به گزارش خبرنگار شبستان، طهماسبی، معاون امور استانهای سازمان صدا و سیما در نخستین نشست تبیین ضوابط تولید و پخش برنامههای قرآنی رسانه ملی تولید مستند مصحف شریف را عامل انس با آیات وحی دانست و گفت: قرآن به دلیل نور و رحمت و صحبت بیواسطه خدا با بندگان اثرگذار است و چون انسان و قرآن هر دو از یک منشأ تنظیم یافتهاند انس این دو از این طریق بیشتر اتفاق میافتد.
وی با بیان این مطلب که قرآن دارای اشارات، عبارات و لطایف و حقایقی است، اظهار کرد: عبارات قرآن برای عموم مردم، اشارات آن ویژه خواص، لطایف آن مخصوص اولیا و حقایق آن تنها به رسول اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع)اختصاص دارد و هرگز در طول تاریخ توسط دیگر انسانها شناخته نمیشود.
طهماسبی فعالان در عرصه برنامهسازی قرآنی را متکی به عبارات قرآنی دانست و تصریح کرد: توصیه میشود برنامهسازان قرآنی برای اثرگذاری هر چه بیشتر بر مخاطبان پیش از توجه به ساختار و بودجه نیت خود را برای برنامهسازی خالص کنند چرا که این خلوص نیت در کنار ایجاد موجی اجتماعی، فرهنگسازی وحیانی در جامعه را نیز به دنبال دارد.
معاون امور استانهای سازمان صدا و سیما ادامه داد: طرح جمعخوانی قرآن در ماه مبارک رمضان تا چند سال پیش عمومیت نداشت اما همین اخلاص در تولید برنامه باعث شد اکنون به عنوان یک برنامه مورد توجه با استقبال عموم مخاطبان رسانه ملی مواجه شود و رقابتهای سالمی حول آن شکل گرفته است.
وی کمرنگ شدن اشتیاق در پی برخی ایرادات در روخوانی را شایسته نظام اسلامی ندانست و بیان کرد: باید تلاوت قرآن به صورت یک عادت خاص روزانه تبدیل شود. همچنین برنامهسازان قرآنی باید فارغ از اندیشه اندازه و ساختارهای عرفی رسانهای به اثرگذاری تولیدات خود بر تغییر رفتارهای اجتماعی توجه داشته باشد.
طهماسبی فعالیت قرآنی را محل بیشترین از تأثیرات در کمترین زمانها دانست و عنوان کرد: البته نقش آثار طولانیمدت همچون مجموعههای تلویزیونی که مخاطبانی از جامعه جهانی را جذب خود کردهاند را نمیتوان انکار کرد اما تأکید میشود تا با کوتاهترین برنامهها اثرگذارترین کارها را انجام داد.
وی با تأکید بر لزوم پرهیز از تفکر درباره قرار گرفتن تولیدات قرآنی در گروه برنامههای تأمینی گفت: نباید به تولیدات قرآنی با دیده تکلیف نگریست. همچنین باید کوشید فرهنگسازی لازم مبنی بر ارایه تولیدات فاخر قرآنی انجام گرفته و از برخورد تکلیفی با این عرصه پرهیز شود.
طهماسبی برنامهریزی و هدفگذاری را رکن اصلی تولیدات رسانه ملی دانست و تأکید کرد: اینگونه برنامهها میتوانند مخاطب را به مسیر تامل و تفکر سوق دهند، از این رو ورود بدون شوق و انگیزه برنامهسازان و فقدان نیت خالص این مسیر را مسدود میکند.
معاون امور استانهای رسانه ملی دقت نظر و هدفگذاری را راهکار رسیدن به اهداف در تولید برنامههای قرآنی برشمرد و افزود: پخش تلاوتهای زیبا و صحیحخوانی حتما جذاب و اثرگذار است اما متأسفانه بسیاری از مردم به دلیل عدم آشنایی با ادبیات عرب چندان با این حوزه آشنایی نداشته و بعضا همین امر از اشتیاق آنها برای تلاوت قرآن میکاهد.
وی استفاده از بیان ترجمه و تفسیر همراه آیات هر چند کوتاه و مختصر را مؤثرتر خواند و گفت: دلیل رغبت کم مردم به تلاوت روزانه قرآن نگرانی از بروز ایراد اشکال است که میتوان با تکرار و تمرین آن را برطرف کرد و رسانه ملی در این میان میتواند با ایجاد نهضتی سراسری انگیزه مردم را افزایش دهد.
طهماسبی فعالیت افرادی همچون حجتالاسلام قرائتی را منجر به جذابتر شدن فضای تولیدات رسانهای دانست و تصریح کرد: میتوان از قالب نمایشهای کوتاه نیز برای بیان مفاهیم قرآنی استفاده کرد، امری که شبکههای رادیویی در حوزههای مختلف از آن استفاده بهینه کردهاند.
وی با بیان این مطلب که تولیدات قرآنی بهترین و برترین برنامههای رسانه ملی هستند، خاطرنشان کرد: باید به دور از ساختارهای رایج به تولید برنامههای قرآنی پرداخت. همچنین برنامهسازان این عرصه باید با اندیشهای بسیط و متمایز با دیگر برنامهسازان به فعالیت در این ساحت مقدس بپردازند.
شایان ذکر است، نخستین نشست تخصصی تبیین ضوابط تولید و پخش برنامههای قرآنی صدا و سیما شنبه یکم مرداد در حسینیه الزهرای مجتمع امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.
پایان پیام/
نظر شما