خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی پارس جنوبی (در قطر: گنبد شمالی) بزرگترین میدان گازی جهان است که در صورت برداشت کامل گاز این میدان، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تامین میشد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد. حجم گاز برداشتشدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است.
ذخیره بخش ایرانی میدان 13.3 تریلیون مترمکعب گاز درجا و 19 میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. گاز خشک قابل استحصال در بخش ایرانی میدان 8.1 تریلیون مترمکعب با ضریب بازیافت 0.61 میباشد. ذخیره بخش قطری میدان ۳۷ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۲۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت و ۳۰ میلیارد بشکه میعانات گازی (۱۰ بیلیون بشکه قابل برداشت) است که معادل ۹۹٫۹ درصد ذخایر گازی قطر و ۲۱ درصد ذخایر گازی جهان است. بهرهبرداری از مجتمع بندری پارس، از تیرماه ۱۳۸۹ به شرکت ملی نفتکش ایران، واگذار شد.
بنابراین گزارش، به گفته سیف الله جشن ساز، مدیر عامل سابق شرکت ملی نفت ایران، قطر تاکنون با ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز خود از سال ۱۹۸۸ (پایان جنگ ایران و عراق) توانستهاست از پارس جنوبی (گنبد شمالی قطر) به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان، برداشت کند. اما ایران با سرمایه گذاری ۴۰ تا ۷۰ (بهترین میزان)میلیارد دلاری در پارس جنوبی وعسلویه و کنگان فاصلهٔ زیادی تا میزان برداشت قطریها دارد. بر همین اساس کشورمان با شتاب بیشتری مسیری توسعه این میدان گازی برای بهره برداری مناسب از ذخایر طبیعی آن را در دستور کار خود قرار داده است و بر طبق برنامه ریزی صورت گرفته پنج سكوي پارس جنوبي تا پايان امسال به بهره برداري مي رسد.
این گزارش می افزاید: غلامرضا منوچهري، - مديرعامل شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران در این باره به ایرنا گفته است: "با بهره برداري از اين سكوها توليد گاز كشور حدود 100 ميليون مترمكعب در روز افزايش مييابد و 160 هزار بشكه ميعانات گازي به توليد كشور افزوده ميشود. سكوهاي فازهاي 20 و 21 و دو سكوي 19A و 19B امسال راهاندازي ميشود. سكوي 19C نيز به طور كامل به بهرهبرداري مي رسد و ظرفيت توليد آن از 500 ميليون مترمكعب به يك ميليارد مترمكعب در روز افزايش مي يابد. با بهرهبرداري از هر فاز پارس جنوبي روزانه 25 ميليون مترمكعب گاز و 40 هزار بشكه ميعانات گازي توليد مي شود. برآورد ميشود بهرهبرداري از اين طرحها روزانه از پنج ميليارد تا 6 ميليارد دلار براي كشور درآمدزايي داشته باشد و با افزايش توليد گاز پارس جنوبي در سالهاي آينده امكان ايجاد يك تمدن جديد در حاشيه خليجفارس فراهم شود."
یاداور می شود: پیش از این روابط عمومی شرکت نفت و گاز پارس به نقل از علی رضا عبادی، سرپرست طرح توسعه فازهای 20و21 پارس جنوبی نوشته بود: "تمام بخش های واحد تامین آب، برق و بخار(یوتیلیتی) تکمیل شده است. اکنون برای تولید اولیه پالایشگاه دو دستگاه از بویلرهای تولید بخار، درمدار راه اندازی قرار گرفته و نخستین کمپرسور واحد ارسال گاز (U-106) برای دریافت گاز شیرین آماده بهره برداری است.عملیات اجرایی خط لوله 42 اینچ انتقال فراورده پالایشگاه پایان یافته است. بزودی با انجام اقدامات پایه ای مربوط، اتصال خروجی این خط لوله به شبکه چهارم سراسری انجام می شود. با دریافت گاز از فازهای 6 تا 8 ، شرایط برای آماده سازی کامل پالایشگاه خشکی این پروژه به منظور دریافت گاز از حوزه مخزنی این فاز در دریا تا نیمه نخست سال آینده فراهم خواهد شد. چاه های این فازها درمراحل تکمیلی قرار دارد. با انجام عملیات تکمیلی شامل مشبک کاری، اسیدکاری و جریان دهی، هفت حلقه چاه تا پایان اسفندماه سال جاری بصورت کامل آماده راه اندازی می شود. با پایان نصب و راه اندازی سکوی فاز 21 تا پایان اردیبشهت ماه، پیش بینی می شود تمامی 11 حلقه چاه این سکو تا تابستان سال آتی آماده تولید و ارسال گاز شود.
نظر شما