توسعه پروژه‌های نيروگاهي ارمنستان با کمک بخش خصوصی ایران

خبرگزاری شبستان:مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و ارمنستان در طی سالهای متمادی رشد خوبی داشته است و بخش خصوصي ايران در حال حاضر آمادگی خود را برای حضور پررنگ‌تر در پروژه‌هاي نيروگاهي ارمنستان اعلام کرده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط ایران و ارمنستان بر ارتباط فرهنگی، سیاسی و تاریخی دیرینه دو کشور همسایه و اشتراک معنوی و فکری دو ملت استوار است. پس از اعلام استقلال جمهوری ارمنستان (۲۱ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی)، جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال ارمنستان را به رسمیت شناخت (۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ میلادی). ایران و ارمنستان روابط همه‌جانبه سیاسی، دیپلماسی، فرهنگی و اقتصادی برقرار کردند. غیر از عوامل استراتژیکی و اقتصادی، مناسبات دوستی دو ملت نیز یکی از عوامل مهم در توسعه روابط حسن همجواری کشورهای ایران و ارمنستان به شمار می‌رود. دورنمای همکاری بی‌سابقه‌ای به خصوص در زمینه فرهنگی، علمی و آموزشی بین دو کشور ایجاد شد.

 

بنابراین گزارش، در سال ۲۰۰۵ میلادی ارزش تجارت ارمنستان با ایران برابر با ۱۰۵ میلیون دلار بود و در سال ۲۰۰۶ میلادی ارزش تجارت دوجانبه به ۲۰۰ میلیون دلار رسید. مطابق با آمار ارائه شده، مبادلات تجاری ایران و ارمنستان طی سه‌ماهه اول سال ۲۰۱۰ میلادی با رشد ۹۸ درصدی به ۴۵ میلیون دلار رسید و ایران هفتمین شریک تجاری این کشور شناخته شد. علاوه بر این تاکنون پیشرفت‌های مناسبی در راستای اجرای توافق‌های فی‌مابین حاصل شده است که از جمله می‌توان به احداث خط لوله انتقال گاز ایران به ارمنستان و احداث دو خط انتقال برق و احداث نیروگاه بادی از سوی ایران در ارمنستان، افزایش مبادلات مرزی، عضویت ارمنستان در کریدور شمال جنوب و بهره‌برداری متقابل از سرزمین‌های یکدیگر برای ترانزیت کالا اشاره کرد. همچنین توسعه همکاری در زمینه‌های کشاورزی، شیلات، دامپروری، بانکی و سرمایه‌گذاری، ارتباطات و مخابرات، فیبر نوری و رومینگ تلفن همراه، توسعه همکاری فرهنگی، علمی و آموزش، از دیگر توافقات طرفین است که پیشرفت‌های خوبی داشته است.

 

این گزارش می افزاید: در سفر مجید نامجو، وزیر نیروی وقت کشورمان در ۲۲ مهر ۱۳۸۹ به ارمنستان نیز دو پروژه مهم انرژی شامل سومین خط ولتاژ و نیروگاه برق آبی بر روی رود ارس افتتاح شد. نیروگاه برق آبی بر روی رود ارس پروژه مشترک بین ایران و ارمنستان است که به صورت قرارداد ساخت، بهره‌برداری و واگذاری توسط فرآب و سپاسد در مدت ۵ سال ساخته می‌شود و پس از آن نیز ۱۵ تا ۱۸ سال در اجاره ایران خواهد بود. به طور کلی، ایران در زمینه صادرات گاز و برخی کالاهای صنعتی و غذایی و حتی ساخت نیرو گاه و خطوط ریلی با ارمنستان همکاری دارد. در حال حاضر نیز بخش خصوصی کشورمان براي حضور در پروژه‌هاي نيروگاهي ارمنستان آمادگی خود را اعلام کرده است.

 

بنابراین گزارش، وزارت نيرو در این رابطه به نقل از حميد چيت‌چيان، وزیر نیرو در دیار با هوويك آبراهاميان، نخست وزير ارمنستان نوشته است: "امروز صنعت برق ايران به صنعتي قدرتمند در كشور و منطقه تبديل شده است و همه ظرفيت‌هاي برق آن توسط متخصصان داخلي طراحي و ساخته مي‌شود. ظرفيت‌هاي زيادي براي همكاري بين دو كشور ارمنستان و ايران وجود دارد. شركت‌هاي ايراني در زمان تحريم‌ها تلاش كردند قابليت‌هاي خود را به نحو مطلوب افزايش دهند، به‌طوريكه در 10 سال گذشته به‌طور ميانگين سالانه سه هزار مگاوات به ظرفيت برق كشور اضافه شده است. شركت‌هاي توانمند ايراني مي‌توانند کار نيروگاه برقآبي «مگري» ( روي رودخانه ارس و در خاك دو كشور) را به‌خوبي انجام دهند و اين شركت‌ها مورد حمايت دولت ايران هستند. تلاش مي‌كنيم شركت‌هاي ايراني در مناقصه پايان سال ميلادي كه در ارمنستان برگزار خواهد شد، حضور بيشتر داشته باشند."

 

یادآور می شود: خرداد سال 1391 در جريان سفر يك روزه وزير نيروي وقت به ارمنستان، دو كشور براي آغاز عمليات اجرايي نيروگاه برقابي مگري بر روي رودخانه ارس در شهريورماه همان سال توافق كردند. بر اين اساس، قرار است پروژه نيروگاه برقابي مگري بر روي رودخانه ارس با ظرفيت 130 مگاوات در خاك هر يك از دو كشور، در نزديكي مرز جلفا - نوردوز اجرا شود.

کد خبر 537744

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha