افراط گرایی عربستان وهابی و واقعیت های آزاردهنده تروریستی

خبرگزاری شبستان: «داعش» یکی از شاخه های سلفی است که به کتاب ها و منابع مورد اعتماد علمای وهابیت استناد می کند و ارتباط پلیدی بین این باور دینی ورسمی «عربستان» و باورها و عملکردهای این گروه تروریستی وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان پایگاه خبری "المسله" در مقاله ای به قلم "سجاد نشمی" نوشت: «احمد العسیری» سخنگوی ارتش «عربستان سعودی» در چهارم فوریه همزمان با تصمیم ائتلاف بین المللی به سرکردگی «آمریکا» برای انجام  عملیات زمینی علیه «داعش» اعلام کرد این کشور آماده ارسال نیروهای زمینی خود به «سوریه» برای مبارزه با این گروه تروریستی است.

البته این اولین باری نبود که «عربستان سعودی» اشتیاق خود را برای مشارکت در جنگ علیه گروههای افراطی نشان می داد، چرا که این کشور جزء نخستین کشورهای عربی است که به ائتلاف بین المللی علیه «داعش» پیوست. مثال دیگری در همین زمینه وجود دارد که نشان دهنده تمایل سعودی ها به در دست گرفتن ابتکار عمل در جنگ علیه تروریسم است و آن اقدام «عربستان» به تشکیل ائتلاف اسلامی نظامی با 34 عضو در اواخر سال 2014 می باشد. هدف «عربستان» از تشکیل چنین ائتلافی، هماهنگی عملیات خود با نیروهای ائتلاف به سرکردگی « آمریکا» بود.

مشارکت مشتاقانه «عربستان» در چنین اقداماتی حداقل با توجه به مسئولیت های این کشور برای گسترش تفسیر وهابی خود از اسلام بین جوامع سنی در سراسر جهان دارای تناقض است، به ویژه از زمانی که درآمدهای نفتی این کشور در دهه هفتاد افزایش یافت، دهها میلیارد دلار جهت اشاعه این فرهنگ که نقش بسزایی در افزایش افراط گرایی داشت، هزینه کرد. بسیاری از افراد و نهادهای دینی «عربستان»، به افراط  ایدولوژی این کشور در تشکیل چنین گروههای تروریستی اقرار کرده اند.

شیخ «عادل کلبانی» امام جماعت سابق مسجد الحرام گفت «داعش» یکی از شاخه های سلفی است، زیرا آنها به کتاب ها و منابع مورد اعتماد علمای وهابیت استناد می کنند. یکی از عقاید افراطی که از سوی دانشمندان سعودی بر آن اتکا می شود همان اندیشه تکفیری است؛ اندیشه ای که مسلمانان غیر معتقد به عقاید دینی و تفسیرهای وهابی را کافر، مرتد و دشمنان اسلام  می خواند. بنا براین باید گفت اکثریت افرادی که به دست «داعش» کشته شدند، از مسلمانان هستند.

با توجه به آنچه گذشت کاملا مشخص می شود که ارتباط پلیدی بین عقیده دینی رسمی «عربستان» و باورها و عملکردهای گروههای تروریستی وجود دارد و تلاش زیادی برای تفهیم این باورها به مردم غرب می شود.

نکته مهمتر آنکه حفظ روابط دوستانه با «عربستان سعودی» آغاز بسیاری از سؤالات در غرب و به ویژه «آمریکا» است، زیرا با توجه به آثارحمایت بی قید و شرط از رژیم سعودی  ممکن است با قضیه تروریسم مرتبط باشد.

می توان در این زمینه و اتخاذ چنین مواضعی در مراسم میزبانی مجلس روابط خارجی در «نیویورک» اشاره کرد که در آن «کریس مورفی» سناتور آمریکایی فرصت بحث در مورد سیاست خارجی آمریکا در خاور میانه را پیدا کرد. او بحث خود را با انتقاد از جمهوری خواهان که دولت دموکراتیک را به عدم برخورداری از استراتژی مشخص جهت مبارزه با «داعش» متهم می کنند، شروع و به سرعت بر موضوع «حقایق دردناک» در «آمریکا» و به شکل گسترده تر در غرب  و برخورد  آن با افراط گرایی تمرکز کرد و نکته اصلی سخنان او این بود که دولت «اوباما» طرحی برای مبارزه با «داعش»در اختیار دارد، اما این طرح، یک استراتژی کوتاه مدت است؛ چرا که گسترش عقاید افراطی به دلیل هزینه میلیلاردها دلاری کشورهایی همچون «عربستان» و «قطر» نسبت به مؤسسه های دینی وهابی است. وی همچنین به چگونگی مشارکت سعودی ها به صورت غیر مستقیم در نشر و گسترش تروریسم اشاره کرد. اوضاع فعلی «یمن» و خلأ سیاسی موجود، موجب بروز جنگ داخلی شد که در آن «عربستان» با سیطره بر برخی از أراضی خاک «یمن» از طریق حملات هوایی از «منصور هادی» حمایت کرد.

افکار این سناتور آمریکایی در بازتاب این گرایش کاملا مشخص است. او گفت: «آمریکا باید حمایتهای خود را از عربستان سعودی در حمله به یمن متوقف کند تا ما به اطمینان برسیم این حمله مانع توجه به مبارزه با «داعش» نیست. وی کنگره را موظف به عدم امضای معامله های نظامی اضافی با «عربستان» کرد و افزود: اگر ما مقید به یک استراتژی موفق برای شکست «داعش» هستیم، باید این استراتژی در آینده مورد توجه قرار گیرد.

این سناتور آمریکایی با وجود اعتراف به چگونگی استفاده آمریکا از حفظ روابط دوستانه با «عربستان»، اقدام شجاعانه ای را با افشای حقایق دردناک انجام داد؛ اقدامی که بر آمریکا لازم می سازد تا برخورد با آن را آغاز کند.

علاوه براین، «جاش کوهن» اخیرا نوشت، سیاستمداران غربی محکومیت گرایش «عربستان» به اشاعه افراط گرایی را آغاز کرده اند. سخنان «مورفی» به این نکته اشاره دارد که زمینه انتقادات سیاسی از «عربستان سعودی» افزایش پیدا کرده است، چرا که مسئولان غربی خود امید دارند تا تدابیری برای جلوگیری همدستی عربستان با تروریسم بیندیشند اما باید گفت که ریشه های این مشکل هرگز از بین نمی رود.

کد خبر 536730

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha