به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مقاومت ایران پاسخ داد، دو وزیر روحانی در نیویورک، ضرورت فعالسازی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، استقبال رسمی رییس جمهوری ترکیه از روحانی برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
دو وزیر روحانی در نیویورک
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان راهی نیویورک شده تا در مراسم امضای موافقتنامه تغییرات آب و هوایی (موافقتنامه پاریس) در مقر سازمان ملل متحد انجام می شود حضور یابد.
ظریف علاوه بر دیدار و گفت وگو با تعدادی از مقام های دیگر كشورهای جهان كه در این مراسم حضور دارند با جان كری وزیر خارجه آمریكا دیدار و در خصوص اجرای برجام گفت و گو خواهد كرد.
این در حالی است که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر كشور پیش از ظهر روز دوشنبه به منظور شركت در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل پیرامون موضوع مواد مخدر وارد نیویورك شد.
وزیر كشور كه بنا بر اطلاع دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران تا روز جمعه در نیویورك اقامت خواهد داشت قرار است با یوری فدوتوف مدیر اجرایی دفتر جرائم و مواد مختلف سازمان ملل دیدار وگفت و گو كند.
رحمانی فضلی در نظر دارد در این سفر با شماری از مقامات رسمی كشور های مختلف وهمتایان خود پیرامون این مسئله دیدار و گفت و گو كند
نشست ویژه مواد مخدر در فاصله روز های 31 فروردین تا 2 اردیبهشت ماه در مجمع عمومی سازمان ملل برگزار خواهد شد.
مقاومت ایران پاسخ داد
پس از آن که در زمان تحریم نفتی جمهوری اسلامی ایران کشورهایی چون عربستان سعودی از موقعیت سوء استفاده کرده و تولید نفت خود را افزایش دادند تا قیمت نفت کاهش یابد حالا دیگر این کشور و کشورهای هم سو با آن توان تولید زیاد نفت را ندارند بر همین اساس تلاش می کنند تا ایران را از این امر باز بدارند.
جمهوری اسلامی ایران نیز که به تازگی تحریم های نفتی اش به پایان رسیده تصمیم دارد تولید نفت خود را به سهم قبل از تحریم ها برساند بر همین اساس در اجلاسی که به ابتکار عربستان برای کاهش میزان تولید نفت کشورهای اوپک در دوحه برگزار شده بود ایران شرکت نکرد.
ایران معتقد است پیش از پیوستن به طرح فریز نفتی کشورهایی که سهم این کشور را تصاحب کرده اند باید تولید خود را کاهش دهند و امکان افزایش صادرات نفت ایران به رقم قبل از تحریم ها را فراهم کنند. ایران پیش از تحریم ها بیش از 2.5 میلیون بشکه در روز نفت صادر می کرد.
همین شرکت نکردن ایران به مذاق عربستان خوش نیامد و این اجلاس بی نتیجه باقی ماند.
اصرار عربستان بر لزوم مشارکت ایران در هر گونه طرح فریز نفتی عامل شکست این نشست بود که دیروز در دوحه قطر برگزار شد.
عربستان در پیش نویس طرح فریز نفتی که پیش از این نشست تهیه شده بود با ایجاد محدودیت در تولید خود موافقت کرده بود اما با حضور وزرا و نمایندگان کشورها در دوحه خواستار ایجاد اصلاحاتی در این پیش نویس شد.
وزیر نفت عربستان تاکید داشت بندی در این پیش نویس گنجانده شود و بر لزوم مشارکت همه کشورهای عضو اوپک از جمله ایران در طرح فریز تاکید شود. پیش تر ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور گفته بود اگر ایران حاضر به محدود کردن تولید نفت خود نشود عربستان نیز چنین محدودیتی را بر تولید خود نخواهد پذیرفت.
بر این اساس مذاکرات بین کشورهای شرکت کننده به درازا کشید و با وجود ساعت ها بحث هیچ توافقی حاصل نشد.
مقامات سعودی در حالی خواستار مشارکت ایران در این طرح شده بودند که پیش تر با حضور نماینده ایران در نشست دوحه به دلیل تاکید ایران بر بازپس گیری سهم خود از بازار مخالفت کرده بودند.
عربستان وظیفه دارد صرفنظر از ملیت افراد امنیت را برای همه فراهم کند
علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از دیدار با وزیر خارجه هند و هیئت همراه در جمع خبرنگاران گفت: روابط ایران و هند رابطه تاریخی و بسیار عمیقی است باید عرض کنم دو کشور فضاهای بسیاری برای همکاریهای دو جانبه بین المللی و منطقهای دارند.
وی با بیان اینکه هند کشوری با ظرفیت است که نیازمند انرژی ایران است گفت: برای همکاریهای علمی و فناوری و تجاری و اقتصادی با هند می توانیم بدون هیچ محدودیتی حجم روابط را گسترش دهیم.
وی ادامه داد: در مواردی هم که برای امنیت منطقه مهم است تفاهم نامه های خوبی با وزیر خارجه هند در ایران منعقد شده است.
وی با اشاره به همکاریهای ترانزیتی بین ایران و هند برای انتقال کالا از هند به ایران و افغانستان و بالعکس گفت: در گام بعدی برای آسیای مرکزی و در گام نهایی برای کل کشورهای مستقل و مشترک المنافع در این زمینه بحث و تبادل نظر شد.
وی اظهار کرد: درباره نهایی شدن خط ترانزیت بین چابهار تا جمهوری آذربایجان و سمپترزبورگ و شمال آسیا بحث های خوبی صورت گرفته است هند این آمادگی را دارد که در چابهار سرمایه گذاری کند و مقدمات خوبی برای این امر فراهم شده است. توسعه همکاریهای دوجانبه و بین قاره ای با هند گام مهمی در جهت عملیاتی شدن نگاه جمهوری اسلامی و نگاه رهبر انقلاب در نگاه به شرق است.
وی گفت: هند یکی از مصادیق مهم و ارزشمند نگاه به شرق است انچه از اخبار به اطلاع می رسد این است که سفر نخست وزیر هند به ایران که انتظار می رود نقطه عطف میان دو کشور باشد.
وی در مورد تحویل سامانه اس 300 به ایران گفت: این موضوع نشان دهنده این است که همکاریهای ایران و روسیه همکاریهای جدی است و همانطور که از قبل قرار گرفته شده بود این امر صورت گرفت و بسیار به دفاع موثر جمهوری اسلامی در برابر تهاجمات احتمالی کمک می کند همکاریهای ایران و روسیه در آغاز راه است و همکاری ما در سوریه در به شکست نشاندن داعش و تروریستها بسیار مهم بوده است.
وی گفت: ما برای روابط ایران و روسیه اینده روشنی را پیش بینی می کنیم. این همکاریها کمک بسیاری در برقراری صلح و امنیت در این منطقه حساس می کند.
وی در مورد عکس العمل عربستان در قبال حجاج و امنیت آنها در این کشور اظهار کرد: دولت عربستان به عنوان کشوری که باید امنیت را برای حجاج فراهم کند وظیفه دارد که امنیت را صرفنظر از ملیت افراد برای انها فراهم کند امیدواریم گفتگوهای دو طرفه به نتایج مثبتی برسد تا حجاج ایرانی در کمال آرامش و احترام بتوانند این فریضه مهم را در موقع خود انجام دهند.
وی در مورد سفر رئیس جمهور به ترکیه اظهار کرد: سفر روحانی به ترکیه سفر مهمی بود ایران و ترکیه دو کشور همسایه هستند که روابط طولانی چندهزارساله داشته اند و همچنان این روابط وجود دارد البته گاهی مشکلاتی پیش می آید اما تدبیر دو دولت موجب می شود این مشکلات حل شود.
ولایتی تصریح کرد: سفر روحانی به ترکیه به جا بود و هم در اجلاس سازمان همکاریهای اسلامی شرکت کرده اند و هم در دیدار دوجانبه که البته برخی کشورها مانند عربستان سعی کرده اند برخی اختلالات را ایجاد کنند که این کار انها بی اهمیت است.
ولایتی خاطرنشان کرد: انچه مهم است همکاریهای بین کشورهای اسلامی با میزبانی کشور ترکیه است این میزبانی انگیزه مضاعفی بود تا رئیس جمهور به این کشور سفر کنند در این سفر روابط دو جانبه میان دو کشور از استحکام بیشتری برخوردار شد.
ضرورت فعالسازی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با وزیر خارجه هند و هیئت همراه گفت: از دیدار با شما خشنودیم و شنیده ایم که در دیدار با وزیر خارجه و سایر مقامات به روابط بسیار خوبیدست یافتهایم.
وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تمرکز خود را بر روابط با کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به ویژه هند قرار داده است و بسیار خوشحالیم که روابط دو کشور رو به توسعه است و از دوستان وقت شنیدیم که شما در این دیدارها به دستاوردها و نتایج خوبی دست یافتهایم.
وزیر خارجه هند اظهار کرد: روابط میان هند و ایران از تمدن بسیار عمیقی برخوردار است و تلاشهایی در جهت توسعه روابط به ویژه روابط سیاسی و اقتصادی داشته ایم.
وی با اشاره به دستاوردهای هسته ای تمایل خود را به توسعه روابط با جمهوری اسلامی اعلام کرد.
ولایتی افزود: جمهوری اسلامی به روابط جامع با هند اهمیت قائل است و نه تنها به توافق میان دو کشور بلکه میان سه کشور ایران و هند و افغانستان نیز در حوزه ترانزیت تاکید داریم.
وی افزود: در بحث روابط فرهنگی مشترکاتی میان دو کشور وجود دارد و فکر می کنیم که روابط دوستانه و برادرانه میان دو کشور می تواند تاثیر مثبتی را در بهبود روابط دو کشور و همچنین منطقه بگذارد.
ولایتی با اشاره به سابقه همکاری کشورهای جنبش عدم تعهد افزود: علی رغم تمام تلاشهایی که برای تشکیل جنبش صورت گرفت هنوز پتانسیلهای فراوانی در آسیا و میان کشورهای عضو عدم تعهد وجود دارد که برای فعالسازی این ظرفیتها باید تلاش نمود.
استقبال رسمی رییس جمهوری ترکیه از روحانی
در مراسم استقبال رسمی، ٢١ گلوله توپ به افتخار دکتر روحانی شلیک شد و پس از نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه، رؤسای جمهوری دو کشور از یگان تشریفات سان دیدند و سپس هیأتهای عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند.
دیدار رؤسای جمهوری ایران و ترکیه و حضور در نشست هیاتهای عالیرتبه دو کشور و امضای اسناد همکاری، از جمله برنامههای سفر رسمی رییس جمهوری کشورمان به ترکیه است.
رییس جمهوری روز پنجشنبه و در نخستین مرحله از سفر خود به ترکیه، در اجلاس دو روزه سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول شرکت کرد.
ایران و اتحادیه اروپا برای حل سیستم بانکی به امریکا فشار خواهند اورد
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار و گفتگو با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست مطبوعاتی مشترک با وی گفت: مردم ایران باید نتایج حاصل از اجرای توافقات را احساس کنند.
وی با اشاره به سفر ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی درخصوص سفر وی به واشنگتن و حل مشکلات موجود بر سر راه سیستم بانکی گفت: ایران و اتحادیه اروپا به امریکا برای حل این مشکلات فشار خواهند اورد.
ظریف با بیان اینکه امروز یک جلسه کم سابقه در تاریخ ارتباطات با اروپا داشتیم افزود: خانم موگرینی معاون رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا به همراه 7کمیسیونر اقتصادی که در حکم وزرای اروپا هستند و در زمینه های انرژی تحقیقات و فناوری محیط زیست کمک به حل بحران حمل و نقل صنعت و سرمایه گذاری و اموزش و فرهنگی فعالیت میکنند امروز میهمان جمهوری اسلامی ایران بودهاند.
وی افزود: هر کدام از کمیسیونرهای اتحادیه اروپا با همتایان وزیر خود در جمهوری اسلامی ایران دیدارهایی برقرار کردهاند و این دیدارها بعدازظهر امروز و فردا نیز ادامه مییابد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطرنشان کرد: این سفر در چارچوب همکاری دو طرف بعد از برجام است و مهمترین حوزه همکاری ما اطمینان از اجرای کامل برجام است و ما اطمینان داریم منافع اروپا در اجرای برجام است و اروپا مشترکاً برای برداشتن موانع بر سر راه اجرای برجام همکاری می کنیم و امروز هم همکاریهایی برای توسعه همکاریهای هسته ای غیرنظامی بین کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا و اقای صالحی اغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین همکاری اقتصادی و مالی و کمک اروپا به ایران برای عضویت در سازمان همکاریهای تجارت جهانی انجام خواهد شد و بحثی درخصوص اماده سازی امکانات لازم برای باز شدن دفتر اتحادیه اروپا در تهران مطرح شده است.
ظریف مباحثی چون موضوعات منطقه ای، مبارزه با تروریسم، افراط گرایی، مسایل انسان دوستانه، و توجه به آوارگان را از دیگر دیدار امروز خود با موگرینی تشریح کرد و گفت: ایران و اتحادیه اروپا در اینده درخصوص مبارزه با مواد مخدر، مبارزه با تروریسم و حقوق بشر نیز گفتگو خواهند کرد.
ظریف در ادامه این نشست خبری از صدور 4 بیانیه مشترک ایران و اتحادیه اروپا در زمینه های مختلف کاری خبر داد و گفت: یک بیانیه درخصوص نکات محوری که بیان کردیم و بیانیه های دیگر در زمینه همکاریهای هسته ای انرژی و علمی و پژوهشی خواهد بود.
وی گفت: امروز شروع جدیدی از ارتباط ایران و اروپاست که امیدواریم این همکاریها برای مردم دو طرف پیشرفت و توسعه به همراه اورد و صلح و امنیت بین المللی را نیز فراهم کند.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد خروج نیروهای نظامی روسیه از سوریه و اینکه ایا ایران و روسیه توجه کمتری به بحران سوریه خواهند داشت از این پس عنوان کرد: ما بارها اعلام کرده ایم که جمهوری اسلامی ایران در صف مقدم مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و گروههای تکفیری است و ما در این رابطه در کنار همسایگانمان همچون عراق، افغانستان و سوریه هستیم و اگر تروریسم و افراط گرایی هر کدام دیگر از همسایگان ما را دچار مشکل کند ما با آن هم همکاری خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: این معضل جهانی مرز نمی شناسد در همه شهرها از جمله سیدنی، بروکسل، بغداد و شهرهای سوریه خودش را نشان می دهد که برای مبارزه با ان نیاز به یک عزم جهانی است توقف درگیریها در سوریه به معنی توقف مبارزه با داعش و جبهه النصره نیست و این امر در قطعنامه شورای امنیت و بیانیه حمایت از سوریه هم گنجانده شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه راجع به آزمایشهای موشکی ایران نیز گفت: این آزمایشها هیچ ارتباطی با قطعنامه شورای امنیت و برجام ندارد زیرا موشک های ما برای حمل سلاح هسته ای به کار گرفته نمی شود و صرفاً به خاطر دفاع از جمهوری اسلامی ایران به دلیل تاریخچه شرم اور حمایت کشورهای مختلف از رژیم بعث در حمله به ایران و حمایت نکردن از ایران صورت می گیرد و مردم ایران حق داشتن سلاح برای دفاع از خود را دارند.
وی گفت: هزینه های سلاحی و دفاعی در ایران بسیار کمتر از کشورهایی است که از جغرافیای کمتر از ایران دارند.
محمدجواد ظریف در ادامه درخصوص سیستم بانکی و مشکلاتی که امریکا بر سر راه حل شدن تحریمهای بانکی ایجاد می کند گفت: تعهدات کشورهای مختلف در برجام باید اجرا شود و ما در این زمینه پیگیریهای زیادی انجام داده ایم و رئیس بانک مرکزی ما در واشنگتن هم دیداری با وزیر خزانه داری امریکا انجام داد و هیئت کارشناسی ما هم با هیئت کارشناسی نظارت بر رفع تحریمها در امریکا صحبت هایی داشته اند تا مطمئن شویم ایالات متحده تمام تعهدات خود را اجرا می کند.
وی با تاکید بر این نکته که وصل شدن به سیستم های بین المللی بانکی از سوی ایران هدف برجام است و همه کشورها باید موانع بر سر راه این مشکل را بردارند تصریح کرد: ما یقیناً به امریکا تذکر می دهیم و به ان فشار میآوریم و اروپا هم این کار را می کند البته امریکا در برجام متعهد شده که برای بانکهای غیرامریکایی که با ایران ارتباط برقرار می کنند مزاحمت ایجاد نکند و مبحث مربوط به ارتباط بین سیستم بانکی ایران و امریکا نیست.
وی تاکید کرد: ما و اروپا این مساله را پیگیری می کنیم زیرا ما معتقدیم مردم ایران باید نتایج ملموس تعهدات برجام را حس کنند زیرا اگر این گونه نباشد این سوال برایشان پیش خواهد امد برجام چه منفعتی برای جمهوری اسلامی داشت.
وزیر امور خارجه یادآور شد: برجام امنیت بین المللی و منطقه ای را ایجاد کرده و باید اجرای آن نیز به گونه ای باشد که ما از تعهدات طرفین مطمئن شویم.
وی در مورد اختلاف نظر بین ایران و اتحادیه اروپا بر سر مسایل حقوق بشر نیز گفت: ما در این خصوص با خانم موگرینی صحبتهایی داشتیم و خانم موگرینی با تمام اعضای اتحادیه اروپا این گفتگو یک طرفه نخواهد بود و حتما ایران هم مطالب بسیار مهمی در مورد وضعیت حقوق بشر با طرف اروپایی خواهد داشت.
اتحادیه اروپا نمی تواند شرکای خود را مجبور به انجام کاری کنند
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از دیدار با محمدجواد ظریف درخصوص مشکلات پیش امده بر سر راه حل سیستم بانکی براساس تعهدات امریکا در برجام گفت: بانکها اروپایی از گسترش همکاری با ایران استقبال می کنند و ما منافع بانکهای اروپایی و دیگر شرکایمان را در این خصوص به انها یادآور می شویم اما اتحادیه اروپا نمی تواند شرکایش را بر انجام کاری مجبور کنند.
موگرینی با اظهار اینکه امروز روابط ایران و اتحادیه اروپا علاوه بر برجام در زمینه های مختلف گسترش می یابد افزود: دیدارهای همتایان کمیسیونرهای مختلف اروپایی که مرا در این سفر همراهی می کنند با وزرای ایرانی در زمینه های اقتصادی، علمی، آموزشی حمل و نقل و مهاجرت، محیط زیست، سیاسی گفتگو کرده اند.
وی گفت: امروز پیام من به ملت ایران این است که دیپلماسی روش مناسبی بود و نتیجه خوبی داد و امیدواریم که مردم ایران بتوانند تغییرات حاصل از برجام را در زندگی خودشان مشاهده کنند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به این نکته که من از طرف 500 میلیون اروپایی به ایران امدهام عنوان کرد: روابط ما درخصوص برجام ادامه یابد و من به عنوان هماهنگ کننده و مسئول نظارت مدام و برجام باید منفعت همه طرفها را لحاظ کنم.
وی گفت: با توجه به این مسئولیتم می گویم که ایران تعهدات خود در برجام را عمل کرده و اروپا هم به تعهدات خود عمل کرده است و تحریمهای مرتبط با هسته ای را حذف کردهایم و گفتگوهای مختلف را نیز بین ایران و اروپا اغاز کرده ایم و برای ادامه همکاریها باید بگوییم مشکلاتی وجود داشته که از بین نرفته اما ما به دنبال از بین بردن اختلافات هستیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به روابط ایران و اتحادیه اروپا در حوزه های اقتصادی اشاره کرد و توضیح داد: قرار شد اتحادیه اروپا به ایران برای عضویت در سازمان تجارت جهانی کمک کند و ایران به شرکای اصلی ما تبدیل شود و در رابطه با انرژی توافقات خوبی داشتیم و درخصوص امنیت انرژی به توافقهایی رسیدیم و در مورد دانشگاهها نیز تبادل دانشجو و استاد بین ایران و اتحادیه اروپا افزایش خواهد یافت.
وی خبر داد: ایران و اتحادیه اروپادر زمینه مهاجرت نیز همکاریهایشان را افزایش می دهند و مقادیر مالی برای حمایت ایران از وارگان در اختیار این کشور قرار خواهد گرفت.
وی همچنین با اشاره به تجربههای اتحادیه های اروپا درخصوص کاهش آلودگی هوا و پسماندها گفت: در این زمینه دو طرف می توانند همکاریهای خود را افزایش دهند.
موگرینی زمینه دیگر همکاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه کمکهای فنی عنوان کرد و گفت: در حوزه هواپیما نیز می توانیم به ایران کمکهای سازنده ای ارایه دهیم البته ما در برخی از زمینه ها همچون حقوق بشر و ایمنی هسته ای دچار نگرانی هستیم البته می دانیم که در قانون اساسی ایران بر ازادی تاکید شده است.
وی گفت: ما می خواهیم اطمینان حاصل کنیم که برجام نه تنها به نفع مردم ایران خواهد بود بلکه در سایر حوزه هایی که ما به دنبال ان هستیم باعث توسعه ثبات و امنیت خواهد شد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه به مباحث مربوط به منطقه از جمله سوریه اشاره کرد و گفت: توقف مخاصمات در سوریه در حال اجراست و امیدواریم کمکهای بشردوستانه به این کشور بیشتر شود و در مذاکرات ژنو ایران و اروپا می توانند در جهت کاهش این مشکلات با یکدیگر به توافق برسند.
موگرینی ادامه داد: درخصوص یمن هم توقف مخاصمات اغاز شده و امیدواریم از طریق مذاکرات 18 آوریل کویت بتوانیم توقف مخاصمات را ادامه دهیم.
وی در ادامه به نوروز اشاره کرد و گفت: شنیده ام ایرانیان در نوروز به دنبال زمانی برای تغییر و تحولات هستند و سفر من هم به ایران درخصوص امادگی پذیرایی ایرانیان از تغییر و تحولات موجود انجام شده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به مشکلات به وجود امده بر سر راه سیستم های بانکی گفت: گسترش روابط تجاری با ایران نیازمند روابط بانکی محکم است و در این رابطه ما به بانکهای اروپا اعلام می کنیم که به دنبال این مساله باشند و در این حوزه نیز 50 صفحه به عنوان رهنمودهای دوره پس از برجام در اختیار بانکهای اروپایی قرار داده ایم اما اتحادیه اروپا نمی تواند دیگران را مجبور به انجام کاری کند.
وی گفت: ما به سایر شرکای خودمان می توانیم عنوان کنیم که نه تنها برای اروپا بلکه برای انها نیز امکان استفاده از فضای رابطه بانکی با ایران وجود دارد.
وی در مورد مباحث آزمایش های موشکی ایران نیز گفت: ما با اقای ظریف در این خصوص بحث کرده ایم و در ملاقات های دیگر خودم نیز این موضوع را بیان می کنم البته من در بروکسل هم چندین بار اشاره کرده ام که ازمایشهای موشکی ایران نقض برجام نیست و این ارتباطی به برجام ندارد.
وی گفت: اتحادیه اروپا با اجرای برجام تمامی تحریمهای مرتبط با فعالیتهای هسته ای را حذف کرده است و سایر تحریمهایی که پابرجاست مرتبط با مساله حقوق بشر است.
موگرینی در ادامه راجع به مساله حقوق بشر و مشکلاتی که در این رابطه بین ایران و اروپا وجود دارد گفت: این موضوع به روشهای دوگانه دو طرف برمی گردد و ما در اروپا به عنوان بالاترین استاندارد حقوق بشر همواره بر گفتگو قائل هستیم و معتقدیم با گفتگو بسیاری از چالشهایی که در پیش روست را از بین خواهیم برد.
وی گفت: ایران باید به امنیت هسته ای و امنیت خبرنگاران توجه ویژه داشته باشد و چالشهای به وجود امده در سه ماه قرار بوده حل شود که در مقایسه با 12 سالی که به وجود امده اند زمان ناچیزی محسوب می شود.
سازمان همکاری های اسلامی و فرصتی برای پیشبرد اهداف عربستان
اجلاس سیزدهم سازمان همکاری های اسلامی در استانبول با حضور سران کشورهای اسلامی به کار خود پایان داد.
نمایندگان کشورمان از روز یکشنبه در سطوح معاون وزیر امور خارجه، وزیر امور خارجه و رئیس جمهور در این اجلاس حضور یافتند.
روز پنجشنبه روحانی در سخنانش در این نشست با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با دوری از هرگونه تنش و بیثباتی در منطقه، با سیاست منطقهای و بینالمللی شفاف خود، همواره در راستای گسترش همبستگی و وحدت امت اسلامی تلاش کرده، گفت: ایران تقویت روابط با کشورهای اسلامی را از اولویتهای اصلی خود قرار داده و بر این اعتقاد راسخ است که حلوفصل اختلافات و سوءتفاهمات صرفاً از مسیر دیپلماتیک و با استفاده از روشهای مسالمتآمیز و انجام مذاکرات میسر میباشد.
وی ادامه داد: به همین دلیل ما علاقهمندیم مشکلات احتمالی با دیگر کشورها را از مسیر اخوت اسلامی، حسن همجواری و باور به خیر عمومی امت اسلامی، حلوفصل کنیم و آمادگی داریم تا با رایزنی، مشورت و تعامل سازنده، فضای لازم را برای رفع ابهامات و زدودن اختلافات، از طریق گفتوگو و مفاهمه فراهم سازیم.
رئیس جمهور خطاب به رهبران کشورهای اسلامی، عنوان کرد: برای همه روشن است که نه عربستان مشکل ایران است؛ و نه ایران مشکل عربستان. مشکل اصلی، جهل و تعصب و خشونتورزی است. معضل همه ما، اختلافات در جهان اسلام است.
اما حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و ظریف وزیر خارجه به دلیل قرار گرفتن بندهای ضد ایرانی در بیانیه نشست، در جلسه پایانی سیزدهمین نشست سران سازمان حضور نیافتند و هیأت ایرانی در سطح کارشناسی و به ریاست حمید بعیدینژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالمللی در نشست مزبور شرکت کرد.
در پیشنویس این بیانیه که روز پنجشنبه در رسانههای مختلف منتشر شد چهار بند به ایران و یک بند هم به حزبالله لبنان اختصاص یافته بود. محکومیت حمله به ساختمان سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در ایران؛ رد اظهارات مقامات ایرانی به ویژه در زمینه اجرای احکام قضایی علیه افراد مرتکب جرایم تروریستی در عربستان سعودی؛ محکومیت دخالتهای ایران در امور داخلی بحرین، یمن، سوریه و سومالی؛ محکومیت حمایت ایران از تروریسم؛ رابطه ایران با کشورهای همسایه باید بر پایه حسن همجواری و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه و احترام به حاکمیت و استقلال کشورهای همسایه و حل اختلافات از طریق راههای مسالمت آمیز باشد و در نهایت تروریستی خواندن حزبالله لبنان مواردی است که در این پنج بند آورده شده است.
علاوه براین، رییسجمهور کشورمان همزمان با برگزاری اجلاس استانبول در توئیتر خود نوشت: جنایت به هر نامی و در هر مکانی که انجام شود جنایت است چه در فلسطین و چه در لاهور و بیروت و دمشق و استانبول و یا در نیویورک و پاریس و بروکسل.
حسن روحانی همچنین در توئیتی دیگر نوشت: از اجلاس سازمان همکاری اسلامی که به نام وحدت برگزار شده است نباید هیچ گونه پیامی که به تفرقه در میان امت اسلامی دامن بزند، برخیزد.
نظر شما