خبرگزاری شبستان- خراسان شمالی؛ واژه خراسان (خور آسان) واژه پارسي به معناي محل برآمدن خورشيد است، اين نام در دوره ساساني به ولايت هاي شرقي ايران اطلاق مي شد، مولفان و جغرافيدانان دوران باستان، ايران (ايرانشهر) را به هشت پاره تقسيم مي کردند که مهمترين و آبادترين آنها خراسان بوده است.
استان خراسان شمالي در سال ۱۳۸۳ و پس از تقسيم خراسان بزرگ به سه استان خراسان شمالي، خراسان رضوي و خراسان جنوبي تبدیل شد. استان خراسان شمالي هشت شهرستان به نام هاي اسفراین، بجنورد، شيروان، جاجرم، گرمه، فاروج، راز و جرگلان و مانه و سملقان و بيش از هزار روستاي داراي سکنه دارد.
در این گزارش به معرفی اجمالی تعدادی از روستای نمونه گردشگری خراسان شمالی می پردازیم:
*منطقه نمونه استانی و روستای هدف گردشگری اسفيدان
روستاي توريستي اسپيدان در 45 كيلومتري جنوب شرقی بجنورد واقع شده است. این روستا بافت مسکونی جالب توجهی دارد و خانه ها به صورت پلکانی در دامنه کوه ساخته شده اند. از جاذبههاي روستا به آبشار هنرور، آبشار بارگاه، غار خزانه هنرور، مقبره شيخ محمد رضا رباني معروف به حاج آخوند و آرامگاه امامزاده محمد بن باقر بن موسي بن جعفر ميتوان اشاره كرد.
صنايع دستي اين روستا فرشهاي دستباف، صنايع چوبی، صنايع سفالي، قاليبافي و چادر شببافي است. از ورزش هاي رایج محلي كشتي باچوخه، تسمه تسمه، درنا، ريسمان كشي و پشتك را میتوان نام برد. غذاهاي سنتي اسپیدان از جمله فتير مسكه، آش پلو، قورمه، كاچي و آش قليه طرفداران زیادی دارد.
موسيقي محلي شامل قشمه و دوتار؛ مراسم محلي از جمله مراسم روز اول عيد نوروز كه نزديك امامزاده نذری مي دهند و مراسم روز سيزده بدر كه به آبشار هنرور مي روند از ویژگیهای برجستۀ اسپیدان قلمداد میشود. سوغات اسفیدان كشمش، بادام و گردو است. اين روستا جزو روستاي هدف گردشگري استان خراسان شمالي محسوب ميشود.
*روستاي هدف گردشگري استـاد
اين روستا در 30 كيلومتري جنوب غرب شهر فاروج واقع شده است. روستای استاد آب و هوای معتدل کوهستانی دارد و از جاذبههای آن علاوه بر چشم اندازهای طبیعی زیبا ميتوان به آثار کهنی همچون تخت حصار، قلعه كهنه، مسجد جامع، حمام قديمي و بناي امامزاده اولياء اشاره کرد. در روستای استاد صنایع دستی مختلف از جمله قالیبافی رواج دارد. ورزش محلی کشتی با چوخه، انواع غذاها و نان محلی، مراسم محلی جشن نوروز و سیزده بدر و تعزیه خوانی به این روستا چهره منحصر به فردی بخشیده است.
*منطقه نمونه استانی و روستای هدف گردشگري خسرويه
روستاي خسرويه در دامنه رشته كوههاي زيباي شاه جهان و در فاصله 25 كيلومتري جنوب غربي فاروج، در دل درهاي سر سبز جاي گرفته است. خسرويه، زادگاه عالم رباني آقا نجفعلي قوچاني است و از بافت سنتي و معماري بسيار غني برخوردار است. علاوه بر بافت سنتي و مذهبي، خسرويه از جاذبههاي طبیعی زیادی بهرهمند است.
*منطقه نمونه استانی و روستاي هدف گردشگری دشت
اين روستا در 80 كيلومتري شمال غرب گرمه، در مسیر جاده بجنورد- گرگان واقع شده است. آب و هواي اين منطقه از نوع معتدل كوهستاني است و به دلیل نفوذ هوای مرطوب دریای مازندران مراتع سرسبز و در بخش هایی پوشش تنک جنگلی دارد. محیط مناسب دشت در دوره باستان نیز جمعیتهای بومی را به خود جذب کرده و امروزه آثار آن به شکل قلعه، سردابه، تپه و محوطههای باستانی نمود یافته است. عمدهترین صنايع دستي روستای دشت، شال بافي و قالي بافي است و در بین ورزشهای محلی آن كشتي باچوخه سرآمد است. سوغات دشت انواع تخمۀ آفتابگردان است. پخت غذاهاي سنتي شامل انواع آش و نان محلي و رواج مراسم و آيينهاي محلي همچون جشن برداشت گندم، جشن نوروز،13 بدر و مراسم سوگواری ايام محرم به اين روستا چهره خاصي بخشيده است. روستای دشت یکی از روستاي هدف گردشگري خراسان شمالي قلمداد می شود.
*منطقه نمونه و روستاي هدف گردشگري رويين
اين روستا در 27 كيلومتري شمال اسفراين واقع شده و آب و هواي معتدل كوهستاني با زمستان هاي سرد و پر برف و تابستان هاي معتدل است. آب فراوان باغ هاي اين روستا را پر رونق ساخته به طوري كه هيچ فصلي از سال از محصولات باغي بي بهره نبوده است. از جمله محصولات اين روستا سيب، گلابي، گردو، انگور، هلو و زردآلو است. در اين روستا خانه ها به طرز بسيار زيبايي به صورت پلكاني بر روي يكديگر ساخته شده اند بطوريكه پشت بام منزل يكي حياط خانه ديگري است. همچنين روستا طبيعتي سرسبز، ارتفاعات بلند، رودخانه دائمي، درختهاي چنار قديمي دارد كه به آن چهره منحصر به فردي بخشيده است. مقبره ملا عارف روئيني و امامزاده اسحاق در اين روستا قرار دارد. هنر زنان روستا چادر شب بافي، چتائي بافي، حوله و دستمال است.
سوغات محلي اين روستا چادر شب، حوله پارچه اي، گردو، عسل، توليدات دامي و باغي است. ورزش محلي كشتي باچوخه، غذاي سنتي كله جوش، مراسم محلي جشن نوروز، جشن سيزده بدر، مراسم دهه فاطميه و دهه محرم، موسيقي محلي دوتار و قشمه در اين روستا از ويژگيهاي خاص برخوردار است. اين روستا جزء روستاي هدف گردشگري خراسان شمالي محسوب مي شود.
*منطقه نمونه و روستاي هدف گردشگري روستـاي دركِش
روستاي درکش واقع در دهستان آلمه از توابع بخش سملقان شهرستان مانه و سملقان است و از لحاظ موقعيت رياضي در 56 درجه و44 دقيقه طول جغرافيايي و 37 درجه و 26دقيقه عرض جغرافيايي و در فاصله 30 كيلومتري جنوب غربي شهر آشخانه واقع شده و از جاده اصلي دو كيلومتر فاصله دارد.
درکش آب و هواي معتدل، طبيعتي جنگلي و كوهستاني و نیز چشمه سارهاي بسيار دارد. تنها جنگل بلوط شرق كشور در اطراف این روستا قرار دارد. بعلاوه در کوهسارها و درههای مجاور باغات میوه، انواع گیاهان دارویی و گونههای مختلف جانوری وجود دارد. ورزش بومي اين روستا كشتي باچوخه است. از توليدات محلي اين روستا ميتوان گردو، بادام، انواع محصولات باغي شامل گيلاس، گلابي و عسل را نام برد. اين روستا جزو روستاهاي هدف گردشگري خراسان شمالي محسوب مي شود.
*منطقه نمونه گردشگري اسطرخی
یکی از روستاهای زیبای خراسان شمالی روستای اسطرخری از توابع دهستان گلیان در 28 کیلومتری جنوب شهر شیروان است. این روستا در حاشیه درهای کوهستانی شکل گرفته و طبیعتی بسیار زیبا و سرسبز دارد. در کف دره اسطرخی رودخانهای جاری است که از چندین چشمه تغذیه میشود و پس از طی مسیری در یک نقطه آبشاری به ارتفاع حدود 20 متر را تشکیل میدهد که منظرۀ بس دلنوازی دارد. اهالی منطقه این آبشار را «آبشار شارشار» مینامند. در تابستان این نقطه هوایی خنک و دلنشین دارد و از همین رو تعداد زیادی از گردشگران را به خود جلب میکند. از جاذبههای طبیعی دیگر در این منطقه میتوان به یک سرو کوهی کهنسال و تنومند در حد فاصل چشمه و آبشار اشاره کرد که محیط تنۀ آن به 5 متر میرسد.
روستای هدف گردشگری گلیان
روستاي گليان يکي از 365روستاي نمونه گردشگري ايران و همچنين جزء سه روستاي نمونه گردشگري شهرستان شيروان در خراسان شمالي است. روستای گلیان در 23 کیلومتری جنوب شهر شیروان و در موقعیت ریاضی 57 درجه و35 دقیقه طول جغرافیایی و37 درجه و14 دقیقه عرض شمالی واقع شده است. این روستا دارای آب وهوای نیمه خشک سرد کوهستانی بوده که منجر به شکل گیری حیات وحش وطبیعت زیبا ودل انگیزی در روستا شده است.
نظر شما