خبرگزاری شبستان_اهواز:
یکشنبه(22 فروردین) بود که اداره کل هواشناسی خوزستان با صدور اطلاعیه ای نسبت به سیلابی شدن رودخانه های خوزستان با توجه به میزان بارش باران هشدار داد، ورود سامانه بارشي، توام با وزش باد شديد و گرد و غبار تا روز جمعه(27 فروردین) از پیش بینی های هواشناسی خوزستان بود که به صورت اطلاعيه و اخطار به اطلاع ستاد بحران استان اعلام شد و بر این اساس بارندگی سیل آسا از روز سه شنبه(24 فرودین) در مناطقی از شهرستان اندیمشک آغاز شد تا حامل پیام بروز سیلی باشد در خوزستان. بارندگی در خوزستان از عصر چهارشنبه(25 فروردین) در دزفول و دیگر شهرهای استان شدت گرفت، شدت بارندگی سرریز شدن سد دز و طغیان رودخانه را در پی داشت.
دزفول متحمل بیشترین خسارات طغیان دز
افزایش دبی رودخانه دز در شهرستان دزفول با تعبات بسیاری همراه بود، قطع پل شناور این شهر، زیر آب رفتن جاده ساحلی، بوستان های ساحلی، تاسیسات شهرداری و تفریحگاه علی كله از سویی و وضعیت بحرانی روستاها و از بین رفتن زمین های کشاورزی از سوی دیگر همگی از تبعات طغیان رودخانه دز است.
عبدالحسين پورركنی معاون فرماندار دزفول، با اشاره به خساراتی که به شهر وارد شده، گفت: بیش از 90 درصد ساکنان روستاهای پيروزی، مطهری، عباس آباد و تعدادي از روستاهای زاويه دزفول كه در محاصره سيلاب قرار داشتند با بسيج امكانات و مشاركت همه دستگاه های اجرايی از سكنه تخليه شدند.
وی با بیان اینکه طغيان رودخانه دز با همكاری و تعامل همه دستگاه های اجرايی عضو ستاد حوادث غير مترقبه اين شهرستان تاكنون تلفات جانی نداشته، افزود: اما این سیلاب خسارت مالی سنگينی به دنبال داشته است.
پوررکنی، با اشاره به کنترل سیلاب بیان کرد: با كاهش دبی رودخانه دز شرايط رو به عادی شدن پيش مي رود و روند بررسی خسارات وارده به روستاها، زمين های كشاورزی و زير ساخت های شهری آغاز شده است.
محمد رضا کرمی نژاد شهردار دزفول، نیز در این باره اذعان داشت: طغیان رودخانه دز موجب زير آب رفتن بوستان ساحلی علی كله در پايين دست سد تنظيمی شده به طوری که شدت جریان آب امکانات تفریحی و رفاهی این بوستان را یا تخریب کرده و یا با خود برده است.
وی خاطر نشان کرد: علاوه بر امكانات تفريحی و رفاهی شهرداری دزفول امكانات بخش خصوص در ساحل رودخانه دز، بوستان های رعنا، ولی عصر و بخشي از بوستان دولت به زير آب رفته است.
کرمی نژاد، تصریح کرد: خسارت وارده به زير ساخت های شهری، امكانات تفريحی و رفاهی و بوستان های ساحلی و نيز پل شناور دزفول ناشی از طغيان رودخانه بسيار سنگين است و در حال حاضر با توجه به شدت جريان آب رودخانه امكان بررسی دقيق خسارات وجود ندارد.
تخریب آثار باستانی ره آورد سیل
از سویی یعقوب زلقی سرپرست اداره ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگری دزفول، نیز از خسارت سنگین به برخی آثار باستانی شهر خبر داد و گفت: علاوه بر زير ساخت هاي گردشگری دزفول برخي سازه های آبی (آسياب هاي آبی) دزفول نيز آسيب دیده و بعضا تخريب شده اند.
وی با بیان اینکه بيشترين آسيب و خسارت سیلاب به زير ساخت های گردشگری موزه آب در ساحل رودخانه وارد شده، افزود: 100 درصد تاسيسات و زير سخت های گردشگری موزه آب و برخي سازه های آبي بر اثر طغیان رودخانه آسیب دیده اند.
زلقی، با اشاره به خسارت به بافت قدیم دزفول و تخریب خانه های تاریخی، ادامه داد: ده ها غار دست كند مشرف به رودخانه دز كه از جاذبه های گردشگری دزفول مي باشند نیز تخریب شده اند؛ خسارت به زمین های کشاورزی از دردناکترین تبعات سیل بوده که بسیاری از کشاورزان را غمزده کرده است.
معاون فني جهاد كشاورزی دزفول، در این راستا از تخریب و خسارت به 24 هزار و 533 هكتار از اراضی كشاورزی دزفول خبر داد و اضافه کرد: محصولات باغی، گلخانه ها، زيرساخت ها و سازه های بخش كشاورزی، تاسيسات و آبياری، زهكش ها و... از جمله خسارات سیل و باران می باشد.
وی همچنین از ناپدیدی يك هزار و 45 راس دام سنگين و سبك بر اثر سیلاب خبر داد و اذعان داشت: ارزش ريالی خسارات وارد شده به بخش كشاورزی دزفول در حال ارزيابی است و در روزهای آينده اعلام خواهد شد.
مزارع کشاورزی شوش بی امان از سیلاب
شهرستان شوش از دیگر شهرهای استان خوزستان است که از تبعات طغیان دز در امان نماند و خسارات متعددی را متحمل شد. در این شهرستان نیز بسیاری از روستاها در محاصره سیلاب قرار گرفتند.
رضا نجاتی فرماندار شهرستان شوش، در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: در پی وقوع بارندگی شدید و همچنین طغیان رودخانه دز 13 روستای این شهرستان تخلیه شدند.
وی با بیان اینکه اهالی این روستاها از بخش شاوور و بخش مرکزی بوده اند، افزود: اسکان این روستاییان در پنج واگن قطار، 100 چادر، سه واحد آموزشی و تعدادي واحد مسكونی از شركت كشت و صنعت نيشكر هفت تپه صورت گرفت.
نجاتی، اضافه کرد: طغيان رودخانه همچنین باعث قطع ارتباط برخی روستاها و مسیر ارتباطي چغازنبيل در هفت تپه شده اما بیشترین خسارات سیلاب به مزارع كشاورزی و روستاهای بخش شاوور بوده است که تاکنون رقم آن برآورد نشده است.
امداد رسانی به مناطق سیل زده
همچنین روابط عمومی جمعیت هلال احمر خوزستان از امداد رسانی به 624 خانوار سيل زده متشکل از 2 هزار و 808 نفر در خوزستان خبر داد.
بر اساس این گزارش چهار تيم امداد و نجات براي امدادرسانی و اسكان اضطراری به دزفول اعزام و كمك هاي امدادی به شهرستان انديمشک در قالب 205 تخته پتو، 600 متر موكت و 40 كيلو نايلون پوششی انجام شده و يک تيم امداد و نجات نيز با عزيمت به منطقه اناركی در ارتفاعات صعب العبور و كوهستانی بخش الوار انديمشک كار امداد رسانی به 20 خانوار را انجام داده و اقلام ميعشتی و امدادی را بين سيل زدگان منطقه با توجه به شرايط بحرانی در منطقه الوار گرمسيري انديمشک توزيع كردند.
چهار تيم امداد و نجات كار امدادرسانی به سيل زدگان باغملک را انجام داده و اين خانوارها متشكل از 144 نفر به مناطق امن منتقل شده اند. در اهواز نیز روستاهاي گبيريک، جسانيه و بني سادات متاثر از سيل شده اند، در اين روستاها 120 خانوار متاثر از سيل متشكل از 540 نفر امدادرسانی شده است.
از سویی يك اردوگاه اسكان اضطراری برای روستاهای جسانيه و گبير يک به ظرفيت 400 نفر و يك اردوگاه اسكان اضطراری در الهايی به ظرفيت 200 نفر برپا و 70 نيروی عملياتی متشكل از 17 تيم امداد و نجات در حال امدادرسانی به ساكنان اين روستاها هستند، در روستاهای بني سادات و گبير يک نیز، 70 دستگاه چادر تحويل اهالي روستاها شده است.
تخلیه 27 روستا در خوزستان
هاشم بالدی مديركل مديريت بحران استانداری خوزستان، نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: 25 تا 27 روستا در شهرستان های دزفول، شوش و انديمشک به علت جاري شدن سيل تخليه شدند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سيلاب در مناطق دزفول، شوش و انديمشک كنترل و تمهيدات لازم برای پيشگيری از خسارات انديشيده شده، افزود: هماهنگی های لازم با فرمانداران شهرستان ها در خصوص ترميم سيل بندها در روستاها و اسكان روستاييان صورت گرفته است.
بالدی، همچنین به توزیع امکانات و تجهیزات در مناطق سیل زده و تحت خطر سیل اشاره کرد و ادامه داد: کلیه ادارات و ارگان ها تا اعلام وضعیت عادی از سوی استانداری خوزستان در وضعیت آماده باش هستند.
وی در خصوص میزان خسارات ناشی از سیلاب در خوزستان، بیان کرد: تاکنون میزان خسارت برآورد نشده اما براساس بیشترین خسارات به مزارع کشاورزی بوده است.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان، با بیان اینکه هنوز وضعیت عادی اعلام نشده، تصریح کرد: شهروندان تا اعلام وضعیت عادی از تردد در کنار رودخانه ها و مسیل ها خودداری کرده و با عوامل اجرایی و امدادی استان همکاری لازم را داشته باشند.
اهواز همچنان در خطر بروز سیل
با وجودی که در شهرستان های دزفول و دیگر شهرهای سیل زده وضعیت آرام تری اعلام شده اما به دلیل اینکه هنوز سیلاب کارون به اهواز نرسیده، همچنان وضعیت آماده باش و احتمال بروز خطر وجود دارد.
بر اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان دبی رودخانه کارون به تدریج در حال افزایش است و اکنون به حدود 700 مترمکعب بر ثانیه رسیده که براین اساس مردم باید از کنار این رودخانه فاصله بگیرند تا مشکلی در این زمینه برای آن ها به وجود نیاید.
اسماعیل ارزانی بیرگانی فرماندار اهواز، در این باره اظهار کرد: با نزدیک شدن سیلاب کارون به سمت اهواز و با توجه به افزایش حجم آب رودخانه کارون احتمال خطر وجود دارد و در این راستا به روستاهای حاشیه رودخانه هشدار داده شده است.
وی از ایجاد سیل بندهای موقت جهت پیشگیری از سیلاب در مسیر شهرستان اهواز خبر داد و افزود: جهت استقرار و اسکان اهالی روستاهای تخلیه شده نیز دو اردوگاه در الهایی و گبیر یک آماده شده و همچنین در سوله های ذخیره گندم، چادرهایی با کمک هلال احمر خوزستان جهت اسکان روستاییان برپا شد.
خسارت ها همچنان نامعلوم
از سویی رئيس ستاد بحران وزارت كشور، جمعه شب(27 فروردین) با حضور در جلسه ستاد بحران خوزستان خسارت های به بار آمده ناشی از سيل در استان را بيش از ديگر استان ها عنوان کرد.
مصطفی محمد نجار، تصریح کرد: هنوز ميزان دقيق خسارات به بار آمده ناشی از اين سيل برآورد نشده ولي بعد از مهار كامل سيل كارشناسان خسارت ها را به صورت دقيق برآورد خواهند كرد و پس از برآورد دقيق موضوع به هيات دولت گزارش می شود تا دولت بسته های حمايتی خود در اين زمينه را اعلام کند.
وی خاطر نشان کرد: اين بارندگی ها و جاري شدن سيل اگر چه مخرب و ناخوشایند بود اما آن را نعمتی برای كشور و استان با توجه به خشكسالی های اخیر بدانیم.
سیلاب بهار خوزستان در چند روز اخیر بیشترین زخم هایش را بر تن زمین هایی زد که با تلاش کشاورزان ثمر داده بود و اکنون از آن ثمرها چیزی باقی نمانده جز اندوهی بر دل کشاورزان و آهی بر لب روستاییان.
امید که دولت با اتخاذ تمهیدات مناسب بخشی از خسارات وارده به بخش کشاورزی استان و کشاورزان و روستاییان خوزستانی را جبران کند.
معصومه صالحی
نظر شما