خبرگزاری شبستان: کارکرد اقتصادى مسجد به طور غیر مستقیم است و تأثیرى که بیشتر از طریق موعظه، نصیحت و بیان احکام خرید و فروش و انجام کارهاى اقتصادى صورت مىگیرد و نیز تاکید فراوان فرمایشات حضرت رسول اکرم(ص) و ائمه هدى مبنى بر رعایت انصاف و عدالت در انجام معاملات و انجام دادن کار اقتصادى فقط با هدف رضایت خداوند و رفع حوائج و نیاز مسلمانان و نه در نظر گرفتن انگیزه مادى و سودجویانه، همه اینها زمینههایى برای ایجاد رقابت سالم و تأثیر در روند معاملات و کارهاى اقتصادى هستند. همایش بین المللی مساجد دوم و سوم مرداد در تهران برگزار می شود و اولین روز این همایش با عنوان مسجد و جهاد اقتصادی نامگذاری شده است. سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان به بهانه نامگذاری اولین روز هفته جهانی مساجد با عنوان مسجد و جهاد اقتصادی گفتگویی با حجت الاسلام سید صمصام الدین قوامی، مدیر مرکز فقهی مدیریت اسلامی پیرامون نقش مساجد در تبیین جهاد اقتصادی انجام داده که آنچه می خوانید بخشی از این گفتگو است.
حاج آقای قوامی مسجد از صدر اسلام تاکنون در جهادهای فرهنگی، نظامی و اجتماعی نقش خود را به خوبی ایفا کرده است، آیا مسجد در جهاد اقتصادی نیز می تواند نقشی تاثیر گذار داشته باشد؟
مسجد خانه الهی و مرکز عبادی و سیاسی و کانون مدیریت معنویت است. مسجد همانگونه که در جهادهای فرهنگی، نظامی و اجتماعی نقش خود را به خوبی ایفا کرده است در جهاد اقتصادی نیز میتواند نقشی تأثیرگذار داشته باشد. از دیدگاه اسلام مسجد مرکز مدیریت و سیاست است و جامعه در ابعاد مختلف از این مکان مقدس مدیریت میشود و با توجه به اینکه مدیریت اقتصادی یکی از این مدیریتها است، در حقیقت تولید و توزیع ثروت در کشور باید به گونهای مدیریت شود که بر اساس آن عدالت در جامعه اجرا و فقر و فساد اقتصادی و تبعیض از جامعه رفع شود.
در حقیقت به دلیل اعتمادی که به مسجد است باید همچون صدر اسلام به مسجد نگاه مدیریتی داشت، امام جماعت و هیئت امنای مسجد میتواند در جمع آوری مالیات و وجوهات، از مردم بخواهند که مالیات را در مسجد بپردازند، ضمن اینکه مسجد در زمینه تبیین پرداخت مالیات نیز میتواند نقش تاثیر گذاری داشته باشند تا مردم مالیاتها را به موقع بپردازند. با توجه به اینکه بیشترین درآمد دولت از مالیات است بنابراین مساجد در زمینه اقتصادی می توانند تاثیر گذار عمل کنند.
مساجد در بعد نظری چگونه می توانند به تبیین مفهوم جهاد اقتصادی بپردازند؟
طرح مباحث و مسایل مربوط به فروع دین، پیرامون اقتصاد، صرفهجویی، خمس، زکات، تولید، رونق اقتصادی مورد تاکید اسلام و اقتصادی که مورد تأکید قرآن کریم و ائمه معصومین بوده است، باید از سوی ائمه جماعات و خطبا و اهل منبر در مساجد برای مردم تبیین شود تا ذهن مردم با مفهوم اقتصاد توأم با جود و بدون منفعت و سود آشنا شوند.
آشنا کردن مردم با سیستمها و نرمافزارهای به روز و تبیین ماهیت جهاد اقتصادی، تولید دانش اقتصاد همراه با موازین اسلامی و ترغیب مردم به جهاد در عرصه اقتصاد و تبیین رفتارهای اقتصادی صحیح زمینهساز ارتقای سطح آگاهیهای مردم در این زمینه است.
ائمه جماعات و اهل منبر در سال جهاد اقتصادی باید به شکل سازمان یافته در زمینه جهاد اقتصادی مباحثی را مطرح کنند، چرا که تبیین این مباحث در مساجد تأثیرگذاری بیشتری دارد. در واقع فرهنگسازی جهاد اقتصادی، تولید داخلی را رونق می بخشد و موجب ممنوعیت استفاده از تولیدات خارجی می شود.
مساجد در بعد عملی چگونه می توانند در بحث جهاد اقتصادی نقش آفرین باشند؟
مساجد در بحث اشتغال و کارآفرینی نیز میتوانند نقش تأثیرگذاری ایفا کنند، هر مسجدی میتواند صنایع و مراکز تجاری اطراف خود را اداره کند. به عنوان مثال برخی از مساجد دارای بانک قرضالحسنه هستند که با تشویق مردم برای سپرده گذاری در این صندوق ها ضمن اینکه موجب کمک به نیازمندان می شوند در بحث اقتصادی نیز گام مهمی برداشته می شود. در حال حاضر نیز اهل منبر در مساجد می توانند در زمینه اشتغالزایی مردم را نسبت به مشاغل غیر حرام و حلال آگاه کنند، چرا که تشویق مردم برای کسب اینگونه اشتغالها در بعد اقتصادی مهم است.
برخی از مشاغل را میتوان در حاشیه مساجد و در پایگاه ها و مراکزی که در اطراف مساجد است، ایجاد کرد، این خود در تبلیغ مشاغل و هم ایجاد شغل می تواند تأثیرگذار باشد، چرا که موجب ایجاد کار و فعالیت در عرصه اقتصادی میشود.
ایجاد مشاغلی همچون صنایع و هنرهای دستی در حاشیه مساجد ویژه بانوان ضمن اینکه زمینهساز ارتقای خلاقیت و ابتکار در بانوان میشود، اقتصاد مشارکتی را نیز موجب و گامی در جهت خودکفایی کشور در این حرفهها میشود. چرا که بانوانی که در مساجد در دوران جنگ با مشارکت و همکاری یکدیگر در کار و کمکرسانی به جبهههای جنگ مشارکت داشتند در این زمینه نیز میتوانند توانمندیهای خود را نشان دهند و درآمدی نیز عاید آنها میشود.
در واقع مسجد با ایجاد مشاغل مختلف میتواند مسابقه در تجملات را تبدیل به مسارعه در تولید کند و با بهرهگیری از تجارب کهنسالان، توانمندی و استعدادهای جوانان با ایجاد کارهای مفید در جهت جهاد اقتصادی گام بردارد.
پایان پیام/
نظر شما