خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ ۱۷ خرداد سال قبل بود که خبرگزاری شبستان خراسان جنوبی گزارشی « اقامه عشق در بلوک A۰۸ » از برگزاری نماز جماعت به صورت خودجوش در یکی از پارکینگ های مجتمع مسکونی ۱۵۰۰واحدی بلوار شهید ناصری بیرجند داد.
اقدام زیبایی که در سایه همدلی و همراهی تمامی ساکنین آن مجتمع مسکونی انجام می شد و تا چند ماه بعد نیز ادامه یافت، اما با کامل شدن ساکنین مجتمع مسکونی A۰۸ و نیاز به پارکینگ، کم کم چراغ این نمازخانه خاموش و به دنبال آن شور و هیجان نوجوانان و کودکان برای پهن کردن فرش ها، قراردادن مهرهای نماز، عطر و گلاب دادن به نمازگزاران و برگزاری جشن در شب های ولادت ائمه معصومین (علیهم السلام) نیز تعطیل شد.
الان دیگر فایده ای ندارد حتّی اگر گوش هایتان را هم تیز کنید و یا سرتان را از پنجره بیرون بیاورید و دقّت کنید هم فایده ای ندارد. صدایی نمی شنوید و نهایتاً تنها کاری که می توانید بکنید، این است که تلویزیون یا رادیویی را روشن کنید تا متوجّه شوید آیا اذان داده اند یا خیر؟!
ماجرا چندان پیچیده نیست. شهرهای ما رشد کرده اند و پر جمعیّت شده اند. برای این افزایش جمعیّت و آسایش آنها، هر روز مجتمع های مسکونی که جمعیت بیشتری را در خود جای دهند، ساخته می شود، امّا در این میان بسیاری از نیازهای اولیه نادیده گرفته شده است. مواردی که جای بررسی بسیار زیادی دارد. در این گزارش، ما تنها به یک مورد از این کمبودها اشاره می کنیم.
شنیده نشدن صوت قرآن و اذان در سایتهای مسکن مهر موضوعی است که چند سالی است رخ نموده و بعضاً مورد توجّه و تذکّر برخی مسئولان نیز قرار گرفته است. این پدیده به خوبی مشهود است چرا که در این مناطق به سختی می توانی از وقت نماز مطّلع شده و با سختی بسیار بیشتری می توانی یک مسجد برای اقامه نماز بیابی.
پروژه های مسکن مهر و شهرهای جدید، مکان هایی هستند که جمعیّت بسیاری را در خود جا می دهند در حالی که پیش بینی فضای مذهبی چون مساجد در آنها بسیار کم است. برای مثال در «سایت مسکونی ۱۵۰۰ واحدی بلوار شهید ناصری» واقع در مرکز استان خراسان جنوبی با جمعیتی حدود 3 هزار نفر، صدای اذان اصلاً شنیده نمی شود چرا که جستوجو برای یافتن مسجدی كه گلدستههایش سر به آسمان ساییده باشد، بینتیجه است.
جای خالی مسجد در سایت مسکن مهر شهید ناصری/ وقتی ساکنین خودشان برای اقامه نماز جماعت دست به كار شدند
ماجرا از این قرار است كه سنگ بنای این سایت مسکونی بدون در نظر گرفتن یك محل عبادت برای اهالی گذاشته شده و ساكنان این سایت مسکونی جای خالی یك مسجد را به شدت احساس میكنند. البته با ابتكار گروهی از ساکنین از ابتدای ماه شعبان سال قبل نماز جماعت مغرب و عشاء در پارکینگ یکی از بلوکهای مسکونی اقامه میشد و این مهم باعث شد تا اهالی فیض نماز اول وقت را از دست ندهند.
اما چند ماه شده است که به علت سکونت تمامی اعضای بلوک نماز جماعت برگزار نمیشود و از طرفی به علت سکونت اکثریت اعضای این مجتمع مسکونی، امکان برگزاری نماز جماعت در سایر بلوک ها نیز مقدور نیست. در تمام این دو سالی که مردم ساکن این مجتمع شدهاند ساخت مسجد، یكی از اصلیترین خواستههای اهالی بوده است. به قول یكی از اهالی، ساكنان سایت مسکونی مهر ارتش در بیرجند به تشنه لبانی میمانند كه در پی یافتن یك جرعه آب هستند... و تلاشها جهت برگزاری نماز جماعت همچنان وجود دارد.
جمعیت 3 هزار نفری بدون مسجد
ساخت پروژه 1500 واحدی مجتمع مسکونی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی به صورت طرح مهر، طبق قرارداد بین شرکت تعاونی مسکن مرکز آموزش 04 امام رضا(علیه اللسام) بیرجند با سازمان مسکن و شهرسازی استان در زمینی به مساحت 37 هزارمترمربع از مهرماه 89 در بلوار شهید ناصری آغاز شد.
در اوایل سال 92 فاز اول این پروژه با 693 واحد مسکونی به بهرهبرداری رسید و به مالکین تحویل داده شد و در همان سال، ساخت فاز دوم این پروژه با 807 واحد آغاز شد که در حال حاضر از پیشرفت 50 درصدی برخوردار است.
هم اکنون حدود 700 خانوار در فاز اول این مجتمع مسکونی ساکن هستند اگر تعداد افراد هر خانوار را به طور میانگین 4 نفر محاسبه كنیم به جمعیت قابل توجه حدود 3 هزار نفر میرسیم. این تمام ماجرا نیست چرا كه اگر فاز دو این مجتمع مسکونی نیز در آینده افتتاح شود و این عدد را دو برابر كنیم، جمعیت بیش از 6 هزار نفری این سایت مسکونی به چندین مسجد نیاز خواهند داشت اما متاسفانه هنوز هیچ محلی برای عبادت و اقامه نماز جماعت ندارند!!
اشرف عباسی که یکی از ساکنین این مجتمع مسکونی به خبرنگار شبستان گفت: مسجد فقط مكانی برای عبادت نیست بلكه میتواند در هر محلی به مكانی برای ارتباط بیشتر اهالی تبدیل شود تا از اوضاع و احوال همدیگر باخبر شوند و یا حتی با ایجاد کانون فرهنگی و هنری مسجد تبدیل به مکانی برای جذب جوانان و پر کردن اوقات فراغت آنان باشد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از ساکنان این مجتمع مقصر اصلی نبود زمین در دسترس و مناسب برای ساخت مسجد را تعاونی مسکن میدانند، افزود: برای ما جای تعجب دارد كه در سایت مسکونی با این وسعت و جمعیت یك مسجد ساخته نشده و حتی زمینی مناسب برای مسجد پیشبینی نشده است!
خانم عباسی به بیان اینکه تاکنون پیگیری و تلاش ساکنین این مجتمع مسکونی برای اختصاص زمین به ساخت مسجد در این مکان بی نتیجه مانده است این ابیات را زمزمه کرد:
گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من آنچه البته به جایی نرسد فریاد است
زهرا هریوندی یکی دیگر از ساکنین نیز با تاکید بر اینکه برای ساخت مسجد در این سایت مسکونی عزم خود را جزم كردهایم و به این آسانی پا پس نخواهیم کشید، گفت: تعاونی مسکن باید پاسخگو مردم باشد که چرا هیچ مکان فرهنگی و مذهبی برای این جمعیت درنظر نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه سایت مسکونی ۱۵۰۰ واحدی شهید ناصری که در مرکز استان ساخته شده مثل همه محلهها و روستاها که اکنون از امکانات رفاهی و مذهبی و فرهنگی برخوردارند حداقل به یك مسجد برای اقامه نماز جماعت نیاز دارد، افزود: من همیشه به این موضوع فکر می کنم که چرا مجتمع مسکونی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی بیرجند با این جمعیت زیاد نباید یك مسجد داشته باشد؟
هروندی ادامه داد: حق فرزندان ما این نیست که از هیچ امکاناتی فرهنگی، مذهبی و آموزشی برخوردار نباشند بچههای من افسردگی گرفتهاند و همیشه گلایه می زنند که چرا باید روی تپه بدون هیچ امکاناتی زندگی کنیم؟؟
محمدعلی علی آبادی یکی از ساکنین پروژه 1500 واحدی مجتمع مسکونی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی بیرجند نیز با بیان اینکه متأسفانه به میزان رشد جمعیت و افزایش ساخت و سازها، مسجد ساخته نشده، گفت: دغدغه نخست اهالی این مجتمع مسکونی تامین زمین برای ساخت مسجد است.
وی با یادآوری اینکه پس از هجرت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از مکه به مدینه اولین مکانی که احداث شد مسجد بود، بیان داشت: بیش از 37 سال است که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد ولی متأسفانه نسبت به مسجد کم لطفی و از اهمیت و تاثیر آن غفلت شده در حالیکه رسالت دینی و مسئولیت انقلابی مسئولان نظام ما اقتضا میکند که بیش از این به مسجد توجه داشته باشند.
علیآبادی تاکید کرد: همه مسئولان و ما باید جوابگو باشیم زیرا حق مسجد را ادا نکردهایم و بسیاری از محلات و شهرهای ما همانند یک شهر یا محله از داشتن نعمت مسجد محروم هستند. چرا باید در این مجتمع مسکونی 1500 واحدی به دلیل نبود مسجد اهالی از شنیدن صدای روحبخش اذان و اقامه نماز جماعت محروم باشند؟
به گفته وی باید کسانی که سایت مسکن مهر و یا شهرک های جدید احداث کردند اما در آن جا مسجد نساختهاند استغفار کنند چرا که باید پیش از هرکاری اول زمین در دسترس و مناسب برای مسجد پیش بینی میکردند.
این بازنشسته با اشاره به اینکه بهترین مکان برای احداث مسجد در ورودی سایت مسکن مهر قرار دارد، تصریح کرد: در مقابل بلوک A08 دو قطعه زمین با کاربری آموزشی با مساحت تقریبی 19 هزار متر مربع وجود دارد که اهالی درخواست دارند قسمتی از این زمین برای ساخت مسجد تغییر کاربری یابد.
بنت الهدی هاشمی از ساکنین از مجتمع مسکونی نیز که از نبود امکانات در این مجتمع مسکونی گلایه دارد، گفت: باید مسئولان به اینجا بیایند تا مشکلات ما را از نزدیک ببینند چرا که حق خانوادههای ما نیست که بدون هیچ امکاناتی در این مجتمع مسکونی زندگی کنند.
وی با بیان اینکه هیچ نانوایی، مدرسه و فضای سبز و مسجدی در اینجا وجود ندارد، ادامه داد: عدم سرویس مدرسه برای خانوادهها دغدغه شده چرا که سبب میشود فرزندانمان مدت طولانی برای رفت و آمد به مدارس معطل بمانند.
هاشمی مدعی است به جای پول بیشتری از قرارداد اولیه از ساکنین پروژه 1500 واحدی مجتمع مسکونی شهید ناصری بیرجند بیرجند دریافت شده به آنان خدمات و امکاناتی ارائه نشده و به قول او وقتی خواستند در واحد خود ساکن شوند همان ابتدای امر مجبور شده اند خانه به اصطلاح نوساز را رنگآمیزی کنند!!
وی ادامه داد: باید به خانواده نظامیان خدمت شود چرا که سال ها در مرز دور از همه امکانات رفاهی زندگی کردهاند اما متاسفانه امروز در شهر و مرکز استان هم محروم از امکانات هستند.
۳ نهاد بر طبق قانون پنجم توسعه مسئول ساخت مسجد در برنامه های جامع شهری
حجت الاسلام حسین کمیلی، دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی که برای دیدن و شنیدن مشکلات ساکنین این مجتمع مسکونی در بین آنها حضور یافته بود، اظهار کرد: مهمترین نهاد فرهنگی مسجد است و اگر بخواهیم از جهات مختلف جامعه ای امن داشته باشیم باید مساجد تقویت شوند و به این آیه قرآن « أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ» اعتقاد داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه باید مکانی برای اقامه نماز جماعت برای اهالی این مجتمع مسکونی 1500 واحدی فراهم شود، ادامه داد: ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی کمترین مسئولیت را در این حوزه دارد و سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز رسیدگی به امور مساجد که متولی مساجد هستند و برخی از سازمانهای متولی بخش مسکن و شهرسازی باید بیشتر دغدغه داشته باشند و احساس تکلیف کنند.
دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی گفت: بر اساس بند الف ماده شش قانون برنامه پنجم وزارت مسکن و شهرسازی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداریها موظفند در طراحی و اجرای طرحهای جامع تفصیلی شهری و هادی روستایی و شهرکها و شهرهای جدیدالاحداث، اراضی مناسبی را برای احداث مسجد و خانه عالم پیشبینی و پس از آمادهسازی، بدون دریافت هزینه و با حفظ مالکیت عمومی و دولتی در اختیار متقاضیان احداث مساجد قرار دهند.
حجت الاسلام کمیلی با بیان اینکه متاسفانه افرادی که نقشههای شهری را طراحی میکنند کمتر دغدغه مذهبی و فرهنگی دارند تا مکان مناسب و در دسترسی برای مسجد در نظر بگیرند، افزود: باید برای طراحی نقشههای شهری کارشناس دینی وجود داشته باشد تا در بهترین نقطه مسجد قرار بگیرد.
به گفته وی اگر مسجد دور از دسترس بوده و فاصله زیادی تا محل اسکان داشته باشد انگیزه شرکت در جماعات از بسیاری از مردم گرفته و بر فرض حضور هم کمبود فضا بسیاری را از تداوم حضور در مسجد سلب می کند بنابراین ساخت مسجد در محلات و مناطق فاقد مسجد باید به عنوان اولویت مهم در دستور کار باشد.
طبق اعلام معاون استاندار؛ امکان تغییر کاربری فضای سبز به مذهبی وجود دارد
حجت الاسلام کمیلی به پیگیری های خود از سوی شهرداری و راه و شهرسازی برای واگذاری زمین با کاربری مذهبی برای ساخت مسجد اشاره کرد و بیان داشت: اما متاسفانه بی نتیجه مانده است البته در اواخر سال گذشته با معاون عمرانی استاندار صحبت شد و قول دادند اگر فضای سبزی باشد با تغییر کاربری زمین آن به ساخت مسجد اختصاص یابد اما هنوز این مهم محقق نشده است.
دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی با بیان اینکه از بدسلیقگی کارشناس پروژه ۱۵۰۰ واحدی شهید ناصری، 14 هزار مترمربع زمین در نقطهای دور از دسترس برای مسجد در نظر گرفته شده، تاکید کرد: باید این متراژ زمین به هفت قسمت 2 هزار متری در نقاط مختلف پروژه تقسیم شود تا مسجد در دسترس همه قرار بگیرد.
به گفته وی در نخستین اقدامی که پیامبر(صلی الله علیه و آله) بعد از هجرت به مدینه انجام داد ساخت مسجد بود اما متاسفانه اکنون ساخت مسجد آخرین اقدام مسئولان است.
حجت الاسلام کمیلی با اشاره به سخنان گزاف برخی از مسئولان مبنی بر اینکه برای واگذاری زمین مسجد باید اعتبار مصوب ارائه دهید، اشاره کرد و گفت: اگر نگران هستند باید بدانند مسجد را مردم میسازند چرا که مسجد اعتبار مصوب ندارد و تا علم ساخت مسجد توسط مردم و خیرین دیده نشود، ساخته نخواهد شد.
دبیر ستاد اقامه نماز خراسان جنوبی تاکید کرد: برای مسجد نمی توان اعتبار مصوب گذاشت چرا که مساجد از ابتدا با کمک مردمی و کم کم ساخته میشده است.
در حال حاضر 50 دستگاه و نهاد مختلف، هر یک به نوعی متولی امور مساجد هستند و همین امر پراکندگی فعالیتها، عدم انسجام، موازیکاری و در بسیاری موارد غفلت از مسائل مهم و اساسی مربوط به این پایگاهها را موجب میشود اما جای این سوال همچنان باقی است که چرا هیچ سازمان و ارگانی به صورت یک پارچه خود را متولی و مسؤول مساجد نمی داند؟؟در زمانی که از اختیارات و ماموریت نهادها سؤال می شود و زمان تقسیم بودجه و اعتبارات است، همه سازمانها اعتبار و بودجه میخواهند اما زمان پاسخگویی و خدمات دادن ...!.
شاید وقت سایت مسکونی 1500 واحدی به نام شهید سپهبد علی صیاد شیرازی در بیرجند طراحی شد از وصیت شهدا برای اقامه نماز غافل شدند که امروز اینگونه ساکنان این سایت حسرت شنیدن صدای روحبخش اذان و رفتن به مسجد بر دلشان مانده است و تاکنون پیگیری آنان برای اختصاص زمینی از اداره راه و شهرسازی برای ساخت مسجد بی نتیجه مانده است...
نظر شما