ایرج شاکرنیا، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه گیلان به خبرنگار شبستان گفت: بهره وری، موضوعی است که در سرلوحه فعالیت های صنعتی و سازمانی بوده و روانشناسان متخصص در این رشته تلاش می کنند متغیرهای عمده بهره وری را شناسایی کرده مورد تحقیق و پژوهش قرار دهند.
وی تصریح کرد: از جمله عوامل موثر در بهره وری، عامل نیروی انسانی شاغل در سازمان ها هستند که امروزه به عنوان سرمایه های اصلی هر سازمان محسوب می شوند.
شاکرنیا اضافه کرد: در این راستا تلاش و کوشش سازمان ها از سویی جذب توانمندترین و کارآمد ترین نیروها و از سوی دیگر حفظ و نگهداری چنین نیروهایی است.
وی ادامه داد: نیروهای توانمند، با نشاط و پرانگیزه قادرند بار مسئولیت های سازمانی را به دوش بکشند و موجبات ترقی، تعالی و توسعه در ابعاد مختلف درون و برون سازمانی را فراهم آورند.
شاکرنیا اظهار کرد: تحقیقات فراوانی که در روان شناسی و علوم رفتاری انجام گرفته نشان داده است که رضایت از شغل یا عدم رضایت از آن، از جمله عوامل عمده، حائز اهمیت و تأثیر گذار در زمینه بهره وری است.
وی با بیان اینکه این مفهوم اکنون در مباحث رفتار سازمانی جایگاه ارزشمندی را به خود اختصاص داده است، افزود: امروزه مشخص شده است که هرچه کارکنان راضی تر باشند با انگیزه بیشتری به فعالیت های روزمره خود می پردازند و لذا کارآیی بالاتری داشته بهره وری را در سازمان افزایش می دهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، تصریح کرد: عوامل مختلفی می تواند بر رضایت شغلی کارکنان تأثیر بگذارد که در این راستا، بین متغیرهای جنس، سطح تحصیلات، رسته شغلی، نیازهای سطح پایین، نیازهای سطح بالا، تنوع شغلی، کاربرد تخصص، از خود بیگانگی، مشارکت سازمانی وعدالت سازمانی، با رضایتمندی شغلی، رابطه ای معنی دار وجود دارد.
پایان پیام/
نظر شما