به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، قوت قلب های اوباما به شورای همکاری، ارتش تجار کره جنوبی در راه ایران، سرمایه گذاری آلمانی ها در بخش کشاورزی ایران، درهای تجارت بر روی آفریقای جنوبی باز می شود برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
قوت قلب های اوباما به شورای همکاری !
شورای همکاری خلیج فارس پس از برجام و دیدار سرد در کمپ دیوید عملا رویکرد مثبتی به دولت باراک اوباما نداشت تا زمانی که بلاخره اولین ملاقات رئیس جمهور آمریکا با دیکتاتوری های عربی با لبخند شرکت کنندگان در پایان جلسه همراه شد.
جلسه اعضای شورای همکاری خلیج فارس و رئیس جمهور آمریکا با محوریت ادعای دخالت ایران در موضوعات جهان عرب دنبال شد ، مساله که در یمن و سوریه شاهد نتایج زیاده خواهی های ریاض به عنوان رهبر دیکتاتوری های عربی هستیم.
باراک اوباما در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس باردیگر اعلام کرد آمریکا بر نقش بی ثبات کننده ایران در تحولات منطقه خلیج فارس صحه می گذارد.
در همین حال اوباما گفت ما این مساله را که این نقش مخربی در تحولات منطقه خاورمیانه دارد به رسمیت می شناسیم . او در اجلاس ریاض همچنین تلاش کرد مناسبات با جهان عرب را که با چالش های جدی طی سه سال گذشته مواجهه بوده است را بهبود بخشد.
او همچنین ایران را متهم کرد که به یمن سلاح ارسال می کند و آزمایش موشک های بالستیکش امنیت منطقه ای را به خطر انداخته است در همین حال همانطور که اشاره شد رئیس جمهور آمریکا ایران را به عنوان یک بی ثبات کننده امنیت منطقه ای در خاورمیانه معرفی کرد.
رئیس جمهور آمریکا در همین حال عنوان کرد نگرانی ایالات متحده و همپیمانان عربش در خلیج فارس به علت مجموعه اقدامات تحریک آمیز ایران است .
اوباما همچنین ادعا کرد مردم می خواهد مطمئن شوند در مقابل آنچه ایران می خواهد انجام دهد کشورهای مسئولیت پذیری وجود دارند.
ریاض در زمان های مهم تاریخی میزبان اجلاس های شورای همکاری خلیج فارس بوده است به طوری که این بار نیز در شرایطی که کشورهای عربی به شدت از رشد ایران در وحشت هستند در عربستان گرد هم آمدند.
ارتش تجار کره جنوبی در راه ایران
رئیس جمهور این کشور به همراه تیمی 250 نفره از تجار و صاحبان صنایع به ایران سفر می کند. این مطلب را وزیر امور خارجه کره جنوبی در حالی عنوان کرد که رئیس جمهور این کشور اولین رئیس دولت زنی است که بعد از انقلاب اسلامی از تهران دیدار می کند.
قرار است رئیس جمهور کره جنوبی حجاب بر سر داشته باشد که این مساله به نوبه خود علاقه مندی سئول به گسترش همکاری هایش با تهران را در درون خود نمایان می کند.
دولت کره جنوبی همچنین امیدوار است بتواند قرار داد های به ارزش بیش از 10 میلیارد دلار در ایران امضا کند.
کره جنوبی و ایران همواره مناسبات نزدیکی از نظر اقتصادی و تجاری داشته اند اما مواضع سیاسی آنها به علت وجود کره جنوبی در اردوگاه غرب تفاوت های قابل توجهی دارد.
ایران همچنین با پیونگ یانگ دشمن اصلی سئول ارتباط سیاسی خود و قوی دارد. نباید از نظر دور داشت که ایران یکی از تامین کنندگان اصلی نفت در کره جنوبی به شمار می رود و ساخت و سرمایه گذاری در صنایع وابسته به انرژی و همچنین صنایع پتروشیمی می تواند برای دو کشور بسیار حائز اهمیت باشد .
در همین حال گزارش های تکمیلی از برنامه سفر رئیس جمهور کره جنوبی به ایران نشان می دهد سرمایه گذاری در صنایع فولاد و کشتی سازی کره جنوبی در ایران از محور های گفتگو های دو جنابه خواهد بود.
کره جنوبی از محل های استقرار نیروهای آمریکایی در شرق آسیا به شمار می رود و این کشور در حال حاضر یکی از اقتصاد های مهم منطقه شرق آسیا است.
این کشور در همین حال عضو گروه بیست کشور بزرگ صنعتی جهان است و پس از برجام میزان تبادلات تجاری اش با ایران رشد قابل توجهی کرده است .
سرمایه گذاری آلمانی ها در بخش کشاورزی ایران
آلمانی ها سرمایه گذاری گسترده ای را در بخش کشاورزی جمهوری اسلامی صورت خواهند داد.
این سرمایه گذاری در زیر بخش های ماشین آلات ، بهینه سازی و همچنین سموم و تجهیزات خواهد بود .ایران خواهان خصوصی سازی بیشتر زمین های کشاورزی است به طوری که قصد دارد تا از سرمایه گذاران خارجی در تولید محصولات در ایران استفاده کند. گفته می شود توافق نامه فوق میان ایران و موسسه آلمانی سرمایه گذاری و توسعه کشاورزی بدست آمده است که یکی از دست آورد های پسا برجامی به شمار می رود.
ایران امیدوار است همکاری های اقتصادی خود را با آلمان به عنوان بزرگترین شریک تجاری سابقش نوسازی کند . مناسبات ایران و آلمان در دولت قبلی ایران ضربات شدیدی خورد و به کمترین مقدار از زمان انقلاب اسلامی رسید.
وزیر کشاورزی آلمان از نخستین وزرای آلمانی دولت آنگلا مرکل به شمار می رود که به ایران سفر می کند و در همین رابطه با همتای ایرانی خود چندین سند همکاری مشترک امضا کرد.
مقامات رسمی ایران می گویند ایران سالانه 120 میلیون تن محصول کشاورزی تولید می کند که با همکاری طرف های آلمانی می تواند این رقم چندین برابر شود .
با توجه به موقعیت جغرافیایی و تمایز واضح ایران با دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه این کشور قادر خواهد بود به یکی از هاب های اصلی تولدی محصولات کشاورزی مبدل شود.
اشمیت که سفرش به ایران را موفقیت آمیز توصیف می کرد در همین حال خواهان همکاری های متقابل دوطرفه میان طرف های ایرانی و آلمانی شد .
ایرانی ها بر این باورند با ورود ماشین آلات ، فن آوری ها و تجهیزات پیشرفته به این کشور جمهوری اسلامی قادر خواهد بود موقعیت خود را در عرصه کشاورزی تثببیت و بهبود بخشد.
هواپیماهای کانادایی به ایران می آیند
شرکت هواپیما سازی بمباردیر کانادا که به تازگی خبرهای در خصوص حضورش در خطوط هواپیماهای شخصی ایران منتنشر شده است فعالیت گسترده تری را برای آینده همکاری هایش با ایران در دستور کار خود قرار داده است .
شرکت بمباردیر کانادا همچنین اعلام کرده است مدیر عامل این شرکت از ایران دیدن کرده اما هنوز برنامه ای برای راه اندازی یک خط هوایی جدید در این کشور در دستور کارش نیست .
در همین حال نباید از نظر دور داشت که مسئولین بمباردیر گفته اند مذاکرات با طرف ایرانی رو به پیشرفت است.
پیر بودیون مدیر بمباردیر هفته گذشته از ایران دیدن کرده است اما هیچ قرار دادی میان طرف ایرانی و این شرکت کانادایی به امضا نرسیده است.
بمباردیر به جز هواپیما در ساخت لوکوموتیو و دیگر ماشین های مسافر بری و تفریحی حضوری فعال دارد.
گفته می شود شرکت بوباردیر قصد دارد در منطقه آزاد تجاری قشم قصد دارد یک شرکت هوایی راه اندازی کند و از طبیعت بکر این منطقه بتواند استفاده کند.
بلومبرگ همچنین در این رابطه گزارشی را بدون عنوان منبع آن منتشر کرد که بر اساس آن گفته می شود هیات مدیره منطقه آزاد قشم امیدوارند بتوانند طی 2 ماه آینده با این شرکت تولید کننده هواپیما برای ایجاد یک خط هوایی به توافق برسند.
اما سخنگوی شرکت بمباردیر در گفتگوی تلفنی با با رویترز گفته است این شرکت هیچ برنامه ای برای تاسیس یک خط هوایی را در ایران ندارد اما وی در خصوص فروش هواپیما به ایران خبری را تکذیب نکرده است .
این مقام شرکت بمباردیر در همین رابطه می گویند : ما سازنده قطار و هواپیما هستیم و می خواهیم تولیدات خود را بفروشیم. بمباردیر برای حضور در بازار ایران باید با شرکت های بوئینگ و ایرباس رقابت کند.
وزیر خارجه مقدونیه با وزیر ارشاد دیدار می کند
وزیر خارجه مقدونیه که برای نخستین بار امروز وارد تهران شد با علی جنتی وزیر ارشاد جمهوری اسلامی ایران دیدار خواهد کرد.
مقدونیه یکی از کشورهای استقلال یافته از یوگسلاوی است که مناسبات رو به رشدی را با ایران برنامه ریزی کرده است. همکاری های فرهنگی و تاریخی در کنار مسائل اقتصادی از اهداف سفر وزیر خارجه این کشور به تهران عنوان شده است.
نیکولا پوپوسکی وزیر خارجه مقدونیه در تهران با محمد جواد ظریف همتای ایرانی اش و همچنین حسن روحانی رئیس جمهور و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ملاقات های جداگانه ای را خواهد داشت.
همانطور که اشاره شد این اولین سفر وزیر خارجه مقدونیه به ایران است . مناسبات تهران و اسکوپیه از زمان استقلال این کشور شکل گرفته است و ایران جز اولین کشورهایی است که استقلال مقدونیه را به رسمیت شناخت .
زمینه همکاری های فرهنگی در حال حاضر میان ایران مقدونیه فراهم است و برگزاری هفته های فرهنگی دو کشور در چهارچوب کارگروه مشترک از جمله مسائلی است که در تهران در خصوص آن بحث و تبادل نظر خواهد شد.
ایران پس از تحریم های سازمان ملل متحد امیدوار است بتواند در بازار منطقه بالکان وارد شود و محصولات خود را در این منطقه عرضه کند.
در همین حال نباید از نظر دور داشت امضای سند همکاری های جاده ای و عدم اخذ مالیات مضائف از جمله گام های موثری بوده است که تاکنون در مسیر همکاری های دو جانبه برداشته شده است.
روابط فرهنگی و استفاده از ظرفیت های دو کشور در زمینه توریسم از جمله مسائلی دیگری است که در مناسبات دو جانبه باید به آن توجه بیشتری داشت.
ایران همواره در دوره های مختلف با کشورهای حوزه بالکان مناسبات خوب و نزدیکی داشته است و برجام و رفع تحریم ها در تسریع این روند کمک شایانی خواهد کرد.
صادرات نفت ایران بیش از پیش بینی ها بوده است
وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش بینی های تحلیل گران نفتی در دوران پسا برجامی نفت تولید کرده و به بازارهای جهانی عرضه کرده است. در حالی که این کشور گفته است از تثبیت قیمت های انرژی حمایت می کند اما خود یکی از عوامل این بی ثباتی در بازارهای جهانی است و درگیری های میان روسیه و سعودی نیز سود می برد. این قصد دارد ظرفیت های تولیدش را گسترش دهد به همین جهت حضور حد اکثری در بازارهای جهانی حتی با قیمت کم برای این کشور که به تازگی از یک بحران 8 ساله خارج شده است مفید خواهد بود.
بلومبرگ در گزارش اولیه خود که در روزها نخست آوریل منتشر شد می نویسد ایران بیش از 2 میلیون بشکه نففت در نیمه نخست آوریل 2016 نفت استخراج کرده است که این خود نشان از حضور حداکثری جمهوری اسلامی در بازارهای انرژی جهانی دارد.
در همین حال ایران در مارس 2016 1.45 میلیون بشکه نفت در روز صادر کرده است که این رقم نشان از آن دارد که تهران به سرعت در حال افزایش میزان تولید خود است.
ایران پیش از این و در بهمن ماه سال 1394 زمانی که ونزوئلا و روسیه در خصوص فریز نفتی مذاکرات ابتدایی خود را آغاز کرده بودند به صراحت گفته بود تا زمانی که تولید نفتش را به رقم 4 تا 4.2 میلیون بشکه در روز نرساند به هیچ طرحی که شامل کاهش تولید شود نخواهد پیوست .
آنطور که گزارش های اوپک نشان می دهد پیش از شوک نفتی به ایران در سال 2012 که با تحریم های سازمان ملل متحد رقم خورد این کشور چیزی در حدود 3.7 تا 3.8 میلیون بشکه نفت در روز تولید می کرده است .
درهای تجارت بر روی آفریقای جنوبی باز می شود
جیکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی در راس هیاتی اقتصادی به ایران سفر کرد. گفته می شود او در این سفر در خصوص همکاری های دوجانبه و سرمایه گذاری مشترک در دو کشور با مقامات ایرانی گفتگو خواهد کرد. دولت ایران آفریقای جنوبی را یک فرصت بسیار مهم برای تجارت می بیند و در همین حال می تواند از سرمایه های این کشور برای توسعه اقتصادی خود استفاده کند.
گفته می شود زوما را هیاتی 180 نفری از نخبگان سیاسی و اقتصادی آفریقای جنوبی همراهی می کنند و هدف اصلی این سفر مسائل وابسته به تحرکات نفتی است.
در همین حال هیات همراه زوما از برجسته ترین افراد در زمینه های سرمایه گذری به شمار می رود و امیدواری هایی در خصوص آینده رو به رشد همکاری های اقتصادی میان دو کشور است.
نباید از نظر دور داشت که ایران بخش مهمی از انرژی آفریقای جنوبی را تامین می کرده است اما در دروان تحریم فروش نفت ایران به آفریقای جنوبی تقریبا صفر شد.
امضا توافق هسته ای در تابستان گذشته و اجرایی شدن آن در ژانویه این امکان را به دو کشور داده است تا بتوانند همکاری های خود را از سر بگیرند.
بخش های نفت و گاز ، کشاورزی و صنعت از جمله مواردی هستند در جلسات مشترک دو طرف برای جذب سرمایه گذاری مورد بررسی قرار می گیرند.
زوما با آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب ایران نیز دیدار خواهد کرد و در روز دوم سفرش به اصفهان خواهد رفت.
روابط میان آفریقای جنوبی و ایران بسیار خاص است زیرا تهران از جمله معدود دولت های در جهان بود که رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی را تحریم کرده بود به همین جهت بعد از سقوط این رژیم نژاد پرست عملا مناسبات قوی و مستحکمی میان دو طرف برقرار شد.
مودی با ایده های نفتی به ایران می آید
مودی رهبر هند برای انجام قرارداد های نفتی در دو سفر جداگانه طی دو ماه آینده به ایران و قطر سفر خواهد کرد.
سفر به این دو کشور در ماه های می و ژوئن انجام خواهد شد و آنطور که تحلیل گران می گویند هدف اصلی از سفر این مقام هندی به کشورهای نفتی منطقه خاورمیانه تامین بیشتر انرژی برای هندوستان است.
رهبر هند پیش از این از عربستان سعودی دیدار کرده بود تا بتواند همکاری های انرژی بیشتری را در این منطقه از آن خود کند.در همین حال گفته می شود سفر وزیر انرژی هند به ایران و سرمایه گذاری در بندر چابهار برای انتقال سریع تر و آسان تر انرژی به بنادر هندوستان در همین راستا قابل توجیه است.
هند قصد دارد با ایجاد پالایشگاه های بیشتر از نفت منطقه خاورمیانه استفاده بیشتری ببرد و در همین حال ایران یکی از تامین کنندگان نفت و محصولات پتروشیمی هندوستان خواهد بود.
در همین حال گفته می شود همکاری های نظامی میان هند و قطر نیز در چهارچوب سفر نخست وزیر هندوستان به این کشور مورد بررسی قرار می گیرد.
قطر یکی از کشورهای منطقه خاورمیانه به شمار می رود که اقلیت گسترده ای از هندی ها در آن ساکن هستند به همین جهت این کشور می تواند در تایین وضعیت دوحه تاثیر گذار باشد.
نباید از نظر دور داشت که همکاری های اقتصادی ایران و هند پس از رفع تحریم ها جان تازه ای به خود گرفته است و هیات های مختلف تجاری و سیاسی از دهلی نو به تهران سفر کرده اند.
نزدیکی ایران به پاکستان و همکاری های انرژی با این کشور از جمله مواردی است که هندی ها را وادار کرده است تا نقش خود را در بازار ایران پر رنگ تر ببینند.
نظر شما