تحویل اس -۳۰۰ تا اواخر سال جاری/ احتمال دسترسی ایران به دلار از طریق هنگ کنگ

خبرگزاری شبستان:تحویل اس -۳۰۰ به ایران را تا پایان سال، سفر کارشناسان امنیت پرواز اروپا به ایران، احتمال دسترسی ایران به دلار از طریق هنگ کنگ، لغو تحریم‌های ایران‌ایر در دستور کار اتحادیه اروپا از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاریها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تحویل اس -300 به ایران را تا اواخر سال جاری، کارشناسان امنیت پرواز اروپا به ایران سفر می کنند، احتمال دسترسی ایران به دلار از طریق هنگ کنگ، لغو تحریم‌های ایران‌ایر در دستور کار اتحادیه اروپا قرار گرفت از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

از ابتدا گفته بودیم که قرار نیست ایران پول‌باران شود

«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه در نشست خبری روزانه با سوالات متعدد خبرنگاران در مورد دلایل روند کند بازگشت دارایی‌های آزاد شده ایران مواجه شد.

روز دوشنبه «جان کری» وزیر خارجه آمریکا گفته بود که تهران در 4 ماهی که از اجرای توافق هسته‌ای می‌گذرد، به تنها 3 میلیارد دلار از مجموع بیش از 50 میلیارد دلار دارایی آزاد شده خود دست یافته است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در مورد دلیل بیان این اظهارات توسط کری، گفت: «او تنها داشت بر این واقعیت تأکید می‌کرد که هیچ ثروت بادآورده‌ای در کار نیست. او در حال توجیه موضع ایران نبود.»

مقامات ایرانی می‌گویند عملکرد کند دولت آمریکا در باز کردن تور تحریم‌های ضد ایرانی و هراس بانک‌های بزرگ از تحریم‌های یکجانبه آمریکا، موجب شده تا منافع اقتصادی حاصل از برجام چندان قابل توجه نباشد.

کربی در این رابطه گفت: «الان فقط چهار ماه گذشته است. منظورم این است که... حتی از همان ابتدا هم ما گفتیم که قرار نیست که باران پول بیاید.»

وی بعد از رد و بدل شدن چندین سوال و طفره رفتن مداوم از پاسخ به اینکه چرا با وجود اجرای کامل تعهدات ایران، واشنگتن هنوز به طور کامل تعهدات خود را اجرایی نکرده، گفت: «من کارشناس سیستم‌های مالی و نحوه آزادسازی اموال نیستم... تنها چیزی که می‌توانم بگویم، این است که... این تحریم‌ها برای مدتی بسیار طولانی وجود داشته‌آند و هنوز سوالات زیادی در این رابطه هست.»

کربی افزود: «آن هم نه فقط از سوی بانکداران و تجار داخلی ما، بلکه به صورت بین‌المللی. احتمالا برای بعضی از موسسات، برخی از این سوالات هنوز بی‌پاسخ مانده‌ و احتمالا همین امر یکی از دلایل این مسئله است.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سپس گفت که دولت این کشور اخیرا نامه‌هایی به مقامات ایالتی ارسال کرده و به آ‌‌ن‌ها نحوه تجارت با ایران را توضیح داده است. او در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا پیش از اجرای توافق این نامه‌نگاری‌ها را انجام نداد تا ایران به محض تکمیل تعهداتش به منافع برجام دست یابد، گفت واشنگتن باید اطمینان می‌یافت که ایران اقدامات لازم را ذیل برجام انجام داده است.

واشنگتن: به اجرای متن و روح برجام متعهد هستیم

یک روز پس از آنکه «جان کری» وزیر خارجه آمریکا گفت اجرای توافق هسته‌ای تاکنون دستاورد محدودی برای ایران داشته، «آلن ایر» سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا در این رابطه توضیح داد و گفت واشنگتن مانع «مراودات تجاری مشروع» با ایران نمی‌شود.

توافق هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5 از اوایل سال جاری میلادی رسما اجرایی شد. با این حال، مقامات دولتی از جمله ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، می‌گویند آمریکا عملکرد مناسبی در رفع تحریم‌ها نداشته و بانک‌های بزرگ غربی همچنان از تجارت با ایران نگران هستند.

پایگاه «فورچن» هفته گذشته گزارش داد که شرکت‌های بزرگ اروپایی در نشستی که اخیرا در پاریس با مقامات وزارت خزانه‌داری آمریکا داشته‌اند، به شدت از واشنگتن به دلیل مبهم نگه داشتن قوانین تجارت با ایران انتقاد کرده‌اند.

کری روز دوشنبه در نشستی به میزبانی گروه حامی اسرائیل «جی استریت» گفت ایران تاکنون به تنها حدود 3 میلیارد دلار از سرمایه‌های بلوکه‌شده خود دسترسی پیدا کرده و بر خلاف ادعای منتقدان آمریکایی توافق، خبری از رقم‌های بیش از 100 میلیارد دلاری نیست.

ایر در واکنش به انتقادات مطرح شده از این اظهارات کری در رسانه‌های ایران، گفت واشنگتن نه تنها سرمایه‌های ایران را بلوکه نکرده، بلکه بانک‌ها و کشورهای خارجی را به معامله تجاری با تهران تشویق کرده است.

وی در توضیح اظهارات کری به پایگاه خبری «ترند»، گفت: «برآورد ما این است که ایران حدود 50 میلیارد دلار دارایی خارجی دارد که به واسطه برجام آزاد شده‌‌اند و بخش اعظم این مبالغ هم برای سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران مورد نیاز است. این دقیقا چیزی است که دارد اتفاق می‌افتد. تصور می‌کنم که کسی انتظار داشته باشد که ایران تمام 50 میلیارد دلار دارایی خارجی خود را ظرف سه ماه خرج کرده باشد.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه برجام باید برای همه طرف‌ها از جمله ایران سودمند باشد، گفت فروش نفت تهران بیش از دو برابر شده، قراردادهای بزرگی با این کشور منعقد شده و ارتباط ایران با سیستم پیام رسان بین بانکی «سوئیفت» مجددا برقرار شده است.

او همچنین گفت که واشنگتن مانع «تجارت مشروع» با ایران نمی‌شود و از پاسخ به سوالات در این رابطه استقبال می‌کند.

در هفته‌های گذشته مقامات ایرانی عدم دسترسی به چرخه دلاری در معاملات خارجی را یکی از اصلی‌ترین مشکلات در مسیر عادی‌سازی تجارت برشمرده‌اند. با این حال واشنگتن می‌گوید در متن برجام اشاره‌ای به این موضوع نشده و کاخ قصد ندارد دسترسی تهران به سیستم مالی آمریکا را برقرار کند.

ایر با بیان اینکه واشنگتن مجوزهایی را برای تجارت با ایران صادر کرده است، گفت: «ما به پایبندی به نه فقط متن، بلکه به روح تعهدات خود، ادامه خواهیم داد.»

رئیس کل بانک مرکزی اوایل هفته در مصاحبه با شبکه بلومبرگ گفت به واسطه عدم دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا و همچنین هراس بانک‌های اروپایی از معامله با ایران، «تقریبا هیچ چیز» به واسطه اجرایی شدن برجام نصیب تهران نشده است.

واشنگتن خواستار همکاری نظامی بیشتر با کشورهای خلیج فارس علیه ایران است

یک مقام ارشد آمریکایی در آستانه سفر باراک اوباما، رئیس‌جمهور این کشور به عربستان گفت که واشنگتن خواستار داشتن نیروهای ویژه بیشتر با کشورهای حاشیه خلیج فارس و همکاری‌های دریایی گسترده‌تر با آنها است.

این مقام آمریکایی که با خبرگزاری فرانسه گفت‌وگو می‌کرد خاطرنشان کرد که طی 15 سال گذشته آمریکا به کشورهای حاشیه خلیج فارس جنگنده فروخته است. وی علی‌رغم این گفته «به این طریق نمی‌توان با فعالیت‌های ایران مقابله کرد.»

وی افزود: «به نیروهای عملیات ویژه و مهارگری دریایی، مورد نیاز است.»

مقام مورد استناد خبرگزاری فرانسه، علاوه بر این خاطرنشان کرد واشنگتن پیشنهاد آموزش نیروهای ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و توسعه توانمندی‌های دریایی آنها را مطرح کرده است.

جانشین ولیعهد عربستان و اشتون کارتر درباره ایران رایزنی کردند

محمد بن سلمان، عبدالعزیز، جانشین ولیعهد عربستان امروز، سه‌شنبه با اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا درباره مسائل مختلف از جمله ایران رایزنی کردند.

خبرگزاری عربستان سعودی گزارش داده دو طرف درباره تحولات منطقه و به ویژه آنچه «دخالت‌های ایران» خوانده شده گفت‌وگو کردند.

گسترش روابط دو جانبه و مقابله با تروریسم، دیگر موضوعات محور بحث بوده است.

بلینکن: توافق هسته‌ای ایران می‌تواند برای کره شمالی الهام‌بخش باشد

آنتونی بلینکن، قائم‌مقام وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه از کره شمالی خواست توافق هسته‌ای ایران را الگو قرار دهد.

به گزارش رویترز، آقای بلینکن که در سئول پایتخت کره شمالی حضور داشت گفت: «ایران، یک تصمیم بنیادی گرفت.  این کشور تصمیم گرفت برنامه هسته‌ایش را متوقف کرده و آن را به عقب برگرداند. به بازرسان اجازه ورود داد تا زمان و فضای لازم را برای امکان توافق بر سر یک توافق جامع فراهم کند.»

قائم‌مقام وزارت خارجه آمریکا بعد از دیدار با همتایان ژاپنی و کره جنوبی‌اش اضافه کرد: «امیدواریم که کره شمالی از این مثال، الگو بگیرد.»

بلینکن اضافه کرد پیشرفت‌های دیپلماتیک اخیر بین آمریکا، کوبا و میانمار، تمایل واشنگتن برای تعامل با کشورهایی مانند کره شمالی را نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: «اگر کشوری، حتی کشوری که ما با آن عمیق‌ترین اختلافات را داریم، آماده تعامل جدی و قابل اعتماد با ما برای پاسخگویی به مطالبات جامعه بین‌المللی باشد، ما آماده تعامل هستیم.»

اینترفکس: روسیه تحویل اس -300 به ایران را تا اواخر سال جاری تکمیل می‌کند

یک مقام روسی روز سه‌شنبه گفته این کشور تا پایان سال جاری میلادی تحویل سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران را تکمیل می‌کند.

اینترفکس به نقل از سرگئی چمزوف، رئیس شرکت «روستک»، این خبر را روز سه‌شنبه منتشر کرده است.

روسیه به موجب قراردادی که در سال 2007 با ایران امضا کرد باید دست‌کم پنج سامانه دفاع هوایی اس-300 را به ایران تحویل می‌داد. مسکو در سال 2010 با این بهانه که فروش این سامانه به ایران خلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران است از تحویل آن به تهران امتناع کرده بود.

وزارت دفاع ایران به دنبال این تصمیم مسکو، از طرف روسی به دادگاه بین المللی شکایت کرده و خواستار دریافت غرامتی معادل 4 میلیارد دلار شده بود.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه روز 24 فروردین سال گذشته با صدور حکمی، ممنوعیت خودخوانده تحویل این سامانه دفاعی به ایران را لغو کرد.

 روسیه می‌گوید تهران پیش از دریافت اس-300 باید شکایت خود را پس بگیرد.

مهر:

بن سلمان و اشتون کارتر درباره ایران رایزنی کردند

«محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد سعودی و وزیر دفاع این کشور روز سه شنبه با «اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا در ریاض دیدار و در خصوص مسائل مختلف از جمله ایران گفتگو کردند.

خبرگزاری عربستان گزارش داد که بن سلمان و کارتر در این دیدار زمینه های همکاری نظامی بین دو کشور و همچنین تحولات اوضاع خاورمیانه و آنچه دخالت های ایران نامیده است را بررسی کردند.

عربستان سعودی یکی از بزرگترین واردکنندگان تسلیحات نظامی آمریکا به شمار می‌ آید و در تجاوز به یمن به دفعات از سلاح‌ های ممنوعه ساخت آمریکا استفاده کرده است. دیده‌بان حقوق بشر در سال ۲۰۱۵ اسنادی درباره استفاده نیروهای ائتلاف متجاوز به یمن از سه نوع بمب خوشه‌ای در این کشور منتشر کرد. سازمان عفو بین‌الملل نیز اعلام کرد عربستان از چهار نوع بمب خوشه‌ای استفاده می‌کند.

دیدار بن سلمان و کارتر تنها یک روز قبل از سفر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به عربستان به منظور دیدار با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور و دیگر سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ریاض صورت می گیرد.

اوباما در حالی به عربستان سفر می‌کند که به موجب یک لایحه پیشنهادی موسوم به «یازده سپتامبر»، دادگاه های آمریکا اجازه می یابند دولت عربستان را به دلیل ایفای هرگونه نقشی در حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ مسئول این فاجعه معرفی نمایند.

در همین رابطه چند روز قبل مقامات عربستان سعودی به دولت اوباما و اعضای کنگره آمریکا هشدار دادند که در صورت تصویب لایحه «یازده سپتامبر»، دارایی های خود در آمریکا را به حراج خواهند گذاشت. در همین حال، کاخ سفید اعلام کرد در صورت تصویب این طرح، اوباما آن را وتو خواهد کرد.

احتمال دسترسی ایران به دلار از طریق هنگ کنگ/ دستپاچگی «اوباما»

روزنامه آمریکایی نیویورک پست با انتقاد از سیاست های دولت اوباما در قبال ایران و دادن امتیازهای فراوان به ایران با اشاره به انتقادهای فراوان در داخل ایران از عدم دسترسی ایران به پول های مسدود شده خود در بانک های خارجی و ممانعت آمریکا از دسترسی ایران به نظام بانکی امریکا، نوشت: اینکه باراک اوباما از توافق هسته ای با ایران که آن را میراث خود تصور می کند تا کجا حمایت خواهد کرد به زودی معلوم خواهد شد.

در این مطلب آمده است: ایران به وضوح تهدید می کند در صورتی که به منابع مالی مسدود شده خود و نظام پولی آمریکا دسترسی پیدا نکند از توافق هسته ای عقب خواهد کشید.

نویسنده در ادامه با اشاره به این موضوع که وزارت خارجه آمریکا برای رفع این مشکل به فرمانداران ۵۰ ایالت این کشور درباره تحریم های ایالتی خود علیه ایران نامه نوشته خطاب به مخاطب می گوید: فکر نکنید که دولت اوباما این تهدید ایران را یک بلوف تلقی خواهد کرد.

نویسنده در ادامه با متهم کردن ایران به پولشویی و حمایت از تروریسم و با اشاره به درخواست وزارت خارجه آمریکا از فرمانداران این کشور می نویسد: این درخواست در حالی صورت می گیرد که گروه ضربت مالی(FATF) از تمامی اعضای خود خواسته است تا اقدامات مقابله ای موثر برای حمایت از بخش های مالی خود در برابر خطراتی و ریسک هایی که از جانب ایران ناشی می شوند اتخاذ کنند.

در ادامه این مطلب آمده است: گزارش هایی وجود دارند که دولت(اوباما) بر خلاف این تدابیر در جستجوی راهی است تا ایران بتواند از طریق مراکز تهاتری هنگ کنگ به دلار دسترسی پیدا کند.

در انتهای این مطلب آمده است اوباما آنقدر به حمایت از برجام خواهد پرداخت تا ایران به تمامی خواسته هایش برسد.

نماینده دولت چین به ایران، سوریه، عربستان و روسیه می‌رود

وزارت خارجه چین اعلام کرد به زودی نماینده دولت این کشور در بحران سوریه برای گفتگو درباره حل مسالمت آمیز بحران سورریه به ایران، سوریه، عربستان و روسیه سفر می کند.

به گفته «هوا چونینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین «شیه شیائویان» که پیشتر سفیر چین در ایران نیز بوده است قرار است با مقامات این کشورها درباره یافتن راهی برای حل سیاسی بحران در سوریه رایزنی کند.

کارشناسان امنیت پرواز اروپا به ایران سفر می کنند

«یاکوب آداموویچ » سخنگوی کمیسیون اروپا با اعلام این خبر افزود: در سال ۲۰۱۰ میلادی ایران ایر به علت نگرانی هایی درباره امنیت هواپیماهایش در لیست سیاه این اتحادیه قرار گرفت.

با این حال ۱۲ هواپیمای ایران ایر از این تحریم مستثنی شدند و این شرکت توانست برخی پروازهای اروپایی خود را ادامه دهد.

این مقام اتحادیه اروپا با بیان اینکه در ماه می قرار است برخی ارزیابی های فنی انجام شود تا مشخص شود ایران ایر مشکلات مذکور را حل کرده یا خیر گفت: سفر کارشناسان امنیت پرواز اروپا به ایران برای گفتگوی های فنی بوده و به هیچ وجه سیاسی نیست.

تسنیم:

لغو تحریم‌های ایران‌ایر در دستور کار اتحادیه اروپا قرار گرفت

وال استریت ژورنال دیروز به نقل از یاکوب آداموویچ، سخنگوی کمیسیون اروپا، خبر داد که در سال 2010 ایران ایر به دلیل نگرانی‌هایی در مورد امنیت هواپیماهایش در لیست سیاه این اتحادیه قرار گرفت. با این حال 12 هواپیمای ایران ایر از این تحریم مستثنی شدند و این شرکت توانست برخی پروازهای اروپایی خود را ادامه دهد.

آداموویچ گفت: «در ماه مه برخی ارزیابی‌های فنی انجام می شود تا مشخص شود ایران ایر مشکلات مذکور را حل کرده یا خیر. این سفر برای انجام گفت و گوهای فنی انجام خواهد شد و سیاسی نیست. امنیت پروازها ارتباطی به تابعیت هواپیمایی‌ها ندارد.»

پیش از این 8 کمیسیونر اتحادیه اروپا برای نخستین بار به تهران سفر کردند تا راههای بهبود روابط با ایران را بررسی کند. دو طرف پروژه‌های مشترکی را از بخش انرژی تا مهاجرت و تحقیقات در دست می گیرند تا این روابط دوجانبه را که بر سر برنامه هسته‌ای ایران محدود مانده بود گسترش دهند.

در دوران تحریم، به علت اعمال تحریم‌های یک جانبه آمریکا علیه صنعت هواپیمایی کشورمان، ایران امکان خرید هواپیماهای نو را نداشت و برای بهبود وضعیت ناوگان مسافربری خود ناچار از خرید هواپیماهای دست دوم بود که این خود منجر به افزایش سن هواپیماها و کاهش سطح ایمنی آنها شد.

هواپیمای شرکت «ایرفرانس» یکشنبه شب در فرودگاه امام خمینی تهران بر زمین نشست و به این ترتیب فعالیت خط پروازی پاریس- تهران که از سال 2008 میلادی به حالت تعلیق درامده بود، از سر گرفته شد.

شرکت هواپیمایی «بریتیش ایرویز» انگلیس نیز از سر گیری پروازهای لندن- تهران را در ماه ژوئیه (تیر/‌مرداد) پیش بینی کرده است.

پس از توافق بین‌المللی هسته ای ایران در ماه ژوئیه (تیرماه 94) که راه را بر رفع تحریم‌ها علیه ایران گشود، شرکت هواپیمایی ایرفرانس در ماه دسامبر گذشته (آذر/‌دی 94) خبر از سرگیری پروازهای این شرکت به تهران را اعلام کرد.

ایرنا:

پیشرفت‌های خوب ایران و آمریكا در مذاكرات مربوط به اجرای برجام

رسانه های خبری ژاپن روز چهارشنبه با انتشار گزارش های مختلف از پیشرفت های قابل توجه میان ایران و آمریكا در مذاكرات مربوط به اجرای برجام خبر دادند.

رسانه های گروهی ژاپن از جمله تارنماهای ژاپن نیوز، ژاپن تودی، شبكه خبری ان اچ كی، اعلام كردند كه محمد جواد ظریف و جان كری وزیران خارجه ایران و آمریكا به طور مشروح در باره این موضوع گفت وگو كرده اند.

این در شرایطی است كه بنا بر این گزارش ها، دو طرف گفته اند كه برای تكمیل گفت وگوهای خود بار دیگر مذاكراتی را در نیویورك خواهند داشت.

گزارش ها تصریح می كند كه ایران به شدت به دنبال لغو تحریم ها است و بارها تاكید كرده كه تحریم های ناعادلانه علیه مردم این كشور باید به طور كامل رفع شود.

«ژاپن تودی» می نویسد كه در همین ارتباط دو كشور گفت و گوهایی را در سطوح مختلف داشته اند و وزیر خارجه آمریكا می گوید در مذاكراتش با همتای ایرانی خود در خصوص چند مساله بسیار مهم بحث و تبادل نظر شده و پیشرفت های خوبی هم بدست آمده است.

بنا بر این گزارش ها، كری خاطر نشان كرد ما می خواهیم اطمینان حاصل شود كه همه جوانب از توافقنامه هسته ای ایران موسوم به «برجام» منفعت حاصل می كنند و در باره شماری از موضوعات كلیدی، آمریكا و ایران همچنان گفت و گو خواهند كرد.

گزارش ها می افزاید: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز خواستار تضمین كامل این موضوع شده است كه ایران باید از منافع برجام منتفع شود.

انتظار می رود كه بر مبنای اخبار بدست آمده از رسانه های ژاپن، وزیران خارجه ایران و آمریكا یك بار دیگر در روز جمعه هفته جاری با یكدیگر در باره برجام و اجرای موثر آن به طوری كه منافع آن در اختیار مردم ایران قرار گیرد، بحث و تبادل نظر كنند.

رسانه های ژاپنی همچنین در گزارش های خود آورده اند: ایران به آمریكا تاكید كرده است به تعهداتش به طور كامل عمل نكرده و این موضوع در رفتار برخی از بانك های غربی جهت عادی سازی تجارت با ایران خود را نشان می دهد.

براساس گزارش های منتشر شده، دكتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روزسه شنبه به مدت 3 ساعت پشت درهای بسته با جان كری همتای آمریكایی خود دیدار وگفت وگو كرده است.

مقام های آمریكایی پیشتر گفته بودند كه راه های حل وفصل بحران سوریه و كمك ایران در این ارتباط نیز یكی دیگر از محورهای گفت وگوی ظریف و كری خواهد بود.

 

کد خبر 537656

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha