ادامه گفتارهای خصمانه اعراب علیه ایران/ داستان سرایی اوباما در روزهای آخر

خبرگزاری شبستان:سفر هیات پارلمانی ایران به دمشق، ایران خواستار توقف فوری درگیری میان آذربایجان و ارمنستان شد، درباره بحث موشکی با کسی شوخی نداریم، ادامه گفتارهای خصمانه اعراب علیه ایران برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سفر هیات پارلمانی ایران به دمشق، ایران خواستار توقف فوری درگیری میان آذربایجان و ارمنستان شد، درباره بحث موشکی با کسی شوخی نداریم، ادامه گفتارهای خصمانه اعراب علیه ایران برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
 

همتای آذری ظریف فردا به ایران می آید

المار ممد یاروف وزیر خارجه آذربایجان فردا (سه‌شنبه) به منظور حضور در اجلاس سه جانبه ایران، آذربایجان و ترکیه به رامسر سفر می‌کند.

قرار است در این اجلاس وزیران خارجه سه کشور پیرامون روابط با یکدیگر و مسائل منطقه دیدار و گفت‌وگو داشته باشند.

پیش از این اعلام شده بود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز برای شرکت در این اجلاس به ایران سفر می‌کند.

علاوه براین، پنجشنبه نیز ظریف در نشستی سه جانبه به میزبان همتای آذری خود با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه شرکت می کند.

وزیر خارجه ترکیه فردا وارد رامسر می شود

مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه فردا سه شنبه ۱۷ فروردین وارد رامسر می شود.

بنابراین گزارش، طبق اعلام سفیر کشورمان در باکو قرار است فردا محمد جواد ظریف در رامسر نشستی سه جانبه با همتایان ترک و آذری خود در خصوص تروریسم بین الملل و ترانزیت کالا برگزار کند.

همچنین پنجشنبه ۱۹ فروردین هم نشستی سه جانبه بین وزرای خارجه ایران، روسیه و آذربایجان در باکو برگزار می شود.

سفر هیات پارلمانی ایران به دمشق

هیات پارلمانی ایرانی به ریاست امیر خجسته، رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی عصر شنبه از بیروت وارد دمشق شد.

طبق اعلام سفارت کشورمان در سوریه هیات پارلمانی کشورمان ظهر یک‌شنبه در جریان سفر به دمشق با وائل الحلقی، نخست‌وزیر سوریه دیدار کردند.

در این دیدار رییس هیأت پارلمانی ایران ضمن تبریک پیروزی‌های اخیر سوریه در آزادی تدمر و القریتین تصریح کرد: اگر مذاکرات در گفت‌وگوهای سوری - سوری به نتیجه نرسد سرنوشت بحران سوریه در نبرد میدانی مشخص می‌شود.

وی افزود: امروز سوریه کشور قدرتمندی است چرا که با تمام استکبار جهانی و در راس آن با آمریکا، صهیونیست‌ها و کشورهای خودفروخته منطقه می‌جنگد.

خجسته خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با تمام توان از محور مقاومت در سوریه، لبنان و عراق حمایت می‌کند. سیاستی که مقام معظم رهبری آن را تعیین کردند.

در این دیدار وائل الحلقی نیز ضمن تبریک فرارسیدن عید نوروز و تشکر از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران به ویژه مقام معظم رهبری از سوریه تصریح کرد: به برکت حضور هیأت پارلمانی ایران امروز شاهد آزادی القریتین پس از آزادی تدمر هستیم.

وی افزود: ما موفقیت‌های خود را مدیون حمایت‌های بی‌دریغ دولت و مجلس شورای اسلامی ایران می‌دانیم.

علاوه براین، رییس هیات پارلمانی ایران در دیدار با محمد جواد اللحام، رییس مجلس خلق سوریه ضمن تبریک پیروزی‌های اخیر در این کشور، نسبت به برگزاری انتخابات دوم مجلس سوریه ابراز امیدواری کرد و گفت: تمام حق که جبهه مقاومت است، در برابر تمام باطل ایستاده است.

امیر خجسته افزود: سوریه محل زورآزمایی استکبار جهانی و مردم مظلوم منطقه قرار گرفته است.

وی ضمن تاکید بر ضرورت اقدام جدی در مقابله با تروریسم تصریح کرد: فرزندان ناخلف غربی‌ها یعنی تروریست‌ها که مردم مسلمان منطقه را مورد هدف قرار داده بودند، به کشورهای صادر کننده آن‌ها در خود اروپا بازگشته‌اند و آن‌جا را ناامن کرده‌اند.

خجسته در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران حمایت‌های معنوی را از کشورهای مسلمان و مظلوم دارد ولی در امور داخلی آن‌ها دخالت نمی‌کند و معتقد است سرنوشت آینده این کشورها را مردم‌شان مشخص می‌کنند.

اللحام نیز در این دیدار گفت: ما باید همواره از رهبر جمهوری اسلامی ایران و مردم این کشور قدردانی کنیم.

خجسته تاکید کرد: حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از سوریه، تاثیرات مثبتی در صحنه میدانی و روحیه مردم سوریه داشته است و منجر به تقویت مذاکرات سوری – سوری خواهد شد.

سیاست خارجی تنها درخصوص ارتباط با غرب مناسب عمل کرده است

حمیدرضا ترقی معاون بین الملل حزب موتلفه اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان، درخصوص عملکرد سیاست خارجی ایران در سال 94 گفت: همانطور که می دانید سیاست خارجی چند بعد و موضوع دارد که بخشی از ان در اختیار دولت است و قسمتی تحت نظارت رهبری و نظام است و بخشی از آن مربوط به نیروهای نظامی و امنیتی کشور است.

وی با اشاره به بعد دولتی سیاست خارجی یا همان دیپلماسی عمومی افزود: در این بخش دولت در رابطه با مساله برجام توانست مذاکرات را به نتیجه برساند و توافق برجام را نهایی کند منتهی در بعد ارتباطات بین المللی فقط توانسته در حوزه اروپا گامهای سعودی را بردارد.

این کارشناس مسایل بین الملل با انتقاد از نگاه دولت به سیاست خارجی که تنها به بعد ارتباط با غرب اختصاص یافته خاطرنشان کرد: رفت و آمدهای سوری با غربیها صورت گرفت و بهره برداری لازم برای اقتصاد ایران نیز در این خصوص انجام نشده است. و قسمت شرقی نیز با چین روسیه و آسیای شرقی هم دولت یازدهم توانسته ارتباط مناسبی برقرار کند.

وی ادامه داد: درخصوص ارتباط ایران با کشورهای غیرمتعهد ایران ضعیف عمل کرده و نتوانسته است از پتانسیل و ظرفیت 140 کشور غیرمتعهد دنیا استفاده لازم را داشته باشد.

ترقی ارتباط ایران با حیاط خلوت آمریکا یعنی کشورهای امریکای لاتین نیز عملکرد دولت را نامناسب خواند و افزود: دولت دیپلماسی فعالی در این مورد نداشته و آفریقا هم دیپلماسی مناسبی نداشته بنابراین سیاست خارجی دولت عمدتاً متمرکز بر مذاکرات هسته ای و برجام بوده است و در بقیه موارد همچنان توفیق لازم را به نظر می رسد نداشته باشد.

ایران خواستار توقف فوری درگیری میان آذربایجان و ارمنستان شد

حسین جابری انصاری شنبه شب با موضع گیری در ارتباط با درگیریهای آذربایجان و ارمنستان در منطقه قره باغ گفت: درحالی که منطقه شاهد اقدامات ویرانگر گروه های افراطی بوده و نیازمند آرامش و استقرار است، دریافت اخبار نگران کننده از تشدید درگیری ها درمنطقه قره باغ میان آذربایجان و ارمنستان موجب نگرانی شدید جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: ما هر دو همسایه شمالی خود را به خویشتنداری و پرهیز از هرگونه اقدامی که شرایط را سخت تر می کند دعوت کرده و به آنان توصیه می کنیم با توقف فوری درگیری ها، همه تلاش خود را برای بازگشت آرامش و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات در چارچوب گروههای صلح و سازمان ملل بکار گیرند.

درباره بحث موشکی با کسی شوخی نداریم

سید عباس عراقچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: آمریکایی ها در مذاکرات انتظارات عجیب و غریبی درباره مسئله موشکی داشتند اما به هیچ نرسیده اند.

وی تاکید کرد: توان موشکی ایران موضوع امنیت و دفاع کشور ما است و در این باره شوخی نداریم و در مذاکرات هم در این باره به هیچ وجه مذاکره ای نداشتیم به گونه ای که حتی خانم شرمن مدام این بحث را مطرح می کرد و ما نیز تهدید کردیم که میز مذاکره را در این صورت ترک می کنیم و عملاً نیزاین کار را کردیم تا آنها نیز به این نتیجه رسیدند که موضوع موشکی را مطرح نکنند زیرا دفاع ما منوط به موشک های ماست و مورد مصالحه و مذاکره و طرح نیست .

عراقچی با بیان اینکه طرح موضوع موشکی و تحریم آن چیز جدیدی نیست یادآور شد: ‌آنها این مسئله را در سال 85 در قالب قطعنامه 1696 در شورای امنیت تصویب کردند و مسئله موشکی را به هسته ای گره زدند.

وی گفت: درباره تست موشک ها همه دیدند که شورای امنیت اخیراً با آمریکایی ها همراهی نکرد چرا که سندی در دست نیست که این موشک ها برای حمل کلاهک باشد بنابراین تست آن خلاف قطعنامه 2231 نیست .

عراقچی افزود: آنها چون از شورای امنیت نا امید شدند هر شرکت یا فرد را به فهرست سیاه تحریم ها اضافه کردند .

رئیس ستاد اجرای برجام در پاسخ به این پرسش که آیا این تحریم لغو برجام نیست گفت: تشخیص آن به عهده هیات نظارت بر برجام است و این هیات باید به نتیجه ای برسد و بگوید که عکس العمل ما در این باره چیست بنابراین ما موضوع را به هیات برای اظهار نظر گزارش کردیم.

وی افزود: از نظر برجام تحریم موشکی ناقض برجام نیست اما خلاف فرمایش مقام معظم رهبری است و برای ما نیز فرمایش ایشان ملاک است و از اول مذاکرات تا کنون نیز فرمایش مقام معظم رهبری معیار بوده است و خواهد بود.

وی گفت: بر همین اساس تحریم موشکی از دید جمهوری اسلامی لغو برجام است و خلاف نظر مقام معظم رهبری نیز خلاف همه چیز است.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: ما قانون روادید آمریکا را نقض برجام می دانیم و بر سر آن با آمریکایی ها دعوا داریم.

عراقچی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: ما این موضوع را به اطلاع آمریکایی ها رسانده ایم و آنها نیز گفته ایم و به همین علت رئیس جمهور آمریکا  بخشی از این قانون را استثنا کرد هرچند در داخل کشور تاکنون آژانس های گردشگری اعتراضی  نکرده اند که این مسئله باعث تداخل و یا ممانعت از ورود گردشگران به کشور شده است و شرکت های گردشگری از افزایش ورود مسافران خارجی به ایران می گویند.

وی افزود:‌ ما در زمان تصویب این قانون شاهد ارسال نامه آقای کری به وزیر امور خارجه بودیم که می گفت ما اجرای موفقیت آمیز برجام را مثل گذشته تعهد می کنیم.

عراقچی همچنین با بیان اینکه بهره مندی از آثار تحریم ها منوط به وجود فضای تعامل میان بانک های ایران و کشورهای دیگر و همچنین اطمینان بخشی به بانک ها و شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در داخل کشور است گفت: ما نباید به گونه ای رفتار کنیم که مرتب بگوییم تحریم ها هنوز برداشته نشده است زیرا در چنین شرایطی طرف خارجی نیز رغبتی برای سرمایه گذاری و ارتقاء تعامل پیدا نمی کند بنابراین ما باید از نگاه منافع ملی به گونه ای تبلیغات رسانه ای را ساماندهی کنیم تا هم آمریکایی ها سوء‌استفاده نکنند و هم ما در داخل فضای ملتهب درست نکنیم.

وی تاکید کرد:‌ منافع ملی اقتضا می کند که فضای آرام و اطمینان بخشی را برای شرکت های خصوصی خارجی و بانک های آنها مهیا کنیم و اگر غیر از این باشد آنها طبیعتاً به تردید می افتند.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام افزود:‌ ما نباید در صدا و سیما مرتب بگوییم تحریم برداشته نشده است و در چنین صورتی آنها برای حضور به منظور سرمایه گذاری رغبتی پیدا نمی کنند بنابراین باید شرایط آنها را فراهم کنیم نه اینکه به دست خودمان کار را خراب کنیم.

عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا خبر تعطیلی معدن ساغند را تایید می کنید گفت:‌ اطلاعی در این باره ندارم و چیزی نشنیده ام و آقای صالحی بهترین مرجع برای پاسخگویی است اما احتمالا این هم مانند شایعه بیکار شدن دانشمندان در سازمان انرژی اتمی باشد که از اساس درست نبود.

وی افزود: مهم ترین مشکل پس از رفع تحریم ها شبکه بانکی است که به طور کامل کار نمی کند و این مسئله بخشی به بانک های داخلی بر می گردد و بخشی هم به کارشکنی های آمریکایی ها  یا همراهی نکردن آنها مربوط است.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در ادامه با بیان اینکه با تاکید براینکه همه زیر ساخت های تحریم های مرتبط با هسته ای به طور کامل برداشته شده است گفت: تحریم ها مشروعیت خود را از قطعنامه های شورای امنیت می گرفت که کاملاً برچیده شد و از این مرحله عبور کردیم اما در عمل کارها زمان بر است.

وی افزود:‌ اینکه شرایط به قبل از تحریم برگردد به زمان نیازمند است چرا که به طور طبیعی بازگشت به شرایط تعاملی اقتصادی و بانکی زمان بر خواهد  بود علاوه بر آن کارشنی ها و بد عهدی های طرف مقابل و آمریکایی ها نیز درعمل کار را سخت کرده است.

عراقچی گفت: قبل از تحریم روزانه 2 و نیم میلیون بشکه نفت صادر می کردیم که این میزان تا توافق موقت ژنو به یک میلیون رسیده بود و می خواستند پس از آن به صفر برسانند اما از 27 دی 94 که تحریم نفتی برداشته شد فروش به یک میلیون و 700 هزار بشکه در روز رسید اما اینکه چرا به 2 و نیم میلیون بشکه نرسیده به این علت است که ما در این سال ها و در زمان تحریم مشتری های خود را از دست داده بودیم و آنها جایگزین پیدا کرده بودند و رساندن فروش مان به میزان 2 ونیم میلیون 6 ماه تا یک سال زمان می برد.

رئیس ستاد پیگیری اجرای بر جام  گفت: طرف مقابل طبق برجام می توانست تعهد کند که تحریم ها را بردارد اما نمی توانست تعهد بدهد که مشتریان حتما نفت ما را بخرند.

وی افزود:‌ اکنون سوئیفت مجاز شده است که با ایران کار کند و باز شدن آن نیز چهار هفته طول کشید.

عراقچی در ادامه با بیان اینکه بر اساس برجام همه پول های بلوکه شده آزاد شد گفت:  پول ها چند نوع بودند بخشی برای بانک مرکزی، بخشی برای دولت ، بخشی برای وزارت نفت و مقداری هم سپرده گذاری بود عمدتاً‌ در چین که حدود 32 میلیارد دلار بود اما مجموع همه پول های بلوکه شده که آزاد شد 100 میلیارد دلار است.

وی افزود:‌ اینکه این پول ها چگونه باید خرج و هزینه شود به بانک مرکزی، دولت و مجوزهای قانونی مجلس بر می گردد .

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام  با تاکید بر اینکه در همه جای دنیا بازگشت تعاملات بانکی و ارتقای روابط بانک های کشورها زمان بر خواهد بود گفت: اکنون در شرایط جدید بعد از برجام بانک های ایران تلاش می کنند با بانک های دنیا ارتباط برقرار کنند چرا که ارتباط بانک های ما با بانک های بیرون قطع شده بود .

گفتارهای خصمانه اعراب علیه ایران ادامه دارد

یوسف العُطیبه، سفیر امارات متحده عربی در آمریکا در یادداشت خصمانه و مغرضانه خود که در روزنامه وال‌استریت ژورنال منتشر شده است، عملکرد ایران را به ویژه در منطقه خاورمیانه پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورد بررسی قرار داد و با تکیه بر ادعاهای بی اساس خود، ایران را به دست داشتن در اقدامات خشونت‌آمیز و خرابکارانه در منطقه متهم کرد.

او در بخشی از یادداشت خود با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5‌ که در تابستان گذشته در وین حاصل شد، گفت که عملکرد ایران نه تنها بهتر نشده،‌ بلکه این کشور در اکتبر و نوامبر 2015 و هم‌چنین اوایل مارس 2016 چند آزمایش موشکی بالستیک انجام داده است.

العطیبه در ادامه ادعاهای خود این آزمایش‌های موشکی را نقض قطع‌نامه‌های شورای امنیت سازمان ملل دانست.

سفیر امارات هم‌چنین با طرح این ادعا که ایران در امور داخلی بسیاری از کشورهای منطقه دخالت می‌کند، نوشت که توافق هسته‌ای فرصتی برای ایران است تا این اقدامات خود را افزایش دهد، در حالی که جامعه بین‌الملل هیچ پاسخی به آن نمی‌دهد.

پیش از او نیز وزیر خارجه بحرین در اظهاراتی چنین ادعاهای واهی علیه جمهوری اسلامی ایران بیان کرده بود .

این در حالی است که ایران در جهان و خاورمیانه به کشوری نوع دوست مطرح است و همواره برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه گام برداشته و حالا که اقدامات ایران بر خلاف منافع مالی کشورهای حوزه خلیج فارس محسوب می شود این گونه اظهاراتی ازسوی مقامات عربی را شاهد هستیم.

دستگاه دیپلماسی در سال ۹۴ مثبت عمل کرد

کارشناس مسایل سیاست خارجی حسن هانی‌زاده در گفتگو با خبرنگار شبستان، درخصوص عملکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سال 94 گفت: مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در سال 94 مهمترین دستاورد سیاست خارجی ایران بود و با توجه به اینکه تحول مهمی در عرصه سیاست خارجی به وجود آورد این فضا باعث برون رفت ایران از فضای انزوا بود اما برجام هنوز خودش را در عرصه اقتصادی کامل نشان نداده و امریکایی ها در نیمه دوم سال 94 به بهانه‌های مختلف تلاش کردند تا دارایی‌های ایران را همچنان بلوکه کنند.

این کارشناس مسایل سیاست خارجی با تاکید بر این نکته که آمریکایی ها قابل اعتماد نیستند افزود: این کشور نمی تواند با ایران تعامل صادقانه و مثبتی داشته باشد و دستگاه دیپلماسی ایران در برابر اقدامات ظالمانه آمریکا واکنش مناسب و مثبتی نشان نداد.

وی به روابط سیاسی ایران و عربستان اشاره کرد و گفت: عربستان با تشکیل محور عبری و عربی مقاومت را تحت فشار قرار داد و حزب الله را به عنوان یک گروه تروریستی تلقی کرد که دستگاه دیپلماسی باید واکنش مثبتی از خود نشان می داد که متاسفانه ایران در مقابل تحرکات عربستان بر علیه خودش واکنش مناسبی نداشت.

هانی‌زاده با یادآوری قصورات عربستان فاجعه انسانی منا گفت: دستگاه دیپلماسی ایران نتوانست یک اجماع جهانی علیه عربستان در این خصوص ایجاد کند و این یک ضعف ساختاری جمهوری اسلامی ایران است که یک سیاست دفاعی است و انتظار می رود دستگاه دیپلماسی در برخورد با عربستان و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس سیاست تهاجمی تری اتخاذ کند.

وی یادآور شد: در طول سال 94 دستگاه دیپلماسی مثبت عمل کرده اما متناسب با شان و جایگاه انقلاب اسلامی عمل نکرده است.

داستان سرایی اوباما در روزهای آخر

«باراک اوباما»، رئیس‌جمهور آمریکا بامداد شنبه در یک کنفرانس خبری در حاشیه نشست امنیت هسته‌ای واشنگتن در واکنش به گزارش‌های پیشین مبنی بر احتمال اعطای دسترسی محدود به ایران برای استفاده از دلار در مبادلات خارجی، ایران را به استفاده از سایر ارزها به جای دلار دعوت کرد.

طبق خبر منتشر شده در خبرگزاری فارس، یک خبرنگار از اوباما پرسید: «سه هفته پیش رهبر عالیقدر ایران شکایت کرد که کشورش از زمان توافق هسته‌ای موفق به جذب معاملات خارجی واقعی نشده است. و 9 شرکت آمریکایی می‌گویند که انجام تجارت با ایران بدون رجوع به نظام مالی آمریکا با توجه به سلطه دلار بر مبادلات تجاری بسیار دشوار و در برخی مواقع غیرممکن است. آیا شما مجاز کردن چنین مبادلاتی را در دست بررسی دارید؛ و اگر پاسخ مثبت است آیا این خیانت به ضمانت‌های قبلی شما نیست مبنی بر اینکه اکثر تحریم‌های آمریکا پابرجا خواهند ماند؟»

اوباما به این سوال اینطور پاسخ داد: «این رویکردی نیست که ما در واقع دنبال می‌کنیم. بگذارید، یک حرف کلی بگویم؛ تا وقتی که ایران، به تعهدات خودش عمل کند، ما فکر می‌کنیم که برای جامعه بین‌الملل هم مهم است که تعهدات خودش را عملی کند. آنها (ایرانی‌ها) در واقع بر اساس توضیحات صبح امروز آژانس به 1+5 گامهای مشخص‌شده برای اجرای برجام را رعایت کرده‌اند. و در نتیجه، تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای آنها، کاهش یافته است. بخشی از چالشی که آنها با آن مواجه هستند این است که شرکت‌ها خیلی وقت است که در آنجا تجارت نکرده‌اند و در نتیجه لازم است که خودشان را با دورنماهای پابرجا ماندن این توافق، وفق دهند.»

اوباما اضافه کرد: «یکی از کارهایی که لو (وزیر خزانه‌داری آمریکا) و همتایان او داخل گروه 1+5 و جاهای دیگر انجام خواهند داد روشن کردن این برای بنگاه‌های تجاری است که چه نوع معاملاتی در واقع مجاز هستند؛ برای شرکت‌ها و اداره‌های حقوقی‌شان زمان خواهد برد تا طی چند ماه آینده اطمینان پیدا کنند که در صورت تجارت با ایران برایشان خطر مسئولیت وجود نخواهد داشت. بنابراین ما برای حل برخی از نگرانی‌هایی که ایران ابراز کرده با آنها همکاری خواهیم کرد.»

رئیس دولت آمریکا، علی‌رغم این در ادامه گفت: «ضروری نیست که ما رویکردی مبنی بر استفاده آنها (ایرانی‌ها) از مبادلات معادل دلاری اتخاذ کنیم؛ آنها می‌توانند از طریق موسسات مالی اروپایی هم کارشان را پیش ببرند. اما برای شروع به جریان افتادن معاملات، لازم است به طور ادامه‌دار به شرکت‌های تجاری توضیحات لازم ارائه شود.»

رئیس‌جمهور آمریکا سپس گفت: «نکته دیگری که من می‌گویم و آن هم مهم است، رفتار خود ایران برای اطمینان‌آفرینی از امن بودن این کشور جهت انجام تجارت است. در توافقی مانند این، اولویت اول من... نگرانی اول من... این بود مطمئن شوم که ما برنامه هسته‌ای آنها را متوقف کنیم و اینکه مواد (هسته‌ای) که آن موقع داشتند و به آنها زمان گریز کوتاه می‌داد، انتقال داده شوند. این اتفاق افتاده است. و من همیشه گفته‌ام که نمی‌توانم قول بدهم که ایران از فرصت فراهم شده در این رهگذر برای ورود مجدد به جامعه بین‌الملل استفاده کند. ایران تا کنون متن توافق را رعایت کرده است، اما روح توافق، مستلزم این است که ایران به جامعه جهانی و شرکت‌ها سیگنال‌هایی بفرستد مبنی بر اینکه اقدام به انجام طیفی از اقدامات تحریک‌آمیزی که شرکت‌ها را هراسان می‌کند، نخواهد کرد.»

اوباما در ادامه گفت: «وقتی آنها موشک بالیستیک با شعارهایی برای نابودی اسرائیل شلیک می‌کنند، این شرکت‌ها را مشوش می‌کند. برخی خطرهای ژئوپولتیک وجود دارند که وقتی آنها (شرکت‌ها) می‌بینند این اتفاق دارد می‌افتد، تشدید می‌شوند. اگر ایران به ارسال موشک به حزب‌الله ادامه بدهد، این کار شرکت‌ها را مضطرب می‌کند.»

رئیس‌جمهور آمریکا اضافه کرد: «بنابراین، بخشی از آنچه من امیدوارم اتفاق بیفتد... ما مسئولیت داریم که درباره قواعد حاکم توضیحات ارائه کنیم تا مردم ایران در واقع بتوانند از بهبود وضعیت اقتصادی بهره‌مند شوند؛ اما ایران باید آن چیزی که هر کشور دیگری در دنیا می‌فهمد را درک کند و ان اینکه شرکت‌ها می‌خواهند جایی بروند که احساس امنیت بکنند، جایی که شاهد مناقشات گسترده نباشند، جایی که بتوانند مطمئن باشند مبادلات طبق روال معمول انجام می‌شوند؛ و این هم سازگاری‌ای است که ایران باید آن را انجام دهد.»

اوباما اضافه کرد: «و صادقانه بگویم، من فکر می‌کنم که داخل ایران هم دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد، به همان طریقی که در اینجا در آمریکا تندورهایی وجود دارند که حتی بعد از اینکه ما گواه می‌دهیم که این توافق اثربخش است، حتی بعد از اینکه تیم‌های اطلاعاتی ما، تیم‌های اطلاعاتی اسرائیل می‌گویند که این توافق معادلات بازی را تغییر داده، هنوز هم با اصل توافق مخالف هستند. تندروهایی داخل ایران هستند که نمی‌خواهند ببینند که ایران به روی جامعه گسترده‌تر بین‌المللی گشوده می‌شود و دارند کارهایی انجام می‌دهند که توافق را احتمالاً تخریب کنند. و بنابراین ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که آن دسته از نیروهایی که به دنبال منافع توافق هستند، در طول زمان، این منافع را احساس کنند.»

این در حالی است که تا کنون یک مقام کشورمان پاسخ اظهارات روحانی را داده است.

حسام الدین آشنا در یادداشتی کوتاه در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت: آقای اوباما می تواند قبل از نوامبر آخرین بقایای جنگ سرد را نه فقط در کوبا که در خاورمیانه نیز پایان دهد.

وی گفت: ایران چنان قدرتمند است که تمام انتخابات روسای جمهوری آمریکا از کارتر تاکنون به گونه ای تحت تاثیر ایران بوده است. ایران از لانه تا طبس کار دست کارتر داد و از تهدیدهای بوش تا تحریم های اوباما را پشت سرگذاشت.

مشاور فرهنگی رییس جمهوری افزود: اگر استراتژی جنگ سرد- از هراس افکنی تا هزینه تراشی در رقابت های نظامی- برای فروپاشی شوروی موفق بود، اما ایران در سایه رهبری حکیمانه خود اجازه نخواهد داد 'محاسبات در ذهن مسوولان عوض شود و فکر و اراده مسوولان در مشت دشمن قرار گیرد'.

اذعان چند باره آژانس به اجرای تعهدات ایران در برجام

یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای درخصوص اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: من در اول آوریل در واشنگتن با کشورهای عضو گروه 3+3 و اتحادیه اروپا به دعوت باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا دیدار کردم.

وی افزود: من به رئیس‌جمهور اوباما و همچنین شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین همچنین رئیس‌جمهور فرانسوا اولاند از فرانسه، دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلیس، دونالد تاسک رئیس شورای اروپایی، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، اورسولا لین وزیر دفاع آلمان، فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سرگئی کیسلیاک سفیر روسیه درباره راستی‌آزمایی و نظارت آژانس بر تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران طبق برنامه جامع مشترک اطلاع دادم.

آمانو با یادآوری این نکته که من تاکید کردم که اکنون ایران تحت قوی‌ترین رژیم راستی‌آزمایی هسته‌ای در جهان قرار دارد. این کشور نه‌تنها توافقات پارلمانی‌اش با آژانس را اجرا می‌کند بلکه پروتکل الحاقی را نیز اجرایی کرده است، خاطرنشان کرد: اقدامات شفاف‌سازی که فراتر از تعهدات ایران طبق توافق رسمی‌اش با آژانس قرار دارد نیز اجرا شده است.

دبیرکل آژالنس بین المللی انرژی اتمی عنوان کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تجربه و مهارت قابل توجهی در راستی‌آزمایی هسته‌ای دارد. ما به طور موثر می‌توانیم مسئولیت‌هایمان را به عنوان چشم و گوش جهان در ایران انجام دهیم و به جامعه جهانی تضمینی که می‌خواهد را بدهیم.

آمانو در ادامه بیانیه خود تاکید کرد: من یادآور می‌شوم که این تنها آغاز پروسه‌ای است که چندین سال ادامه خواهد داشت. من از گروه 3+3 و اتحادیه اروپا برای ادامه حمایت‌شان در تضمین بودجه مورد نیازی که برای فعالیت‌های مرتبط با برجام در اختیار آژانس قرار گرفته است درخواست کرده‌ام. برجام یک دستاورد روشن برای راستی‌آزمایی هسته‌ای در ایران است. تلاش قابل توجهی برای دستیابی به این توافق مورد نیاز بود و تلاشی مشابه و مستمر نیز برای اجرای آن ضروری است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به انجام سهم خود به روشی عادلانه و مبتنی بر حقیقت در این میان ادامه خواهد داد.

به گزارش شبستان، از تاریخ ۲۶ دی ۹۴ ایران به اجرای تعهدات خود در برجام پرداخته که تا کنون طبق اعلام آژانس اجرای کامل تعهدات را داشته است.

کد خبر 534564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha