به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری شبستان، سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری امروز به مناسبت روز جهانی زمین پاک اظهارداشت: روند کنونی دنیا به سمت جنگ در حرکت است که این اقدام باعث تخریب محیط زیست می شود.
وی با بیان اینکه کشورمان درگیر برخی اثرات جنگ است، خاطرنشان کرد: با گذشت سال ها از جنگ تحمیلی و تلاش برای مین روبی، هنوز در کشور میدان های مین پاک نشده وجود دارد که بر روی محیط زیست تاثیر منفی می گذارد.
آثار مخرب جنگ بر محیط زیست در افغانستان و سوریه مشهود است
متصدی با بیان اینکه اثرات مخرب جنگ بر محیط زیست در حال حاضر در کشورهای افغانستان و سوریه به وضوح دیده میشود، تصریح کرد: در دنیای کنونی شاهد تنازعاتی هستیم که به محیط زیست ضرر میرساند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه پنج هزار نفر به دلیل آب ناسالم در دنیا می میرند، افزود: یک میلیارد نفر در دنیا به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند.
توسعه جنگل های پلاستیکی/ حذف کیسه های پلاستیکی ضروری است
وی با بیان اینکه حذف كیسه پلاستیكی در مرحله اول به صورت یك هدف برای سازمان محسوب میشود، اذعان داشت: در آینده نزدیك دستورالعملهای اجرایی آن اعم از تشویقی، تنبیهی و فرهنگسازی به اطلاع عموم خواهد رسید.
متصدی با بیان اینکه تحقیق علمی انجام شده بیانگر این است كه امكان حذف كیسه پلاستیكی و كاهش مصرف آن وجود دارد، تصریح کرد: استفاده از كیسههای پلاستیكی در بسیاری از كشورها از جمله پاریس پایتخت فرانسه ممنوع شد كه متاسفانه كشور ما از این برنامه عقب است.
متصدی با بیان اینکه 50 درصد كیسههای پلاستیكی در دنیا فقط یك بار استفاده میشوند، در 40 درصد گونههای جانوری در دریاها در بخشهایی از بدنشان پلاستیك پیدا شده است، اظهارداشت: بهتر است به جای پلاستیك برای خرید روزانه از كیسههای پارچهای استفاده كنیم.
وی تاكید كرد: سازمان محیط زیست با جدیت این برنامه را در چارچوب قوانین و اصلاح مقررات پیش میبرد كه البته به نتیجه رسیدن آن نیازمند همكاری مردم و تمام سازمانها و نهادهای ذیربط است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: 60 درصد كیسههای پلاستیكی كه استفاده میشوند لازم به استفاده نیست كه فرهنگسازی در این میان نقش بسیار مهمی دارد.
به گفته متصدی، دستورالعمل استفاده از كیسههای زیست تجزیه پذیر تهیه شده و بهزودی به سازمانهای مرتبط ابلاغ میشود. برای رسیدن به این هدف نیازمند اصلاحات قانون و هماهنگی با وزارتخانههایی مانند نفت، صنعت و كشور هستیم.
دستورالعمل استفاده از كیسههای زیست تجزیه پذیر ابلاغ می شود
متصدی با بیان اینکه در کشور ما به جای کاشت درخت، پلاستیک کاشته میشود، تصریح کرد: امروز پلاستیک بدون علت مصرف میشود و جنگلهای پلاستیک را به جای جنگلهای درختان سبز توسعه دادهایم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در اوایل سال 93 برنامه کاهش آلودگی هوا ارائه و در دولت تصویب شد، افزود: این برنامه یکی از موفقترین برنامههای سازمان محیط زیست و دولت بوده است.
متصدی با بیان اینکه در سال 94 در اکثر استانها روند کاهش آلودگی را تجربه کردیم، گفت: همه بخشهای خصوصی و دولتی فعالیت برنامهریزی شدهای در قالب زمانی مشخص با تقسیم وظایف شروع کردند.
وی با بیان اینکه از ابتدای امسال و اواخر سال گذشته برش یک ساله کاهش آلودگی هوا را طی میکنیم، خاطر نشان کرد: هدف این برنامه حذف روزهای هشدار و اضطرار بوده است که با اقداماتی چون از رده خارج کردن خودروها و اتوبوسهای فرسوده و افزایش میزان سهم مترو در حمل و نقل عمومی دنبال میکنیم.
مدیریت پسماند شهری در دستور کار دولت قرار دارد
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طی دو سال گذشته برای پسماندها نیز اقداماتی صورت گرفته است، افزود: مدیریت پسماند شهری در دستور کار دولت قرار دارد. سند مربوط به پسماندها در قالب لایحه مدیریت شهری و آییننامه مدیریت پسماندها تصویب شده است. همچنین ضوابط خوبی برای برخی از عوامل آلاینده از جمله پلاستیکها تدوین شده است.
متصدی با اشاره به اینکه در زمینه باطریهای فرسوده و استهصال سرب کارهای خوبی صورت گرفته، گفت: واردات صددرصدی باتری به واردات 30 درصدی کاهش یافته است و مابقی نیاز صنعتی کشور از طریق منابع داخلی تامین میشود و برنامه آتی به سمت استفاده از باتریهای سربی داخل کشور در بازیافت صنایع باتری خواهد بود.
راه اندازی ۲ مرکز پسماند ویژه در قزوین و اصفهان
وی با اشاره به اینکه طی یکی دو سال گذشته بخش عمده پسماندهای ویژه که در کشور توانایی بازیافت آنها را نداشتیم به کشورهای دیگر صادر شده است، افزود: تا امروز 2 مرکز پسماند ویژه در قزوین و اصفهان راهاندازی شده است.
متصدی افزود: فعالیت خوبی در زمینه انتقال انرژی و تبدیل زباله به انرژی با همکاری کشورهای اتریش و ژاپن صورت گرفته است و امیدواریم شاهد ورود تکنولوژیهای به روز و غیرآلاینده به کشور باشیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برای ورود هر تکنولوژی به ایران رعایت استانداردهای روز دنیا الزامی است، گفت: به هیچ وجه به صنعتی که بخواهد استانداردهای سال گذشته را رعایت کند، اجازه ورود نمیدهیم.
ضرورت ساماندهی پسماندهای بیمارستانی
متصدی با اشاره به ضرورت ساماندهی پسماندهای بیمارستانی افزود: در سالیان گذشته اگر پسماندی در اتوکلاوها ضدعفونی میشد تبدیل به پسماندهای عادی میشده است. براساس بررسیهای صورت گرفته، امروز پسماند ناشی از اتوکلاوها پسماند عادی نیست بلکه شبه عادی است و مدیریتی برای جمعآوری حمل و دفن میخواهد که در حال نهایی شدن است که مقدمات این کار در شهرداری تهران صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه براساس ماده 12 آییننامه اجرایی مدیریت پسماند هر تولیدکننده و وارد کننده محصول نسبت به بازیافت و دفع مناسب پسماندهای خود باید اقدام کند، گفت: در صورتی که این افراد نتوانند این کار را انجام دهند، باید 5 در 1000 ارزش کالا را به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز کنند تا این صندوق نسبت به بازچرخانی پسماند محصولات اقدام کند که همکاری با وزارت صنایع و گمرکات انجام شده است.
وی با اشاره به هدفگذاری دوم سازمان محیط زیست در سال 95 گفت: هدف دوم بحث مدیریت پسماندهای استانهای شمالی کشور است. مدیریت پسماند دارای برنامه جامع برای هر استان است اما به دلیل انباشت بیش از اندازه به دلیل عدم مدیریت توریسم، سیستمهای موجود تحمل و ظرفیت مدیریت پسماندها را در این استانها ندارند.
مدیریت توریسم یکی از نکات کلیدی در پسماندهای شمالی
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در برخی موقعیتها 5 میلیون نفر در استان های شمالی توریسم داریم، گفت: مدیریت توریسم یکی از نکات کلیدی در پسماندهای شمالی است.
وی ادامه داد: ساماندهی پسماندهای استانهای شمالی در سال 95 از اهداف سازمان محیط زیست است. اولین جلسههای هماهنگی آن روز گذشته با مشارکت استانداریها، وزارت کشور و محیط زیست برگزار شده است.
متصدی با بیان اینکه تا دو هفته آینده برنامه اجرایی مقابله با حجم فزآینده پسماند در استانهای شمالی ارائه خواهد شد، افزود: این برنامه کوتاه مدت اجرایی با مشارکت استانهای گیلان، مازندران و گلستان خواهد بود و کاهش میزان مصرف مواد، کاهش میزان تولید زباله و تفکیک زباله از مهمترین بخشهای این برنامه خواهد بود.
وی با بیان اینکه تولید پسماند شهری در استانهای شمالی 38 هزار تن و پسماند روستایی 11 هزار تن به طور روزانه است، گفت: جمعیت استانهای شمالی نزدیک به 7.3 میلیون نفر است و سرانه تولید شده زباله نسبت به سرانه کشور در این استانها بیشتر است. نرخ تولید پسماند 5391 تن در روز پیشبینی شده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مدیریت توریسم و تامین منابع مالی از طریق حمایت بخش خصوصی و تسهیلات و عوارضی که اخذ خواهد شد، تامین خواهد شد و تا اوایل خردادماه این برنامه ارائه خواهد شد. عمده مساله در بحث پسماند، با افزایش اطلاعات و مشارکت مردم در عملیات قابل حل است.
وی با اشاره به اینکه در روز زمین پاک بایستی در کنار هم و با همدیگر فعالیتهایی را آغاز کنیم، تا این فجایع را آیندگانمان نبینند، گفت: امسال شعار جهانی زمین پاک «درختان برای زمین و زمین برای زندگی» است.
نظر شما