مراسم نخل گردانی شاهرود در فهرست آثار ملی ثبت شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان از ثبت اثر معنوی مراسم «نخل گردانی» شاهرود در فهرست آثار ملی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از سمنان، حمید یزدانی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان، پیش از ظهر امروز(2 مرداد) در نشست خبری با خبرنگاران با بیان اینکه یکی از شیوه های عزاداری ماه محرم در شهر شاهرود نخل گردانی است، گفت: نخل، نمادی از تابوت پیکر مطهر امام حسین (ع) است و همه ساله در ایام عزاداری ماه محرم بخصوص در روزهای عاشورا و یازدهم محرم، در بسیاری از نقاط کشور این نشانه عزاداری توسط شیعیان حمل می شود و به این شکل سوگواری می کنند.

 

وی افزود: در شهرستان شاهرود نیز بنا بر رسمی کهن، همه ساله در روز یازدهم محرم سوگواران حسینی نخل سیاهپوش شده را از مقابل مسجد پای نخل تامزار (قبرستان) قدیمی شهر حمل می کنند و پس از ساعتی عزاداری به محل اولیه باز می گردانند.

 

یزدانی با بیان اینکه فاصله بین مسجد پای نخل تا مزار قدیم شهر حدود 300 متر است، گفت: پس از گذاشتن نخل بر روی زمین و قرار گرفتن طوق و دیگر نشانه ها در اطراف آن، دسته ها و هیات های مذهبی هر یک برای دقایقی به ترتیب در مقابل نخل به عزاداری می پردازند، در این هنگام نوحه پنج تن آل عبا توسط یکی از مداحان هیئت باغزندان خوانده شده و همه حاضرین اقدام به سینه زنی می کنند.

 

وی افزود: پس از خواندن نوحه و ایراد سخنرانی توسط یکی از وعاظ و با گذشت ساعتی از آغاز مراسم، نخل در میان فریاد یا حسین عزاداران حرکت داده شده و به محل اولیه بازگردانده می شود.

 

یزدانی با بیان اینکه انجام این مراسم تا لحظاتی مانده به اذان مغرب ادامه دارد، گفت: نخل دارای 9 تیر اصلی است که از زمان ساخت به طوایف و فامیل های خاصی اختصاص داشته و در طی سالیان گذشته نیز هنگام نخل گردانی افراد منسوب به همان طایفه یا فامیل، در زیر چوب های متعلق به خود قرار می گیرند.

 

وی با بیان اینکه قدمت مراسم نخل گردانی در شهر شاهرود به حدود 150 سال گذشته بر می گردد، گفت: شهر شاهرود دارای سه نخل است، یکی از نخل ها به محله باغزندان تعلق دارد و همه ساله در روز عاشورا مراسم نخل گردانی در این محله از شهر بر پا می شود.

 

یزدانی با اشاره به اینکه نخل کوچک دیگری در سال های اخیر توسط هیات عزاداران مهدیه بزرگ شهر شاهرود ساخته شده است، گفت: این نخل در روزهای تاسوعا و عاشورا همراه با دسته های عزاداری به این مکان مذهبی حمل می شود.

 

وی افزود: بزرگترین و قدیمی ترین نخل شاهرود به محله بیدآباد از محله های قدیمی شهر اختصاص داشته و مراسم مربوط به آن یکی از باشکوه ترین مراسم عزاداری محسوب می شود.

 

مدیر کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: نخل شاهرود از نظر شکل و اندازه از جمله نخل های بزرگ کشور است.

 

پایان پیام/.

کد خبر 53850

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha