خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در پایان سال ۲۰۰۸ میزان تولید نفت ایران ۴٬۳۲۵٬۰۰۰ بشکه برآورد شدهاست. کشورمان در سال ۲۰۱۲ روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه در روز صادرات نفت داشت. در سال ۲۰۱۱ صادرات نفت از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به ۸۵۰ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر کاهش یافت و تولید نفت نیز با افت ۱ میلیون بشکهای به ۲٫۵ میلیون بشکه در روز رسید. هماکنون حدود 80 درصد از میادین نفت ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند.
بنابراین گزارش، در دهه ۱۳۵۰ با افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، درآمد نفتی کشورمان نیز به طرز بیسابقهای افزایش یافت. در پی وقوع انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، زیرساختهای نفت ایران دچار آسیبهای بسیاری شد که کاهش تولید و صادرات را در پی داشت. همزمان با آغاز دهه ۱۳۷۰ و برطرف شدن عمده مشکلات بوجود آمده، درآمدهای حاصل از فروش نفت رو به افزایش گذاشت. سال ۱۳۷۲ سالی بود که سهم درآمدهای نفتی در بودجه سالانه به اوج خود در بعد از انقلاب رسید. اما در پی کاهش بهای جهانی نفت در سالهای آتی این دهه بود که فروش نفت ایران منفعت گذشته را به همراه نداشت. در دهه ۱۳۸۰ وابستگی دولتها به درآمدهای نفتی بیش از گذشته ادامه یافت. از زمان عضویت ایران در اوپک، قیمت فروش نفت خام این کشور اغلب موارد کمی کمتر از میانگین قیمت سبد نفتی اوپک بودهاست.
این گزارش می افزاید: بنابر آمار سال ۲۰۰۷، ایران چهارمین صادرکننده عمده نفت در جهان نامیده میشود. در این سال به طور متوسط ۲٫۴۵ میلیون بشکه نفت در روز از ایران صادر شده که ۶۰ درصد آن به کشورهای واقع در شرق کانال سوئز، ۳۲ درصد به کشورهای اروپایی و مابقی به آفریقا صادر شدهاست. اصلیترین محصولات صادراتی صنعت نفت ایران را نفت موتور، نفت صنعتی، گریس، ژلهای نفتی، متانول و قیر بودهاست. صادرات نفت ایران در طول سال ۲۰۱۲ در روندی تقریباً ثابت با کاهش روبرو شد. به طوری که این صادرات در ماه سپتامبر این سال به ۸۶۰٬۰۰۰ بشکه در روز رسید. این کاهش متاثر از عوامل متعددی نظیر تحریم خرید نفت ایران، ممانعت از بیمه نفتکشهای ایرانی، تحریم بانکهای ایرانی که مانع پرداخت پول نفت خریداری شده از جانب مشتریان میشود و ... بود. در این مدت کشورمان سعی داشته با انجام اقداماتی، برخی از این تحریمها را خنثی کند از جمله این اقدامات میتوان به متنوع کردن خریداران نفت ایران و واگذاری فروش نفت به بخش خصوصی و تنوع بخشیدن به شیوههای کسب درآمد حاصل از فروش نفت اشاره کرد. حال با لغو تحریم ها بازارهای تازه ای برای نفت کشورمان ایجاد شده است.
بنابراین گزارش، روابط عمومی وزارت نفت ایران در این باره گزارش داده است که: "از ماه ژانویه تاکنون به شرکتهای توتال فرانسه، سپسا اسپانیا و لیتاسکو روسیه در مجموع ١٤ میلیون بشکه نفت خام فروخته است. خبرگزاری رویترز اعلام کرد تهران از ماه ژانویه بلافاصله پس از لغو تحریمها صادرات نفت خام خود را افزایش داده است، اما نبود دسترسی ایران به منابع ذخیرهسازی نفت که بخشی از آن در اختیار رقیبانش در منطقه خلیج فارس است کار را تا حدودی مشکل کرده و سرعت رشد صادرات نفت خام را به اروپا کند کرده است. اروپاییها تا پیش از اعمال تحریمهای ظالمانه از سال ٢٠١٢ علیه ایران، حدود یک سوم یا روزانه ٨٠٠ هزار بشکه نفت خام ایران را می خریدند.
بر اساس سخنان مقامهای ایرانی، معامله گران و منابع رصد حرکت نفتکشها، از ماه ژانویه تاکنون، ایران حدود ١١ میلیون بشکه نفت خام به توتال فرانسه، ٢ میلیون بشکه به سپسا اسپانیا و یک میلیون بشکه به لیتاسکو روسیه فروخته است، البته بعضی از این محموله ها تا نیمه های ماه آوریل به مقاصد خود نمی رسند. تلاشهایی از سوی بیمه گران بین المللی تا حدودی مشکلات بیمه نفتکشهای حامل محمولههای نفت خام ایران را حل کرده است، اما معامله گران میگویند صادرات بیشتر به دلیل وجود برخی مشکلات با موانعی روبرو بوده است. یکی دیگر از نگرانیهای مقامهای نفتی ایرانی و معاملهگران بین المللی نبود دسترسی به منابع ذخیره سازی نفت در مخازن ذخیره سازی در بندر سیدی کریر مصر در سواحل مدیترانه است که در سال ٢٠١١ روزانه حدود ٢٠٠ هزار بشکه نفت از آن جا به اروپا صادر می شد. یک مقام ایرانی در این باره گفته است که اکنون هیچ ظرفیتی برای ایران در این ذخیره سازیها وجود ندارد، تا پیش از تحریمها این مکان مهمترین پایانه ایران برای صادرات نفت به کشورهای غربی به شمار می رفت."
یادآور می شود: کشورمان در سال ۲۰۰۱ چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه بود که حدود 10 درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی میباشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا میشود.
نظر شما