در ادامه این نشست مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص رای دیوان عالی امریکا مبنی بر پرداخت غرامت دو میلیارد دلاری ایران به خانواده های اسیب دیده از بمب گذاریها در امریکا گفت: شیوه های خلاف حقوق بین الملل دادگاههای امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران از دهه 80 یعنی از سال 1996 که کنگره امریکا قانون اجازه به دادگاهها برای ورود به مسایل دیگر کشورها و کشورهای موجود در لیست وزارت خارجه این کشور مبنی بر حامیان تروریست انجام داد اغاز شده است.

وی یادآور شد: در طول 20 سال گذشته دعاوی متعددی علیه جمهوری اسلامی ایران در دادگاههای امریکایی بیان شده است که مجلس ایران هم طرح قانونی را برای اتباع ایرانی به منظور شرکت در دادگستریهای کشورمان بر علیه امریکا به تصویب رساند.

مگر قرار بود برجام بین ما و آمریکا دوستی برقرار کند

سید عباس عراقچی رئیس کمیته برجام در گفت و گو با صدا و سیما درباره اظهارات ولی الله سیف درباره برجام گفت: اظهارات آقای سیف با هدف و برای مخاطب خاص بیرونی و نوعی دیپلماسی بانکی بود و نباید دیپلمات ها را در موقعیتی قرار داد که صحبت های او با طرف خارجی موجب نگرانی یا مورد سواستفاده قرار گیرد.

معاون وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: در سفری که آقای سیف به نیویورک داشتند هیات ایرانی در دو سطح کارشناسی و وزیران با وزارت خزانه‌داری آمریکا و تیم اوفَک ملاقات‌هایی داشتند. آقای سیف در پی یک مأموریت بودند تا دیپلماسی بانکی را برای رفع مشکلات در چارچوب برجام به کار گیرند. در دیپلماسی باید مخاطب را تشخیص دهیم و دیپلمات‌ها وقتی برای رسیدن به اهداف کشور با طرف‌های خارجی صحبت می‌کنند لحن و ادبیاتشان متفاوت است و تیم اقتصادی کشور به دنبال تسهیل شرایط پس از برجام هستند تا بانک‌های اروپایی بتوانند با ایران در آرامش بیشتر کار کنند.

وی در پاسخ به اینکه یعنی آنچه آقای سیف گفتند که تقریبا برجام تاکنون هیچ دستاوردی نداشته است برای مخاطب بیرونی بوده است؟ افزود: اگر بخواهید اظهارات آقای سیف را از دیدگاه مخاطب داخلی در نظر بگیرید می‌تواند از این اظهارات منفی برداشت شود و دیپلمات‌ها همیشه این مشکلات را دارند که نگران حرف زدنشان با طرف های خارجی هستند. برجام تاکنون دستاوردهای بسیار زیادی در حوزه های مختلف به ویژه در رفع تحریم‌ها داشته است. آقای سیف باید آن اظهارات را می‌داشتند و باید قاطعانه صحبت می‌کردند و طرف مقابل را مورد عتاب و خطاب قرار می‌دادند و کار درستی بود. ما در عرصه‌ی نبرد خارجی با طرف‌هایی مواجه هستیم که دشمن ما هستند. بنابراین نباید دیپلمات‌های ما برای تحقق اهداف کشور در چارچوب دیپلماسی از صحبت کردن، رایزنی و جهت‌دهی نگران باشند یا از برداشت‌ها در داخل.

عراقچی گفت: نباید از صحبت آقای سیف در داخل سوءاستفاده شود یا منافع ملی قربانی اهداف فروملی شود. آقای سیف از ادبیات خاصی در کارزار دیپلماسی استفاده کردند و در گفت و گو با وزیر خزانه‌داری آمریکا و مصاحبه‌هایش در پی فشار به طرف آمریکایی بوده است.

این عضو تیم مذاکره کننده خاطرنشان کرد: فشاری که همزمان آقای سیف و آقای ظریف به دو وزیر آمریکایی در مذاکراتشان وارد کردند باعث شد تا جان کری موضع‌گیری شفاف و صریحی خطاب به بانک‌های اروپایی و غیرآمریکایی برای تعامل با ایران بدون نگرانی داشته باشد.

عراقچی ادامه داد: وزیر امور خارجه آمریکا قبل از ملاقات دوم با آقای ظریف در بیانیه‌ای اعلام کرد بانک های خارجی نباید از تعامل بانکی با ایران نگرانی داشته باشند یا بترسند و این بیانیه تحت تاثیر دیپلماسی بود که جمهوری اسلامی ایران به کار گرفت. آقای کری به صراحت اعلام کرد که بانک‌ها نباید از کار با ایران نگران باشند و اگر سوالی دارند می‌توانند از آن‌ها بپرسند. این صحبتی بود که بالاترین مقام سیاسی آمریکا بعد از رئیس جمهوری برای اطمینان بخشی به بانک های خارجی ارائه داد.

داستان اولین فروش ایرانی به آمریکا بعد از ۳۷ سال

، دو روز گذشته مقامات کشورمان اعلام کردند که طبق توافقی که در وین صورت گرفته قرار شده که ایران ۳۲ تن آب سنگین را به آمریکا بفروشد. این توافق براساس معاهده برجام صورت گرفته است.

پس از انتشار این خبر چند و چون فروش این محموله نیز هم از سوی مقامات کشورمان و هم از سوی مقامات آمریکایی منتشر شد.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در کفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به فروش مازاد آب سنگین کشور اظهار داشت:‌ برای فروش مازاد آب سنگین کشور با در نظر گرفتن مسائل راهبردی، اقتصادی و تجاری، کشورهای مختلف را بررسی کرده و با بعضی از آن‌ها در مراحل نهایی مذاکرات هستیم.

معاون حقوقی و امور بین‌الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد خلاف آنچه که بعضا گفته می‌شود کارخانه آب سنگین ما فعال است و تولیداتش را از نظر فنی و کیفی افزایش می‌دهد.

وی با تبیین روند امضای قرارداد فروش آب سنگین مازاد کشورمان به آمریکا گفت: ماه‌هاست که با کشورهای مختلف به ویژه آمریکا در این باره مذاکره می‌کنیم و مازاد آب سنگین تولیدی را که طبق برجام باید 130 تن باشد باید به بازارهای بین‌المللی فروخته شود. 

معاون امور حقوقی و بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی از اجرای قرارداد فروش آب سنگین مازاد کشورمان به آمریکا در هفته‌های آینده خبر داد.

کمالوندی با تبیین فرایند امضای قرارداد فروش آب سنگین مازاد تولیدی کشورمان به آمریکا گفت: ماه‌هاست که با کشورهای مختلف به ویژه آمریکا در این باره مذاکره می‌کنیم.

وی افزود: رآکتور بازطراحی شده اراک به حدود 65 تن آب سنگین نیاز دارد و قرار است دو برابر آن را نگه داریم؛ با توجه به برجام حدود 130 تن آب سنگین مازاد باید نگه داریم و طبعا مازاد آن را باید به بازارهای بین المللی بفروشیم.

کمالوندی گفت: با توجه به اینکه آب سنگین ماده ای راهبردی است اهمیت بالایی دارد هم از نظر تعهدات بین المللی جمهوری اسلامی ایران این ماده را همه جا نمی توانیم بفروشیم و هم از این نظر که بازار مصرف آن در دنیا محدود است و ملاحظات مختلف اقتصادی - تجاری در این باره وجود دارد، طبعا تلاش کردیم مذاکرات در این باب پیش برود و کمتر درباره جزئیات آن سخن گفتیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: یکی از شرکت‌های وابسته به سازمان انرژی اتمی دیروز این قرارداد را امضا کرد و در هفته‌های آینده اجرا می شود.

وی در پاسخ باره پرسشی درباره قیمت و میزان آب سنگین مازاد بر تولید که طبق قرارداد باید به طرف آمریکایی ارائه شود، گفت: خیلی از جزئیات مربوط به اینگونه قراردادها شامل قیمت، نحوه تحویل و ملاحظات دیگر را دو طرف تا زمانی که کاملا نهایی نشده باشد نباید مطرح کنند.

کمالوندی افزود: ماه‌هاست که کارشناسان سازمان انرژی اتمی با آمریکا و کشورهای دیگر در این باره مذاکره کرده‌اند اما اجازه دهید جزئیات آن را پس از آنکه تا حدی جلو رفتیم و مذاکراتمان با کشورهای دیگر پیشرفت داشت بیان کنیم.

معاون سازمان انرژی اتمی گفت: اما خود این خبر حاکی از این است که خلاف آنچه بعضا گفته می‌شود، کارخانه آب سنگین ما فعال است و تولیداتش از نظر فنی و کیفی افزایش می یابد.

گام جدی تری در لغو تحریم ها برداشته می شود

کمیسیون مشترک اجرای برجام بین ایران و گروه ۱+۵ برای دومین بار طی روزهای گذشته در وین تشکیل جلسه داد.

جلسه كمیسیون مشترك میان جمهوری اسلامی ایران و كشورهای 1+5 طی روزهای پنجشنبه و جمعه در سطح كارشناسی و معاونین سیاسی در وین برگزار شد.

اعضای كمیسیون، مسائل هسته ای و موضوع لغو تحریم ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند.

با توجه به مشكلاتی كه درخصوص نقل و انتقالات بانكی و ارزی میان بانكهای ایرانی و بانكهای بزرگ اروپایی وجود دارد كمیسیون وقت زیادی را در سطح كارشناسی و معاونین به این موضوع اختصاص داد.

در همین چارچوب و پیرو جلسه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه كشورمان در سه روز قبل راههای متنوعی برای حل این مشكلات مورد بحث قرار گرفت.

برای پیگیری موثرتر حل مشكلات، طرفها تفاهم نمودند كه یك گروه كاری ویژه برای تضمین اجرای لغو تحریمها تشكیل دهند كه بتواند با تمركز بیشتر بر روی مباحث اجرایی، مشكلات فراروی ایران را حل و فصل كنند.

همچنین یكی از موضوعاتی كه در حاشیه جلسه جمعه كمیسیون نهایی شد امضای قرارداد میان سازمان انرژی اتمی ایران و شركتهای آمریكایی برای فروش 32 تُن آب سنگین بود، معامله ای كه به دلیل حساسیت ماده هسته ای آب سنگین فروش آن از سوی ایران غیر ممكن تلقی می شد.

این گزارش از سوی حمید بعیدی نژاد رئیس تیم کارشناسی کشورمان در وین منتشر شده و علاوه براین سید عباس عراقچی نیز در خصوص کمیسیون مشترک اظهاراتی به شرح زیر داشته است:

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام شامگاه جمعه پس ازپایان كمیسیون مشترك ایران و 1+5 به خبرنگاران گفت: یكی از مواردی كه در این جلسه صورت گرفت تشكیل گروه كاری مربوط به رفع تحریم ها بود.قرار شد كمیسیون مشترك یك گروه كاری جداگانه داشته باشد و هر جا كه ایران احساس كند تحریم ها برداشته نشده یا حركت رو به جلو و مناسبی ندارد در آن گروه كاری بررسی شود.

وی اضافه كرد: ان گروه كاری هم توصیه های خود را برای حل و فصل موضوع خواهد داشت و در صورت لزوم در كمیسیون مشترك به بحث گذاشته می شود.

رییس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: امروز سومین كمیسیون مشترك ایران و 5+1 و اولین كمیسیون مشترك بعد از اجرایی شدن برجام بود كه بیش از 4 ساعت به طول انجامید.

عراقچی خاطرنشان كرد: البته قبل و بعد از آن دیدار های دوجانبه ای نیز داشتیم . موضوعات متعددی را برای طرح در كمیسیون مشترك داشتیم كه عمده ترین و مهمترین موضوع ، بحث برداشته شدن تحریم ها و مشكلات و موانع سر راه بود. بررسی را كامل كردیم . البته قوانین مربوط به تحریم ها همه برداشته شده است.

وی افزود : در بعضی بخش ها پیشرفت خوبی حاصل شد , در برخی بخش ها نیز به دلیل مشكلات اداری و فنی و یا بعضا به دلیل كم كاری از سوی برخی طرف ها مشكلاتی را در اجرایی شدن رفع تحریم ها شاهد هستیم كه آنها را هم به طور كامل بررسی كردیم.

معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه اظهارداشت: طرف ها ی اروپایی و آمریكایی تعهد كامل خودشان را بر اجرای بخش لغو تحریم ها در برجام مجددا اعلام كردند . اقداماتی كه تا الان انجام دادند برای رفع تحریم ها را بر شمردند ، توضیحآتی در مورد مشكلاتی كه وجود دارد، ارائه دادند كه از دید انها عمدتا ناشی از ابعاد فنی رفع تحریم ها است.

فاز تجاری دیگر برجام/تبادل آب سنگین بین ایران و ‌آمریکا

براساس معاهده برجام جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای هسته ای خود را می تواند در فاز تجاری مبادله کند.

در همین رابطه در اولین گام کشورمان ۱۰ تن اورانیوم غنی شده را به روسیه فروخت و در ازای آن کیک زرد دریافت کرد.

در مرحله بعدی روز گذشته نمایندگان کشورمان در وین قرارداد جدیدی با آمریکا امضا کردند.

این قرارداد میان سازمان انرژی اتمی ایران و شركتهای آمریكایی برای فروش 32 تُن آب سنگین بود، معامله ای كه به دلیل حساسیت ماده هسته ای آب سنگین فروش آن از سوی ایران غیر ممكن تلقی می شد.

سید عباس عراقچی رییس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت : پیش از نشست امروز كمیسیون مشترك ایران و 1+5 قرارداد فروش اب سنگین را با یك شركت امریكایی امضا كردیم.

وی شامگاه جمعه پس از پایان نخستین جلسه كمیسیون مشترك ایران و 1+5 پس از اجرای برجام گفت: سه ماه در حال مذاكره برای امضای قرارداد تجاری بودیم كه امروز قرارداد فروش 32 تن اب سنگین اراك امضا شد.

عراقچی گفت: در نشست كمیسیون هم برخی كشورها ابراز علاقه كردند كه در این مورد در حال مذاكره هستیم.

به گزارش شبستان، برجام از ۲۶ دی وارد فاز اجرایی شده و در این مرحله قرار است کشورمان محصولات هسته ای خود را به فروش برساند.

کد خبر 539564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha