خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ اردوهای جهادی یکی از طرحهای بابرکت برای روستائیان و یکی از اردوهای جذاب و متفاوت برای دانشجویان است که معمولاً در دو بازه زمانی تعطیلات ایام نوروز و تابستان مدت 10 تا 12 روزی را در یکی از روستاها و مناطق محروم کشور به خدمت رسانی میپردازند.
خراسان جنوبی هم یکی از استانهای محروم کشور است که در برخی شهرستانها مانند نهبندان و سربیشه به دلیل وجود روستاهای محروم زیاد و خشکسالی و عدم توان دولت در ارائه خدمات به همه محرومان همه ساله میزبان تعداد زیادی دانشجو از دانشگاههای بیرجند و تهران است.
امسال نیز دو گروه جهادی رضوان و امام حسن مجتبی (علیه السلام) برای ارائه خدمات عمرانی، فرهنگی و پزشکی به مناطق خراسان جنوبی آمدند و قرار است در مجموع به مردمان 15 روستای محروم شهرستان نهبندان خدمات مختلف ارائه کنند.
این گروهها از 26 اسفند تا 7 فروردین در روستاهای مناطق محروم نهبندان مستقر خواهند بود و به مردم خدمات مختلف دندان پزشکی، عمرانی، جراحی عمومی، پزشک عمومی، فرهنگی و تغذیهای و بهداشت و مشاوره ارائه خواهند داشت.
روستای همند نهبندان یکی از روستاهایی است که یکی از گروههای عمرانی گروه رضوان در آن مستقر هستند، تعدادی از جوانان حوزه و دانشگاه که برای خدمت رسانی به مردم محروم به اینجا سفر کردند و کیلومترها راه را از تهران به این منطقه آمدند.
حضور طلاب گروه رضوان در مناسبتهای مختلف سال در مناطق محروم نهبندان
حجت الاسلام صلواتی یکی از روحانیون گروه است که از تهران آمده و انگار علاوه بر این ایام در تابستان، محرم، رمضان و دهه فاطمیه هم برای منبر رفتن به این روستاها سفر میکند، او 6 سال است که با گروه جهادی رضوان همکاری دارد.
وی با بیان اینکه ما هم چندین سال است که به این منطقه میآییم، گفت: امسال 15 نفر طلبه هستیم که در همین منطقه حضور داریم؛ چهار طلبه خواهر هم امسال حضور دارند که برای خواهران کلاس میگذارند.
این روحانی جهادگر با بیان اینکه محوریت کار ما فرهنگی است و کارها با محوریت یک طلبه تعریف میشود، افزود: در این منطقه بحث اشتغال مهم است چراکه ناامیدی و رخوتی که از بیکاری سرچشمه میگیرد و لذا اشتغال مردم باید درست شود تا سایر مشکلات هم حل شود.
صلواتی با اشاره به اینکه من حدود 6 سال است که با گروههای جهادی و ایام محرم و صفر، رمضان و دهه فاطمیه به این منطقه محروم میآیم، گفت: مردم این منطقه بسیار خوب هستند و برخلاف شهرها اینجا در محرم 10 دهه اول تمام شب و روز مراسم عزاداری است.
روستای محمد آباد دغال یکی دیگر از روستاهایی است که گروه جهادی رضوان در آنجا کار عمرانی میکنند و در حال ساخت مسجد برای روستا هستند، این روستا تاکنون سابقه دو دوره حضور گروه جهادی را در خود دارد، روستایی با مشکلات فراوان از آب شرب تا اشتغال.
گروه کاروان رسانه به همراه سردار غیاثی فرمانده سپاه انصارالرضا (علیه السلام) خراسان جنوبی و جمعی از مدیران استانی به این روستا سفر کردند تا ضمن خسته نباشید خدمت گروه جهادی، از نزدیک مشکلات مردم روستا را هم بررسی کنند.
یکی از بچههای روستای دغال با بیان اینکه گروه جهادی کارهای خوبی را در روستای ما انجام داده و مردم از اینها راضی هستند، گفت: حتی یکی از اهالی خانهاش مشکلی داشت که گروه جهادی رفع کردند.
بیکاری؛ مشکل اصلی مردم دغال
وی با بیان اینکه امسال پزشک هم جمع اعضای گروه اضافه شده که مریضها را میبینند و معاینه میکنند، افزود: مشکل اصلی مردم دغال بیکاری است، کشاورزی به دلیل نامناسب بودن و شور بودن آب رونق ندارد و دامداری هم که خشکسالی است و صرفه اقتصادی ندارد.
این جوان روستایی با بیان اینکه در حال حاضر دیپلم گرفته و بیکار است، ادامه داد: بازارچه مرزی با افغانستان را مسئولان فعال کنند تا کسب و کار رونق بگیرد.
اینجا آب خوردن هم پولی است
جعفرنیا یکی از اهالی روستا هم با بیان اینکه حدود 20 سال است که در این روستا زندگی میکنم، افزود: مشکل اصلی ما بیکاری و آب خوردن است، آب اینجا شور است و برای آب خوردن باید از یک روستای دیگر که آب شیرین کن دارد آب بخریم، گالنی 300 تومان.
وی با بیان اینکه اینجا همیشه گرد و خاک و طوفان است، افزود: باید با بوته کاری و کاشت درخت این گرد و خاکها را مهار کنند.
تعدادی از دانشجویان جهادی هم در روستای «چاهشند» مستقر هستند، اینها از گروه جهادی امام حسن مجتبی (علیه السلام) هستند که خدمات دندان پزشکی و پزشکی به مردم ارائه میکنند.
سوء تغذیه؛ مهمترین مشکل روستائیان نهبندان
خانم برزگر مسئول بخش بهداشت گروه جهادی امام حسن مجتبی(علیه السلام) با بیان اینکه 67 قلم داروی درمانی در اختیار گروه قرار گرفته است، ادامه داد: بیمارانی که داروی آنها در قالب این 67 قلم نباشد، تا 4 ساعت بعد از نوشتن نسخه این دارو از طرف بسیج جامعه پزشکی خراسان جنوبی تأمین میشود و مردم به هیمن مکان مراجعه میکنند و داروهای خود را تحویل میگیرند.
وی در خصوص ارائه خدمات تخصصی به بیماران هم ادامه داد: آن دسته از بیمارانی که نیاز به پزشک متخصص دارند با گزارش بسیج جامعه پزشکی بخش بهداشت و درمان اردوی جهادی امام حسن پپیگیری میشود و در صورتی که پزشک مربوطه در همین خراسان جنوبی در دسترس بود و خدمات درمانی کفایت کرد که ارائه میدهند، در غیراینصورت با هماهنگی اردوی جهادی بخش بهداشت و درمان به واحدهای تخصصیتر معرفی میشود و با همکاری خیرین سلامت تحت درمان قرار میگیرند.
مسئول بخش بهداشت گروه جهادی امام حسن مجتبی (علیه السلام) با بیان اینکه این تیم شامل پزشک عمومی، امدادگر، ماما و پزشک زنان و روانپزشک است، گفت: در صورت نیاز به پزشک متخصص، پزشک عمومی کارت را مینویسد و بخش بهداشت و درمان اردو کار را پیگیری میکنند تا خدمات تخصصیتر برای آنها انجام شود.
برزگر گفت: این گروه از 26 اسفند تا 8 فروردین در این منطقه حضور دارند و در این مدت از روستای چاهشند تا محمدآباد دغال که شامل 9 روستا میشود را سرکشی میکنند و خدمات درمانی را به صورت رایگان به مردم ارائه میکنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر خانههای بهداشت زیادی در روستاها در انتظار تجهیز شدن هستند که با توجه به قولهایی که برای تجهیز خانههای بهداشت از وزیر بهداشت شنیدهایم امیدواریم که زودتر تجهیز شوند، افزود: همه چشمها برای تجهیز خانههای بهداشت و پوشش خدمات درمانی مناطق محروم به مجمع خیرین سلامت دوخته شده است.
هیچ عبادتی بالاتر از خدمت به محرومین
یکی از دانشجویان جهادی این اردو هم با بیان اینکه گروههای جهادی کارهای فرهنگی، عمرانی و ورزشی در روستاها انجام میدهند و امسال پزشکی و آرایشگری هم اضافه شده است، گفت: حضرت امام خمینی رحمت الله فرمودند گمان نمیکنم که هیچ عبادتی بالاتر از خدمت به محرومین باشد و بنده با این اعتقاد به این منطقه آمدم.
وی با بیان اینکه برخورد مردم با گروه جهادی فوق العاده است، ادامه داد: بهترین راه برای خودسازی همین طرح هجرت است و بالاتر از این راهی نیست، خدمت به مردم بهترین نوع خودسازی است.
این دانشجوی جهادگر با بیان اینکه دعای ما آین است که خداوند همیشه ولایت فقیه را برای مردم نگه دارد چراکه مردم جز رهبری کسی را ندارند، گفت: همین حضور مسئولان در بین گروههای جهادی و مردم یکی از خاطرات خوب اردوی جهادی امسال بود.
سفر به دیار بیشناسنامهها؛ دفترچه بیمه سلامت هم نداریم
در این روستا دانشجویان خدمات خوبی را ارائه کرده بودند و مردم هم از حضور گروه خیلی راضی بودند، اما انگار اینجا یک مشکل اساسی هنوز هم گریبانگیر مردم روستا بود، «شناسنامه» تنها مشکل اساسی مردم روستا که باعث شده بود تا سایر مشکلات یعنی آب خوردن که باید برای آن 300 تومان برای هر 20 لیتر میدادند را هم فراموش کنند، یکی از اهالی روستا میگفت: چون شناسنامه نداریم یارانه و دفترچه بیمه هم نداریم.
یکی از خانمهای روستا هم از این وضعیت گلایه مند بود و میگفت: بنده به دلیل اینکه شناسنامه ندارم، نه نمی توانم ادامه تحصیل بدهم و نه میتوانم ازدواج کنم، ما چه گناهی کردیم وقتی پدران ما شناسنامه نگرفتند!
اینجا مردم روستا عشایر هستند و چون در گذشته بزرگان روستاها شناسنامه نگرفتند و کوچ رو بودند و در حال حاضر اینجا برای خودشان خانه ساختند، روند بررسی هویت این افراد طول کشیده است و هنوز هم مردم پیگیر هستند.
یک گروه دندانپزشکی از گروه جهادی رضوان هم در روستای دورافتاده "شند معصومه" از توابع شهر شوسف نهبندان مستقر هستند و به ارائه خدمات تخصصی دندانپزشکی میپردازند.
یکی از اعضای این گروه که طلبه هست با بیان اینکه گروه جهادی رضوان چندین سال است که در این عرصه و منطقه فعالیت میکنند، گفت: سال قبل هم ما در این روستای "شند معصومه" بودیم.
وی با بیان اینکه این منطقه نیاز به فعالیت دارد و گروه رضوان هم یک برنامه 5 ساله برای انجام فعالیتهای درمانی، عمرانی و اشتغالزایی در منطقه دارد، گفت: پروژههای اشتغالزایی مثل بازاریابی برای فروش صنایع دستی و اصلاح نژاد بز و کاشت درخت و غیره هستند که اینجا ارائه میشود.
ایجاد طرحهای اشتغالزایی توسط گروه جهادی
این دانشجوی جهادگر که حاضر نیست نامی از او ثبت شود، با بیان اینکه اردوی جهادی بیشتر برای خودمان است که مدتی از شهر دور باشیم و به اعمال خودمان یک نگاهی بیندازیم، گفت: با اتمام اردو کارها تمام نمیشود بلکه ما همچنان پیگیر کارها از طریق اهالی روستا هستیم.
وی با بیان اینکه باید برای جلوگیری از مهاجرت طرحهای اشتغالزایی و عمرانی و فرهنگی را در روستاهای محروم و مرزی گسترش داد، گفت: سال قبل هم با همکاری گروه یک وامی به یکی از اهالی روستا داده شد و رحمت آقا اینجا یک دستگاه بلوک زنی گرفت و الان اینجا بلوک می زند، مردم این روستاها برای کار به شهرها میروند و ما هدفمان این است که اینها را در همین روستا مشغول کار کنیم.
ارائه خدمات تخصصی دندانپزشکی به روستاهای محروم
هادی خمسهای مسئول گروه جهادی رضوان هم با بیان اینکه این گروه در 7 روستا مشغول خدمت رسانی به محرومین هستند، گفت: در مجموع 120 دانشجو و طلبه در طرح هجرت امسال گروه به این منطقه آمدند که به ارائه خدمات مختلف پزشکی، عمرانی، فرهنگی و اشتغالزایی میپردازند.
وی با بیان اینکه تیم دندان پزشکی و جراح عمومی هم در گروه وجود دارد، گفت: تیم دندان پزشکی گروه نسبت به سالهای قبل دو برابر شده و خدماتی هم که ارائه میکنند دو برابر خواهد بود.
خمسهای افزود: گروه جهادی رضوان امسال حدود 180 میلیون تومان در منطقه نهبندان خراسان جنوبی هزینه خواهد کرد، این میزان فقط مبلغ پولی است که از تهران از طریق خیرین جمع آوری شده و اینجا قرار است هزینه کنیم.
نظر شما