به گزارش خبرگزاری شبستان، تاریخچه غنی خوشنویسی عربی اسلامی امروز هنرمندان سراسر دنیا را به این واقعیت معترف کرده است که این نوع هنر و زیبایی هم دارای قدمت و سابقه است و از سویی زیبایی عجین شده با سلایق معاصر را به همراه دارد.
کتابت آیه ها و احادیث اسلامی با رسم الخط عربی از زمان پیدایش اسلام رقم خورد و حتی از همین دوران گروههای خطاط و زیباشناسی در خلق آثاری از این دست با هم به رقابت پرداختند.
بسیاری از هنرمندان با بررسی علمی و هنری این دست آثار برآورد کردند اثرات مثبتی که آنها بر روان انسان می گذارند بر خواسته از اثرات روانشناسی اسلامی هستند.
از همین رو خلق و به تصویر کشیدن کلام خدا و پیامبر یا ائمه اطهار در قالب خطاطی های عربی و اسلامی از منظر هر بیننده با هر اقلیتی جذاب و گیرا است. در واقع این هنر برای رساندن پیام های اسلامی خلق شد تا تاثیر آن را چندبرابر کند.
جالب است که این هنر از قرن نهم به خوبی توانست خود را بر پیشرفت های هنری منطبق کند و همین انطباق مناسب سبب شد تا همه آثار خوشنویسی اسلامی چه بر روی قدیمی ترین کاغذها و چه بر روی مقواهای مدرن دیدنی باشد.
به گزارش روزنامه زمزم، تنوع سلایق هنرمندان مسلمان در برگزیدن شیوه های متفاوت خوشنویسی زیبایی این آثار را چندبرابر کرده است.
بنابر این گزارش، با ظهور اسلام هنر خط و خطاطی در قوم عرب به اوج شکوفایی رسید، بعد از حفظ و روایت قرآن کریم، لزوم کتابت آن بر همگان آشکار گشت، فلذا خطاطان برای حفظ شأن و منزلت قرآن کریم سعی در هر چه زیبانویسی قرآن نمودند و این خود باعث بروز هنرنمایی هایی در زمینه خط شد. خط کوفی و نسخ از جمله خط هایی بود که در آغاز اسلام خاستگاه ویژه ای داشت، یکی خطی گوشه دار هندسی با طبیعتی متعالی که در واقع برای کتابت قرآن یا متون مذهبی به کار برده می شد(کوفی) و دیگری خطی منحنی و روان که کاربرد روزانه داشت.
مسلماً مهمترین عامل توسعه خط دین مبین اسلام است. اسلام با سادگی قدرتمند خود، خط را که منحصر به اشراف بود از پیله خود درآورد و آن را در میان شیفتگان به یادگیری رواج داد، تا آنجا که همان علاقه مندان به ارادتمندان به قرآن و کتابت آن مبدل گشتند و آثار زیبایی از ظرافت که برخاسته از ذوق و استعداد هنریشان بود به جای گذاشتند.
آنها با الهام گرفتن از خود آیات قرآن کریم همواره سعی می کردند که رابطه خود را با قرآن همراه با آرایش خطوط در کنار هم، که برخاسته از ذوق الهی بود حفظ کنند و البته هر موضوعی که در رابطه و در خدمت الله بود، نوعی عبادت محسوب می شد.
گفتنی است،اولین سوره ای که به پیامبر اسلام نازل شد سوره علق بود. سوره ای که به انسان یادآور می شد که برای اولین بار قلم را از که آموخت الذی علم بالقلم و یا دومین سوره ای که به پیامبر نازل شد، ن والقلم و ما یسطرون سوگند به قلم و آنچه نویسند.
تأکید این دو سوره به قلم و نوشتن، تقدس و شأن و مقام والای قلم و خط را بیش از پیش در میان مسلمانان آشکار می کرد.
به همین منظور با وسواس هرچه بیشتر به نقش آفرینی با حرکت های زیبای قلم پرداختند و با قرار دادن حروفهای الفبایی، خط هایی را با سبکهای مختلف ابداع نمودند.
کتیبه های مذهبی و حتی سکه های رایج آن دوره ها نمونه هایی است از گرایش مسلمانان به فراگیری خط که همانا مقدس و غنی به شمار می آمد.
در تاریخ عرب و اسلام از اولین خطاطان بنام و مشهور می توان به امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب اشاره کرد. از آن حضرت چند سبک خطاطی (مکه، مدینه، بصره و کوفه) در کتابت قرآن به یادگار مانده که ارزشیابی آن در میان سایر آثار باستانی قابل محاسبه نیست و ارزش معنوی آن در میان شیعیان و دوستداران آن حضرت قابل توصیف نیست.
پایان پیام/
نظر شما