خبرگزاری شبستان: مسجد عامل نیرومندی در همبستگی و اتحاد مسلمانان جهان است و اهمیت اجتماعی و فرهنگی آن را از این بابت نمی توان نادیده گرفت، مخصوصا در روزگار معاصر که مسلمانان شور و حرارت صدر اسلام را دگربار از خود نشان می دهند، مساجد به صورت مراکز تربیت روحانی و پایگاه جنبش امت مسلمانان نسبت به ستمگران و سلطه جویان درآمده است و به تدریج مساجد موقعیت سال های نخستین ظهور اسلام را به دست آورده اند.
هر ساله در این ایام اجلاس بین المللی هفته جهانی مساجد برپا و برای روزهای هفته جهانی مسجد عناوینی انتخاب می شود. دومین روز این هفته با عنوان مسجد، وحدت و بیداری اسلامی نامگذاری شده است. سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان به بهانه این نامگذاری گفتگویی با سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل سیاسی و خاورمیانه پیرامون نقش مساجد در گسترش وحدت مسلمانان انجام داده و نقش مساجد در گسترش بیداری اسلامی در منطقه را بررسی کرده است که آنچه می خوانید حاصل این گفتگو است.
آقای سید افقهی مساجد چه نقشی در افزایش وحدت مسلمانان و گسترش بیداری اسلامی در کشورهای منطقه دارند؟
مسجد اولین پایگاهی است که پیامبر گرامی اسلام برای انسجام مسلمانان و آرایش صفوف مجاهدین در ظاهر و باطن بنیان گذاشتند، انسان در مسجد به مناجات و تصفیه روح و روان می پردازد و با هواهای نفسانی خود مبارزه می کند. به همین دلیل صف اول نمازگزاران که امام جماعت می ایستد و اقامه نماز می کند و نمازگزاران به او اقتدا می کنند را محراب (محل جنگ و حرب) می نامند، اسلام مسجد را به عنوان پایگاه خودسازی و نظم، انضباط، اخلاق، مجاهدت در ابعاد فردی و جماعت بنیان گذاشته شده است، چرا که در صدر اسلام مجاهدان از مسجد صفوف خود را سازماندهی و پیامبر (ص) آنها را برای میادین جنگ آماده می کردند.
با توجه به اینکه مسجد عامل اساسی و محوری در تقویت روحیه، سازماندهی و تهذیب نفوس مسلمانان است و جامعه اسلامی به مسجد اهمیت و توجه ویژه ای می دهد. از همین رو انسان هایی که در مساجد تربیت می شوند، توانایی مقابله با توطئه ها، تهاجم ها و زورگویی ها را دارند و انسان هایی خداجو، عاشق ایثار و شهادت هستند.
اولین مطالبه و خواسته دانشجویان و جوانان در فرآیند بیداری اسلامی در کشورهایی همچون مصر، تونس و بحرین بازگشایی درب مساجد برای اقامه نماز است. این فرایند مبارک و مقدسی است که پس از سالیان سال که مردم با ظلم رژیم های حاکم، اجازه پیوند با خدا در مسجد به مردم و جوانان داده نمی شد و با انواع تهاجم های نرم و نیمه سخت جوانان را مورد یورش و تهاجم قرار می دادند تا هویت دینی آنها را سلب کنند، امروز جوانان در این کشورها در حال احیای ارزش های فرهنگ دینی، بومی و بازتولید هویت دینی هستند و آن را در مسجد جستجو می کنند.
چرا مسجد در جهان اسلام نماد وحدت معرفی شده است؟
در فیلم های مختلف و گزارش های مصور از کشورهای منطقه شاهد این مسئله هستیم که در کشورهای مصر، تونس و یمن علی رغم آشوب بودن صحنه رویارویی در زیر گلوله های رژیم طاغوتی، میدان نبر،د وقت نماز به مسجد تبدیل می شود و مسلمانان نماز را به اقامه می دارند و در صفوف منظم و با استحکام و بانشاط به جهاد خود ادامه دهند که این از برکات مسجد است. دشمن در این کشورها تلاش می کند که اگر نتوانست درب مساجد را ببندد، مساجد را از درون تهی کند و مسلمانان یک نماز بی روح و شکلی بخوانند و بلافاصله از مسجد خارج شوند، تا درب مسجد را بر مردم ببندند.
متاسفانه در برخی از کشورهای اسلامی شاهد این مسئله هستیم که مساجدی با هزینه های بالا ساخته می شود و این مساجد فقط در زمان نماز باز هستند، در حالی که مساجد باید پایگاه تجمع مومنین باشد و فعالیت های تبلیغی، فرهنگی و انتشاراتی داشته باشند. چرا که درصدر اسلام و در دوران هشت سال دفاع مقدس مسجد نقشی اجتماعی، فرهنگی و تبلیغی داشت و در حال حاضر نیز مساجد ایران اسلامی دارای پایگاه بسیج هستند و این همان نگاه منطقی کامل و همه بعدی است که جمهوری اسلامی ایران نسبت به این پایگاه اثرگذار دینی دارد. در واقع خداوند مسجد را اینچنین می خواهد تا جهاد و فعالیت های معنوی مردم را هدایت کند و راه رشد و تعالی و کمال به سوی خدا باشد.
چگونه می توان از ظرفیت مساجد در تقویت وحدت مسلمانان بهره برد؟
وقتی مسلمانان در مساجد تربیت شوند و ائمه جماعات و خطبای مساجد مردم را با وظایف خود آگاه و به تبیین و تشریح توطئه های دشمنان بپردازند و مردم به این موضوع پی ببرند که دشمنان چگونه در جسم امت اسلامی نفوذ پیدا کرده اند و غده سرطانی اسراییل و رژیم صهیونیستی در درون پیکره امت اسلامی رسوخ یافته و بنا بر تعبیر امام خمینی (ره) اسلام جعلی آمریکا در مساجد به تبیین نقشه های تفرقه آمیز دشمنان می پردازند، در این صورت مردم آگاه، راه حق را تشخیص می دهند و از نمازهای بی روح و بی محتوا دوری و به وظایف و تکالیف دینی خود عمل می کنند. چرا که یکی از مهمترین وظایف دینی یک نمازگزار باید حفظ انسجام، وحدت و همدردی با برادر مسلمان و تلاش برای تحقق تعاون و تکافل در همه جای جهان باشد. اگر مسجد به نقش سازنده خود توجه کند و به تبیین محتوای اصیل با مدیریت و برنامه ریزی بپردازد آن موقع است که مسجد به نقش مهم خود را در حفظ اتحاد و تربیت انسان های مسلمان به خوبی عمل کرده است.
اگر مسجد تمام امکانات مادی را داشته باشد ولی برنامه ای با محتوا برای مردم نداشته باشد هیچ فایده ای ندارد، از این رو مسجد در طول سال باید برای جذب جوانان برنامه های متنوع برگزار کند و به ویژه در ایام تعطیل باید با برنامه های مختلف جوانان را جذب کنند. پتانسیل هر جامعه ای جوانان هستند، بنابراین مساجد باید در ابعاد مختلف برنامه ریزی برای جذب آنها داشته باشد، در تهاجمات و خطراتی که کشور با آن روبرو می شود، این جوانان هستند که از کشور دفاع می کنند. بنابراین مساجد نقش مهمی در روشنگری مردم به ویژه جوانان دارند و اگر مسائل روز برای آنها به درستی تبیین شود به تکالیف خود عمل می کنند. اولین تکلیف نیز حفظ وحدت است.
مساجد در انقلاب کشورهای بحرین، لیبی، مصر و تونس چگونه تاثیرگذار بوده است؟
بیداری اسلامی در کشورهای بحرین، مصر و تونس از مساجد نشات گرفته است و وقتی که به هویت دینی خود برگشتند برای مسجد ارزش والایی قائل شدند. در گزارش های مصوری که از این کشورها پخش می شود، مشاهده می کنیم که فضای مساجد مملو از جمعیت است و برای حضور نمازگزاران کافی نیست که این نشاندهنده محوریت مساجد در این کشورها دارد.
مقام معظم رهبری در رابطه با بیداری اسلامی در کشورهای منطقه فرمودند: «یکی از شاخص های مهم انقلاب ها در کشورهای اسلامی هویت اسلامی این انقلاب ها است، در واقع سه شاخصه مردمی بودن، اسلامی بودن و ضدآمریکایی بودن انقلاب ها در کشورهای اسلامی مهم است.»
یک مسلمان مسجدی و تربیت یافته اسلامی به وضوح می داند که دشمن ترین دشمن جهان اسلام آمریکا است. مصداق آیات سوره حمد "اهدنا الصراط المستقیم صراط الذین انعمت علیهم غیر المغضوب علیهم و الضالین" را امروز باید در جامعه و صحنه جهانی جستجو کرد، امروز فرزندان مسجد باید شیطان مدرن را شناسایی و با آن مبارزه کنند. در کنار مساجد بحرین و مصر تکایا و حسینیه ها نقش حیاتی و مهمی در سازماندهی و ارتقای انگیزه روحیه انقلابی مردم دارند.
نقش تاثیرگذار مساجد در انقلاب کشورهای اسلامی بود که باعث شد، رژیم های حاکم بر کشورهای منطقه با بیل های مکانیکی و بلدوزر مساجد را تخریب کنند، افزون بر این اقدامات دولت بحرین، ناتو نیز چندین مسجد را در کشور لیبی بمباران کرد و در توجیه اقدام خود می گوید که این تخریب ها، از عمد نبوده و اشتباه شده است. این اقدامات نشان دهنده این است که دشمنان از مساجد واهمه دارند و استبداد داخلی و استکبار جهانی از وجود مساجد و مسجدیان احساس خطر می کنند.
این در حالی است که استکبار از مساجد ضرار، مساجد بی محتوا و مساجدی که برخلاف قیام های مردم در آن صحبت می شود حمایت می کند و با مساجدی که در اختیار طاغوت ها هستند و ائمه جماعاتی که از سوی آنها منصوب می شوند و خطبه های آنها در راستای مداحی و تثبیت دیکتاتورها است، موافق هستند.
در واقع این مساجد در جهت خلاف منافع امت مسلمان حرکت و در راستای ایجاد تفرقه در امت اسلام عمل می کنند که متاسفانه این ماموریت از سوی وهابیون برای حفظ منافع آمریکا و تثبیت موجودیت رژیم صهیونیستی انجام می شود.
پایان پیام/
گفتگو از فاطمه اقبالی
نظر شما