صادرات نفت به ژاپن با شتاب پیش می رود/صادرات ۳۰۰ هزار بشکه در روز

خبرگزاری شبستان:ژاپن دارای منابع طبیعی خیلی محدودی است و بویژه در حوزه نفت و گاز نیازمند است این منابع را از کشورهای دیگر تامین کند؛ کشورمان با توجه به بعد مسافتی و جایگاهی که در حوزه نفت و گاز در منطقه خاورمیانه دارد بهترین گزینه برای ژاپن است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: محصولات صادراتی عمده ژاپن شامل تجهیزات حمل و نقل، اتومبیل، صنایع الکترونیک، ماشین آلات الکتریکی و صنایع شیمیایی هستند. در بخش صنایع ژاپن به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین کشورها در زمینه تولید اتومبیل، تجهیزات الکترونیکی، ماشین ابزار، فولاد و فلزات غیرآهنی، کشتی سازی، صنایع شیمیایی و نساجی و نیز صنایع غذایی فرآوری شده به‌شمار می‌آید. این کشور دارای چندین شرکت بین‌المللی با مارک‌های معتبری همچون تویوتا، هوندا، سونی، نیسان، سیتی‌زن و... است. با اینکه ژاپن در سال ۲۰۱۰ سومین قدرت اقتصادی دنیا (پس از آمریکا و چین) بوده و در آسیا نیز رتبه دوم را از این لحاظ داراست اما این کشور دارای منابع طبیعی خیلی محدودی است و بویژه در حوزه نفت و گاز نیازمند است این منابع را از کشورهای دیگر تامین کند؛ کشورمان با توجه به بعد مسافتی و جایگاهی که در حوزه نفت و گاز در منطقه خاورمیانه دارد بهترین گزینه برای ژاپن جهت واردات نفت و گاز است.

 

بنابراین گزارش، چندی پیش مهربه نقل از اسپوتنیک درباره تمایل ژاپن به انجام مبادلات نفتی و گازی با ایران گزارش داده بود که: "دولت ژاپن اعلام کرده است از افزایش روابط سیاسی و اقتصادی با ایران استقبال می کند . یوشیهیدی سوگا، رئیس کابینه دولت ژاپن در این رابطه گفته است که این کشور ضمن استقبال از برجام خواستار گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران است  ما در حال بررسی گسترش روابط و زمینه های همکاری با ایران بر اساس قوانین بین المللی هستیم. دولت ژاپن در حال حاضر برنامه ای تدوین کرده است که طی آن موجب افزایش همکاری شرکت هیا ژاپنی با طرفهای ایرانی خود می شود."

 

همچنین مهر به نقل از رویترز نوشته است: "صادرات نفت ایران به کشورهای آسیایی در ماه ژانویه نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن تقریبا ثابت ماند، این در حالی است که مشتریان بزرگ نفتی ایران در آن ماه منتظر لغو تحریم‌ها و اجازه افزایش تولید بودند. تحلیلگران بر این باور هستند که نمایان شدن افزایش سهم تولید نفت ایران در بازارهای جهانی، در این ماه رقم خواهد خورد و آمار ماه مارس (فروردین ماه) مبین این برآورد است. همچنین صادرات نفت ایران در ماه ژانویه به چهار مشتری بزرگ خود یعنی، چین، هند، ژاپن و کره جنوبی ۹۸۱ هزار بشکه در روز گزارش شد که این رقم برای مدت زمان مشابه سال گذشته، کمی بیش از یک میلیون بشکه در روز بود که نشان از کاهش جزئی یک دهم درصدی دارد. در همین حال، با رفع تحریم‌ها از ایران، این کشور به دنبال افزایش تولید و صادرات نفت خود به بازارهای منطقه ای است، این در حالی است که صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران در دوره تحریم حدود یک میلیون بشکه در روز گزارش و این رقم در سال ۲۰۱۱ میلادی ۲.۵ میلیون بشکه در روز ثبت شده است. بر همین اساس، واردات نفت هند در ماه ژانویه ۳۷.۶ درصد کاهش یافت در حالی که خرید نفتی ژاپن از ایران در این ماه ۱۰ درصد افزایش پیدا کرد و به ۱۹۴ هزار بشکه در روز رسید که از ماه مارس سال گذشته میلادی به عنوان بیشترین رقم محسوب می شود."

 

این گزارش می افزاید: این در حالی است که ایرنا در زمینه افزایش صادرات نفت کشورمان به ژاپن نوشته است:  "میزان صادرات نفت ایران به كشورهای آسیایی و از جمله ژاپن پس از رفع تحریم ها افزایش یافته و شماری از پالایشگاه های ژاپنی قصد دارند در پساتحریم، میزان واردات نفت از ایران را افزایش دهند. پیش بینی می شود با توجه به تمایل پالایشگاه های ژاپنی، میزان فروش نفت ایران به ژاپن در آینده نزدیك دو برابر شده و به مرز 300 هزار بشكه در روز برسد. قراردادهای خرید نفت توسط پالایشگاه ها به شكل سالیانه امضا می شود و تثبیت افزایش صادرات نفت ایران به پالایشگاه های ژاپنی به زمان بیشتری نیاز دارد. بررسی ها نشان می دهد كه میانگین واردات نفت‌خام ژاپن از ایران در دو ماه نخست 2016 میلادی در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود هشت هزار بشكه در روز افزایش یافت."

 

بنابراین گزارش، وزارت نفت نیز به نقل از وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن (METI) اعلام كرده است: "میانگین واردات نفت‌خام ژاپن از ایران در دو ماه نخست مزبور (از 12دی تا 11 اسفند)، در مقایسه با مدت مشابه 2015 میلادی حدود هشت هزار بشكه در روز افزایش نشان می دهد. میانگین واردات نفت‌خام این كشور در ماه فوریه (13بهمن- 10 اسفند) به سه میلیون و ٤٦٠ هزار بشكه در روز رسید كه این رقم در مقایسه با ماه پیش از آن، حدود ٦٠ هزار بشكه در روز افزایش نشان می دهد. مقایسه فروش نفت در دوره مورد بررسی با فوریه 2015 حدود ٢٠٠ هزار بشكه در روز (5.5 درصد) كمتر شده و عربستان با صادرات روزانه یك میلیون و ١١٠ هزار بشكه در روز نفت خام به ژاپن همچنان در جایگاه نخست بزرگترین صادركنندگان نفت‌خام به این كشور قرار دارد. پالایشگران ژاپن تلاش می كنند كه مانند كره جنوبی، خرید نفت‌خام از ایران را افزایش دهند و بر این اساس انتظار می‌رود در ماه های پیش رو، روند واردات نفت‌خام این كشور از ایران افزایش پیدا كند."

 

یادآور می شود: باتوجه به برنامه دولت ژاپن برای كاهش ظرفیت پالایش نفت در این كشور، رقابت نزدیكی بین صادركنندگان به این كشور وجود دارد. بر اساس گزارش ها، ظرفیت پالایش نفت ژاپن از حدود پنج میلیون و 500 هزار بشكه در روز در چند سال گذشته به روزانه حدود سه میلیون و 500 هزار بشكه كاهش یافته است. كاهش تقاضا در ژاپن از علت های اصلی كاهش ظرفیت پالایشگاه ها در این كشور به شمار می رود و میزان صادرات نفت ایران به كشورهای آسیایی در پساتحریم، تاكنون 25 درصد نسبت به قبل دوران تحریم افزایش داشته است.

کد خبر 539014

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha