محصول 56 هزار هکتار از اراضی گلستان نابود شد

کارشناس مسئول طرح خودکفایی گندم سازمان جهادکشاورزی گلستان با اینکه سطح زیرکشت گندم در گلستان نسبت به سال گذشته حدود 3/2 درصد رشد داشته ولی بیش از 56 هزار هکتار از این اراضی 100 درصد تخریب شده و غیرقابل برداشت.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، کاهش بارنگی و خشکی آب و هوا باعث تأخیر در کشت محصولات به خصوص گندم شده و خسارت های زیادی را برای کشاورزان در پی داشته است. خشکسالی در این اراضی بیش از 165 میلیارد تومان به گندم کاران گلستانی خسارت وارد کرده است.
 

** کاهش 52 درصدی تولید گندم در گلستان
 

مهندس مکاری، کارشناس مسئول طرح خودکفایی گندم سازمان جهادکشاورزی گلستان گفت: چندسالی است که استان با خشکسالی های پیاپی مواجه شده اما شدت این پدیده در سال جاری نمود بیشتری دارد و بخش اعظمی از زمین های زراعی را غیرقابل برداشت کرده است.
 

مهندس مکاری افزود: کاهش میزان بارندگی و به طبع آن بروز خشکسالی و از سویی دیگر کشت دیرهنگام گندم باعث شده که تولید این محصول در استان 52 درصد نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کند.
 

وی تصریح کرد: در سال گذشته بیش از یک میلیون و 58 هزار تن گندم از این مزارع برداشت شد که شهرستان گنبدکاووس با تولید 330 هزار تن ، رتبه نخست را در سطح استان داشت.
 

کارشناس مسئول طرح گندم استان اذعان داشت: در سال جاری سطح زیر کشت این محصول در استان بالغ بر 398 هزار هکتار بوده که نسبت به سال گذشته 3/2 درصد افزایش سطح را نشان می دهد.
 

** نابودی محصول 56 هزار هکتار از اراضی
 

وی خاطر نشان کرد: این افزایش سطح در شرایطی اتفاق افتاد که کشاورزان پس از بارندگی های اردیبهشت ماه، انتظار محصول خوبی را داشتند ولی به دلیل خشکسالی بیش از 56 هزار هکتار از اراضی زیرکشت گندم استان صد در صد تخریب شده و غیرقابل برداشت است.
 

مهندس مکاری ادامه داد: براسا پیش بینی های اولیه به نظر می رسد که میزان گندم برداشت شده از کل اراضی استان به 600 هزار تن برسد که کاهشی 460 هزار تنی را به همراه دارد.
 

وی با اشاره به خسارت های میلیاردی ناشی از خشکسالی به کشاورزان استان گفت: براساس آمارها 7/42 درصد محصول گندم استان از بین رفته و بالغ بر 165 میلیارد و 600 میلیون تومان خسارت به این بخش وارد شده است.
 

مکاری با اشاره به مرغوبیت گندم استان، اذعان داشت: سالانه 250 هزار تن از گندم تولیدی در استان مصرف و مابقی آن به سایر استان ها صادر می شود.
 

کارشناس مسئول طرح خودکفایی گندم گلستان تأکید کرد: علاوه بر 56 هزار هکتاری که 100 درصد تخریب شده، خشکسالی به بقیه مزارع استان به طور میانگین 50 تا 70 درصد خسارت وارد کرده است.
 

وی تصریح کرد: بیشترین خسارت ها در شهرستان های گنبدکاووس، آق قلا، گمیشان، بندرترکمن و مراوه تپه رخ داده است.
 

** سازمان مدیریت بحران کشور هنوز وقوع خشکسالی را در استان تأیید نکرده است.
 

مهندس مکاری یادآور شد: وقوع پدیده خشکسالی در استان مورد تأیید سازمان جهادکشاورزی، ستاد مدیریت بحران و استانداری است در حالیکه هنوز سازمان مدیریت بحران کشور، وقوع خشکسالی را در گلستان تأیید نکرده است.
 

وی اضافه کرد: در صورت تأیید سازمان بحران کشور، اعتبارات خشکسالی در اختیار استان قرار می گیرد که می توان با هزینه کردن در پروژه های مربوط به خشکسالی و دادن خسارت به کشاورزان بخشی از مشکلات استان و این قشر را مرتفع کرد.
 

وی در خصوص بیمه محصولات کشاورزی، تأکید کرد: پیگیری های زیادی در استان انجام شده و از فروردین ماه وضعیت مزارع استان و خسارت های ناشی از خشکسالی به این اراضی با صندوق بیمه کشاورزی مطرح شده است. صندوق بیمه نی تعیین خسارت کرده و با برنامه زمان بندی بخشی از خسارت های کشاورزان را پرداخت خواهد کرد.
 

مکاری افزود: چون هنوز خشکسالی استان تأیید نشده و اعتباراتی در کار نیست، صندوق تحت عناوین دیگری از کشاورزان حمایت می کند.
 

** 600 میلیارد ریال خسارت ناشی از خشکسالی به گندم کاران گنبد
 

خسارت 600 میلیارد ریالی خشکسالی به گندمکاران گنبد و خشکسالی شدید باعث کاهش 6/52 درصدی این محصول در گنبدکاووس شده است.
 

احمد قاضی، مدیرجهاد کشاورزی شهرستان گنبدکاووس گفت: سطح زیرکشت این محصول در شهذستان 132 هزار هکتار بوده که نسبت به سال گذشته حدود 37 هزار هکتار کاهش داشته است.
 

قاضی افزود: امسال در 150 هزار هکتار از اراضی شهرستان کشت محصولات زراعی انجام شد که 132 هزار هکتار آن گندم، 16 هکتار جو و مابقی کلزا است.
 

وی خاطرنشان کرد: پیش بینی تولید گندم در سالجاری 130 هزار تن است که نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد کاهش دارد.
 

وی تصریح کرد: سال قبل از 169 هزار هکتار سطح سبز گندم با احتساب اراضی کم بازده و بدون قرارداد کشت و با توجه به شرایط جوی منطقه ، بالغ بر 330 هزار تن محصول برداشت شد.
 

** تخریب 100 درصدی محصول 25 هزار هکتار از اراضی گنبد
 

احمد قاضی عنوان کرد: 25 هزار هکتار ازا اراضی شمالی گنبد غیرقابل برداشت بوده و صد در صد خسارت دیده است.
 

وی افزود: مابقی اراضی شهرستان نیز به طور میانگین 30 تا 100 درصد دچار خسارت شده اند.
 

مدیر جهادکشاورزی گنبدکاووس خاطرنشان کرد: سازمان هیچگونه تعهدی در قبال خسارت های وارده به مناطق شمالی گنبد را ندارد.
 

وی تصریح کرد: در 25 هزار هکتاری که کاملاً تخریب شده، بارندگی پایین تر از 250 میلی متر است و طبق دستورالعمل ارسالی وزارتخانه مبنی بر توصیه و تأکید بر عدم کشت و عدم عقد قرارداد، کشاورزان نباید در این اراضی اقدام به کشت محصول کنند چراکه خسارت های وارده به آنان پرداخت نخواهد شد.
 

قاضی یادآور شد: برای حمایت از کشاورزان، پیگیری های زیادی برای تقسیط معوقات آنان به مدت پنج سال انجام شده که در بودجه سالجاری نیز پیش بینی شده است.
 

وی افزود: امسال 60 هزا ر هکتار از اراضی شهرستان بیمه شدند در حالیکه در سال گذشته این رقم از 15 درصد تجاوز نکرده بود.
 

قاضی اذعان داشت: سال گذشته خشکسالی در شهستان رخ نداد ولی در سال 88 اعتباری بالغ بر 13 میلیارد ریال بصورت بلاعوض بین کشاورزان خسارت دیده توزیع شد.
 

** کاهش 30 درصدی بارندگی در شهرستان گنبد
 

مدیرجهاد کشاورزی گنبدکاووس با اشاره به اینکه میزان بارندگی های سالجاری کم و به موقع نبوده است، افزود: 73 درصد رارضی شهرستان با تأخیر 52 روزه به خاطر کاهش بارندگی کشت شد و میزان بارش ها از ابتدای فصل کشت تا پایان فروردین ماه 30 درصد کاهش داشته است.
 

وی خاطر نشان کرد: افت آب های زیرزمینی در شهرستان حدود 35 تا 40 درصد به بخش کشاورزی آسیب رسانده است و در سال جاری نیز این آب ها 120 سانتی متر افت سطح خواهند داشت.
 

قاضی اظهار داشت: دو سوم اراضی شهرستان به صورت دیم و یک سوم به روش آبی کشت می شود و تأثیر خشکسالی به حدی بوده که در 160 هزار هکتار از اراضی آبی شهرستان نیز 30 تا 40 درصد خسارت د اشته ایم.
 

پایان /

کد خبر 53489

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha