به گزارش خبرگزاری شبستان، متن زیر در خصوص ارتباط باورها و ارزش های دینی با سبک زندگی از کتاب «سبک زندگی اسلامی ایرانی» نوشته احمدحسین شریفی مرور می شود:
ادعای ما این است که سبک زندگی افراد و جوامع، افزون بر این که بیانگر هویت شخصی و اجتماعی و معرف شخصیت فرد یا جامعه ای خاص است، شاخص و نشانه ای از هویت دینی و ارزشی فرد یا جامعه نیز به شمار می رود. به همین دلیل سبک زندگی افراد و جوامع را می توان به عنوان یکی از شاخص ها برای سنجش کیفیت ایمان و عمق باورها و ارزش های افراد و جوامع مورد استفاده قرار داد. یعنی با مطالعه سبک زندگی، می توان به عمق باورها و ارزش های افراد پی برد. ارتباطات دو حوزه را تا جایی می دانیم که معتقدیم با ترویج نوعی خاصی از سبک زندگی می توان باورها و ارزش های مرتبط با آن را نیز انتقال داد؛ زیرا سبک زندگی در حقیقت ناقل پیام هایی درباره باورها و ارزش ها نیز است. به طور خلاصه ادعای ما این است که با تامل در سبک زندگی افراد و جوامع می توان کیفیت، عمق و گستره نظام باورها و ارزش های آن را به دست آورد.
برای اثبات این مدعا می توان دلایل مختلف فلسفی، عقلی، انسان شناختی و عرفانی اقامه کرد. قرآن کریم رفتارهای ناشایسته را معلول باطن ناشایست و ناپاک دانسته و می فرماید: وَ الْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ الَّذي خَبُثَ لا يَخْرُجُ إِلاَّ نَکِداً کَذلِکَ نُصَرِّفُ الْآياتِ لِقَوْمٍ يَشْکُرُونَ؛ و سرزمین پاک، گیاهش به اذن ( تکوینی) پروردگارش ( فراوان و پربار) بیرون می آید و آن (سرزمینی) که پلید است (گیاهش) جز اندک و بی خیر بیرون نمی آید (از طینت انسانی پاک، باورها و ملکات و کارهای زیبا و از طینت پلید، عقاید و صفات و اعمال پلید برمی خیزد). این چنین ما آیات (توحید خود) را گوناگون می آوریم برای گروهی که سپاس می گزارند. (اعراف، آیه58)
درباره چرایی سستی برخی از یاران پیامبر (ص) در جنگ احد و نادیده گرفتن دستورات رسول الله (ص) و رها کردن تنگه احد که موجب ریخته شدن خون ده ها تن از بهترین یاران پیامبر اکرم (ص) و به شهادت رسیدن حمزه سید الشهدا شد، در قرآن کریم چنین می خوانیم: «إِنَّ الَّذينَ تَوَلَّوْا مِنْکُمْ يَوْمَ الْتَقَي الْجَمْعانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّيْطانُ بِبَعْضِ ما کَسَبُوا وَ لَقَدْ عَفَا اللَّهُ عَنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ حَليمٌ؛ البته کسانی از شما که در ( جنگ احد ) روزی که دو گروه با هم برخورد کردند به دشمن پشت کردند جز این نیست که شیطان آنها را به سبب برخی از گناهانی که کسب کرده بودند بلغزانید ، و البته خداوند از آنها درگذشت ، که خداوند بسیار آمرزنده و بردبار است.»(ال عمران، آیه 155)
از این آیه به دست می آید که نادیده گرفتن دستورات رسول اکرم (ص) و سستی در برابر مطامع دنیوی و وارد کردن چنان ضرباتی بر پیکره حکومت نوپای اسلامی، معلول برخی از لغزش های پیشین بوده است. معلوم می شود انحرفات رفتاری ممکن است تزلزل در ایمان (= عدم تبعیت از دستورات رسول خدا) را پدید آورد. کارهای اشتباه و انحرافی اثر منفی خود را بر ایمان افراد بر جای می گذارد. موجب سستی ایمان و مقدم کردن خواسته و نظر خود بر دستور پیامبر خدا می شود.
امیرمومنان امام علی (ع) در وصف ایمان می فرمایند: «ایمان را بر کرده های نیک دلیلتوان ساخت و از کردار نیک ایمان را توان شناخت.»
در این جمله رابطه متقابل ایمان و عمل به زیبایی بیان شده است. آن حضرت (ع) می فرمایند: چیزی که موجب انجام کارهای خوب و داشتن حیاتی ارزشمند می شود، ایمان است. ایمان، انسان را به انجام اعمال صالح و داشتن حیات طیبه راهنمایی می کند. اما از طرفی از راه انجام کارهای خوب نیز می توان سطح ایمان افراد را سنجید. رفتارهای شایسته عیار سنجش ایمان است.
نظر شما