حجت الاسلام علی صدوقی کارشناس تربیتی مرکز تخصصی مهدویت حوزه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان درباره ارتباط اعتکاف و آموزه مهدویت تصریح کرد: در بخش قبل این بحث، به این نتیجه رسیدیم که موضوع مهدویت در اعتکاف به ما کمک می کند که خدا را خوب بشناسیم، راه بندگی و عبودیت الهی را درک کنیم و طریق رسیدن به حیات طیبه را بفهمیم. علاوه بر این، به ما می آموزد که از این سه روز چگونه برای راه طولانی ای که در پیش داریم، آذوقه فراهم نماییم.
وی با اشاره به روایتی از امیرالمومنین علیه السلام افزود: حضرت علی (ع) می فرمایند: «آه من قله الزاد و طول الطریق؛ آه از این آذوقه کم و راه طولانی» اعتکاف به ما آذوقه می دهد، انرژی، تشخص، نظام مندی و هویت می دهد که بتوانیم بهتر و دقیق تر راه بی پایان بندگی و عبودیت را طی کنیم. و اگر قرار است که این کار خوب طی شود و این عبادت و بندگی خوب شکل بگیرد راهی نداریم جز اینکه در مسیر اطاعت امام زمان (عج) گام برداریم.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در ادامه بیان کرد: حدیثی از پیامبر (ص) نقل شده که فرمودند: «اگر کسی از دنیا برود در حالی که امام زمانش را نشناخته باشد به مرگ جاهلیت مرده است.» دوران جاهلیت دوران حماقت انسان و دوران بی هویتی و بی تشخصی برای انسان است، دورانی که انسان در تاریکی بسر می برد و هدف او در زندگی گم و گنگ بود. دوره ی یک ضلالت ویژه که انسان قدرت تحلیل ندارد و نمی تواند با پدیده ها ارتباط معقول برقرار کند. اگر این حدیث را مبنا قرار دهیم که باید از جهالت خارج شد، اعتکاف بستری است که با تکیه بر معارف مهدوی و امامت به ما در مسیر جهالت زدایی کمک می کند.
حجت الاسلام صدوقی با اشاره به روایتی از امام حسین (ع) تاکید کرد: امام حسین (ع) می فرمایند: «خدا بندگان را نیافرید مگر برای اینکه او را بشناسند که اگر او را شناختند او را بندگی خواهند کرد.» پس از این فرمایش امام (ع)، فردی از حضرت اباعبدالله (ع) سوال کرد که ما چگونه خدا را بشناسیم؟ امام (ع) پاسخ دادند: «راه شناخت خدا از طریق شناخت امام زمانی است که خدا اطاعت او را بر شما واجب کرده است» بنابراین، از این روایت چنین برمی آید که راه خداشناسی از طریق امام پدید می آید.
وی ادادمه داد: اعتکاف به ما یک فضای توحیدی را نشان می دهد برای اینکه بتوانیم در این فضای توحیدی، خوب، دقیق و شفاف با ارزش های الهی همراه شویم و خدای هستی و نوع رابطه ای را که این خدا با ما دارد بهتر و دقیق تر درک کنیم. لازمه این امر آن است که ما در اعتکاف بیعت دوباره ای با ولی خدا داشته باشیم و به این شعور و معرفت برسیم که معرفت امام زمان (عج) به این نیست که ما به شناسنامه ایشان را بشناسیم. اینکه چه زمانی به دنیا آمدند؟ چه زمانی به امامت رسیدمند؟ غیبت صغری از چه زمانی شروع شد؟ و ...بلکه معرفت واقعی آن است که به این درک برسیم که او چه نسبتی با ما دارد؟ و ما چه نسبتی با او داریم؟ نسبت او با ما هدایت است و نسبت ما با او اطاعت. اگر کسی در مسیر اطاعت امام قدم بردارد یعنی او را درک کرده و زندگی خود را در مسیر رضایت او شکل داده است و این مقدمه حاکم شدن توحید در همه عرصه های زندگی است.
حجت الاسلام صدوقی ابراز کرد: بنابراین، اعتکاف یک بستر و یک موقعیت است که ما با امام مان تجدیدعهد کنیم و خالصانه از خدا بخواهیم که او را راهبر زندگی ما قرار دهد تا ما هم خدا را بهتر بشناسیم و هم راه توحید و حیات طیبه را بهتر درک کرده و در آن فضا، عبودیت و بندگی خدا را به نحو شایسته عینیت ببخشیم. اعتکاف یک فرصت است برای تجدیدعهد با ولی خدا و به عبارت بهتر تجدید پیمان دوباره با خدا! چرا که خداوند فرموده اگر او از شما راضی باشد من از شما راضی هستم و در غیر این صورت ...
وی تاکید کرد: این حکایت بیانگر آن است که بدون تکیه به امام عصر (عج)، راه رسیدن به حیات طیبه مسدود است. لذا این جمله که در زیارتنامه آمده است «السلام علیک یا سبیل الله الذی هلک من غیره؛ سلام بر تو ای تنها راه خدا که هر کس غیر از این راه را طی کند هلاک می شود» یعنی اطاعت از امام تنها راه رسیدن به نیکبختی و سعادت است نه یکی از راه ها بلکه تنها راه.
این کارشناس مهدوی تاکید کرد: بنابراین کسانی که معتکف می شوند باور کنند که اگر می خواهند درک خوبی از فضای اعتکاف داشته و انرژی خوبی از این فضا برای خود به عنوان آذوقه ذخیره کنند تنها راه آن است که امامشان را شناخته و زندگی خود را با او هماهنگ کنند که این مسیر هم ما را سالم و هم سریع به مقصد می رساند.
وی ابراز کرد: آنچه باید به معتکفین یادآور شویم این است که ما عبادت می کنیم تا خدا به ما کمک کند که نسبت و رابطه ما با امام مان (عج) در درجه ی اول ترمیم و در درجه بعد تثبیت شود و سپس ارتقاء یابد. چرا که فعالیت دینی تعریف دارد؛ فعالیت دینی این نیست که ما کارهای دینی انجام دهیم. فعالیت دینی به این است که رابطه ما با امام عصر (عج) رابطه ای درست، معقول، سنجیده، حساب شده و قانونمدار باشد که اگر این رابطه قانونمدار و سازمانی پدید آمد ما لحظه به لحظه در حال عبادت هستیم از این رو، در اعتکاف مهمترین دعایی که باید داشته باشیم این است که خدایا ما را یاری باوفا برای امام زمان (عج) قرار بده!
حجت الاسلام صدوقی در پایان خاطرنشان کرد: اگر ما خودمان را با این مدل انتظام ببخشیم هم طراوت، هم زیبایی هم نشاط و در یک کلمه آرامش را در زندگی تجربه می کنیم چرا که دست ما در دست ولی خداست و با او بیعت کرده ایم و لذا چون به او اعتماد داریم این اعتماد منجر به یک اعتماد دلنشین در درون ما می شود. پس یکی از وظایف معتکفین و یکی از پیوندهای آن با مهدویت این است که ما در زمان اعتکاف بکوشیم یک منتظر واقعی شویم چون در این صورت اولا متعادل زندگی کرده و ثانیا به سوی رشد و بالندگی حرکت می کنیم.
نظر شما