به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، کامبیز مهدی زاده امروز (6 اردیبهشت) در مراسم گرامیداشت هفته سلامت و تقدیر از فعالان عرصه سلامت استان اظهار کرد: هر انسانی که متولد می شود بالقوه امکان 85 سال عمر مفید را دارد.
وی با بیان اینکه 75 درصد عوامل اثرگذار بر سلامت مربوط به عوامل اقتصادی - اجتماعی و محیطی است و 25 درصد آنها مربوط به عوامل بیومدیکال است، افزود: عوامل خطر سلامت به سه دسته خطر رفتاری( شامل رژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی، مصرف دخانیات و مصرف الکل در جامعه)، خطر بیولوژیک(شامل قندخون، فشار خون، اضافه وزن) و عوامل محیطی(شامل تغییرات آب و هوایی و بلایای طبیعی) تقسیم میشود.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: این عوامل منجر به مرگ زودرس مردم در اثر بیماری قلبی وعروقی، سرطان، دیابت، آسم و بیمارهای مزمن تنفسی می شوند.
مهدی زاده با اشاره به اینکه با حذف عوامل اصلی مسبب این بیمارها، 80 درصد عامل بیماری قلبی و عروقی، دیابت نوع دوم و بیش از 40 درصد سرطان ها را می توان پیشگیری کرد، تصریح کرد: هزینه پیشگیری این بیمارها به مراتب کمتر از هزینه درمان آن است.
وی به چالش های اصلی حوزه بهداشت کشور اشاره کرد و ادامه داد: معکوس شدن درصد جمعیت شهری و روستايی نسبت به سه دهه قبل (گذر دموگرافیک)، سکونتگاههای غیررسمی، توسعه نامتناسب شهرها به ویژه حاشیه آن، تغییر سیمای بیمار و مرگ های ناشی از بیمارهای غیر واگیر، روند رو به رشد آسیبهای اجتماعی، افزایش مخاطرات طبیعی، حضور هم زمان اپیدمی بیماری های واگیردار نوپديد و بازپديد و کم توجهی به ظرفیت همکارهای بین بخشی و مشارکت مردم و توانمند سازی آنان از جمله این چالشها هستند.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه حدود 10 درصد جمعیت 15 تا 64 ساله کشور روزانه سیگار مصرف میکنند، افزود: همچنین 88 درصد جمعیت کشور که بالغ بر 47 میلیون نفر هستند تغذیه نامناسب دارند و 7.3 درصد جمعیت 15 تا 64 کشور در معرض اختلال قند خون و 15 درصد در معرض کلسترول بالا هستند.
مهدی زاده فرصت های حوزه بهداشت را مشارکت مردم در اجرای برنامه خود مراقبتی، سیاسیت های ابلاغی مقام رهبری، افزایش اعتبارات بخش بهداشت و مشارکت خیران سلامت در توسعه این بخش دانست.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند عنوان کرد: کاهش 25 درصد مرگ ومیر ناشی از بیماری قلبی و عروقی، سرطان و بیماری تنفسی، توانمندسازی مردم برای خود مراقبتی، نهادینه سازی همکاری فرابخشی در کاهش عوامل خطر، کاهش 30 درصد نمک دریافتی و فشار خون، دسترسی 70 درصد جمعیت به دارو و مشاوره لازم برای پیشگیری از بیمارهای قلبی از جمله اهداف برنامه پیشگیری از بیمارهای غیرواگیر حوزه بهداشت است.
وی با اشاره به عملکرد یک ساله حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی، گفت: در حال حاضر از 104 مرکز بهداشت درمانی مصوب 94 مرکز فعال هستند.
مهدی زاده با بیان اینکه از 347 خانه بهداشت مصوب 316 مورد فعال است، ادامه داد: هم اکنون 76 بهورز در حال آموزش هستند اما با این وجود برای فعال سازی خانههای بهداشت با کمبود نیرو مواجه هستیم.
به گفته وی هم اکنون 87 مرکز بهداشت تحت پوشش پزشک خانواده قرار دارد و 139 پزشک و 111 ماما در این طرح شاغل هستند اما همچنان 132 پزشک و 104 مامای دیگر برای اجرای این طرح مورد نیاز است.
معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه 62 پایگاه بهداشت استان فعال است، افزود: در حال حاضر به دلیلی کمبود نیرو مراکز شبانه روزی استان حداقل در یک شیفت فعال است اما امیدواریم مشکل فعال سازی کامل این مراکز با مجوزهای امسال حل شود و این مراکز در بخش درمان حداقل در دو شیفت فعال شود.
مهدی زاده به مهمترین دستاوردهای حوزه بهداشت در سال گذشته اشاره کرد و گفت: احداث ۲۱ خانه بهداشت فاقد ساختمان، تأمین ۳۳ خودرو جدید برای مراکز بهداشتی و درمانی، تکمیل و نوسازی لوازم و امکانان محیط زیست پزشکان در 71 پانسیون، اجرای طرح سرشماری الکترونیک جمعیت استان و افتتا طرح دندانپزشک خانواده از جمله اقدامات این حوزه است.
وی همچنین تامین مکمل های مورد نیاز واحدهای بهداشتی به مبلغ 980 میلیون تومان، بهبود استانداردهای تجهیزات پزشک 90 درصد مراکز بهداشت و درمانی و خانه بهداشت، ارتقای برنامه سالمندان در 10 شهرستانف کاهش 50 درصدی تب مالت در زیرکوه و قائن، واگذاری بیش از 98 درصد داروخانه ها و مراکز بهداشتی و درمانی به بخش خصوصی و تحویل 5 هزار و ۵۰۰ سبد غذایی را از دیگر اقدامات و دستاوردهای حوزه بهداشت در سال 94 عنوان کرد.
نظر شما