استان البرز، سترگ کهنی  که با تقریر دانشنامه فرهنگی و تاریخ شفاهی ماندگار می ماند

خبرگزاری شبستان: نشست هم اندیشی پژوهشگران استان البرز در سومین روز از هفته هنر انقلاب با محوریت تاریخ پژوهش انقلاب البرز و تقریر دانش نامه فرهنگ استان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، همزمان با هفته هنر انقلاب در نشستی با حضور پژوهشگران انقلاب استان البرز و جمعی از فرهیختگان و نویسندگان استان البرز در چهارمین روز از این هفته، دیدگاه ها و رویکردهای حوزه هنری استان در خصوص مولفه های مهمی چون، بحث دانشنامه فرهنگی استان البرز و تاریخ پژوهش انقلاب استان مورد نظر و بررسی قرار گرفت.

 

در ابتدای این نشست، حسین بهزادی، معاون فرهنگی حوزه هنری استان البرز، با تبریک فرارسیدن هفته هنر انقلاب و یاد شهید مرتضی آوینی، شهید اهل قلم گفت: در حال حاضر در راستای ادبیات پایداری حوزه هنری در سطح کلان کشور فعالیت های بسزایی داشته است، که در نوع خود قابل تقدیر است و هم چنین در سطح استان نیز ما شاهد حضور نویسندگان جوانی در این عرصه بوده ایم.

 

وی افزود: امّا در خصوص دانشنامه فرهنگ، باید برای استان البرز که در جای جای خود شاهد حضور و بروز تاریخچه ای قدیمی و صاحب امتیاز بوده است ، رهآوردهایی را به انجام برسانیم و در این زمینه مجموعه هایی را ارائه کنیم.

 

محمد قاسمی پور، مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری کشور نیز با حضور در این نشست هم فکری و هم اندیشی با نظر به این مهم که سرمایه نیروی انسانی در استان البرز نسبت به سایر استان های کشور مثال زدنی است، گفت: در هیچ استانی حتی در تهران بزرگ ما شاهد این اندازه نیروی متعّهد و توانمند و در عین حال خالص نیستیم.

 

این مسئول با اعتقاد به این مهم که سرمایه انسانی استان البرز را باید قدر دانست، خطاب به مسئولان و متولیان فرهنگی استان اظهار کرد: این ظرفیت نیروهای خالص، متعهد و کارآمد به نوبه خود یک امتیاز و یک ویژگی شاخص تلقی می شود و باید قدردان آن بود.

 

وی در ادامه با بیان این نکته که تاریخ شفاهی ابزار نوینی در جهت ثبت و ضبط خاطرات است، توضیح داد: تاریخ شفاهی در کشورمان دپارتمان علمی ندارد و چندگانه است و هرکس نگاه خودش و رویه ای که به صورت فردی به آن رسیده مورد نظر قرار می دهد.

 

وی ادامه داد: واقعه ای نیست که ثبت نشده باشد و خبرش نپیچیده باشد، اما این وقایع در گذر زمان از بین می روند و دچار انحراف ها و اضافات می شود، اما به واسطه تاریخ شفاهی و ثبت و ضبط آن وقایع می توان تا حدودی از تصرفات و کاستن آن وقایع جلوگیری کرد.

 

این مسئول افزود: آن چه لازم است، مانا شود ، باید به صورت سند تاریخی مورد نظر قرار گیرد و تنها تاریخ شفاهی به واسطه روابط انسانی با در نظر گرفتن لایه های متنوع اجتماعی می تواند به آن بپردازد.

 

قاسمی پور، خاطرنشان کرد: استان البرز برجستگی ها و امتیازهای منحصر به فردی دارد، در این استان گویش های مستقلی وجود دارد، تنوع و فراوانی این گویش ها به واقع برگرفته و نشان از فرهنگ مردم آن دارد، از این حیث ضرورت دانشنامه فرهنگی مردم این استان را بیش از پیش با اهمیت جلوه می دهد.

 

این مسئول با این جمله که معتقد به « رزمنده تاریخ شفاهی » است، گفت: یکی از دشوارترین و سخت ترین کارهای ممکن بحث تاریخ شفاهی است، این که مصاحبه کننده خود را در سختی زمان و موقعیت قرار دهد و در یک شیب زمانی، از گذشته ای که در سینه مردمان باقی مانده برای تاریخ را ثبت و ضبط کند، سپس آن را با گزینه ها و اسناد تطبیق دهند و نهایت با راستی آزمایی ، برگی از تاریخ را به ثبت برساند، به واقع ما رزمنده تاریخ شفاهی داریم.

 

دکتر مهراب رجبی، پژوهشگر و محقق برجسته استان البرز که در زمینه البرز شناسی کتاب های معتبر و مستندی را نوشته است، با حضور در این نشست ، با یاد استاد منوچهر ستوده گفت: فراق و هجرت استاد ستوده ، جامعه ادبی ایران را داغدار کرد. آن استاد فقید و برجسته با وقف 200 هکتار از زمین های خود در شمال کشور بار دیگر بزرگی و والایی خود را ادامه دار ساخت.

 

وی با تامل بر واژه ها و گویش های متعدد در استان البرز و لزوم دانش نامه های متعدد فرهنگی در خصوص واژه ها و گویش های استان توضیح داد: در شهرستان طالقان ما شاهد گویش ها و واژه های متعددی هستیم که نشان فرهنگی غنی و قدیمی این مردمان است.

 

وی با بیان این نکته که در استان البرز در ایام مهر ماه و شهریور اگر باران بیاید ، سیلاب خواهد شد و در اسفند و فروردین، ما رانش و ریزش سنگ ها را داریم و به هیچ عنوان سیل نخواهیم داشت، بر ضرورت توجه مسئولان به شاخص های جغرافیایی این استان تاکید کرد.

 

در ادامه این نویسنده و محقق برجسته افزود: استان البرز ، قلب ایران است و من معتقدم سی استان دیگر سیمرغ هستند و البرز قلب آن ها، چرا که آب طالقان و سد کرج تامین کننده آب استان های دیگر و هفت محور مواصلاتی استان های دیگر که از البرز می گذرند نیز دلیلی بر محوریت این استان است.

 

وی با بیان این مطلب که تنها کسی است، که مخالف جمع شدن پنج زندان بزرگ کشور در این استان است، توضیح داد: من مخالف جمع شدن این زندان ها و پراکنده کردن آن در دیگر استان های کشور هستم، برعکس می گویم، زندانی درست نکینم، به واقع استان من این را می گوید.

 

در پایان عباسی، مسئول دفتر مطالعات پایداری حوزه هنری استان البرز گفت: یکی از ثمرات و دستاوردهای مرکز مطالعات پایداری حوزه هنری استان انتشار هشت جلد کتاب با محوریت سرگذشت پژوهشی شهدای گرانقدر انقلاب و ثبت تاریخ شفاهی بوده است.

 

گفتنی است، طی این نشست، اساتیدی هم چون استاد غلامی، استاد فخر زاده، استاد نریمانی، استاد عسگری، استاد مهرور و بانوان نویسنده ای از جمله تقی زاده، قیطاسی و بذرافشان و ... حضور یافتند که هر یک مطالب و نقطه نظراتی خود را در این نشست هم اندیشی مطرح کردند.

 

کد خبر 536013

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha