حجت الاسلام علی قافی، استاد حوزه و دانشگاه و نویسنده در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه توانسته ایم انقلاب را در قالب های هنری به جوانان خود و ملت های دیگر عرضه کنیم به خبرنگار شبستان گفت: در ابتدا باید تعریف هنر مشخص شود. هنر زیبایی است نه زیبایی یکجانبه و بی روح بلکه زیبایی همه جانبه. در واقع هنر از دو بخش محتوا و قالب تشکیل شده است که هر دو باید مشخصات زیبایی را داشته باشند.
حجت الاسلام قافی با بیان اینکه زیبایی باید هم با نگاه مادی و هم با نگاه معنوی مشهود باشد، عنوان کرد: به عنوان مثال یک نقاش تصویر مبتذلی را بسیار زیبا نقاشی می کند. آیا این تصویر زیباست؟ بله ظاهرا زیباست اما باطن زیبایی ندارد. در واقع می توان گفت که محتوا زیبا نیست بلکه مبتذل است.
وی با ذکر یک مثال دیگر اظهار داشت: کارگردانی فیلم مبتذلی را می سازد و این کار را بسیار هنرمندانه انجام می دهد. کار این کارگردان همچون ریختن شیر در یک ظرف آلوده است. شیر می برد و فاسد می شود. این فیلم هم از نظر هنری خوب است اما محتوا غیرهنرمندانه و نازیباست زیرا یک امر پلید را ارایه می دهد.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: در عرصه جهانی چیزی به نام هنر کم وجود دارد و یا می توان گفت هنر از نازیبایی محتوا رنج می برد. در حال حاضر ما در هنر با دو مشکل مواجه هستیم یا قالب نازیباست و یا محتوا، به عنوان مثال اگر قرآن با موسیقی تلاوت شود، درست نیست. قالب در اینجا به محتوا لطمه می زند. فیلم هایی داریم که سطحی هستند و از نظر تکنیکی خوب نیستند اما محتوای خوبی دارند. برعکس این قضیه نیز وجود دارد، یعنی فیلم های هالیوود از نظر تکنیک خوب هستند اما محتوا کاملا فاسد و خراب است.
حجت الاسلام قافی با بیان اینکه ما چیزی به نام زیبایی در دنیا کم می بینیم، اظهار داشت: هنر آن است که هم از نظر محتوا فاخر باشد و هم در قالب مناسب و فاخری ارایه شود.
وی با اشاره به اینکه برای تولید هنر 4 مرحله وجود دارد، بیان کرد: تولید و توجه به محتوای صحیح و هنرمندانه و زیبا که این کار باید توسط متفکران و اندیشمندان صورت بگیرد. مرحله دوم پیرایش درست محتواست، یعنی حرف زیبا را باید زیبا ارایه دهیم. انتخاب ابزار مرحله سوم است و مرحله چهارم، هنر استفاده از این ابزارهاست. ما برای مرحله سوم و چهارم می توانیم از هنرمندان دیگر کشورها استفاده کنیم اما قسمت اول را باید تولید کنیم.
این نویسنده تصریح کرد: مشکل اصلی هنر در کشور ما که خوشبختانه در حال رفع شدن است. جدایی بین گام اول و دوم هنر است. ما باید بین این دو گام پیوند ایجاد کنیم و این مسئله یک شبه حل نمی شود. خوشبختانه جامعه هنری ما به سمت تولید علم می رود هرچند این شتاب کم است.
حجت الاسلام قافی با اشاره به اینکه هنر انقلاب یک شبه به وجود نمی آید، گفت: فرایندی که در حال انجام است به تولید فیلم های انقلابی منجر می شود. ما باید افراد توانمندی تربیت کنیم که فیلم های خوب تولید کنند. فراموش نکنیم که هنر حاصل عمر بشریت است. در فرایند تمدن سازی صحبت از قرن مطرح است برای همین نمی توان گفت که 37 سال زمان زیادی است. هنر به ازای عمر بشریت سابقه دارد و نمی توان گله کرد چرا در این 37 سال نتوانستیم تعداد زیادی فیلم انقلابی تولید کنیم.
وی با بیان اینکه اصلی ترین رکن هنر با انقلاب متجلی شد، عنوان کرد: در واقع انقلاب محتوای هنر را زیبا کرد. حال بحث سر این است که محتوای فاخر چگونه عرضه شود. ما نیازمند اختراعات جدید در ایجاد جذابیت برای ارایه محتوا هستیم.
نظر شما