به گزارش خبرنگار شبستان، سیدمحسن میرباقری، استاد دانشگاه در نشست تخصصی مسجد و تفسیر قرآن با ابراز تأسف از کاهش رفتارهای سنتی در ساحت مقدس قرآن نسبت به گذشته گفت: فعالیتهایی همچون قرائت روزانه آیات الهی به عنوان سنت رایج در میان مردم تقریبا در جامعه امروزی مطرود شده در حالی که ائمه (ع) تلاوت روزانه حداقل 50 آیه از قرآن به عنوان عهد الهی بر بندگان خود را ضروری دانستهاند.
تلاوت همراه با درک معنا شاکله فکری افراد را تثبیت میکند
وی با بیان این مطلب که تلاوت همراه با درک معنا در زمان کوتاه شاکله فکری افراد را تثبیت میکند، اظهار کرد: مکتبخانههای قرآنی در گذشته پیش از سنین مدرسه به کودکان قرائت قرآن را میآموختند امری که امروز به فراموشی سپرده شده و اهتمام چندانی به آن نمیشود.
میرباقری تصریح کرد: اما در مقایسه امروز با گذشته میتوان گفت دیگر بر خواندن صرف بدون درک معنا و مفهوم تأکید نمیشود و تدبر در آیات الهی از ضرورتی قابل توجه برخوردار شده است.
قرائت آیات الهی بدون فهم و درک نتیجهای ندارد
خادمالقرآن با بیان این مطلب که در گذشته پرداخت به مفاهیم وحی یا بسترساز بدعت و کمرنگ شدن نقش ولایت میدانستند، عنوان کرد: قرائت آیات الهی بدون فهم و درک نتیجهای ندارد، در حالی که با پرداخت ترجمه مفاهیم و تفسیر قرآن میتواند دستاوردهای بیشتری را برای جامعه به ارمغان آورد.
وی با ابراز خرسندی از اجرای طرح روزانه تلاوت یک صفحه از قرآن همراه با ترجمه عنوان کرد: این طرح که در مساجد اجرا میشود یک نقص عمده دارد و آن عدم پرداخت به معنا و مفهوم آیات است، از این رو باید در مساجد بستر فهم آیات فراهم شود.
محدودیت زمانی از موانع پرداخت مردم به تفسیر کامل قرآن
میرباقری محدودیت زمانی را از جمله موانع پرداخت مردم به تفسیر کامل قرآن برشمرد و افزود: مجامع تصمیمگیرنده درباره تفسیر قرآن در مساجد باید اقدامی جدی برای ارایه نکات تفسیری به بهترین شیوه برای مخاطبان عام کند.
وی تلفیق نسلهای مختلف در مسجد را بسترساز اجرای برنامههای خاص در راستای تحقق اهداف دانست و گفت: میتوان با ایجاد سؤال در ذهن مخاطب به ارایه مباحث موضوعی در حوزه تفسیر دامن زده و قرائت روزانه همراه با ترجمه را با جلسات هفتگی تفسیر تکمیل کرد.
آشنایی مستقیم مردم با مفاهیم از مطالبات رهبر معظم انقلاب
کارشناس قرآن آشنایی مستقیم مردم با مفاهیم از مطالبات رهبر معظم انقلاب برشمرد و بیان کرد: قرآن و حدیث با فطرت آدمی حرف میزنند و اگر از سنین پایین به کودکان آموزش داده شوند در سنین بالا به دلیل تطبیق افکار قرآنی در عمق جان آنها در برابر تهاجمات فرهنگی دشمن کوچکترین آسیبی نمیبیند.
وی با اشاره به انس جوانان امروزی با قرآن و عترت اظهار کرد: اگر این انس به طور منطقی در جان آنها نهادینه شود زندگی در هر نقطهای از زمین کوچکترین انحرافی در افکار آنها به وجود نمیآورد.
میرباقری انس مداوم با قرآن را لازمه حفظ آن دانست و عنوان کرد: باید در مسیری حرکت کنیم که آموزههای ما به مقصد دریافت اندیشه از قرآن منتهی شود.
حقایق وحی از دو طریق تدبر و تفکر دریافت میشود
وی القائات فکری قرآن را راهگشای انسان خواند و افزود: حقایق وحی از دو طریق تدبر و تفکر دریافت میشود اما نباید تدبر را به ژرفای مصحف شریف محدود کرد چرا که پرداخت به ترجمه و تفسیر حتی یک آیه از قرآن نیز به معنای تدبر است.
این گزارش میافزاید علی فربین، کارشناس قرآنی نیز در ادامه این نشست درباره اقدامات انجام شده توسط ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی هنری مساجد در امر تفسیر قرآن گفت: تشکیل 300 کلاس آموزشی در سال 89 و 1500 کلاس تفسیری در سال جاری همراه با پرداخت ترجمه و مفاهیم از جمله اقدامات انجام شده توسط این ستاد است.
وی با اشاره به برگزاری سه هزار دوره تفسیر نمونه و تفسیر نور در سراسر کشور بیان کرد: پیام آیات شاخص قرآن در کتاب جلدی تفسیر همراه و در 15 هزار نسخه در سراسر کشور توزیع شده است.
کارشناس قرآن ادامه داد: توزیع تفسیر قرآن ویژه ماه رمضان و محرم در چهار هزار نسخه، توزیع نرمافزار جامعالتفاسیر در 700 نسخه و ارسال ترجمه قرآن به قلم مسعود وکیل به خانههای نور از دیگر اقدامات انجام شده ستاد عالی نظارت بر کانونهای مساجد است.
وی با اشاره به برگزاری جشنوارههای قرآنی در رشتههای مختلف به همت این ستاد یادآور شد: همکاری در اجرای طرح چند رسانهای 1445 و توزیع سؤالات این طرح در کانونهای فرهنگی هنری در پنج دوره طرح 1445 صورت گرفته است.
شایان ذکر است، نشست تخصصی مسجد و تفسیر قرآن چهارشنبه 29 تیر در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما