حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد سادات منصوری، رییس مرکز پاسخگویی به شبهات دینی سازمان تبلیغات اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که سخت گیری غیرمعمول والدین در امور دینی و مذهبی تا چه اندازه می تواند منجر به دین گریزی جوان ها و فاصله افتادن میان دین و این قشر از افراد جامعه شود، گفت: اگر بخواهیم پیش از این درباره واژه دین گریزی صحبت کنیم، باید گفت این امر آسیب مهم اجتماعی است که باید تحلیل شود.
وی ادامه داد: در این راستا نخست باید صحت این ادعا ثابت شده و مشخص شود درصد قابل اعتنایی از جوان ها دین گریز هستند و اگر ثابت شد به دنبال علل آن برویم.
حجت الاسلام سادات منصوری با تاکید بر این که قطعا یکی از عوامل دین گریزی جوان ها سخت گیری های نابه جای خانواده هاست، توضیح داد: البته در این راستا عوامل دیگری نیز از جمله فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ... نیز دخیل است که دست به دست هم داده و گاهی موجب دلزدگی جوان ها از دین می شود و در پی آن ناهنجاری های اجتماعی و رفتاری افزایش پیدا می کند.
به گفته این کارشناس دینی روشن و مبرهن است که طرز تربیت والدین بر رفتارهای فرزندان در بزرگسالی تاثیر دارد یعنی بسیاری از رفتاهاری اجتماعی جوان ها، بر اساس رفتارها و شکل تربیتی است که خانواده تعیین کرده و در دروان کودکی و نوجوانی مطابق به آنها فرزند خود را می سازند.
حجت الاسلام سادات منصوری با تاکید بر این که بنابراین تردیدی نیست رفتار والدین بر سرنوشت و آینده فرزند تاثیر می گذارد، تصریح کرد: اما این که چگونه رفتار کنیم تا جوان های ما دین گریز نشوند به چند عامل مهم بستگی دارد که باید رعایت شوند.
وی در تشریح عوامل یادشده گفت: نخست آن که واقعا آن چه پدر و مادر به عنوان دستورات دینی می شناسند، به آن ها در عمل و اعتقاد پایبند باشند و البته نباید فراموش کرد که دعوت دیگران به خیر و خوبی ها تنها با زبان نیست بلکه در بیشتر اوقات این اتفاق با عمل به وقوع می پیوندد.
رییس مرکز پاسخگویی به شبهات دینی سازمان تبلیغات اسلامی اضافه کرد: لذا والدین باید این مساله را سرلوحه کار خود قرار دهند و به جای این که دائم تذکر دهند و فرزندان خود را سرزنش کنند، با عمل به دستورات دین، آن ها را تشویق به این امور کنند و به اصطلاح عامیانه به جای گیر دادن، خود عامل به دستورات دین باشند تا بدین ترتیب الگو و امرکننده غیرلفظی و غیرزبانی برای جوان ها باشند و تاثیر مثبت آن را مشاهده کنند.
وی راهکار بعدی را اجازه تجربه کردن برخی امور به جوان ها دانست و افزود: در این راستا حتی گاه باید اجازه اشتباه و خطا کردن را به جوان ها داد و در پاره ای اوقات نیز کارهای نادرست آن ها را به روی ایشان نیاورد و از سوی دیگر لازم نیست به طور حتم تذکر با بیان و زبان باشد، بلکه گاه روی در هم کشیدن نیز می تواند خود تذکری مهم برای جوان تلقی شود.
این کارشناس دینی پاسخ گو بودن در برابر شبهات و سوالات جوان ها را دیگر راهکار مساله یاد شده برشمرد و گفت: نباید انتظار داشته باشیم جوان با سوال و شبهه رو به رو نشود بلکه اتفاقا امروز به دلیل گسترش وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها و فضای مجازی، شیوع شبهه نیز امری انکار ناپذیر است لذا به جای موضع گیری، باید به فکر پاسخ گفتن به شبهات وارده بود یا از افراد مورد اعتماد در این زمینه کمک گرفت و به سوالات جوان به صورت مستدل و منطقی و معقول پاسخ داد.
وی با یادآوری این که بنابراین باید به جوان میدان طرح سوال و شبهه داد و او را سرکوب نکرد و بر عکس کاری انجام داد که او به پدر و مادر اعتماد کند، ابراز کرد: وقتی جوان این فرصت را در خانه و با خانواده پیدا نکند به طرح سوالات ذهنی خود میان دیگران خواهد پرداخت و احتمالا پاسخ های نامناسب نیز دریافت خواهد کرد.
حجت الاسلام سادات منصوری یادآور شد: متاسفانه برخی از والدین فراموش کرده اند که خود نیز جوان بوده و دغدغه های خاص آن دوران را داشته که با این دوران تفاوت دارد لذا دائم جوان را با وضعیت فعلی خود مقایسه می کنند و در برابر رفتارهای او به سرعت برآشفته می شوند این در حالی است که آنها باید خود را به جای جوان گذاشته و دوران جوانی خود و شور و حال و دغدغه های آن دوران خود را به یاد آورند تا بتوانند درک بهتری از جوان خود داشته باشند.
وی تاکید کرد: اگر این موارد را رعایت کنیم می توان در تربیت دینی فرزندان به صورت صحیح درصد بالایی موفق بود و اگر غیر از این باشد گاه این رویکرد موجب دلزدگی جوان از دین می شود به ویژه افرادی که تمام تصور آن ها این است که تبلیغ دین تنها از راه بداخلاقی و خشونت و ترشرویی محقق می شود و تصور می کنند مثلا اگر نماز فرزندشان قضا شد، باید با داد و بیداد و بداخلاقی امر به معروف و نهی از منکر کنند این در حالی است که متاسفانه این رویکرد اثر منفی داشته و حتی موجب می شود فرد به سمت منکرات سوق داده شود یعنی گاه نهی از منکر والدین، امر به منکر را نتیجه خواهد داد.
رییس مرکز پاسخگویی به شبهات دینی سازمان تبلیغات اسلامی اذعان کرد: نکته آخر نیز آن است که ما نباید خود را بی نیاز از مشاوره و مشورت بدانیم بلکه باید به سراغ مشاور امین برویم، با او طرح مساله کنیم چرا که آن ها دلسوز و امین هستند لذا اگر مشورت کنیم راه خیر برای ما باز می شود و در این زمینه نباید تنها به فکر خود متکی بود.
حجت الاسلام سادات منصوری در پایان یادآور شد: البته در روایات هم وارد شده است، لقمه حلال و رزق حلال به طور حتم تاثیرات خوب خود را در فرزندان و خاندان و خانواده می گذارد لذا در این باره نیز باید توجه کرد که این امر موجب فلاح می شود.
نظر شما