دستاوردهای هسته ای جمهوری اسلامی ایران چیست؟

خبرگزاری شبستان: فناوری هسته ای در کشورمان در سال های اخیر به فناوری بومی تبدیل شده که این روزها دستاوردهای جدیدی از آن رونمایی شده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، همزمان با ۲۰ فروردین به مناسبت روز ملی فناوری هسته ای خبرگزاری شبستان به تشریح دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در این علم می پردازد.

بنابراین گزارش، برنامه هسته‌ای ایران که در سال ۱۳۲۹ آغاز شده بود در سال ۱۳۵۳ با تأسیس سازمان انرژی اتمی ایران و امضای قرارداد ساخت نیروگاه اتمی بوشهر شکل جدی به خود گرفت.

ایران در سال ۱۳۳۷ (۱۹۵۸)، به عضویت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درآمد و در سال ۱۳۴۷ (۱۹۶۸) پیمان عدم تکثیر سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) را امضاء کرد و دو سال بعد آن را در مجلس شورای ملی به تصویب رساند.

در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۸۱ (۹ فوریهٔ سال ۲۰۰۳ میلادی) محمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران، خبر از تهیهٔ سوخت هسته‌ای توسط متخصصین ایرانی برای نیروگاه‌های هسته‌ای ایران داد.

در فروردین ۱۳۸۵ (آوریل سال ۲۰۰۶) محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور وقت ایران، اعلام کرد که ایران موفق به غنی‌سازی اورانیوم به میزان ۳٫۵ درصد شده‌است.

در تاریخ ۲۶ بهمن ۱۳۹۰ (۱۵ فوریه ۲۰۱۲) ایران از ساخت میله سوخت هسته‌ای ۲۰ درصد غنی شده و بارگذاری آن در رآکتور تحقیقاتی ۵ مگا واتی تهران خبر داد.

آمریکا در سال ۱۳۴۶ (۱۹۶۷)، اولین رآکتور تحقیقاتی ۵ مگاواتی آب سبک را به ایران فروخت و شرکت آمریکایی ای‌ام‌اف (به انگلیسی: American Machine and Foundry)، این رآکتور را در دانشگاه تهران نصب و راه‌اندازی کرد.

در فروردین ۱۳۸۵ (آوریل ۲۰۰۶) دانشمندان ایرانی موفق به تولید چرخه کامل سوخت هسته‌ای در مقیاس آزمایشگاهی شدند و ایران به کشورهای عضو باشگاه اتمی پیوست.

امروز ۱۹ فروردین ۹۵ هم سایت پسمانگور تنها متولی مدیریت پسماندهای پرتوزای کشور با رعایت قوانین ملی و بین‌المللی در چارچوب مقررات نظام ایمنی هسته‌ای و استانداردهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دستور رئیس جمهور آغاز به کار کرد که با افتتاح این سایت چرخه سوخت هسته‌ای تکمیل می‌شود.

 در مرحله اول از فاز یک سایت پسمانگور بهره‌برداری شده و در آینده فازهای دیگر آن راه‌اندازی خواهد شد.

بر اساس این گزارش در سایت پسمانگور پسمان‌های پرتوزا بر اساس سطح پرتوزایی طبقه بندی شده و نگهداری می‌شود.

این سایت می‌تواند سی سال کارکرد نیروگاه بوشهر را در خود نگهداری کند و این موقعیت را دارد که پسماندهای نیروگاه بوشهر را هفتاد سال در خود نگهداری کرده و تا 300 سال نیز این سایت دارای قابلیت رصد شدن دارد. منطقه‌ای که در آن سایت پسمانگور ایجاد شده است مستعد درآغوش کشیدن مواد رادیواکتیو است.

همچنین انتریفیوژ زونال که بیشتر در تولید محصولات ژن‌درمانی و واکسن‌های ویروسی به کار می‌رود رونمایی شد که این محصول می‌تواند به مدت طولانی به کار گرفته شود.

این محصول می‌تواند به مدت طولانی برای مثال تا سه هزار ساعت در سال به کار گرفته شود.زونال سانتریفیوژی برای جداسازی ذرات با اندازه‌های مختلف است.

همچنین از دو نمونه سوخت مجهز به ابزارهای تست راکتور تحقیقاتی اراک و قدرت (مشابه راکتور بوشهر) رونمایی شد.

نمونه سوخت راکتور اراک در اندازه واقعی اما بدون سوخت اصلی و نمونه سوخت راکتور قدرت در اندازه‌ای کوچک‌تر و بخشی از یک مجتمع سوخت بود.

کد خبر 534609

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha