حجت الاسلام سید مرتضی مرتضوی، مدیر حوزه علمیه غدیری قم در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که تلاش برای کسب روزی همراه با داشتن روحیه جود و بخشش چه تاثیری بر سبک زندگی می گذارد، گفت: روزی بر دو قسم است.
وی ادامه داد: همان طور که امیرمومنان امام علی (ع) در حکمت 379 نهج البلاغه می فرمایند: «یا بن آدم! الرزق رزقان: رزق تطبه. و رزق یطلبک، فان لم تاته اتاک. فلا تحمل هم سننت علی هو یومک! کفاک کل یوم علی ما فیه؛ فان تکن السنة من عمرک فان الله تعالی سیوتیک فی کل غد جدید ما قسم لک؛ و ان لم تکم السنة من عمرک فما تصنع بالهم فیما لیس لک؛ و لن یسبقک الی رزقک طالب، و لن یغلبک علیه غالب، و لن یبطی عنک ما قد قدر لک. ای فرزند آدم! روزی دو نوع است: یکی روزی که تو در جستجوی آن هستی و دیگر آن که او در جستجوی توست که اگر به دنبال آن نروی او به سراغت خواهد آمد. بنابراین غصه سال را بر اندوه امروز اضافه مکن؛ زیرا برای تو اندوه همان روزی که در آن هستی، کافی است. پس اگر سال آینده جزء عمرت باشد، خداوند هر روز تازه، روزی تازه می دهد و اگر جزء عمرت نباشد، پس چرا غم و اندوه چیزی را بخوری که مربوط به تو نیست. (اگاه باش) که کسی پیش از تو به روزی تو نخواهد رسید و آن را از دست تو بیرون نتواند آورد، و آن چه برایت مقدر شده هرگز تاخیر نخواهد افتاد.»
وی تصریح کرد: اما روزی که باید آن را به دست آورد، تنها از راه تلاش و کوشش بوده و از هیچ راه و مسیری دیگر کسب نمی شود و به دست نمی آید اما روزی که خود به سراغ انسان می آید و در حقیقت بدون تلاش است، برای افراد خاص بوده که به آن ها تعلق می گیرد که ابن ابی الحدید در این راستا چندین حکایت در نهج البلاغه نقل کرده است.
این استاد تفسیر قرآن در ادامه تشریح کرد: البته روزی مفهوم وسیعی در اسلام دارد و همه امور را شامل می شود؛ به طور مثال آن چیزی که انسانی می خورد، خریداری می کند، حتی داشتن فرزند و همسر و همسایه و همکار خوب نیز جزو روزی محسوب می شود بنابراین روزی فقط به چیزی که خورده می شود، نیست.
وی با بیان این که ما حتی در اسلام روزی های معنوی و غیرمادی نیز داریم، بیان کرد: برای مثال توفیق زیارت، بیداری در شب و به جای آوردن نماز شب، اقامه نماز جمعه و جماعت، کمک کردن به دیگران و ... جزو روزی های معنوی است که باید از خدا طلب و در راه آن سعی و تلاش کرد.
مدیر حوزه علمیه غدیری قم با تاکید بر این که بخشش نیز نقش مهم و زیبایی در زندگی افراد دارد، گفت: در روایات وارد شده است بخشش مال را افزایش می دهد، حتی معصومین علیهم السلام به افرادی که مال کمی داشتند، یا نیازمند بودند توصیه به بخشش و پرداخت صدقه می کردند تا روزی آنها زیاد شود.
وی با تاکید بر این که بخشش نتایج و آثار مثبت و قابل توجه بسیاری با خود به همراه دارد، ابراز کرد: این عمل برّ و نیکوکاری را در جامعه نهادینه کرده و افزایش خواهد داد و در وجود انسان تقویت می کند بنابراین نباید از آثار فراوان آن غافل ماند.
حجت الاسلام مرتضوی همچنین در پاسخ به این سوال که امروز چگونه می توان روحیه جود و بخشش را در جامعه ترویج کرد و به عموم مردم تسری داد، به شبستان توضیح داد: این امر از طرق مختلف امکان پذیر است؛ به طور مثال رفتار پدر و مادر بهترین الگو برای فرزندان اند یا همین طور رفتار و توصیه های مربی های آموزشی و معلمان می تواند نتیجه مهم و تاثیرگذاری داشته باشد.
مدیر حوزه علمیه غدیری قم در پایان یادآور شد: از سوی دیگر می توان با انتشار کتاب ها و آیات و روایات معصومین علیهم السلام و از مسیرهای فرهنگی این فضیلت اخلاقی را در جامعه ترویج و گسترش دهیم ضمن آن که امروز می توان از فضای مجازی نیز برای تبلیغ و توسعه این امر بهره لازم را برد.
نظر شما